Dossier

DAB+, nog veel tekortkomingen die aangepakt moeten worden

19 november 2020

FM-radio zal binnen enkele jaren niet meer bestaan in België. Een definitieve einddatum is nog niet bekend, maar het komt er zeker aan. DAB+ zal de nieuwe standaard worden. Op dit moment lijken zowel de luisteraar als het milieu bij die beslissing te gaan verliezen.

De Belgische overheid heeft beslist om vanaf een niet nader genoemde datum te stoppen met FM-signalen uit te zenden. Vanaf dan kun je nog enkel naar digitale radio luisteren via internet, digitale tv of digitale radio.

Overstap naar DAB+: nog veel onduidelijkheid

Doordat er nog geen duidelijkheid is over een definitieve deadline voor FM-signalen, maar ondertussen nog altijd FM only-radio’s worden verkocht, is het risico aanwezig dat consumenten en het milieu zullen worden gedupeerd. Stel je immers voor dat je vandaag een FM-radio koopt zonder DAB+-functie en over pakweg 2 jaar wordt beslist om geen FM-signalen uit te zenden.

Je blijft dan zitten met een radio die niet defect is, maar toch onbruikbaar is geworden. Ongetwijfeld had je op het moment van aankoop gedacht om langer dan 2 jaar van je radio te kunnen genieten. In plaats daarvan is je toestel nu rijp voor het stort… En dat is dan weer belastend voor het milieu. Helaas laat de overheid de consument ook in de steek door geen dwingende wet op te leggen die de verkoop van pure FM-radios verbiedt.

Huidig Vlaams minister van Media, Benjamin Dalle is, in tegenstelling tot zijn voorganger Sven Gatz, ook niet meer zo duidelijk over de afschaffing van FM in 2022. Er zijn dus nog genoeg grijze zones.

Wij zijn dan ook niet akkoord met een dergelijk scenario. Onze eisen zijn duidelijk.

Eisenpakket van Test Aankoop

Wij vinden dat de overheid geen haast moet maken met het afschaffen van FM. Eerst moet de verkoop van FM-radio’s zonder DAB+-functie worden verboden.

In 2019 luisterde ongeveer 21 % van de Vlamingen naar digitale radio. Slechts 3 % daarvan luisterde via DAB+, de rest via internet en digitale televisie.

In 2020 luistert volgens Digitale radio Vlaanderen 38 % digitaal, waarvan 17 % via DAB+. We kunnen echter moeilijk geloven dat het aantal DAB+-luisteraars op 1 jaar tijd maal 5 zou zijn toegenomen, terwijl slechts 40 % van de verkochte radio’s DAB+ bevat …
Hun onderzoeksmethode nuanceert die cijfers wel: het gaat om telefonisch onderzoek uitgevoerd tussen 6 september en 12 oktober 2018 en 2 september en 7 oktober 2019 en 14 september en 27 oktober 2020 op een representatieve steekproef van 2000 en 2005 Vlamingen van 12 jaar en ouder.

We kunnen ons niet van de mening ontdoen dat DAB+ te agressief wordt gepusht, ondanks het feit dat de bevolking er niet klaar voor is.

Ter verduidelijking: een onderzoek van radiovisie.eu toonde aan dat meer dan 80 % van de Vlaamse bevolking boven 12 jaar naar FM-radio luistert.

Nadat FM only-radio’s uit de handel zijn gehaald, moet de overheid (voor alle deelstaten) in een transitieperiode van 10 jaar voorzien en pas dan de FM-kraan dichtdraaien.

Of digitale radio ook voor een betere geluidskwaliteit zorgt, is nog een andere kwestie. Dat ontdek je in de volgende paragraaf.

Wat is DAB+?

Als je niet weet wat DAB+ precies betekent of inhoudt, ben je zeker niet de enige. DAB betekent Digital Audio Broadcasting en is een standaard die het toelaat om audiosignalen digitaal via de ether te sturen met als belangrijkste kenmerken:

 • minder antennes nodig;
 • minder zendvermogen voor de operator;
 • meer zenders dan op het FM network;
 • betere geluidskwaliteit.

Maar dit vereist natuurlijk nieuwe hardware. Een bestaande AM/FM-radio ontvangt geen DAB+-signalen.

Bij DAB+ worden muziekbestanden gecomprimeerd met audio codecsoftware die AAC+ heet. Dat is de opvolger van het meer gekende MP3. Met die software kun je muziek beter tot zijn recht laten komen, op voorwaarde dat de muziekbestanden niet te zeer worden gecomprimeerd vooraleer ze worden uitgezonden.

