Dossier

Beitsen

03 juni 2021
beitsen

Het is niet vanzelfsprekend om houten schrijnwerk in alle weersomstandigheden mooi en sterk te houden. Met een laagje beits kun je hout beschermen én verfraaien.

Inleiding

Onder invloed van licht, uv-stralen, (zure) regen, hagel, wind, dauw, vervuiling ... kan onbewerkt hout beginnen zwellen en krimpen. Uiteindelijk kunnen er barsten, lelijke kleurverschillen en schimmelvorming optreden. Ook binnenshuis kan het klimaat hout parten spelen. In de badkamer en de keuken kan de luchtvochtigheid hoog oplopen, net als de temperatuur naast een venster in de zon. Met een laagje beits kun je de impact van het klimaat tot een minimum beperken.

Klein risico op barstjes en blazen

Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). 
Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen. Je zult de oude la(a)g(en) dan moeten verwijderen alvorens een nieuwe laag aan te brengen. Bij beits volstaat lichtjes opschuren. Dat maakt het vernieuwen een stuk eenvoudiger. 

De ene beits is de andere niet

Maar de ene beits is de andere niet. Wat is een goede beits? En hoe breng je een beits goed aan? Je leest het in dit dossier. Welke merken scoren hoog in onze laatste test? Ontdek het in ons artikel "Beitsen".