Merendeel van lippenbalsems mogelijk schadelijk

Lipsticks met felle, meestal roze kleuren, met smaken als “chupa chups”, cola, fanta en vanille en met verpakkingen waarop Disneyprinsessen, Hello Kitty en Minions staan: ze zijn overal te verkrijgen en duidelijk gericht op kinderen en jongeren. Wij hebben 21 van deze producten onderzocht.
Op zoek naar MOSH en MOAH
Het onderzoek richtte zich vooral op de aanwezigheid van verzadigde koolwaterstoffen (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons of MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons of MOAH), stoffen die afkomstig zijn van minerale olie. Eerder bleek dat deze stoffen aanwezig zijn in veel lippenbalsems voor volwassenen. Van MOAH zijn vermoedens dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, MOSH daarentegen kunnen zich opstapelen in de organen en (goedaardige) gezwellen vormen in lymfeklieren, lever en milt. Bovendien wordt de aanwezigheid van deze schadelijke stoffen noch op de verpakking, noch in de ingrediëntenlijst vermeld, wat de keuze voor de consument nog moeilijker maakt.
Meeste balsems gebuisd
De resultaten zijn niet bepaald geruststellend: slechts drie lippenbalsems (zie foto bovenaan) bevatten geen MOSH of MOAH, maar liefst 15 bevatten MOSH en/of MOAH. Twaalf exemplaren bevatten ze allebei. Hierbij vinden we onder meer de eerder geciteerde merken Disney Princess, Hello Kitty en Minions terug. Ook Labellino, van het erg populaire merk Labello, verdient een plaats in de zwarte lijst. Twee producten, Blistex en Laino, bevatten naast die potentieel schadelijke stoffen ook stoffen die bekend staan als potentiële hormoonverstoorders.
De resultaten zijn vooral problematisch omdat de stoffen van deze lipsticks via de mond kunnen worden opgenomen, zeker wanneer ze smaken naar snoepgoed. Bij andere producten met MOSH en MOAH, zoals lotions of zonnecrèmes, is dit risico niet aanwezig.
Benieuwd naar alle resultaten van onze test van lippenbalsems? Die vind je in onze koopwijzer lippenbalsems.
Strengere normen nodig
Problematisch is het gegeven dat er voor wat betreft MOSH en MOAH in lipsticks op dit moment geen duidelijke Europese veiligheidsnormen bestaan. Wij volgen daarom de aanbevelingen van bepaalde instanties zoals Cosmetics Europe en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en dringen intussen aan op meer onderzoek.
Op basis van ons eigen onderzoek en op grond van wetenschappelijke studies pleiten we alvast voor strenge normen voor het gebruik van MOSH en MOAH. We schrijven, net als bij een eerder onderzoek naar lippenbalsems in 2017, de FOD Volksgezondheid en minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, aan en dringen aan op een ontmoeting.