De DAB-standaard begon als een Europees onderzoeksproject in de Jaren ’80. Ze situeert zich tussen 174 MHz en 240 MHz bandbreedte. De Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) lanceerde de eerste DAB-zender (NRK Klassiek) op 1 juni 1995, waarna de BBC nog in hetzelfde jaar volgde met ook een zender. Sinds 2007 werd de DAB-standaard vervangen door de DAB+-standaard.

Verschillen tussen DAB en DAB+

DAB en DAB+ verschillen niet op het vlak van transportstroom, maar wel wat betreft de gebruikte audio codec. Een codec is software  waarmee je data kunt coderen/decoderen of kunt comprimeren/decomprimeren.

Waar DAB de intussen afgevoerde MP2-codec gebruikte met een maximum bitsnelheid van 192 kilobytes per seconde (kbps), gebruikt DAB+ de AAC+ codec met een maximum bitsnelheid van 128 kbps  (in de praktijk in België 96 kbps met 80 kbps voor muziek en 16 kbps voor “artwork”, hoesje van een album, afbeelding van een evenement enz ...).

In theorie is de AAC+ codec drie keer efficiënter dan MP2 waardoor het performanter is dan de oude codec van DAB. Maar veel hangt ook af van de mastering en de toegekende bandbreedte. In België werd het DAB-signaal eind 2018 uitgezet en zijn alle zenders omgeschakeld naar DAB+.

In theorie zou de komst van DAB+ kunnen betekenen dat je als luisteraar kunt genieten van een rijker geluid. Helaas wordt die theorie voorlopig niet bevestigd in de praktijk.

Voor- en nadelen van DAB+

De geluidskwaliteit van DAB+-radio’s is erg uiteenlopend. Specifiek voor de toestellen die we hebben getest – kleinere keukenradio’s – merken we ook dat ze niet zo gebruiksvriendelijk zijn als FM-radio’s omdat je eerst, via het display,een autotune moet doen om alle zenders op te lijsten. Wanneer de autotune gedaan is, kun je je favoriete zenders voorprogrammeren, maar het hangt sterk af van het ene model tot het andere of dat vrij vlot gaat of erg veel moeite kost.

Het aantal zenders dat je kunt ontvangen is in theorie groter met digitale radio in vergelijking met FM. Helaas merken we nu al in de praktijk dat het zenderaanbod kleiner en minder gevarieerd is. Je kunt immers niet meer luisteren naar radiozenders van over de taalgrens via DAB+.

Bij dat alles komt ook nog dat je voor een DAB+ radio meer centen moet neertellen dan voor een FM-radio. Het enige échte sterke punt van DAB+ radio’s op dit moment is het lage energieverbruik van de zendmasten

Voordelen

 • Zeer laag energieverbruik
 • In theorie groter zenderaanbod

Nadelen

 • Zeer uiteenlopende geluidskwaliteit, afhankelijk van het model
 • Complex in gebruik
 • In praktijk verschraling van aanbod: je kunt niet meer naar zenders van over de taalgrens luisteren
 • Dekking DAB+ is nog steeds niet optimaal
 • DAB+-radio's zijn duurder dan FM-radio's
 • DAB+-signalen zijn gevoeliger voor storingen
DAB+-radiozenders per regio

Alle moderne radio’s zijn compatibel met DAB en DAB+. In de praktijk opereren bijna alle openbare zenders in België aan 96 kbps (Radio 1, 2 , StuBru, MNM, Klara). Privézenders zitten aan lagere snelheden (behalve Q Music), 88 kbps of 80 kbps. Hier zie je op welke frequentie en multiplex je de Belgische zenders kunt vinden

Het beschikbare frequentiespectrum is opgedeeld in de volgende blokken:

Elke frequentieband – nummers 5 tot en met 13 – heeft een signaalbandbreedte van 7MHz omdat het oorspronkelijk was voorzien voor analoge televisiesignalen. Aangezien het niet meer voor dat doeleinde wordt gebruikt, zijn ze nog eens onderverdeeld in 4 gelijke onderdelen, van A tot D. Zo beschikt elke multiplex over ¼ van de 7 MHz bandbreedte, of 1,75 MHz. Niet elke frequentieband wordt in elk land gebruikt. Voor België is de onderverdeling per regio bepaald door de International Telecommunications Union (ITU) in Zwitserland, deze:

Band

Regio

Zenders

12A

Vlaanderen

VRT Radio 1,VRT Radio 2 Antwerpen, VRT Radio 2 Limburg,

VRT Radio 2 Oost-Vlaanderen, VRT Radio 2 Vlaams-Brabant,

VRT Radio 2 West-Vlaanderen, VRT Klara, VRT Klara continuo,

VRT Studio Brussel, VRT MNM, VRT MNM Hits, VRT Nieuws,

11A

Vlaanderen

BBC World Service, Family Radio, Joe, Joe 60’s &70's, Joe 80's, Nostalgie, Qmusic, Qmusic non-stop, Radio Maria, ROXX, TOP Radio, VBRO Evergreen, VBRO Radio

11D

Brussel en Waals Brabant

Bel RTL, Classic 21 (RTBF), DAB Info, La 1ère Bruxelles (RTBF)

Nostalgie, NRJ, Radio Contact, VivaCité­ Brabant wallon (RTBF)

VivaCité Bruxelles (RTBF), Viva+ Charleroi, Viva+ Mons, Sud Radio BE, 1RCF Belgique

8D

Luik

Bel RTL, Classic 21 (RTBF), La 1ère Liège (RTBF)

Nostalgie, NRJ, Radio Contact, VivaCité Bruxelles (RTBF)

VivaCité­ Liège (RTBF), Viva+ Charleroi, Viva+ Mons, Sud Radio BE, 1RCF Belgique

6D

Brussel en Waals Brabant

Antipode, BRF 1,BRF2, Cherie, DH Radio, Fun Radio, Jam, Musiq3 (RTBF), Nostalgie+, Tipik (RTBF), TARMAC (RTBF)

6C

Namen en Luxemburg

BRF 1, BRF 2, Cherie, DH Radio, Fun Radio, Musiq3 (RTBF), Must FM, Tipik (RTBF), TARMAC (RTBF)

6B

Luik 2

BRF 1, BRF 2, DH Radio, Fun Radio, Maximum, Musiq3 (RTBF), Tipik (RTBF), TARMAC (RTBF)

6A

Henegouwen 2

Cherie, DH Radio, Fun Radio, Musiq3 (RTBF), Tipik (RTBF),

Sud Radio, TARMAC (RTBF)

5C

Henegouwen 1

Bel RTL, Classic 21 (RTBF), DAB Info, La 1ère Hainaut (RTBF)

Nostalgie, NRJ, Radio Contact, VivaCité­ Charleroi (RTBF)

VivaCité Mons (RTBF), Viva+ Charleroi, Viva+ Mons, Sud Radio BE, 1RCF Belgique

5B

Namen en Luxemburg 1

Bel RTL, Classic 21 (RTBF), DAB Info, La 1ère Namur-Luxembourg (RTBF), Nostalgie, NRJ, Radio Contact,

VivaCité Luxembourg (RTBF), VivaCité­ Namur (RTBF), Viva+ Charleroi, Viva+ Mons, Sud Radio BE, 1RCF Belgique

5A

Vlaanderen 2

Evergreen, Flanders City radio, Joes 90’s, Joe Easy, NRJ, Q-Foute, RTBF Mix, Willy

 

Bron:

https://www.worlddab.org/countries/belgium/multiplexes

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

102 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/12/2021

Op mijn DAB+ radio luister ik meestal naar R2 Antwerpen en dat lukt driekwart van de tijd goed met een signaal sterkte van 95 op 100. Dus ongeveer een kwart van de tijd heb ik geen ontvangst met een signaal sterkte die zakt naar nul (OFF AIR). Hoe komt het, dat het signaal gedurende de dag soms bijna volledig verdwijnt?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/12/2021

Zwakke geluidskwaliteit, hoger energie verbruik

Helaas ben ik door aankoop van een nieuw radiotoestel (FM-DAB+-Internet-Aux…) sterk teleurgesteld in de geluidskwaliteit van DAB+, zeker in vergelijking tot FM. Ook het zenderaanbod stelt teleur (o.a. beperkt aantal Waalse zenders)

Blijkbaar wordt DAB+ in Vlaanderen op slechts 80kbps uitgezonden, een duidelijk minpunt naar audiokwaliteit. Waarschijnlijk zou een hogere bit rate resulteren in nog minder zenders ?

Anderzijds.. hoewel de DAB+ zenders energievriendelijker zijn, bij de ontvangers blijkt het omgekeerd : huidige vergelijkbare modellen lijken 1 Watt meer te verbruiken (DAB+ vs FM). Het totale plaatje komt zo in het nadeel van DAB+, omdat er “miljoenen” actieve ontvangers zijn...

