Dossier

Zo stel je je eigen externe SSD samen

25 november 2020

Je wilt misschien een externe SSD kopen omdat die sneller is dan een gewone harde schijf. Maar waarom niet je eigen SSD samenstellen? De methode is simpel en heeft een dubbel voordeel: een langere garantie en de mogelijkheid om het opslagmedium in de toekomst te verbeteren aan een lagere kostprijs.

Bij onze recente test van SSD's (zie Test Aankoop 658 van december 2020) raden we je aan om zelf een externe SSD samen te stellen, op basis van een interne SSD.

Het idee kwam op bij onze experts toen zij zich realiseerden dat de garantie van een interne SSD meestal langer is dan die van een externe SSD. Over het algemeen is er een verschil van minimaal twee jaar, wat zeker niet te verwaarlozen is.

Goedkoper op lange termijn

De kosten van deze operatie zijn aanvankelijk erg vergelijkbaar met wat je betaalt voor een reeds geassembleerde SSD, maar op de lange termijn wordt het voordeliger.

Je kan je "zelfgemaakte" SSD namelijk verbeteren door de onderdelen afzonderlijk te vervangen. De kosten zijn dan veel lager dan die van een volledig nieuw exemplaar.

Deze onderdelen heb je nodig

Een externe SSD bestaat uit drie onderdelen:

  • Een interne SSD. Er zijn twee interfaces en twee formaten die ons hier interesseren:
    • m.2 of 2,5 inch: Dit is het formaat van de SSD. De 2,5" is groter, vergelijkbaar met de meeste externe harde schijven (een rechthoek ter grootte van de palm van je hand). De m.2 is nieuwer en heeft de vorm van een veel kleinere lat.
    • SATA of NVMe: Dit is de SSD-interface (dit wil zeggen, de vorm van de aansluiting). De SATA-interface is ouder en daarom minder aantrekkelijk voor de hier beschreven operatie. De NVMe-interface is nieuwer en kan worden opgeschaald.
  • Een beschermende behuizing die ook dienst doet om het geheel af te koelen.
  • Een printplaat die de stroomvoorziening en de USB-aansluiting beheert.

In de meeste gevallen is het mogelijk om de behuizing met het geïntegreerde circuit en de interne SSD afzonderlijk aan te schaffen. Je moet dus twee onderdelen kopen.

Kijk zeker na bij je aankoop of de interne SSD over minimaal vijf jaar garantie beschikt.

Als je in de toekomst je externe SSD wilt upgraden hoef je alleen de behuizing (met het geïntegreerde circuit) of de interne SSD te vervangen, voor een kleinere totale kost dan een volledige externe SSD. Het is overigens zeer waarschijnlijk dat je de behuizing eerst wilt upgraden, aangezien de meeste SSD's op de markt sneller zijn dan de huidige limiet van de behuizing (behalve behuizingen met Thunderbolt 3, maar voor de meeste gebruikers zal een USB-C 3.1 of 3.2 behuizing zeker volstaan).

Afhankelijk van het type SSD (SATA of NVMe), moet je letten op de gebruikte behuizing. De ene is niet compatibel met de andere. De SATA-modellen zijn het oudste type en het is niet waarschijnlijk dat ze in de toekomst sneller zullen worden. Anderzijds gaan de NVMe-modellen een mooie toekomst tegemoet.

Hoe ga je te werk?

Een SSD monteren in m.2-formaat

Dit zijn de onderdelen die je nodig hebt:

  • Een interne SSD in m.2-formaat (wat de interface betreft, let er op dat je geen NVMe-behuizing combineert met een SATA-SSD of vice versa)
  • Een externe USB-C-behuizing voor een m.2 SSD (kabel inbegrepen)
  • Een precisie-schroevendraaier (deze wordt soms meegeleverd met de behuizing)


Opgelet: volg voor elke stap de instructies die bij het product zijn geleverd.

  1. Plaats de schijf op de printplaat.
  2. Plaats de koperen moer op de voorziene plaats (met het uitstekende uiteinde naar het schroefgat gericht).
  3. Schroef de schijf op de printplaat terwijl je de moer op zijn plaats houdt.

  4. Plaats de printplaat met SSD in de behuizing. Let goed op de oriëntatie: volg de meegeleverde instructies nauwgezet.
  5. Monteer de frontplaat van de behuizing met de twee schroeven. Let goed op de oriëntatie: volg de meegeleverde instructies nauwgezet.
  6. Je externe SSD is klaar om geconfigureerd te worden.
Een SSD monteren in 2,5"-formaat

Dit zijn de onderdelen die je nodig hebt:

  • Een interne SSD van het type 2,5" SATA
  • Een externe USB-behuizing (bij voorkeur een USB-C-behuizing) voor een SATA 2,5" SSD (kabel inbegrepen)

Opgelet: Volg voor elke stap de instructies die bij het product zijn geleverd.

  1. Open de behuizing door deze los te klikken.


  2. Plaats de SSD in de behuizing zodat ze correct is aangesloten op de SATA-poort. Let goed op de oriëntatie: volg de meegeleverde instructies nauwgezet.
  3. Sluit de behuizing door deze vast te klikken.


  4. Je externe SSD is klaar voor gebruik.
De SSD initialiseren en configureren
  1. Sluit je SSD aan op je computer.
  2. Klik in Windows met de rechtermuisknop op het Windows-pictogram en kies Schijfbeheer.
     
  3. In het venster zie je bovenaan de lijst met schijven en onderaan de details van hun inhoud. Hier verschijnt je externe SSD die nog niet is geïnitialiseerd (bijvoorbeeld: "Schijf 1"). Raadpleeg de handleiding van de SSD voor informatie over het initialiseren.
     
  4. Klik met de rechtermuisknop op de SSD en selecteer Nieuw eenvoudig volume. Volg de stappen van de wizard. Wat het bestandssysteem betreft moet je dit volume formatteren in exFAT. Zo kan je de SSD zowel in Windows als in macOS gebruiken en is je SSD ook compatibel met een PlayStation-console. Je kan ook NTFS selecteren als je de SSD exclusief in Windows wilt gebruiken.
     
  5. Volg de laatste stappen. De wizard zal je informeren als de operatie geslaagd is. Je SSD is nu geconfigureerd en klaar voor gebruik.