Is een kledingstomer handig?

Tips voor het kiezen van de beste kledingstomer
Als je geen zin hebt om de strijkplank tevoorschijn te halen of als je alleen af en toe kledingstukken strijkt, zoals een blouse of hemd, kan een kledingstomer een verleidelijke optie zijn. In dit artikel bespreken we de karakteristieken van een handheld kledingstomer, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over of het toestel bij jouw noden past.
Als je al zeker weet dat je liever een traditioneel strijkijzer hebt, bekijk dan onze vergelijker.
Strijkijzers en stoomcentrales
Terug naar bovenWat is een kledingstomer?
Een kledingstomer is een handig apparaat om kleding glad te maken en op te frissen. Kledingstomers zijn ontworpen voor last minute touch-ups. Als je in noodgevallen snel kreukels moet wegwerken voordat je de deur uitgaat, kunnen kledingstomers de ideale oplossing zijn. Ze worden ook aanbevolen voor delicate kledingstukken, omdat de stoom zachter kan zijn en omdat je minder rechtstreeks contact maakt met een hete strijkzool. Het kledingstuk raakt daardoor minder snel beschadigt dan bij een klassiek strijkijzer.
De prestaties zijn niet dezelfde als bij traditionele stoomstrijkijzers en stoomcentrales. Het stoomdebiet is lager dan bij de krachtige standaardmodellen. Als we ook rekening houden met het kleine formaat van de strijkzool, kan het strijken twee tot drie keer langer duren. Kleine kledingstomers zijn daarom geschikt voor incidenteel gebruik.
Er bestaan ook kledingstomers met onderaan een waterreservoir en kleine strijkplank. Dit model is een pak groter dan de handheld kledingstomer die we in dit artikel bespreken.
Voor- en nadelen kledingstomer
Heb ik een kledingstomer nodig?
Net als stoomstrijkijzers en stoomcentrales, zijn kledingstomer misschien niet voor iedereen handig. Hoewel het idee van een klein, draagbaar strijkijzer dat kleding snel rechttrekt erg verleidelijk klinkt, is het in werkelijkheid niet altijd even gemakkelijk.
Hier volgen de belangrijkste voor- en nadelen van kledingstomers in vergelijking met een stoomstrijkijzer:
Voordelen van een kledingstomer
- Snelle opwarmtijd;
- Je hebt geen strijkplank nodig;
- Een handheld kledingstomer is vaak kleiner en lichter dan een klassiek strijkijzer en in theorie compact genoeg zodat je het kan meenemen op reis;
- Volgens fabrikanten kun je met een kledingstomer je kleren snel opfrissen en kreuken verwijderen.
Nadelen van een kledingstomer
- Een kledingstomer is over het algemeen minder krachtig dan een stoomstrijkijzer of stoomcentrale. Het is vooral geschikt om lichte kreuken te verwijderen en voor ´easy to iron´ en dergelijk textiel;
- Het waterreservoir is klein in vergelijking met normale strijkijzers. Dat betekent dat de stoom binnen enkele minuten op is;
- Afhankelijk van het model kunnen de gaatjes waar de stoom doorheen komt zeer snel verstopt raken met kalk als je gewoon kraantjeswater gebruikt;
- De kleren worden vaak een beetje vochtig, dus moet je eerst wachten voordat je het kledingstuk aantrekt. Je kunt het kledingstuk overigens ook aantrekken als het nog vochtig is en laten drogen aan je lichaamswarmte;
- Niet alle kledingstomers zijn licht. Bij gebruik van een kledingstomer draag je het gewicht, wat zwaar kan worden, terwijl je een strijkijzer kan laten rusten op de strijkplank;
- Je produceert steeds hete stoom. Je zoekt dus best een geschikt plekje, zodat je meubilair of materiaal (zoals een houten kast) niet beschadigt. De douche kan een handige plek zijn, aangezien dit sowieso al een vochtige ruimte is;
- Je moet voorzichtig blijven tijdens het gebruik, omdat je je kunt bezeren aan de hete stoom. Soms krijg je een hittebestendige handschoen bij het toestel.