De verminderde energie-efficiëntie kan ook nefast zijn in geval calamiteiten met langdurige stroomonderbreking : veel sneller raken batterijen op en wordt men afgesloten van informatie via radio.

(Graag cijferwerk kritisch bekijken)

Referenties
tubejack.nl/.../
noot .. cijferwerk te herdoen/hergedaan, wat betreft Nederland :
– FM zou uitkomen op ongeveer 7 GWhr per jaar ,
– DAB+ zou uitkomen op ongeveer 1,75 + 54.75 GWhr per jaar = 56,5 GWhr
DAB+ verbruikt dus ongeveer acht (8) keer meer energie dan FM.

Andere “Bron”: product specificaties op Bol.com
Nedis RDWR1000GY FM-radio 2x AA/LR6 Maximale batterijduur 38 uur -> 19 uur per batterij
Denver DAB-42 4x AA batterijen Maximale batterijduur 6 uur -> 1.5 uur per batterij
Aan 2000mAhr per batterij verbruikt FM radio 0.105 W, de DAB radio 1.333 W. Dus ruim 1 Watt meer.

Het door mij aangekochte toestel is een Imperial Dabman I30

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/11/2021

Tot voor kort geen noemenswaardige problemen,doch bij het beluisteren van Radio 2 West -Vlaanderen, werd deze tot op heden vervangen door radio2 Antwerpen.De Dab+ radio staat nochtans op Radio2 West Vlaanderen.Op FM geen problemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

Ok, bedankt om dit te melden! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/11/2021

Recent mijn beklag gedaan bij de VRT over het teveel wegvallen van "Radio één/twee... DAB+" terwijl andere (commerciële) zenders zoals JOE en Nostalgie (beiden DAB+) rustig verder speelden. VRT gaf toe dat de dekking rond de streek van Poperinge niet optimaal was en dat dit de reden kon zijn van het wegvallen van DAB+ ontvangst..... Dank u VRT, maar '...daar zijn we vet mee....' en vooral NIET geholpen :-( . Het is bij ons dus best niet aan te raden om een DAB+ ontvanger te gebruiken als radiowekker.....want bij slechte ontvangst is het doodse stilte..... en mag je dus uw weksignaal 'op uw buik schrijven'. :-(

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/11/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor de getuigenis, ik speel deze verder intern door. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/11/2021

Sinds kort is de ontvangst in de auto ook enorm verslechtert. Meer en meer stottert de radio of valt uit met "Geen signaal". Nergens valt er iets te lezen hoe dat komt of waarom. (of ik vind niet de juiste sites). Iemand hier ook last van. Ben er zeker niet gelukkiger om geworden!

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/11/2021
, Gereageerd:

Ik heb het over hoe erg DAB+ verslechtert is, FM lukt nog wel tot nu toe

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/12/2021
, Gereageerd:

Onze experts hebben niet direct een verklaring daarvoor. Wel willen ze dat graag uitzoeken door contact op te nemen met het DAB+ consortium. Zou het mogelijk zijn om adresgegevens te verstrekken waar de problemen zich voordoen? Zo kunnen wij namelijk navragen wat er precies aan de hand is? Stuur ons gerust door via het contactformulier op onze site:  https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai   Alvast bedankt! Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2021
, Gereageerd:

Beetje overal. Mijn streek is Ertvelde. Vanaf thuis en dan op Bvb E34 krijg ik om de 30 seconden 1 seconde muziek op StuBru Tijdloze, gewoon regelrechte ramp.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/08/2021

Gewoon een schande dat FM verboden wordt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/07/2021

We moeten klacht indienen bij de verantwoordelijke (volgens mij de netwerkbeheerder NORKRING) om signaalversterking aan de zendmasten te eisen zodat iedereen gebaat is met voldoende DAB signaal dekking. Wie doet mee?

