Dossier

Wat velen niet weten over "spray tanning"

17 juli 2017
spray tanning

Heb je graag een mooi kleurtje? Voor een mooi, egaal effect wordt "spray tanning" of "airbrush tanning" gepromoot. Een veilig alternatief voor de zon, beweren schoonheidsspecialisten. Wij zijn daar niet zo zeker van.

Het is een goede zaak dat steeds meer mensen beseffen dat langdurig zonnen ongezond is. Een mooi kleurtje staat natuurlijk wel tijdens de zomer. Daarom nemen meer en meer mensen hun toevlucht tot zelfbruinende producten. Voor een mooi egaal effect wordt spray tanning of airbrush tanning gepromoot. Een gezond en veilig alternatief voor de zon, beweren schoonheidscentra. Dat is volgens ons een voorbarige conclusie …

 

Wat is spray tanning of airbrush tanning? 

Het actieve bestanddeel in alle zelfbruinende producten is DHA, voluit dihydroxyaceton. DHA reageert met de eiwitten van de dode huidcellen in de buitenste huidlaag en geeft ze een donkere kleur.

Wat is spray tanning of airbrush tanning? Niets meer dan het vernevelen van een bruiningslotion op de huid. Dat gebeurt automatisch in een cabine of handmatig door de schoonheidsspecialiste. 

De kleur houdt vijf tot tien dagen en is niet af te wassen. Ze vervaagt doordat de huid zich vernieuwt en de gekleurde huidcellen dus afvellen. Spray tanning kan op alle delen van het lichaam. 

Is spray tanning veilig?

In de jaren 70 werd DHA door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor uitwendig gebruik. Je kunt het dus met een gerust hart op je armen en benen smeren en zelfs op je gezicht.

Maar spray tanning op zich keurde de FDA nooit goed. Bij spray tanning kan de DHA-nevel worden ingeslikt of geïnhaleerd. Eventuele risico's daarvan zijn onvoldoende onderzocht. Met andere woorden: we weten niet of het veilig is …

In 2010 concludeerde het Europese comité voor consumentenveiligheid dat DHA veilig is om te gebruiken in tanning sprays in een concentratie van maximaal 14 %. De inhalatie zou verwaarloosbaar zijn en de veiligheidsmarges voldoende hoog. Die conclusies kwamen echter onder vuur te liggen. De studies waarop het comité zich baseert, dateren van vóór 1995 en zijn uitgevoerd door belanghebbende partijen zoals DHA-producenten. Niet 100 % betrouwbaar dus ...

 

Ons advies:

Zolang er geen zekerheid is, is gebruik van een zelfbruinende lotion of crème meer aangewezen. 

Wil je toch spray tanning laten toepassen? Enkele tips:

  • Vermijd inhalatie en contact met lippen, ogen en slijmvliezen.
  • Draag een beschermende bril, neusfilters, beschermend ondergoed en doe balsem op je lippen.
  • Besef ook dat DHA geen bescherming biedt tegen uv-straling en dat gebruik van een goede zonnecrème nodig blijft.