Dossier

Droogkast vraagt regelmatig onderhoud

09 oktober 2020
Droogkasten onderhoud

Een droogkast vraagt op geregelde tijdstippen het nodige onderhoud. Doe je dit niet, dan gaat het toestel na verloop van tijd minder goed werken en verhoogt het energieverbruik.

De pluizenfilter leegmaken, de condensor reinigen, het opvangbakje voor water leegmaken ... Zeker de droogkasten met warmtepomp, die de markt stilaan domineren, vragen nogal wat onderhoud.

Onderhoud van de filters en de condensor

In principe moet je na elke droogbeurt het waterreservoir leegmaken en de pluizenfilter onder de deuropening of in de deur schoonmaken.

We raden ook aan om de condensor meermaals per jaar schoon te maken, naargelang van het gebruik dat je van de droogkast maakt, tenzij het toestel is uitgerust met een zelfreinigende condensor zoals sommige - meestal duurdere - toestellen met een warmtepomp.

De meeste modellen hebben een bijkomende filter ter hoogte van de condensor. Die maak je het best om de tien cycli schoon. Je kunt ook het ventilatierooster stofzuigen zodat de lucht er altijd vrij kan doorstromen.

Wacht niet op het verklikkerlampje

Om je aan de reiniging van de pluizenfilter en/of de condensor te herinneren, zijn de meeste toestellen met warmtepomp uitgerust met een verklikker. Stel daar echter niet al je vertrouwen op in, want tijdens onze test ging dat lampje vaak niet branden, ook al was het na 20 cycli dringend tijd om de condensor te reinigen.

Denk je er niet genoeg aan om de filters stofvrij te maken en lopen ze stilaan vol met pluis, dan zal je droogkast minder goed gaan presteren en meer gaan verbruiken en kan de droogcyclus langer gaan duren. Maak je de pluizenfilter geregeld schoon, maar merk je toch dat je toestel er steeds langer over doet? Dan is de kans groot dat het probleem bij je condensor of de microfilter ervoor ligt.

Vermijd kalkaanslag

Zo goed als alle droogkasten werken met automatische programma’s (bv. "katoen kastdroog" of "strijkdroog"), d.i. zonder timer. Vaak bevindt zich een vochtsensor in de trommel. Veeg de trommel geregeld af met een vochtige doek; zo vermijd je kalk- of andere aanslag op de sensor.

Gebruik je een afvoerslang, controleer dan bij het eerste gebruik of die slang goed bevestigd is en het water afvoert, en of er geen lek is. Heb je een evacuatiedroogkast, maak de slang dan geregeld schoon; zo vermijd je dat pluis zich opstapelt en de afvoer blokkeert, waardoor er risico op brand ontstaat.