Persbericht

Test Aankoop buist 7 zonnecrèmes in jaarlijkse test

15 juli 2020
zonnebrandcrème

Ondanks de lockdown, willen heel wat Belgen genieten van de zon in de eigen tuin of, op een publieke plaats, met inachtneming van de afstandsregels. Om consumenten toe te laten zich goed te beschermen tegen de zonnestralen, publiceert Test Aankoop naar jaarlijkse gewoonte de resultaten van zijn zonnecrèmetest. Resultaat: 7 van de 41 geteste producten geven onvoldoende bescherming tegen UV-straling, in tegenstelling tot wat beloofd wordt op de verpakking. De consumentenorganisatie maakte haar resultaten over aan de FOD Volksgezondheid.  

www.testaankoop.be/vergelijkzonnecreme

Zeven producten maken beloftes niet waar

Wie een zonnecrème wilt aankopen, baseert zich vaak op de factor (SPF) op de verpakking. Echter : die blijkt niet altijd een betrouwbare bron, zo blijkt maar al te vaak uit de jaarlijkse zonnecrèmetests van Test Aankoop. Door de coronacrisis kwamen de labobevindingen van de consumentenorganisatie in twee tijden waardoor nu vier nieuwe zonnecrèmes worden toegevoegd aan de al eerder vrijgegeven resultaten.

Vorig jaar nog toonde de consumentenorganisatie aan dat een zonnespray voor kinderen van het merk ISDIN pretenteerde een factor 50 te hebben, maar in realiteit niet meer beschermde dan een factor 15. Dit jaar voldoen 7 van de 41 producten niet aan de aan beloofde bescherming tegen uv - stralen. Producten die overigens twee maal werden getest.  Hoewel de sprays van Lovea, Caudalie en Rituals, een SPF 30 zouden moeten bevatten, geraakte Lovea bij twee testings niet hoger dan SPF 15 en Rituals en Caudalie bereikten de eerste keer SPF 20 en de tweede keer slechts SPF 15. De sprays van Lovea en Caudalie lieten het bovendien ook afweten wat de uv a -bescherming betreft.

Ook de zonnecrème van Biosolis SPF 30, zowel de spray als de lotion, biedt onvoldoende bescherming tegen uv a -straling. De Hema Kids SPF 50 en Zwitsal zonnespray 50+, producten die in de markt worden gezet voor de bescherming bij kinderen, doen het niet veel beter en bleken allebei slechts aan een SPF 30 te geraken. Ondertussen lieten Hema en Rituals weten dat ze vanaf deze zomer een nieuw product op de markt brengen dat het oude geleidelijk zal vervangen. Test Aankoop diende alvast klacht bij de FOD Volksgezondheid tegen de producten die onvoldoende scoren.

Fabrikant Biosolis acht ISO-testmethode ongeschikt voor zijn biologische producten.

Sinds 2017 beweert de Belgische fabrikant van Biosolis-producten dat voor biologische producten de meting van uv-a niet correct kan worden uitgevoerd met de in vitro testmethode volgens ISO-normen die door de consumentenorganisatie wordt gebruikt. Volgens hem is deze methode ongeschikt voor zijn biologische producten die minerale filters bevatten. Hoewel Test Aankoop het volste vertrouwen heeft in deze door Cosmetics Europe aanbevolen testmethode, werd de Biosolis SPF 30-lotion opnieuw getest, maar deze keer in vivo en werd hetzelfde slechte resultaat behaald.

Een ander bioproduct, Weleda SPF 30 lotion, werd met deze in vitro ISO-test geëvalueerd en behaalde goede resultaten, wat bevestigt dat deze lotion een goede bescherming biedt tegen UV-A en UV-B-stralen. Deze in-vitro test blijkt dus toch niet zo ongeschikt zijn voor biologische producten ... iets om op te volgen.

Opgelet voor schadelijke stoffen

De spray Lovea SPF 30 en de lotion Nuxe SPF 30, bleken de endocriene verstoorder ethylhexyl methoxycinnamate te bevatten. De meningen over de schadelijkheid van deze stof lopen uiteen, maar de consumentenorganisatie raadt vanuit het voorzorgsprincipe aan om deze te vermijden in producten die op de huid blijven, zoals ook zonnecrème.

Yuka houdt geen rekening met uv-bescherming

Opvallend is dat de vier  van deze zeven  producten wél een goede score behalen in de populaire applicatie Yuka. Deze houdt geen rekening met testresultaten en vertelt enkel iets over de samenstelling van het product en de mogelijke impact daarvan op je gezondheid. Ze geeft je dus  geen idee van de mate waarin het product je beschermt tegen uv-stralen. Nochtans een cruciale factor bij zonnecrème.

Goede zonnecrème hoeft niet duur te zijn

Uit deze test blijkt opnieuw dat het prijskaartje geen garantie is voor kwaliteit. Je hoeft dus helemaal geen dure producten te kopen. Gebruik liever een goedkope zonnecrème die

je rijkelijk en regelmatig aanbrengt, dan te beknibbelen op een dure crème. Idealiter smeer je elke twee uur zonnecrème, en een keer extra na elke zwembeurt of wanneer je hebt gezweet. Alle resultaten zijn te vinden op www.testaankoop.be/vergelijkzonnecreme .

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.