Nieuws

Klein klusmateriaal, grote prijsverschillen

17 juli 2017
doe-hetzelfmateriaal

De prijzen kunnen sterk verschillen tussen doe-het-zelfketens, tot 30% en meer, zelfs voor identieke producten. Het onlineplatform van dit type winkels kan een interessante bron van informatie zijn om te vergelijken.

Is de zomer voor jou synoniem met wat jaarlijkse klussen? Raadpleeg dan zeker onze praktische gids Kleine klussen voor iedereen.

Meer info over de praktische gids

Onlangs kropen wij in de huid van een gelegenheidsdoe-het-zelver die wat kleiner materiaal wou kopen om enkele eenvoudige klussen aan te pakken, bv. een rolmeter, vulmiddel voor muren, sanitaire silicone enz. Welnu, de prijzen lopen soms flink uiteen voor dezelfde of vergelijkbare producten.

De grote vier ketens zijn doorgaans het duurst

Wij trokken naar winkels van negen gekende doe-het-zelfketens om hun prijzen te noteren voor een pakket aan materiaal met zowel volledig identieke merkproducten als courante producten waarvoor wij op zoek gingen naar het goedkoopste exemplaar.

Uiteraard namen we de grote vier in onze steekproef op: Brico, Brico Plan-It, Gamma en Hubo. Verder kwamen ketens als Dema, Euroshop, Handy Home, Supra Bazar en Mr. Bricolage aan de beurt.

De conclusie is duidelijk: voor je portemonnee maakt het wel degelijk uit waar je je materiaal koopt want globaal blijken de grote vier ketens 32 à 35 % duurder te zijn dan de goedkoopste uit onze steekproef, Euroshop.

Hieronder vind je ter illustratie enkele frappante voorbeelden van prijsverschillen.

Prijsverschillen doe-het-zelfmateriaal

Onlineplatform een interessante bron van informatie

In de meeste doe-het-zelfketens kunt je je aankopen online afhandelen en de goederen aan huis laten bezorgen. Behalve dat hiervoor kosten worden aangerekend, moedigen de winkels je toch veeleer aan om je materiaal bij hen te laten klaarzetten om ze daar dan te komen ophalen.

Veelal zijn de prijzen in de winkel en online trouwens dezelfde, al vonden wij enkele uitzonderingen. In dat geval is het aan jou om de laagste prijs op te eisen. Wettelijk is weliswaar niet vastgelegd dat dezelfde prijs moet worden aangekondigd in de winkel en online, maar niets belet een winkel om een commercieel gebaar te stellen.

Via webshops kun je meteen nagaan of de gewenste producten beschikbaar zijn en kun je makkelijk prijzen vergelijken. Je ziet ook meteen of er promoties lopen of kortingen aankomen. Handig, want de doe-het-zelfsector heeft de gewoonte om regelmatig met dit soort acties uit te pakken.

Op die manier vult het onlineplatform het aanbod in de winkel aan, en omgekeerd. Maak er gebruik van! Zo spaar je twee keer geld uit, niet alleen doordat je zelf de handen uit de mouwen steekt, maar ook nog eens omdat je weet waar je je materiaal het goedkoopst kunt vinden.