Nieuws

Misleidende reclame voor geneesmiddelen: overheid moet ingrijpen

23 december 2015
misleidende reclame

In Australië veroordeelde de rechtbank de misleidende marketingpraktijken van de farmaceutische firma achter verschillende vormen van de pijnstiller Nurofen, waarrond wij ook in ons land al een klacht indienden. Wij willen dat België even streng optreedt: de belangen van de consument moeten primeren boven die van de industrie.

De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), een overheidsinstantie onder andere verantwoordelijk voor de bescherming van consumenten, diende recent klacht in tegen Reckitt Benckiser wegens misleidende praktijken. Deze firma commercialiseert in Australië het actief bestanddeel ibuprofen onder verschillende productnamen: Nurofen Back Pain, Nurofen Period Pain, enz. Ze wekt zo de indruk dat elk product specifiek werkt voor een bepaald type pijn, terwijl dat niet zo is. De rechtbank stelt de ACCC nu in haar gelijk: binnen de drie maanden moeten de medicijnen van de markt.

Perdotensio en Perdofemina: eenzelfde verhaal

In ons land bezondigt de firma Johnson & Johnson zich aan dezelfde praktijken. In 2007 bracht het bedrijf Perdofemina op de markt voor pijnlijke maandstonden, in 2014 volgde Perdotensio, een nieuw geneesmiddel dat doeltreffend zou werken tegen nekpijn en andere spanningspijn. De geneesmiddelen werden als nieuw voorgesteld, waardoor heel wat consumenten ze wellicht kochten in de waan dat ze specifiek voor pijnlijke maandstonden en spanningspijn in de nek zijn. En dat terwijl ze misschien al een identiek product in huis hadden met ibuprofen als actief bestanddeel, dat bovendien dikwijls goedkoper zal zijn.

Dergelijke praktijken zijn bovendien gevaarlijk: heel wat consumenten beseffen wellicht niet dat hun "verschillende" pijnstillers in feite helemaal gelijk zijn. Ze kunnen er dus onbewust te veel van innemen, wat de kans op ernstige bijwerkingen fel doet stijgen.

Overheid moet kiezen voor de patiënt, niet voor de industrie

Eerder dit jaar hadden wij zelf klacht ingediend tegen de tv-reclame voor Perdotensio bij de bevoegde Commissie van het Belgische Geneesmiddelenagentschap. Echter zonder succes. Een weetje: de industrie zetelt zelf ook in deze commissie, en de commissie verleende zelf toestemming voor deze TV-spot…

De veroordeling in Australië sterkt ons in onze overtuiging dat dergelijke praktijken niet door de beugel kunnen. We hebben dan ook het Geneesmiddelenagentschap en Minister De Block aangeschreven met de vraag deze producten ook bij ons van de markt te halen.

Wilt u weten of het geneesmiddel dat u neemt nuttig en werkzaam is, en of er een goedkopere variant van bestaat? 

  • Bel naar onze advieslijn gezondheid op 02 542 33 94 (ma-vr 9-12.30 u. | 13-17 u., vr tot 16 u.)
  • Raadpleeg onze Databank geneesmiddelen