Nieuws

Beveilig je gegevens met een versleutelde USB-stick

02 mei 2023

Wil je de bestanden op je USB-stick beveiligen, dan kan dat met een programma zoals VeraCrypt. Of je kunt een USB-stick kopen waar de beveiliging is ingebouwd. Lees hier hoe je zelf je USB-stick beveiligt en welke USB-sticks met ingebouwde encryptie het beste zijn.

Kan ik mijn USB-stick beveiligen?

Ongeacht het merk, de opslagcapaciteit, het USB-type (USB-A of USB-C), de USB-standaard (USB 2.0, USB 3.0, …) of het bestandssysteem (exFat, NTFS, …), je kunt iedere USB-stick versleutelen.

Versleuteling (of encryptie) zorgt ervoor dat je alleen via een wachtwoord toegang kunt krijgen tot de USB-stick of de bestanden die er op staan. Er zijn USB-sticks waarbij de versleuteling softwarematig moet, d.w.z. via een programma op je pc. En andere sticks waarbij de versleuteling hardwarematig gebeurt, d.w.z via een specifieke chip op de USB-stick zelf.

Waarom een USB-stick beveiligen?

Je gebruikt een USB-stick beter niet als de primaire opslagplaats van je bestanden, maar je kunt er wel (een deel van) je bestanden naar back-uppen. Het voordeel is dat je een USB-stick makkelijk kunt meenemen. Door zijn kleine formaat kun je hem wel snel kwijt geraken.

Om te voorkomen dat in dat geval iemand zomaar toegang heeft tot je bestanden kan je je USB-stick extra beveiligen, zeker als er belangrijke of gevoelige bestanden op de stick staan.

Hoe versleutel ik mijn USB-stick?

Soorten versleuteling bij USB-sticks

Als het gaat om versleuteling zijn er twee soorten.

Softwarematige versleuteling

Dit type versleuteling kan je bij iedere “gewone” USB-stick toepassen. Je geeft dan aan een programma op je pc aan welke bestanden je wilt versleutelen.

Je stelt een wachtwoord in, het programma versleutelt de bestanden en stuurt ze dan naar de USB-stick. Zonder wachtwoord zijn de bestanden niet toegankelijk. Door het wachtwoord in te geven als je de USB-stick opnieuw aansluit, kan je de bestanden ontsleutelen (decrypteren) en kan je ze weer gewoon lezen. Voorbeelden van dergelijke software zijn Bitlocker en VeraCrypt (zie verder).

Sommige fabrikanten leveren versleutelingssoftware mee op de USB-stick. Je kunt het programma dan op je pc installeren.

Hardwarematige versleuteling

Bij dit type gebeurt de versleuteling niet door een programma op je pc, maar door een specifieke chip op de USB-stick zelf. Dat is veiliger omdat de versleuteling op die manier sowieso de USB-stick in zijn geheel omvat en bovendien genereert zo’n chip voor iedere USB-stick een unieke encryptiesleutel die onmogelijk te achterhalen is.

Ook hier ga je als gebruiker een wachtwoord instellen, maar via het wachtwoord geef je gewoon het commando aan de chip om zijn werk te doen. Zonder toegang tot het wachtwoord zijn USB-sticks met hardwarematige versleuteling quasi onmmogelijk te kraken.

Dit type USB-sticks bestaat in twee varianten: met of zonder fysiek toetsenbord (“keypad”).

Wil je een USB-stick met hardware-encryptie kopen? We hebben 10 USB-A-sticks van 128 GB met hardware-encryptie getestOntdek hier welke USB-sticks we aanraden.

Testresultaten USB-sticks met hardware-encryptie

Zo versleutel je je USB-stick via software

Er bestaat verschillende losse software om zelf de bestanden op een USB-stick te versleutelen. Soms wordt de software door de fabrikant ook op de USB-stick meegeleverd. Wij tonen hoe je te werk gaat via:

  • VeraCrypt, een degelijk gratis programma voor Windows Home
  • De ingebouwde tool op MacOS

Windows: softwarematige versleuteling via VeraCrypt

Werk je met Windows 10 Home, dan is VeraCrypt een goed gratis programma. De tool is heel uitgebreid, maar wij tonen de meest gangbare stappen om een wachtwoord in te stellen.

