Persbericht

Blij met steun voor petitie om Nutri-Score verplicht te maken op Europees niveau

07 november 2019

Vanochtend hebben verschillende leden van het Europees Parlement de pers samengeroepen naar aanleiding van het burgerinitiatief dat oproept tot een Europese Nutri-Score. Een initiatief waarvan 7 consumentenorganisaties, waaronder Test Aankoop, aan de basis liggen.

De Nutri-Score geeft een totaalscore (variërend van A tot E) op de voedingskwaliteit van voedingsmiddelen, waardoor consumenten in één oogopslag kunnen kiezen voor het product met de beste voedingskwaliteit binnen dezelfde of vergelijkbare productcategorie.

Maar om de Nutri-Score echt effectief te laten zijn, zou deze op alle producten moeten worden toegepast. Dit is vandaag niet het geval, omdat fabrikanten of distributeurs de keuze hebben om al dan niet voor dit systeem te kiezen. Sommige bedrijven zijn daar namelijk nog steeds terughoudend in, wat betekent dat dit label slechts op ongeveer 20% van de producten te vinden is. Veel te weinig dus!

Om het systeem verplicht en dus effectief te maken, is een besluit in die zin op Europees niveau vereist. En dat is precies het doel van de petitie van de 7 consumentenorganisaties, waaronder Test Aankoop: 1 miljoen handtekeningen verzamelen om de Europese Commissie te dwingen het dossier over te nemen.

De nieuwe EU-commissaris bevoegd voor gezondheid heeft zich reeds uitgesproken voor een geharmoniseerde aanpak in Europa van de voedingswaarde-etikettering aan de voorkant van de verpakking. Consumentenorganisaties hopen nu dat hun initiatief de balans zal doen doorslaan in het voordeel van het Nutri-Score systeem.

De petitie is toegankelijk via  www.pronutriscore.eu

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.