Toch liever een strijkijzer of stoomcentrale? In onze koopwijzer vind je de beste toestellen terug.
Waarop letten bij aankoop kledingstomer?
Twijfel je nog of je een kledingstomer of strijkijzer nodig hebt? Er zijn een paar factoren waar je rekening mee dient te houden:
- Gewicht: Als je graag af en toe kleding wilt strijken op reis, dan is een kledingstomer waarschijnlijk een betere optie dan een strijkijzer. Deze zijn over het algemeen lichter en hiervoor heb je ook geen strijkplank nodig.
- Stoom: Kledingstomers produceren vrij snel stoom, maar stoom die niet erg krachtig is. Dit toestel is dan ook niet geschikt voor langdurig gebruik, het is echt bedoeld om snel één kledingstuk op te frissen.
- Strijkinstellingen: Bij sommige kledingstomers kun je het stoomdebiet aanpassen, wat handig kan zijn voor het strijken van delicate stukken.
- Vermogen: Kledingstomers leveren vermogen in voor compactheid. Je zal dus waarschijnlijk geen model vinden met meer dan 1000 watt. Een kledingstomer is een prima optie om snel een hemd of broek glad te strijken, maar hardnekkigere kreukels worden moeilijk. Een strijkijzer of stoomcentrale is daarom een betere keuze als je grotere stukken stof zoals beddengoed of tafelkleden wilt strijken.
- Opwarmtijd: Een kledingstomer warmt sneller op dan een strijkijzer. Als je tijd wil besparen en snel iets wil strijken, dan is dit een prima keuze.
- Waterreservoir: Kledingstomers hebben een klein waterreservoir. Het waterreservoir moet daarom regelmatig bijgevuld worden om stoom te kunnen produceren. Een strijkijzer of stoomcentrale is daarom beter om grotere porties was mee te strijken.
Als laatste kan een kledingstomer zeer handig zijn als je weinig ruimte hebt voor bijvoorbeeld een strijkplank. Daarnaast is het ook goed om na te denken over hoe vaak en hoeveel was je strijkt. Heb je de gewoonte om slechts 1 of 2 kledingstukken per keer te strijken? Of strijk je liever in één keer een grote hoeveelheden was? In het laatste geval kun je beter voor een strijkijzer of stoomcentrale kiezen.
Terug naar bovenVeelgestelde vragen

Hoe gebruik ik een kledingstomer?
Dit is het stappenplan om een kledingstomer te gebruiken:
- Vul het waterreservoir van de kledingstomer met water volgens de instructies van de fabrikant.
- Steek de stekker van de kledingstomer in het stopcontact en wacht tot het apparaat opwarmt. Dit kan enkele minuten duren.
- Hang het kledingstuk dat je wilt stomen op een hanger of leg het plat op een vlakke ondergrond.
- Houd de kledingstomer enkele centimeters van het kledingstuk en begin met het stomen. Beweeg de stoomkop van boven naar beneden over het kledingstuk. Zorg ervoor dat je niet te lang op één plek blijft om te voorkomen dat het kledingstuk nat wordt.
- Werk het hele kledingstuk af en laat het enkele minuten drogen voordat je het aantrekt.
Hoeveel graden wordt een kledingstomer?
Bij een kledingstomer wordt de temperatuur op ongeveer 100° C gehouden.
Normale stoomstrijkijzers bereiken gewoonlijk een temperatuur van ongeveer 150-200° C, en in sommige gevallen zelfs meer dan 250° C. Afhankelijk van het kledingstuk dat je gaat strijken, kies je een temperatuur:
- Tussen 70 en 120 °C: voor het strijken van synthetische stoffen zoals polyester, acetaat, acryl, polyamide, enz.
- Tussen 100 en 160 °C: voor zijde, viscose en wol.
- Tussen 140 en 210 °C: voor het strijken van katoen en linnen.