Dossier

Wat is het verschil tussen hardware en software?

10 oktober 2019
Wat is het verschil tussen een modem en een router

Hardware en software, het klinkt bekend in de oren en we weten dat beide onontbeerlijk zijn voor de werking van een computer, maar wat is het verschil precies?

Hardware en software gebruiken we vooral in de context van een pc, maar ook mobiele apparaten als een smartphone en tablet, en meer en meer elektronische huishoudtoestellen zoals tv’s, wasmachines of koelkasten bestaan zowel uit hardware als software. Ook in auto’s wordt het onderscheid steeds pertinenter.

 

Hardware

Hardware is eenvoudig gezegd al het tastbare in en rond een computer(systeem), de fysieke apparatuur met andere woorden.

Een pc bestaat enerzijds uit interne fysieke componenten, zoals een moederbord, een harde schijf, een processor, een netwerkkaart, enz. Anderzijds zijn er ook externe componenten (randapparatuur), zoals een toetsenbord, muis, monitor, printer, luidsprekers, enz.

Bij een smartphone zijn er bv. de bedieningsknoppen, de behuizing en het beeldscherm aan de buitenkant en de micro-elektronica aan de binnenkant.

 

Software

Software is een verzamelnaam voor alle (“niet-tastbare”) programmatuur en omvat zowel besturings- als toepassingsprogramma’s.

De besturingsprogramma’s zijn alle programma’s die nodig zijn voor het functioneren van een computersysteem. In het jargon spreekt men over systeemsoftware of het besturingssysteem. Bekende voorbeelden zijn Windows, Macintosh, Android, iOS, Linux, enz. Het zorgt voor een gebruiksvriendelijke laag (een “interface”) waarmee een persoon een computer kan bedienen.

Op de systeemsoftware kunnen dan weer andere programma’s worden geïnstalleerd (zgn. “toepassingsprogramma’s) zoals Microsoft Office, webbrowsers, computerspellen, enz.

Software wordt regelmatig geüpdatet, vaak omwille van prestatie- of beveiligingsverbeteringen.