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021

Langs de taalgrens worden sommige VRT-zenders (FM) weggedrukt door Franstalige vrije zenders. Met DAB heb je dat probleem niet. De noodzaak van verschillende frequenties voor dezelfde zender vervalt ook met DAB. Het feit dat er meer zenders beschikbaar zijn speelt voor mij geen rol, de meesten zijn rommel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/06/2021
, Gereageerd:

Dag Frieda, bedankt voor je waardevolle getuigenis. Goed dat je met DAB kan genieten van je favoriete radioprogramma's terwijl dat in het verleden met FM wel een ander verhaal was ... ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/06/2021

De FM-ontvangst in Herent, vooral voor hen die langs de N26 wonen, is miserabel.
De RDS-radio in de auto verandert tussen thuis en mijn werk (15km in vogelvlucht) 3-maal van zender. Thuis werkte FM maar enkel OK in de badkamer en in de keuken aan het raam. De stereo-installatie was aangesloten op de kabeldistributie, maar die stopten met analoge uitzendingen vorig jaar. DAB-radio en aangepaste antenne gekocht en die werkt tot nu toe feilloos. Ook de keuken- en wekkerradio zijn nu DAB zonder problemen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/04/2021

Ik heb gewoon een oude SmartPhone (Moto G) - met apps als RadioBelgium of Radioplayer - via Bluetooth verbonden met een BT-ontvanger zoals EKSA, die op zijn beurt met mijn 30 jaar oude Philips installatie is verbonden. De Smartphone is dan ook gelijk de afstandsbediening. Kost: 50€ voor die EKSA receiver/transmitter. Veel meer zenders dan op DAB+. Via Ymusic, VLC of KODI speel je ook andere sources af.
Met 4G en zeker eenmaal 5G deployed is, wordt DAB+ net zoals DVB-C een overbodige standaard: IP is de toekomst: 1 standaard - 1 soort apparatuur - 1 infrastructuur voor gelijk welke data.

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021

Ben ontzettend ontevreden over het signaal van de DAB+. Ligt niet aan mijn radio, gezien ik soms enkele uren probleemloos kan luisteren zonder storingen. Maar kan ook over continu enkele seconden ongestoord luisteren zijn. En moet ik overschakelen op Fm of op internetradio, maar daarvoor heb ik geen ander toestel moeten aanschaffen. Mijn kabelradio gaf mij indertijd meer zekerheid, betere ontvangst.
Als men DAB+ wilt, dat het dan terdege werkt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/03/2021

Ik zoek een goede dab cd speler, met luidsprekers in verschillende plaatsen en afstandsbediening in die verschillende plaatsen te gebruiken,dus geen infrarood, ook zoals de Böse vroeger. Wie heeft ervaring, mag wel wat kosten, maar goede ontvangst en goede klank nodig. Luister veel naar klassieke muziek.
Dank Bert

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/04/2021
, Gereageerd:

Beste Albert, we hebben daar jammer genoeg geen test van gedaan. Maar je kan onze experten wel om een gepersonaliseerd advies vragen via het contactformulier op onze site en hen bijvoorbeeld laten weten of je bijvoorbeeld een mini stereo keten of eerder een echte hi-fi installatie zoekt. Ze kunnen je dan in elk geval op weg helpen: https://bit.ly/2Ffll7j  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021
, Gereageerd:

Como audio

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021
, Gereageerd:

Como audio

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Graag de momenteel beste dabinstallatie met aansluiting naar luidsprekers

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/03/2021

Digitaal betekent hackbaar. Al mijn digitale toestellen zijn al gehackt geweest,inclusief co meter. Ik heb duo radio,dab functioneert maar sporadisch. Ik ga er niet mee akkoord dat fm zomaar verdwijnt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021
, Gereageerd:

Dat kunnen we inderdaad begrijpen, dit is zeker en vast vervelend voor jou. Tot op heden hebben wij, met testen die we zelf uitgevoerd hebben, alleen vastgesteld dat er inderdaad geen ruis zit op DAB maar dat heel vaak ijzige stilte uit de radio komt. Dit betekent dat op dit moment, tenzij er nu gigantische infrastructuurwerken zijn uitgevoerd de laatste weken, nog steeds een gigantisch verschil qua bereik is van FM t.o.v. DAB+ in België. 

In andere landen is het bereik van DAB+ beter omdat de FM dekking door de uitgestrektheid van de landen (Frankrijk, Duitsland,…) slechter was. Maar onze experten durven vandaag rustig zeggen, dat een DAB+ radio, noch in de auto, noch als keukenradio een VOLWAARDIG alternatief is voor FM doordat dekking in het beste geval discutabel en in het slechtste geval gewoon ronduit slecht is.  

Wij zijn niet anti - DAB+, het kan echt voordelen hebben als het netwerk dezelfde functionaliteiten heeft die het FM netwerk op dit moment biedt. Maar mensen pushen om hun goedwerkende (FM)Radio weg te gooien omdat de overheid knoeit met wetgeving en geen verplichting oplegt dat alle radios die verkocht worden ook DAB+ moeten ondersteunen (in de autosector gelukkig wel in voege vanaf eind 2020), dat kunnen wij ook niet ondersteunen. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021

Onlangs een DAB+ radio gekocht maar!!
De ontvangst is zeer goed (met vaste antenne op zolder) echter er is geen mogelijkheid om de TA berichten uit te schakelen.
Ik beluister elke morgen op Radio2 De Inspecteur. Deze uitzending wordt op onregelmatige tijdstippen onderbroken door verkeersinformatie van Radio1
Dit is echt heel ambetant want je mist aldus een deel van de uitleg van de inspecteur!
Kontact opgenomen met de fabrikant en verkoper geven geen oplossing
Ik denk dat er iets mis is met de specificaties van DAB+
Reeds verschillende gebruiksaanwijzingen bestudeerd van ontvangers: NERGENS ook maar een vermelding te vinden over 'Traffic Anouncement' TA uit- of inschakeling.
Ik denk dat ik nu voorlopig maar terugmoet naar mijn 'oude' FM tuner!

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021
, Gereageerd:

Spijtig .. maar van pure ellende terug mijn oude FM tuner in bedrijf genomen: tot mijn algemene tevredenheid.
Nergens ook maar iets te vinden ivm de specificaties van DAB+ toz van TA berichten
Ik denk dat dit inderdaad met de fabrikanten van DAB+ tuners of radio's niet goed is doorgesproken.
Deze TA berichten komen door op alle kanalen van de VRT radio en houden absoluut geen rekening met welke programma's op dat moment op deze kanalen aan de gang zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/03/2021
, Gereageerd:

Hallo Willy, onze experten vinden dit alvast een Interessant probleem. Normaal gezien laat zich die functie uitschakelen maar dat hangt van het merk en het model af. Over welk toestel gaat het precies ? Want de Sony van onze expert heeft ook zo’n functie en die kan hij uitzetten. Het is namelijk zo dat dat DAB+ signaal wat de verkeersinfo geeft, ook door GPS toestellen gebruikt kan worden. Dus dat is effectief een extra signaal dat los staat van het gewone radio signaal. Kan je ons feedback geven ajb ? Bedankt ! :) ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/02/2021

Beste , heb sinds begin 2019 een nieuwe wagen met DAB ...., in tunnels heb ik nog altijd GEEN ontvangst ???

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/01/2021

Als fervent radio-luisteraar van klassieke muziek luister ik ook regelmatig naar Musique3 en Radio4 (NL) via FM, en dit in prima kwaliteit. Benieuwd of dit ook nog zal kunnen via DAB+.
Alle nationale openbare zenders, ook de franstalige, zouden overal in België in goede kwaliteit te beluisteren moeten zijn via DAB+ zoals dit nu (vrijwel) overal het geval is via FM, ongeacht of men zich nu in Vlaanderen of Wallonië bevindt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/01/2021

DAB+ betere geluidskwaliteit dan FM ! Laat me a.u.b. niet lachen. Het is alsof men daar de pieken en de dalen afkapt. Heb er eentje van goede kwaliteit gekocht Denon D-M41 DAB+. Is voorlopig ook de laatste en blijf bij mijn FM-radio's !

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2020

Sven Gatz is ook de drijvende kracht achter het verdwijnen van de Digitale TV. Mijn auto is uitgerust met DAB, nooit goeie resultaten mee gehad, rommel voor rijdende voertuigen. Raar dat een minister die geen kennis van zaken heeft hierover mag en kan beslissen. Toe ook petitielijst getekend, groot krantenartikel in het laatste nieuws, niks helpt hierin. De modale burger moet terug nieuwe zaken kopen..moet geld opbrengen zelfs al is het rommel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2020
, Gereageerd:

Bedankt voor jullie getuigenissen, onze experts hebben al herhaaldelijk aangehaald dat de dekking van DAB+ een probleem is in België. Daarom zijn ze niet van mening dat DAB+ al een volwaardig alternatief is voor de gemiddelde radio luisteraar. Maar alle radios die op de dag van vandaag verkocht worden (en de laatste 5 jaar verkocht worden) ondersteunen zowel DAB als DAB+. Onze telecom specialisten denken bijgevolg niet dat de standaard zo snel zal veranderd worden. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/09/2020

DAB+ gelimiteerde ontvangst rond Leuven... een paar JOE zenders, Willy, Q fout en gelukkig Stadsradio Vlaanderen, geen Klara, Eén of Twee... bizar vind ik dat er hier wel een Waalse zender op je schermpje staat !