Zout en kwik


Zoutgehalte
Ingeblikte tonijn wordt gesteriliseerd tijdens het productieproces. De toevoeging van zout is met andere woorden niet onontbeerlijk om de microbiële stabiliteit te garanderen. Het wordt louter voor de smaak toegevoegd. Aangezien wij een overmatig gebruik van zout om gezondheidsredenen afraden, beoordelen we de aanwezigheid van overtollig zout tamelijk streng.
- Vanaf 0,75 % zout wordt het product beschouwd als slecht.
- Meer dan 1 % beoordelen we als heel slecht.
Kwik
Ingeblikte tonijn kan daarnaast ook een gevaarlijke bron van methylkwik zijn. Door vervuiling (bv. via industrie) komt via het water deze kwik in de vis terecht. Methylkwik kan echter de ontwikkeling van het zenuwstelsel van foetussen en kleine kinderen aantasten. De eventuele aanwezigheid ervan werd dan ook zwaar afgestraft. De Europese limiet werd vastgelegd op 1 deeltje kwik ten opzichte van 1000 overige deeltjes.
Exclusief voor leden
Deze inhoud is exclusief gereserveerd voor onze leden.