Dossier

DAB+, nog veel tekortkomingen die aangepakt moeten worden

13 november 2019

FM-radio zal binnen enkele jaren niet meer bestaan in België. Een definitieve einddatum is nog niet bekend, maar het komt er zeker aan. DAB+ zal de nieuwe standaard worden. Op dit moment lijken zowel de luisteraar als het milieu bij die beslissing te gaan verliezen.

De Belgische overheid heeft beslist om vanaf een niet nader genoemde datum te stoppen met FM-signalen uit te zenden. Vanaf dan kun je nog enkel naar digitale radio luisteren via internet, digitale tv of digitale radio.

Overstap naar DAB+: nog veel onduidelijkheid

Doordat er nog geen duidelijkheid is over een definitieve deadline voor FM-signalen, maar ondertussen nog altijd FM only-radio’s worden verkocht, is het risico aanwezig dat consumenten en het milieu zullen worden gedupeerd. Stel je immers voor dat je vandaag een FM-radio koopt zonder DAB+-functie en over pakweg 2 jaar wordt beslist om geen FM-signalen uit te zenden.

Je blijft dan zitten met een radio die niet defect is, maar toch onbruikbaar is geworden. Ongetwijfeld had je op het moment van aankoop gedacht om langer dan 2 jaar van je radio te kunnen genieten. In plaats daarvan is je toestel nu rijp voor het stort… En dat is dan weer belastend voor het milieu. Helaas laat de overheid de consument ook in de steek door geen dwingende wet op te leggen die de verkoop van pure FM-radios verbiedt.

Wij zijn dan ook niet akkoord met een dergelijk scenario. Onze eisen zijn duidelijk.

Eisenpakket van Test Aankoop

Wij vinden dat de overheid geen haast moet maken met het afschaffen van FM. Eerst moet de verkoop van FM-radio’s zonder DAB+-functie worden verboden. Op dit moment (voorjaar 2019) luistert ongeveer 21 % van de Vlamingen naar digitale radio. Slechts 3 % daarvan luistert via DAB+, de rest via internet en digitale televisie. Ter verduidelijking: een onderzoek van radiovisie.eu toonde aan dat meer dan 80 % van de Vlaamse bevolking boven 12 jaar naar FM-radio luistert.

Nadat FM only-radio’s uit de handel zijn gehaald, moet de overheid (voor alle deelstaten) in een transitieperiode van 10 jaar voorzien en pas dan de FM-kraan dichtdraaien.

Of digitale radio ook voor een betere geluidskwaliteit zorgt, is nog een andere kwestie. Dat ontdek je in de volgende paragraaf.

Wat is DAB+?

Als je niet weet wat DAB+ precies betekent of inhoudt, ben je zeker niet de enige. DAB betekent Digital Audio Broadcasting en is een standaard die het toelaat om audiosignalen digitaal via de ether te sturen met als belangrijkste kenmerken:

 • minder antennes nodig;
 • minder zendvermogen voor de operator;
 • meer zenders dan op het FM network;
 • betere geluidskwaliteit.

Maar dit vereist natuurlijk nieuwe hardware. Een bestaande AM/FM-radio ontvangt geen DAB+-signalen.

Bij DAB+ worden muziekbestanden gecomprimeerd met audio codecsoftware die AAC+ heet. Dat is de opvolger van het meer gekende MP3. Met die software kun je muziek beter tot zijn recht laten komen, op voorwaarde dat de muziekbestanden niet te zeer worden gecomprimeerd vooraleer ze worden uitgezonden.

De DAB-standaard begon als een Europees onderzoeksproject in de Jaren ’80. Ze situeert zich tussen 174 MHz en 240 MHz bandbreedte. De Norwegian Broadcasting Corporation (NRK) lanceerde de eerste DAB-zender (NRK Klassiek) op 1 juni 1995, waarna de BBC nog in hetzelfde jaar volgde met ook een zender. Sinds 2007 werd de DAB-standaard vervangen door de DAB+-standaard.

Verschillen tussen DAB en DAB+

DAB en DAB+ verschillen niet op het vlak van transportstroom, maar wel wat betreft de gebruikte audio codec. Een codec is software  waarmee je data kunt coderen/decoderen of kunt comprimeren/decomprimeren.

