Stoomgenerator versus strijkijzer: welke is energiezuiniger?

Wij hebben 5 stoomgenerators en 4 strijkijzers getest van verschillende merken. Daarbij hebben we ook het energieverbruik van de toestellen gemeten.
Wat is het verschil tussen een stoomgenerator en een strijkijzer?
Wat is een stoomgenerator?
Een stoomgenerator (ook wel: stoomcentrale) is een strijkijzer met een apart waterreservoir. Het is daardoor ook een veel groter toestel. Traditioneel gezien produceert een stoomgenerator stoom onder druk in het basisstation en stuurt deze stoom naar het strijkijzer via het stoomsnoer.
Een stoomgenerator produceert veel meer stoom dan een klassiek stoomstrijkijzer en ook langer, wat ideaal is voor grote bergen was.
Wat is een stoomstrijkijzer?
Een stoomstrijkijzer heeft een ingebouwd waterreservoir. Via een klein buisje druppelt er water op de hete strijkzool, en zo krijg je stoom. Het is kleiner dan een stoomgenerator en daardoor ook lichter en makkelijker op te bergen.
Een strijkijzer is vooral geschikt als je niet veel in één keer strijkt, als je budget beperkt is of weinig plaats hebt op het toestel op te bergen.
Het energieverbruik van stoomgeneratoren en strijkijzers
Gemiddeld genomen is er een verschil tussen het energieverbruik van strijkijzers en stoomgeneratoren. Als je maar één kledingstuk per keer strijkt, verbruik je telkens energie voor het opwarmen van het strijkijzer. De gebruiker die (grote) ladingen tegelijk strijkt, is dus energiezuiniger.
Energieverbruik bij het strijken van één kledingstuk
We hebben allereerst getest hoeveel energie het kostte voor het strijken van één kledingstuk.
Bart Marrez: “Het opwarmen en strijken met een stoomgenerator kost in totaal 224Wh (Wattuur), voor een strijkijzer is dit 139Wh. De kostprijs om 1 kledingstuk te strijken is zeer klein, maar het verschil in kosten tussen de generator en strijkijzer is relatief zeer groot”.
“Stel je voor dat je elke dag één kledingstuk strijkt, scheelt dat je dus zo´n € 12 per jaar om met een strijkijzer te strijken in plaats van een stoomgenerator” legt Marrez uit. “Anderzijds zal een keer rap je hemd of broek strijken je niet veel kosten”.
Let wel: stoomgeneratoren strijken over het algemeen wel beter dan een strijkijzer.
Energieverbruik bij het strijken van een hele wasmand
We hebben ook getest hoeveel het kost om drie kledingstukken en een wasmand met 5kg wasgoed te strijken.
“We zien dat het verschil in verbruik tussen de twee toestellen hier kleiner is dan bij het strijken van een enkel kledingstuk”, legt Marrez uit. “Een stoomgenerator verbruikt meer energie tijdens het strijken, maar vooral tijdens het opwarmen".
Voor zowel strijkijzers als stoomgenerators is het dus efficiënter om in grotere porties te strijken, zodat je minder energie verspilt aan het opwarmen.
Conclusie
Onze aanbevelingen voor energiezuinig strijken
In hoe kleinere porties je strijkt, hoe groter het verschil in verbruik tussen stoomgenerator en strijkijzer. Het is dus altijd voordeliger om in grotere porties te strijken, vooral bij een stoomgenerator. Dat strookt met ons algemene advies om een strijkijzer aan te schaffen als je niet vaak strijkt en een stoomgenerator te kopen voor als je veel wasgoed per keer strijkt. Bij grote ladingen strijk, kan een makkelijk bijvulbare stoomgenerator handig zijn, via een afneembare watertank bijvoorbeeld.
Dan nog een laatste tip van Bart Marrez: “Veel stoomgeneratoren heb je tegenwoordig ook een ‘eco-stand´. Op die stand zal een stoomgenerator allicht minder verbruiken, maar ook minder stoom produceren en vaak op een lagere temperatuur werken. Daar zijn we dus niet zo enthousiast over”.
Waar we wél enthousiast over zijn, is onze koopwijzer met stoomgeneratoren en strijkijzers. Hier vind je de beste toestellen om je was mee te strijken: