Dossier

Droogkast vraagt regelmatig onderhoud

04 oktober 2016
Droogkasten onderhoud

Een droogkast vraagt op geregelde tijdstippen het nodige onderhoud. Doe je dit niet, dan gaat het toestel na verloop van tijd minder goed werken en verhoogt het energieverbruik.

Bepaalde functies helpen bij het onderhoud van uw droogkast, of helpen alleszins om het niet te vergeten.

Zeker bij toestellen met warmtepomp

De pluizenfilter leegmaken, de condensor reinigen, het opvangbakje voor water leegmaken ... Zeker de droogkasten met warmtepomp, die de markt stilaan domineren, vragen nogal wat onderhoud. Om u hieraan te herinneren en er meteen voor te zorgen dat de machine niet minder goed gaat werken en meer gaat verbruiken, zijn de meeste toestellen met warmtepomp uitgerust met een verklikker voor de reiniging van de pluizenfilter en/of de condensor.

In principe moet u na elke droogbeurt het waterreservoir leegmaken en de pluizenfilter schoonmaken. We raden ook aan om de condensor meermaals per jaar schoon te maken, naargelang van het gebruik dat u van de droogkast maakt, tenzij het toestel is uitgerust met een automatisch schoonmaaksysteem zoals bij sommige toestellen met een warmtepomp.

De meeste modellen hebben overigens een bijkomende filter ter hoogte van de condensator, die bij voorkeur om de vijf droogbeurten wordt schoongemaakt. U kunt ook het ventilatierooster stofzuigen zodat de lucht er altijd vrij kan doorstromen. 

Prestaties kunnen achteruitgaan

Denk je er niet genoeg aan om de filters stofvrij te maken en lopen ze stilaan vol met pluis, dan zal je droogkast minder goed gaan presteren en meer verbruiken. Maak je de pluizenfilter geregeld schoon, maar merk je toch dat je toestel er steeds langer over doet? Dan is de kans groot dat het probleem bij je bepluisde microfilter of condensor ligt. Eén toestel van AEG, dat niet op de Belgische markt is, deed er na acht cycli 25 minuten langer over om een lading was te drogen (175 minuten in plaats van 150 minuten, een verschil van 15 %). Terwijl het ook nog eens een vijfde méér elektriciteit vrat.

Vermijd kalkaanslag

Zo goed als alle droogkasten werken met automatische programma’s (bv. "katoen kastdroog" of "strijkdroog"), d.i. zonder timer. Vaak bevindt zich een vochtsensor in de trommel. Veeg de trommel geregeld af met een vochtige doek; zo vermijdt u kalk- of andere aanslag op de sensor. 

Nog een tip: gebruikt u een afvoerslang, controleer dan bij het eerste gebruik of die slang goed bevestigd is en het water afvoert, en of er geen lek is. Hebt u een evacuatiedroogkast, maak de slang dan geregeld schoon; zo vermijdt u dat pluis zich opstapelt en de afvoer blokkeert, waardoor er risico op brand ontstaat.