Waar DAB de intussen afgevoerde MP2-codec gebruikte met een maximum bitsnelheid van 192 kilobytes per seconde (kbps), gebruikt DAB+ de AAC+ codec met een maximum bitsnelheid van 128 kbps  (in de praktijk in België 96 kbps met 80 kbps voor muziek en 16 kbps voor “artwork”, hoesje van een album, afbeelding van een evenement enz ...).

In theorie is de AAC+ codec drie keer efficiënter dan MP2 waardoor het performanter is dan de oude codec van DAB. Maar veel hangt ook af van de mastering en de toegekende bandbreedte. In België werd het DAB-signaal eind 2018 uitgezet en zijn alle zenders omgeschakeld naar DAB+.

In theorie zou de komst van DAB+ kunnen betekenen dat je als luisteraar kunt genieten van een rijker geluid. Helaas wordt die theorie voorlopig niet bevestigd in de praktijk.

Voor- en nadelen van DAB+

De geluidskwaliteit van DAB+-radio’s is erg uiteenlopend. Specifiek voor de toestellen die we hebben getest – kleinere keukenradio’s – merken we ook dat ze niet zo gebruiksvriendelijk zijn als FM-radio’s omdat je eerst, via het display,een autotune moet doen om alle zenders op te lijsten. Wanneer de autotune gedaan is, kun je je favoriete zenders voorprogrammeren, maar het hangt sterk af van het ene model tot het andere of dat vrij vlot gaat of erg veel moeite kost.

Het aantal zenders dat je kunt ontvangen is in theorie groter met digitale radio in vergelijking met FM. Helaas merken we nu al in de praktijk dat het zenderaanbod kleiner en minder gevarieerd is. Je kunt immers niet meer luisteren naar radiozenders van over de taalgrens via DAB+.

Bij dat alles komt ook nog dat je voor een DAB+ radio meer centen moet neertellen dan voor een FM-radio. Het enige échte sterke punt van DAB+ radio’s op dit moment is het lage energieverbruik van de zendmasten

Voordelen

 • Zeer laag energieverbruik
 • In theorie groter zenderaanbod

Nadelen

 • Zeer uiteenlopende geluidskwaliteit, afhankelijk van het model
 • Complex in gebruik
 • In praktijk verschraling van aanbod: je kunt niet meer naar zenders van over de taalgrens luisteren
 • Dekking DAB+ is (momenteel) niet optimaal
 • DAB+-radio's zijn duurder dan FM-radio's
 • DAB+-signalen zijn gevoeliger voor storingen
DAB+-radiozenders per regio

Alle moderne radio’s zijn compatibel met DAB en DAB+. In de praktijk opereren bijna alle openbare zenders in België aan 96 kbps (Radio 1, 2 , StuBru, MNM, Klara). Privézenders zitten aan lagere snelheden (behalve Q Music), 88 kbps of 80 kbps. Hier zie je op welke frequentie en multiplex je de Belgische zenders kunt vinden

Het beschikbare frequentiespectrum is opgedeeld in de volgende blokken:

 

Elke frequentieband – nummers 5 tot en met 13 – heeft een signaalbandbreedte van 7MHz omdat het oorspronkelijk was voorzien voor analoge televisiesignalen. Aangezien het niet meer voor dat doeleinde wordt gebruikt, zijn ze nog eens onderverdeeld in 4 gelijke onderdelen, van A tot D. Zo beschikt elke multiplex over ¼ van de 7 MHz bandbreedte, of 1,75 MHz. Niet elke frequentieband wordt in elk land gebruikt. Voor België is de onderverdeling per regio bepaald door de International Telcommunications Union (ITU) in Zwitserland, deze:

 

Bron:

https://www.radiodigi.nl/belgische-stations.html

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

68 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/09/2020

DAB+ gelimiteerde ontvangst rond Leuven... een paar JOE zenders, Willy, Q fout en gelukkig Stadsradio Vlaanderen, geen Klara, Eén of Twee... bizar vind ik dat er hier wel een Waalse zender op je schermpje staat !

