Dossier

In welke mate ben je verzekerd via je kredietkaart?

24 maart 2022
kredietkaart en verzekeringen

Er is soms een verzekering gelinkt aan je kredietkaart. Dat is goed om te weten, ook al is die verzekering niet per se interessant. Qua kwaliteit kan zo’n verzekering wel de vergelijking niet doorstaan met de beste klassieke polissen. Ook zijn er veel uitsluitingen.

Als je een kredietkaart hebt, kan daar een verzekering aan gekoppeld zijn. Je kunt dus maar beter weten hoe je die polis eventueel kunt benutten als je schade oploopt. 

Het soort verzekering dat je geniet, hangt af van kaart tot kaart. De prijs van de kaart is niet doorslaggevend. Maar we kunnen er niet buiten dat de meest uitgebreide dekking, onder meer inzake reisverzekering, het vaakst bij een dure kredietkaart wordt aangeboden. 

Welke soort verzekering kan het zijn?

De twee belangrijkste soorten verzekeringen die deel kunnen uitmaken van het pakket van een kredietkaart, zijn aankoopverzekeringen en reisverzekeringen.

Bij de aankoopverzekeringen gaat het bijvoorbeeld om de bescherming van een gewone aankoop (na een diefstal of een beschadiging), de bescherming van een onlineaankoop (indien niet geleverd of bij een foute levering), een verlengde garantie …

Bij de reisverzekeringen zijn er ook diverse mogelijkheden: reisannuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering, bagageverzekering, franchise voor een huurauto …

Soms worden andere verzekeringen aangeboden, maar dat komt veel minder vaak voor.

Hoe weet je of er een verzekering aan je kaart is gelinkt?

In principe kun je dat lezen op de website van je bank, bij de algemene voorwaarden. Maar die informatie is niet altijd makkelijk te vinden. Het is simpeler om een bankbediende daarover uit te horen. 

Een deel van de informatie vind je overigens in onze Koopwijzer Kredietkaarten. Klik op “Details” en je zult zien welke verzekeringen aan de kaart zijn gelinkt.

Wat is zo’n verzekering waard?

Het is niet omdat je zo’n verzekering hebt dat je op safe zit. Om de dekking niet te overschatten raden we je aan om het antwoord te zoeken op de volgende vragen.

  1. Zijn er uitsluitingen? Bekijk de lange lijst met uitsluitingen in de algemene voorwaarden. De verzekeringen tegen diefstal en onopzettelijke schade dekken bijvoorbeeld geen juwelen en gsm’s. Lees ook aandachtig wie specifiek dekking kan genieten.
  2. Moet het goed of de dienst met de kaart zijn betaald? In bijna alle algemene voorwaarden is een betaling met de kredietkaart een conditio sine qua non opdat je de verzekering zou kunnen inroepen. Meestal moet zelfs het volledige bedrag met de kaart zijn betaald, maar soms volstaat een gedeeltelijke betaling. 
  3. Is er een beperking qua bedrag? Soms wordt alleen dekking geboden als de gedekte goederen een minimale waarde hebben. Of komt de verzekeraar pas tussen als de schade een bepaald bedrag overschrijdt.
  4. Zijn er territoriale beperkingen? Reisverzekeringen sluiten vaak bepaalde landen uit. En voor onlineaankopen geldt de verzekering soms alleen als je hebt gekocht bij een handelaar die in Europa of de VS is gevestigd.
  5. Word ik niet al via een andere weg vergoed? Dat is het geval voor sommige aanvullende verzekeringen. Een verlengde garantie bijvoorbeeld is alleen nuttig als ze verder gaat dan de wettelijke garantie van twee jaar. En wanneer een reis werd geannuleerd of vertraging heeft opgelopen, krijg je dikwijls niets of amper méér dan de wettelijk verschuldigde vergoeding.
  6. Wat zijn mijn verplichtingen in geval van schade? Je moet de schade tijdig aangeven. De termijn verschilt volgens de verzekeraar, dus kijk die goed na. Zo ook is het belangrijk dat je weet welke bewijsstukken je zult moeten voorleggen.