Nieuws

Steak met friet? Lekker, maar met mate!

11 oktober 2017
Biefstuk friet

Deze Belgische klassieker heeft zijn eigen “Week van de Steak-Friet”. Voornaamste doel van de VLAM-campagne: producten van bij ons promoten. Maar is dat wel gezond?

Het is de week van de steak-friet. In het hele land moeten affiches en radiospotjes ons aanzetten om deze Belgische klassieker te eten.

Vanuit economisch standpunt kunnen we daar weinig tegenin brengen. De campagne wil immers lokale producten promoten, in dit geval dus rundsvlees en Belgische aardappelen. 

Vraagtekens

Vanuit de voedingsleer zijn de reacties wel anders. Vooral in het noorden van het land wordt het initiatief verrassend en zelfs inconsistent genoemd. De nieuwe Vlaamse voedselpiramide plaatst rood vlees namelijk op de allerlaatste plaats van aanbevolen voedingsmiddelen en sluit frietjes (“zo veel mogelijk te vermijden”) zelfs helemaal uit.

De bedenkers van de campagne, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), reageren dat ze Belgen helemaal niet willen aansporen om méér vlees te eten. En dat klopt. Een lekkere steak-friet af en toe kan niet meteen kwaad. Onze voeding moet in de eerste plaats gevarieerd zijn, en eten moet bovenal plezierig blijven. Wat niet wil zeggen dat we bij deze “nationale” trots geen tips kunnen geven …

Ons advies

De eerste tip gaat over het vlees. “De kernboodschap is dat je rood vlees het best beperkt tot maximaal één keer per week”, aldus één van onze voedingsspecialisten. “Daarnaast wissel je af met andere vleessoorten zoals kip of kalkoen, maar ook eieren, vis en vegetarische gerechten.”

De tweede gaat over de frieten. “Hoe je ze klaarmaakt, is cruciaal om de vorming van acrylamide zo veel mogelijk tegen te gaan. Deze mogelijk kankerverwekkende stof ontstaat door de verhitting van koolhydraatrijke groenten zoals aardappelen. 

Lees er meer over in ons dossier over frieten.