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020

Ik heb me een klein DAB+ transistor gekocht van merk DENVER.(=Nederlandse firma meen ik) het gebruik is simpel maar de gebruiksaanwijzing onvoldoende. Uiteindelijk is het zeer eenvoudig te witchen tussen FM en DAB+. Het aantal zenders is gelimiteerd maar ze zijn complementair aan elkaar . Dit is zeer leuk. Ik geloof dat de gevestigde FM zenders niet direct geneigd zijn om op DAB+ over te gaan. Wel staan hun uitbreidingen van hun zenders naar specifieke doelgroepen toe wel al op DAB+. Qua ontvangst moet ik zeggen dat de satellietradio bij slecht weer beter is dan de FM frequentie en niet zo afhankelijk van de locatie, landschapskenmerken hebben niet zulk een effect op de ontvangst bij DAB+ als bij FM bv. bruggen, sommige tunnels en bergen. Mijn volgende aankoop is een DAB+-internetradio hybride

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2020
, Gereageerd:

Verbeterde versie:
Ik heb me een klein DAB+ transistor gekocht het gebruik is simpel maar de gebruiksaanwijzing onvoldoende. Uiteindelijk is het zeer eenvoudig te switchen tussen FM en DAB+. Het aantal zenders is gelimiteerd maar ze zijn complementair aan elkaar . Dit is zeer leuk. Ik denk dat de gevestigde FM zenders niet direct geneigd zijn om op DAB+ over te gaan. Wel staan de uitbreidingen van hun zenders naar specifieke doelgroepen toe wel al op DAB+. Qua ontvangst moet ik zeggen dat de satellietradio bij slecht weer beter is dan de FM frequentie en niet zo afhankelijk van de locatie. Landschapskenmerken hebben niet zulk een effect op de ontvangst bij DAB+ als bij FM bv. bruggen, ondertunneling en bergen. Mijn volgende aankoop is een DAB+- internetradio hybride hier zijn de mogelijkheden nog groter.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2020

Ik had DAB. Dat is afgeschaft en ik moest een nieuw toestel kopen met DAB+. Is het niet beter te wachten tot DAB++?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2020
, Gereageerd:

Alle radio's die op de dag van vandaag en de laatste 5 jaar verkocht worden ondersteunen zowel DAB als DAB+. Wij denken niet dat de DAB+ standaard zo snel zal veranderd worden zelfs al is de dekking van DAB+ een probleem in België. 

Het voordeel van DAB+ is dat er geen ruis is maar in bepaalde regio's betekent dat korte periodes van radio afgewisseld met lange periodes van stiltes. Daarom zijn we niet van mening dat DAB+ al een volwaardig alternatief is voor de gemiddelde radio luisteraar. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/02/2020

Ik kan begrijpen dat stilaan alles overschakelt naar digitaal, dus daar heb ik geen problemen mee. Wat ik wel frappant vindt is dat men aangeeft dat de ontvangst binnenshuis voor problemen kan zorgen door de moderne isolatienormen. Lijkt me dus dat men eerst zal moeten investeren in nog meer zendmasten voor DAB+ voor men FM definitief uitschakelt.

Ik heb zelf vorig jaar een DAB+ radio aangeschaft en hoewel mijn huis geen nieuw huis is, maar eentje uit begin jaren '90, heb ik ook geen ontvangst binnenshuis. Mijn muren zijn nochtans niet geïsoleerd volgens de laatste isolatienormen, maar volgens de toen geldende normen.

Ik vrees dus dat, op de dag dat FM uitgeschakeld wordt, ik alleen nog radiostilte zal te horen krijgen.

Ik heb de indruk dat de verantwoordelijkheid tegenwoordig steeds meer op de rug van de consument geschoven wordt. Ik heb ook problemen met gsm ontvangst binnenshuis en ook daar krijg ik steevast de melding dat het aan mijn isolatie zou liggen. Ik kan daar zo kwaad om worden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/05/2020
, Gereageerd:

Isolatie is inderdaad een probleem.
Ik heb al een paar jaar een DAB+ radio, die heel goed werkte, totdat mijn nieuwe ramen met superisolerend glas werden geïnstalleerd.
Sindsdien heb ik 's morgens nog wel ontvangst, 's middags alleen nog als ik de terrasdeur open zet en 's avonds meestal niet meer.
Ook als de buren hun ijzeren ladder op hun terras tegen de afscheiding aan mijn kant zetten, heb ik meestal geen ontvangst meer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/02/2020
, Gereageerd:

Dag Gert, bedankt voor je interessante post! Het is wel zo dat beton of isolerend materiaal de ontvangst van signalen kan beperken/ verstoren. En dat is inderdaad geen prettige ervaring, je kan moeilijk telkens buitenshuis gaan bellen als er daar een beter bereik zou zijn, dat is zeker niet de bedoeling. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2020

Niet alleen de overheid, maar ook Telenet heeft ook beslitst om deze maand te stoppen met analoog signaar over de kabel. Hier heb ik ernstig bezwaar tegen:
Naar aanleiding van mijn vragen, heeft gisteren een medewerken mij benadert; helaas is er geen oplossing die voor mij voldoet (en ik neem aan dat ik niet de enige ben).1. Via de telenet TVBOX

ik heb op 3 plaatsen receivers/radio's aangesloten op de kabel. Op 1 plaats (TV) heb ik een TVBOX, dus dit is maximaal een oplossing voor 1 plaats. Daarnaast ben ik er niet van gecharmeerd dat ik de TVBOX moet aanzetten (verbruik) om radio te beluisteren. Verder heeft de TVBOX geen display waarop ik een kanaalnummer zou kunnen zien (of enige andere info).2. DVB-C ontvanger

Ja een DVB-C ontvanger zou kunnen werken, maar kan iemand mij uitleggen dat met het stoppen van een service van telenet ik 2 (of 3) x 49 EUR zou moeten betalen om een vergelijkbare service te krijgen. Op mijn vraag waarom het abonnenment hetzelfde blijft na het afschaffen van een service of waarom ik voor de DVB-C ontvanger (opnieuw meer verbruik) zou moeten betalen was het antwoord onbevredigend (policy).

Bovendien heeft 1 radio geen aux in om hierop de DVB-C ontvanger aan te sluiten3. FM antenne (gratis)

Het getuigt van enige moed om dit op de website te zetten. Ja het zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat we ook op radiosignaal aan het overschakelen zijn naar digitaal DAB+ Dus dit voorstellen als een oplossing (langere termijn) lijkt mij dan ook ongepast, nog afgezien van de kwaliteit van het signaal, wat natuurlijk de rede is waarom ik aangesloten heb op de kabel

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2020

Niet alleen de overheid, maar ook Telenet heeft ook beslitst om deze maand te stoppen met analoog signaar over de kabel. Hier heb ik ernstig bezwaar tegen:
Naar aanleiding van mijn vragen, heeft gisteren een medewerken mij benadert; helaas is er geen oplossing die voor mij voldoet (en ik neem aan dat ik niet de enige ben).1. Via de telenet TVBOX

ik heb op 3 plaatsen receivers/radio's aangesloten op de kabel. Op 1 plaats (TV) heb ik een TVBOX, dus dit is maximaal een oplossing voor 1 plaats. Daarnaast ben ik er niet van gecharmeerd dat ik de TVBOX moet aanzetten (verbruik) om radio te beluisteren. Verder heeft de TVBOX geen display waarop ik een kanaalnummer zou kunnen zien (of enige andere info).2. DVB-C ontvanger

Ja een DVB-C ontvanger zou kunnen werken, maar kan iemand mij uitleggen dat met het stoppen van een service van telenet ik 2 (of 3) x 49 EUR zou moeten betalen om een vergelijkbare service te krijgen. Op mijn vraag waarom het abonnenment hetzelfde blijft na het afschaffen van een service of waarom ik voor de DVB-C ontvanger (opnieuw meer verbruik) zou moeten betalen was het antwoord onbevredigend (policy).

Bovendien heeft 1 radio geen aux in om hierop de DVB-C ontvanger aan te sluiten3. FM antenne (gratis)

Het getuigt van enige moed om dit op de website te zetten. Ja het zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat we ook op radiosignaal aan het overschakelen zijn naar digitaal DAB+ Dus dit voorstellen als een oplossing (langere termijn) lijkt mij dan ook ongepast, nog afgezien van de kwaliteit van het signaal, wat natuurlijk de rede is waarom ik aangesloten heb op de kabel

