Nieuws

Antenne TV: zwakke ontvangst, zwak aanbod

02 maart 2018

TV Vlaanderen heten en je handleiding niet in het Nederlands opgesteld krijgen, faut le faire! Maar erger nog is dat de ontvangst met de antenne belabberd is.

Eind vorig jaar lanceerde TV Vlaanderen de formule “Antenne TV”. Het zou een gemakkelijke en goedkope oplossing zijn om, met behulp van een antenne in de vorm van een zwart doosje, digitale televisie te ontvangen. Maar in de praktijk blijken er toch wat problemen.

Et pour les flamands, la même chose!

Om de antenne te installeren zijn duidelijke instructies nodig, zeker als je niet echt thuis bent in tv-technologie. Gelukkig voorziet TV Vlaanderen in een “Quick Start”-handleiding: een stappenplan dat aan de hand van afbeeldingen aangeeft hoe je de installatie precies aanpakt. Deze handleiding is beschikbaar in maar liefst 25 talen … behalve het Nederlands. Niet dat wij ons opeens willen profileren als voorvechter van de Vlaamse zaak, maar dit is toch vreemd, als je TV Vlaanderen heet.

Het kostenplaatje

Voor de installatie van Antenne TV heb je een CI+ module nodig met een geïntegreerde smartcard. Die koop je aan tegen een eenmalige prijs van € 39 (geldig binnen het lanceringsaanbod, dus deze prijs kan wijzigen, lees: stijgen). Deze module kun je rechtstreeks in het tv-toestel plaatsen of via een adapter aan het toestel verbinden.

De antenne (een zwart doosje van 20 cm breed) kun je binnen of buiten plaatsen en kost eenmalig € 29. Woon je in een streek met een slechtere dekking, dan is een investering van € 20 in een uitbreidingsset (verlengkabel en muurbeugel), aan te raden.

Oplossing voor wie naar beperkt aantal zenders kijkt?

Het maandelijks abonnement op Antenne TV kost € 9,95. Hiervoor kun je 15 tv-zenders ontvangen: de gratis tv-kanalen van de openbare omroep en daarnaast de commerciële kanalen Vtm, Vtm Kzoom, Kadet, Vier, Vijf, Zes, Q2, Vitaya, RTL TVI, Club RTL, Plug RTL en de Nederlandse NPO 1, 2 en 3.

In de omgeving van Brussel kun je ook de zenders La Une, La Deux, Euronews BX1 en radiozenders van de Franstalige openbare omroep ontvangen, aangezien deze deel uitmaken van het gratis DVB-T-aanbod in België.

Kanalen Antenne TV van TV Vlaanderen

Goedkoop alternatief? 

Heb je voldoende aan het zenderaanbod, dan zou de Antenne TV-formule een goedkoop alternatief kunnen zijn voor de klassieke aanbieders van digitale televisie...

Bij Telenet betaal je bijvoorbeeld € 25,90 per maand. Met Antenne TV blijven de eenmalige kosten bovendien beperkt en je zit niet vast aan de maandelijkse huurkosten van een decoder. 

In de praktijk valt het systeem echter flink tegen...

TV VLAANDEREN TV ANTENNE

DIGITALE TELEVISIE TELENET

DIGITALE TELEVISE VOO

Éénmalige vaste kosten:

  • Activatiekosten van € 29,95
  • Aanschaf CI+kaart van € 39,00
  • Antenne voor binnen € 29,00
  • Uitbreiding voor buiten € 20,00

Abonnementskosten voor 12 maanden: € 119,40

Éénmalige vaste kosten:

  • Activatiekosten van € 50,00

Abonnementskosten voor 12 maanden: € 310,80

Éénmalige vaste kosten:

  • Activatiekosten van € 50,00

Abonnementskosten voor 12 maanden: € 329,40

€ 237,35

€ 360,80

€ 379,40

 

+52%

+60%

Ontvangst is beneden peil

Jammer genoeg vertoont het systeem te veel hiaten en is het niet goed genoeg om aan de verwachtingen te voldoen. Het belangrijkste probleem is dat de ontvangstkwaliteit van de antenne niet voldoende blijkt om het al beperkte zenderaanbod te ontvangen.

Bij onze test in een woning in Vlaams-Brabant ontvingen we in eerste instantie, op het gelijkvloers, enkel de zenders La Une, La Deux, La Trois en Euronews. Een verdieping hoger konden we de zenders één, Canvas, Ketnet en een handvol Nederlandstalige radiozenders ontvangen.

We plaatsten de antenne telkens in overeenstemming met de “polarisatie” (verticaal in Vlaams-Brabant, horizontaal in Limburg, dus moest de antenne ook respectievelijk verticaal en horizontaal staan). Maar er waren te veel storingen en een slechte beeldkwaliteit, zelfs als we de antenne buiten plaatsten.

De antenne is dus, volgens ons, onvoldoende sterk en schiet duidelijk tekort.

Bij het zoeken van de zender worden radio- en tv-kanalen ook voortdurend door elkaar gegooid.

Gebruik onze koopwijzer telecom

Ben je op zoek naar een pakket voor internet, televisie, gsm en/of vaste telefoon? Ga dan met onze koopwijzer telecom na welk product voor jouw gebruik het interessantst is.

Naar de koopwijzer internet, televisie, gsm en telefoon