Nieuws

Hospitalisatieverzekering: bij een privéverzekeraar of bij je ziekenfonds?

12 januari 2023

Wil je een hospitalisatieverzekering afsluiten, dan heb je twee opties: bij een privéverzekeraar of bij een ziekenfonds. Beide hebben hun voor- en nadelen. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

Een hospitalisatieverzekering kiezen: het verhaal van Nikita

Nikita (36) ging een tijdje geleden op zoek naar een geschikte hospitalisatieverzekering voor haar en haar gezin. Ze pluisde daarvoor uitsluitend offertes van ziekenfondsen uit. En dat bleek voor haar de juiste zet.

Waarom wilde je een andere hospitalisatieverzekering?

“Ik had tot voor kort een hospitalisatieverzekering via mijn ziekenfonds. Toen ik geopereerd werd aan mijn voet begin dit jaar, bleken verschillende geneesmiddelen die ik nodig had niet terugbetaald te worden. En ook de dure brace was volledig voor eigen rekening. Als je maandelijks toch heel wat betaalt, ga je er natuurlijk wel vanuit dat je beter beschermd bent als je het dan echt nodig hebt.”

Toch vroeg je opnieuw offertes aan bij een ziekenfonds voor je nieuwe hospitalisatieverzekering, vanwaar die keuze?

“Ik wist eigenlijk niet dat privéverzekeraars ook hospitalisatieverzekeringen aanboden. Dus ik heb inderdaad uitsluitend het aanbod van enkele andere ziekenfondsen bekeken. Maar het viel me wel op dat daar toch grote verschillen op zitten. Zowel qua prijs als qua dekking, maar ook qua informatie. Sommige spelen meteen open kaart over hun premies, terwijl je bij andere enkel op aanvraag de details kunt krijgen."

Advies van onze experte

“Voor Nikita bleek het ziekenfonds de beste balans tussen prijs en kwaliteit te bieden. De doorslaggevende factor daarbij is het feit dat zij geen uitdrukkelijke voorkeur heeft voor een eenpersoonskamer. De ziekenfondsen focussen zich over het algemeen op een verblijf in een twee- of meerpersoonskamer. Supplementen voor een eenpersoonskamer zijn daardoor vaak slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet terugbetaald. En net die supplementen kunnen je factuur flink de hoogte injagen. Vind je het echter ok om, zoals Nikita, in een twee- of meerpersoonskamer te verblijven, dan is een ziekenfonds doorgaans de beste optie."  

Waarom een hospitalisatieverzekering bij een ziekenfonds?

Voordelen

  • Goedkopere premie: ziekenfondsen moeten geen aandeelhouders en zelfstandige tussenpersonen vergoeden, wat wel het geval is bij privéverzekeraars. Daardoor liggen de premies er vaak lager.
  • Kwaliteitsvolle polissen: verschillende polissen van ziekenfondsen moeten op het vlak van kwaliteit niet onderdoen voor die van privéverzekeraars.
  • Geen weigering: als lid van een ziekenfonds kan je altijd een hospitalisatieverzekering afsluiten bij die mutualiteit. Ook als je bijvoorbeeld een chronische medische aandoening zou hebben. Privéverzekeraars mogen je om die reden wel weigeren, behalve als je jonger dan 65 bent.

Nadelen

  • Lidmaatschap vereist: om een hospitalisatieverzekering af te sluiten bij een ziekenfonds moet je ook aangesloten zijn bij dat ziekenfonds. Hou er dus rekening mee dat bij een overstap de extra diensten die deel uitmaken van dat lidmaatschap wellicht zullen verschillen met wat je nu hebt. 
  • Focus op twee- of meerpersoonskamer: ziekenfondsen betalen supplementen voor een verblijf in een eenpersoonskamer vaak slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet terug. Draagt een eenpersoonskamer jouw voorkeur, bekijk dan zeker in welke mate je ziekenfonds daarin tussenkomt. 

Waarom een hospitalisatieverzekering bij een privéverzekeraar?

Voordelen

  • Aansluiting zonder lidmaatschap: bij een privéverzekeraar kun je een hospitalisatieverzekering afsluiten, ongeacht van bij welk ziekenfonds je bent aangesloten. Dat vermijdt dat wanneer je van mutualiteit zou veranderen, je ook van hospitalisatieverzekering moet veranderen.

Nadelen

  • Hogere premies: privéverzekeraars moeten van jouw premie niet enkel de ziekenhuiskosten betalen, maar ook aandeelhouders en zelfstandige tussenpersonen vergoeden. Daardoor liggen de premies er vaak hoger. 
  • Mogelijke weigering: heb je een chronische ziekte of een handicap en ben je ouder dan 65 jaar, dan kan een privéverzekeraar je een hospitalisatieverzekering weigeren.

Wat is de beste hospitalisatieverzekering voor jou?

Benieuwd of dat ook voor jou de juiste keuze is? Ontdek hier het advies van onze experten.

Welke hospitalisatieverzekering heb ik nodig?