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/01/2020

Op een nog nader te bepalen datum. Ik heb ondertussen mee info hierover opgestoken en het allervroegst zal dit na deze regeringsperiode zijn omwille van praktische redenen:verdeling van de frequenties. Ook is er nog een overgangsperiode voorzien zodat het rond 2030 de omschakeling voltooid zal worden. Dan is van mijn autoradio wel het beste af. DAB is een veel stabieler signaal bij slechte en verstoorde weersomstandigheden. Dus de klimaatverandering is hier al inbegrepen .Een vooruitziende innovatie ;-)
Ondertussen de tijd overbruggen met signaalconvertoren DAB > FM kan ook, hier is een markt in ontstaan. Dus NO Panic!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/01/2020

Met een kwalitatief goede FM tuner ervaar je dezelfde relaxte analoge klankkwaliteit als met de LP,waar we met DAB+ nog ver van verwijderd zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2020
, Gereageerd:

Inderdaad, zelf heb ik een prof AM/FM receiver en die kwaliteit zal zeker niet moeten onderdoen voor DAB+ En zoals hier ook al te lezen stond, men heeft normaal altijd ontvangst en als die minder goed is kan je nog zonder ruis in mono luisteren of overschakelen naar een smallere bandbreedte en/of om nog extra ruis weg nemen in de hoogste gebieden met de "Blend" toets.
Verder heb ik al eerder, elders gelezen dat de technische specificaties van DAB+ ver onder die van een goede FM ontvanger liggen. Ik spreek dan van kanaalscheiding, frequentie response enz.
In mijn ogen is DAB+ slecht ontworpen, het moet blijkbaar "vlug vlug" gaan want er zijn er die "vlug" geld willen verdienen.
Gooi nooit weg wat goed is, verbeteren kan, maar vervangen door iets waar blijkbaar enkel mee "geklungeld" wordt lost niets op, integendeel.
Trouwens waarom moest de AM afgeschaft worden ?
Het grote geld regeert al lang de wereld en als consument mag je enkel betalen en ondergaan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/01/2020
, Gereageerd:

Bij DAB+ zijn er eigenlijk maar twee opties : ofwel heb je klank, ofwel niet. Het is niet zoals bij analoge radio waar je ruis of een slecht signaal kan hebben. De kwaliteit op zich is voldoende voor de gemiddelde luisteraar. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/01/2020

Doet me denken aan het afschaffen van de DVB-T uitzendingen van de TV . Daar werd men ook verplicht om op een provider over te schakelen en was er geen free-to-air ontvangst meer. De Draagbare toestellen waren ineens niets meer waard en in caravans, bij studenten en met binnenhuis antenne was niets meer mogelijk. Nu komt dezelfde klucht , onze FM toestellen worden niets meer waard omdat men de digitaal bijkomende info wil doorsturen. De klank is in FM OK , en nu de jeugd minder goede oren heeft en meer tinitus gaat men streven naar een kwaliteitsverschil die enkel op en oscilloscoop te zien is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/01/2020
, Gereageerd:

DAB+ mini keten aangeschaft. Helemaal geen ontvangst in Lommel via dab+. Nu radio aangesloten via de kabel. Perfect. Analoog gaat nu verdwijnen.
Zorg eerst voor goede ontvangst in het hele land voor je consumenten met de problemen opzadelt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/01/2020
, Gereageerd:

Dat is natuurlijk heel jammer en je kritiek is terecht. Bedankt voor je post! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/01/2020
, Gereageerd:

Beste Marinus, ik vraag me af of je toestel wel de Belgische zenders kan ontvangen. Heb Je het in een Belgische zaak gekocht?? Toestellen van het buitenland hebben alleen de zenders van hun land. Of heeft men je misschien een DAB radio ipv DAB+ radio verpatst voor DAB+ omdat die wel op het internet werkten. Toch bedankt om je info te willen delen.
Als ik een radio koop probeer ik hem uit in de zaak indien mogelijk om zulke fratsen te vermijden. Maar het lukt niet altijd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2020
, Gereageerd:

Overschot van gelijk.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/12/2019

Gaan alle bestaande fm zenders dan dab+ uitzenden?
Er is momenteel slechts een beperkt aanbod dat niet overal te ontvangen is

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/12/2019

De digitale radio Vlaanderen groep heeft samen met de overheid beslist om FM nog vele jaren naast DAB+ te laten bestaan.
Zeker nog geen reden tot paniek dus....