  1. Sluit je USB-stick aan en open na installatie VeraCrypt. Klik op Volume aanmaken.
  2. Kies Een niet-systeempartitie/schijf versleutelen om je volledige USB-stick te versleutelen en vervolgens Standaard VeraCrypt-volume.

  3. Selecteer je USB-stick via de knop Apparaat selecteren. Als er slechts één partitie op de schijf staat, is het mogelijk dat er een foutmelding verschijnt als je aangeeft dat de volledige schijf versleuteld moet worden. Dat los je op door die ene partitie te selecteren. De naam van de partitie is iets als “\Device\Harddisk1\Partition1 D:”. Klik erop en kies OK.
  4. Je komt op het scherm Modus volume aanmaken. Kies Versleuteld volume aanmaken en het formatteren. Let op: de gegevens op de stick worden zo wel gewist. Maak er dus vooraf een back-up van zodat je ze nadien kunt terugzetten. Wil je niet dat je gegevens gewist worden, kies dan de andere optie. Het versleutelingsproces duurt dan wel langer.

  5. Via het scherm Versleutelingsopties kan je het coderings- en hash-algoritme kiezen. Als je niet weet wat dit betekent, behoud dan gewoon de standaardwaarden.
  6. Controleer of de grootte van het te versleutelen volume in orde is en stel een wachtwoord in.
  7. Kies of je bestanden groter dan 4 GB wilt opslaan en kies Volgende.
  8. Kies op het scherm Volume formatteren een bestandssysteem (bv. exFAT, dat is compatibel met zowel Windows als Mac). Beweeg op het scherm willekeurig je muisaanwijzer in het aangegeven venster totdat de voortgangsbalk vol is. Klik op Formatteren. Dit proces kan even duren.

  9. Om je USB-stick te openen nadat deze versleuteld is, moet je hem telkens als je hem aansluit via VeraCrypt koppelen met je pc: nadat je je schijf hebt aangesloten, krijg je eventueel de melding dat de “oude” stationsletter niet toegankelijk is en dat je je USB-stick moet formatteren. Dat mag je negeren en je kunt de meldingen wegklikken. Open VeraCrypt en selecteer een stationsletter uit de lijst (bijvoorbeeld H). Let op: dit moet een andere letter zijn dan de oorspronkelijke stationsletter. Klik op Automatisch koppelen, geef je wachtwoord in en klik op OK.

  10. Je kunt je USB-stick openen vanuit VeraCrypt of, na het koppelen, vanuit Windows Verkenner.
  11. Als je de USB-stick wilt uitwerpen, klik dan via VeraCrypt eerst op Ontkoppelen.

MacOS: softwarematige versleuteling via de ingebouwde software

Mac-gebruikers kunnen met behulp van een ingebouwde tool de toegang tot een externe drager beveiligen. Gebruik je liever externe software, dan is VeraCrypt een mogelijke optie (zie hierboven).

Bij het instellen van een wachtwoord zal MacOS de gegevensdrager wel eerst formatteren (en de gegevens dus wissen), maak daarom vooraf een back-up zodat je de gegevens nadien kunt terugzetten of stel de beveiliging in voordat je gegevens op de drager plaatst.

  1. Open Schijfhulpprogramma en kies in de linkerkolom de schijf die je wilt beveiligen.
  2. Klik bovenaan het venster op Wis. Je kunt het station nu een nieuwe naam geven en je moet ook een Indeling en Structuur selecteren. Bij Indeling kies je GUID-partitie-indeling, bij Structuur kies je een versleutelde bestandssysteemstructuur zoals APFS (versleuteld) of Mac OS Uitgebreid (journaled, versleuteld).

  3. Geef een wachtwoord in en bevestig via Kies. Klik vervolgens op Wis. MacOS zal de gegevensdrager nu formatteren en versleutelen.

Onze testresultaten en beoordelingen van de beste versleutelde USB-sticks

Op zoek naar de beste USB-stick met encryptie? In de volgende sectie hebben we 10 USB-A-sticks van 128 GB met hardware-encryptie getest en beoordeeld op hun beveiligingsniveau, prijs en snelheid. Hoewel deze categorie sticks duurder is dan de gewone USB-sticks, voldoen alle geteste apparaten aan de hoogste beveiligingsstandaarden en zijn ze beschermd tegen brute force-aanvallen. De gebruiker blijft echter verantwoordelijk voor het instellen van een sterk toegangswachtwoord.

Bekijk hier de testresultaten van 10 USB-sticks met hardware-encryptie.