Dossier

Paddenstoelen voorkeur voor vers

27 september 2016
Paddenstoelen: voorkeur voor vers

Supermarkten bieden dezer dagen een uitgebreid gamma aan paddenstoelen aan. Hoewel er vaak ook gedroogde en opgelegde exemplaren te vinden zijn, kiest u echter het best voor vers. Tijdens onze test twee jaar geleden troffen we op alle gedroogde stalen pesticidenresiduen aan, bij vier ervan zelfs in problematische mate.

Paddenstoelen bestaan voor 90 % uit vocht en bevatten weinig vet. Doordat ze veel mineralen, sporenelementen, vitaminen en eiwitten bevatten, zijn ze bovendien erg voedzaam.

Zware metalen

Een minder positieve eigenschap van paddenstoelen is dat ze gemakkelijk zware metalen (cadmium, lood…) opnemen. Als ze langs drukke wegen of in vervuilde zones groeien, laten ze dan ook vaak een hoog gehalte optekenen.

Uit onze test in 2014 bleek dat alle 32 stalen onder de Europese norm voor cadmium bleven. Voor lood bestaat er  echter uitsluitend een norm voor gekweekte paddenstoelen, terwijl het risico bij wilde paddenstoelen net hoger ligt. Onaanvaardbaar!

Pesticiden

We onderzochten de stalen eveneens op de aanwezigheid van pesticiden. We  troffen residuen aan op alle 12 gedroogde stalen, niet op de verse of ingemaakte. Bij vier van de stalen was er daadwerkelijk een probleem: het eekhoorntjesbrood van Delhaize overschreed de wettelijke norm, op de cantharellen van Cora werd een verboden pesticide gevonden (DEET) en op twee biologische stalen van Cook vonden we nicotine terug (wat ernstige vragen doet rijzen omtrent het biologische aspect). Wat ook vragen oproept is dat acht van de twaalf stalen meerdere soorten pesticiden bevatten, maar over de toxiciteit van dergelijke "pesticidencocktails" is te weinig bekend.

Oorsprong: onbekend

De afkomst van de onderzochte paddenstoelen bleek zeer divers. Althans voor de stalen waarvan de oorsprong kenbaar werd gemaakt. Bij de verse stalen was dit slechts bij één staal niet het geval; de gedroogde stalen daarentegen hadden een veelal onbekende afkomst en bij de stalen in blik of bokaal werd de afkomst nergens vermeld.

Kies voor verse paddenstoelen

Als u in de supermarkt paddenstoelen wenst te kopen, kies dan verse exemplaren. Niet alleen troffen wij op de stalen van verse paddenstoelen geen pesticideresiduen aan, ook de oorsprong van verse paddenstoelen is zekerder dan die van gedroogde paddenstoelen.

Onze eisen

  • Een Europese norm voor het loodgehalte in wilde paddenstoelen.
  • Onderzoek naar de toxiciteit van "pesticidencocktails" op gekweekte en wilde exemplaren. Indien nodig moeten eveneens normen worden opgesteld.
  • De verplichte oorsprongsvermelding voor verse paddenstoelen moet worden doorgetrokken naar gedroogde en ingemaakte varianten.