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/12/2019

ik vind het een schande dat de consument telkens weer opdraait voor de grillen van de belgische Roverheid.
terwijl beslissingen genomen worden ,laat men wel toe dat nieuwe fm toestellen massal op de markt gegooit worden...........
maar natuurlijk meneer,een keer 21%btw op elk nieuw fm toestel,en nadien nog eens als de mensen een dab toestellen lopen.
kassa kassa kassa..
en het milieu?wie ligt daar nu wakker van als we belastingen en taxen kunnen heffen.
gewoon de zoveelste episode in het vervolgverhaal BURGERTJE PESTEN EN BEDRIEGEN.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2020
, Gereageerd:

Inderdaad zo gaat dat, en het wordt er niet beter op spijtig genoeg. De EUSSR doet er nog een dikke schep bovenop.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/12/2019

Is voor mij niet duidelijk.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/12/2019

men is dan verplicht alle fm toestellen weg te gooien
en nieuwe dan toestellen aan te kopen
dit ruikt naar commerciële gewin!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/12/2019

moeten alle radiotoestellen er dan uit?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/12/2019

Mijn nieuwe wagen heeft DAB+ Het verschil met FM is frappant : het signaal valt regelmatig weg! heb ik met FM NOOIT voorgehad!

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/10/2020
, Gereageerd:

Al wat goed is wordt tegenwoordig "verplicht" vervangen door rommel. Enkel de grote God "GELD" telt nog

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/10/2020
, Gereageerd:

O maar ook het geld wordt meer en meer vervangen door 'betalen per internet'.
Goedkoper voor de bank, want die hoeven geen manuele betalingen meer behandelen.
O maar die hadden ze al vervangen door kaarten en automaten.
En dan de webinterface: weer minder werk voor de bank, en eventueel staat het service center in Bikawouha (nee, geen idee waar dat ligt en of het geen fake locatie is)
Die webpagina maakt de bank ontoegankelijk voor wie geen internet kan betalen.
Dan de apps. De nieuwe (?) hype. Weer onbereikbaar zonder data-abonnement en last-version smartphone (zakcomputer)

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/12/2019

Bij ACTION heb je reeds een DAB radio voor 30 Euro .
Een DAB radio heb ik via de hoofdtelefoon uitgang aan mijn stereo installatie verbonden werkt goed ; er is een heel klein verschil te horen met volledige internet radio ( luister naar klara )

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/12/2019

ik heb sinds vele jaren enkel DAB( +) .Ontvangst is veel beter ; geen ruis .
Ben woonachtig in Leuven ( Kessel dal )

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/12/2019

Ik zou graag ook nog jaren gebruik willen maken van mijn FM tuners. Momenteel gebruik ik de coax kabel van Telenet aangesloten op mijn FM tuner (als alternatief op de FM antenne), maar Telenet heeft onlangs besloten om vanaf februari 2020 deze service ook niet meer aan te bieden om meer bandbreedte vrij te maken op de 'kabel'...
Als de analoge FM uitzendingen stoppen heeft de FM tuner ook weinig nut meer, tenzij ik een DAB+ transmittertje aankoop (alternatief voor autoradio's) waarvan ik betwijfel of de ontvangst binnenshuis acceptabel genoeg is. Een antenne op het dak plaatsen om beter DAB+ signalen te ontvangen (wegens strengere isolatie eisen) is terug gaan naar de jaren '60 en moeilijk tot niet te verzoenen met de 'technologische vooruitgang' van DAB+.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/12/2019

Ik zou graag ook nog jaren gebruik willen maken van mijn FM tuners. Momenteel gebruik ik de coax kabel van Telenet aangesloten op mijn FM tuner (als alternatief op de FM antenne), maar Telenet heeft onlangs besloten om vanaf februari 2020 deze service ook niet meer aan te bieden om meer bandbreedte vrij te maken op de 'kabel'...
Als de analoge FM uitzendingen stoppen heeft de FM tuner ook weinig nut meer, tenzij ik een DAB+ transmittertje aankoop (alternatief voor autoradio's) waarvan ik betwijfel of de ontvangst binnenshuis acceptabel genoeg is. Een antenne op het dak plaatsen om beter DAB+ signalen te ontvangen (wegens strengere isolatie eisen) is terug gaan naar de jaren '60 en moeilijk tot niet te verzoenen met de 'technologische vooruitgang' van DAB+.

Community