Nieuws

Waarom hypotheekleningen nu echt niet duur zijn

27 september 2022
rentevoet, hypotheeklening

De hypotheekrente is de laatste tijd flink gestegen, maar laat dat je niet afschrikken om een woning te kopen.

Hypotheken zijn de afgelopen maanden aanzienlijk duurder geworden. Terwijl je begin 2021 een rente van ongeveer 1 % kon krijgen voor een lening met een vaste rente op twintig jaar (met een lage quotiteit), moet je nu ongeveer 3 % betalen.

Eigenlijk is de reële rente negatief

De recente stijging moeten we in het juiste perspectief zien.

Ten eerste zijn de huidige tarieven nog steeds laag. In 2001 werd een lening met een vaste rente op twintig jaar en een maximale quotiteit van 80 % afgeklopt op een rentevoet van ongeveer 6 %, dus twee keer zo hoog als nu.

Bovendien zijn de rentetarieven eigenlijk sterk negatief, gezien de galopperende inflatie die we al een tijdje meemaken. Dat is vrij uitzonderlijk. Bij een gemiddelde inflatie van 8 % (2022) komt de gemiddelde hypotheekrente van 2 % overeen met een reële rente van -6 %. Valt de inflatie terug tot bijvoorbeeld 2 %, dan bedraagt de reële rente 0 %.

Wat doen stijgende rentevoeten met je aflossingen?

Als je een hypotheek met vaste rente hebt, heeft de renteverhoging geen gevolgen voor jou.

Als je een hypotheek met variabele rente hebt, kan de rente op de volgende vervaldag worden herzien (elk jaar, drie, vijf of zelfs tien jaar, afhankelijk van je contract). Als de volgende herziening in de nabije toekomst plaatsvindt, mag je een verhoging van de maandelijkse afbetaling verwachten. Vergeet echter niet dat de stijging begrensd is. Er zijn boven- en ondergrenzen waartussen de rentevoet gedurende de looptijd van de hypotheek kan schommelen. In de eerste drie jaar van de lening mag de stijging van de rentevoet bijvoorbeeld niet meer dan 1 % per jaar bedragen.

Niet uitstellen en niet overhaasten

De reële hypotheekrente is de laagste in twintig jaar. Laat de stijgende rente je er niet van weerhouden een woning te kopen. Aan de andere kant moet je geen overhaaste beslissingen nemen om een toekomstige renteverhoging vóór te zijn. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af en houd rekening met de hoge energie- en materiaalkosten.

Bereken zelf met onze onlinetools

Als je van plan bent een hypotheek af te sluiten, kan onze vergelijkmodule helpen om de bank te vinden die de voordeligste lening aanbiedt. Je kunt het resultaat gebruiken als basis voor onderhandelingen.

hypotheekrente vergelijken

Bovendien kun je dankzij onze rekenmodules onder meer de maandelijkse afbetaling van je lening berekenen.

bereken je maandelijkse aflossing