Dossier

Hoe kies en plaats je een laminaatvloer?

09 september 2022
laminaatvloeren

Kliklaminaat kun je gemakkelijk zelf plaatsen. Op voorwaarde dat je het zorgvuldig hebt gekozen en de plaatsing goed hebt voorbereid. Zo’n vloer laat zich trouwens makkelijk onderhouden.

De troeven van laminaat

Een laminaatvloer plaatsen ligt binnen het bereik van elke doe-het-zelver. Hoe deze klus aan te pakken, leer je het best aan de hand van deze video.

De laminaatdelen moeten wel ongeveer 48 uur op voorhand acclimatiseren in het lokaal waar je de vloer zult leggen. Dat moet gebeuren in een gesloten verpakking. Meer dans eens staat die aanbeveling echter op de keerzijde van de plaatsingsinstructies, zodat je eerst een pak moet openen om de boodschap te zien. Vandaar: een verwittigd man …

Laminaat is geen parket

Een laminaatvloer oogt vaak als parket, maar is het niet.

Bij parket is namelijk op zijn minst de toplaag in massief hout. Het is de tekening van het hout die zorgt voor een natuurlijk effect. Elke plank vertoont daarbij een nagenoeg unieke nerfstructuur.

Bij een laminaatvloer bestaat de toplaag uit een gedrukte papiertekening die wordt beschermd door een transparante toplaag. Vooral houttekeningen zijn gegeerd wegens de gelijkenis met echt parket, maar ook andere motieven zoals natuursteen, tegels en gepolijst beton zijn mogelijk. Fabrikanten bieden een steeds groter wordende verscheidenheid aan versies aan: glanzend én mat, smallere delen of in tegelvorm, een V-groef tussen de delen, een zgn. microgroef in de bovenste laag om de textuur van echt hout nog beter te doen uitkomen …

Voorzie een akoestische ondervloer

Laminaat plaats je niet rechtstreeks op de bestaande ondergrond. Je investeert maar beter in een akoestische ondervloer die de stapgeluiden achteraf beter zal absorberen en ook kleine oneffenheden kan opvangen.

In sommige producten is de akoestische ondervloer in de delen verwerkt. Dat valt doorgaans duurder uit, maar levert volgens de tests van onze Duitse collega's geen betere resultaten op. Wel gaat de plaatsing sneller aangezien je alles in een keer kunt aanbrengen en de ondervloer niet eerst apart moet plaatsen.

Denk er ook aan zo nodig een dampscherm te plaatsen alvorens je de ondervloer plaatst. Op een dampdichte vloerbekleding zoals vinyl hoeft zo’n dampscherm niet.

Hou wel rekening met de totale hoogte van de nieuwe vloer. Wellicht moet je de deur inkorten als de vloer hoger komt.

De voordelen van kliklaminaat

Het tijdperk waarin de diverse delen van laminaatvloeren aan elkaar werden verlijmd, ligt achter ons. De moderne laminaatvloer laat zich in elkaar klikken. Dat biedt verschillende voordelen:

  • de plaatsing gaat sneller: je verliest geen tijd met het aanbrengen en, vooral, met het verwijderen van overtollige of gemorste lijm;
  • de laminaatdelen sluiten prima op elkaar aan, wat de uiteindelijke aanblik van de vloer ten goede komt (minder spleten, minder hoogteverschillen), en het oogt gelijkmatig;
  • de vloer is meteen na de plaatsing begaanbaar; je hoeft niet langer te wachten totdat de lijm is uitgehard. Zo hoef je niet noodzakelijk alle meubilair uit de kamer te verwijderen; je kunt die op één helft van de ruimte samenbrengen en intussen de eerste helft van de laminaatvloer plaatsen. Vervolgens verhuis je het meubilair naar de pas gelegde helft om het resterende stuk van de kamer af te werken;
  • als je verhuist, kun je de laminaatdelen eventueel zelfs verwijderen en naar de nieuwe woning meenemen.