Silikom Protect: kun je met deze spray luizen voorkomen?

24 juli 2019
luizen

24 juli 2019

[Update: 10 oktober 2019]

Wij namen de studie onder de loep die volgens de fabrikant "bewijst" dat dit product doeltreffend is om luizen te voorkomen. De resultaten van dit onderzoek worden rooskleurig voorgesteld, maar zijn dat eigenlijk niet. De onderzoeker kon géén statistisch significant verschil aantonen met een placebo.

Adviesprijs in de apotheek: € 18.99

 

In België pakte de firma EG een tijdje geleden uit met een “nieuw” product: Silikom Protect. Geen product voor als je al luizen hebt, maar wel om luizen te voorkomen.

Deze spray bevat Octaan-1,2-diol, een stof die luizen uitdroogt. 

Je moet dit middel minstens twee keer per week op het haar van je kinderen spuiten, na elke wasbeurt. Volgens de fabrikant is het “klinisch bewezen” dat dit product een doeltreffend preventiemiddel is.

 

Klopt die claim wel?

Wij vroegen de fabrikant om ons de studies te tonen die dat bewijzen. 

De fabrikant stuurde een referentie door van één klinische studie gepubliceerd in BMJ Open in 2014. Dit onderzoek blijkt gesponsord te zijn door de fabrikant. De resultaten worden rooskleurig voorgesteld, maar zijn dat eigenlijk niet.

Qua kans op luizen was er géén statistisch aantoonbaar verschil. Toch concludeerden de onderzoekers dat de spray doeltreffend is. Want zeven (!) proefpersonen kregen “dankzij” de spray iets later luizen dan met de placebo … Die “vondst” volstaat natuurlijk niet om de claim te rechtvaardigen dat je met dit middel luizen kunt voorkomen. 

 
Onze conclusie: het is helemaal niet bewezen dat deze spray helpt om luizen te voorkomen.

Je moet ook weten dat dit middel de huid kan irriteren en uitdrogen. Toch wel een belangrijk gegeven, wetende dat dit product bedoeld is voor regelmatig gebruik op kinderhoofdjes …

 

Onze eisen

  • De fabrikant moet het label “klinisch bewezen” en de claims op de verpakking eraf halen. Hij mag nergens beweren dat dit product doeltreffend is als preventiemiddel tegen luizen, want dat is niet bewezen.

 

Onze inspanningen

Op 19 juli 2019 stuurden we een brief naar de fabrikant.


Stand van zaken

Op 6 augustus ontvingen we een aangetekend schrijven van de advocaat van Eurogenerics NV. De firma is het oneens met onze conclusies en eist dat we alle uitspraken over dit product van onze website verwijderen en er niet meer over publiceren. Qua argumentatie wordt er opnieuw verwezen naar dezelfde studie ... Zwak. Onze advocaat heeft eind augustus een weerwoord teruggestuurd. Wij houden voet bij stuk: de claim dat je met dit product luizen kunt voorkomen, is onvoldoende onderbouwd en moet van de verpakking verdwijnen. Tot op heden (10 oktober) kregen we hier geen reactie op.