Dossier

Welke gift is fiscaal aftrekbaar?

01 september 2023
gift en fiscaal attest

Stel, je stort €40 of méér voor een goed doel, in de overtuiging dat je een deel zult terugkrijgen via je belastingaangifte. Maar dan blijkt dat je het vereiste fiscale attest niet krijgt. Wij leggen uit hoe dat kan.

Fiscaal attest vereist voor belastingvermindering met gift

Bij een gift van ten minste € 40 aan een instelling die door de fiscus wordt erkend, kun je normaliter aanspraak maken op een belastingvermindering van 45%. Je mag dat bedrag in meerdere keren storten, gespreid over het jaar.

Als je belastingvoordeel wilt krijgen, moet je over een fiscaal attest beschikken. Maar dat attest krijg je niet zomaar. Lees daarom onze tips als je niet bedrogen wilt uitkomen met je milde gift.

Ging het om een gift voor het goede doel?

Als je belastingvoordeel wilt halen uit een gift die je doet voor het goede doel, is het belangrijk dat je dat op de goede manier doet. Zulke giften zijn namelijk niet altijd fiscaal aftrekbaar.

Heb je zelf geld ingezameld?

Organiseer je een feestje en wil je je gasten aanmoedigen om een gift achter te laten voor een goed doel? Dan moet je dat verstandig aanpakken, anders is de gift niet fiscaal aftrekbaar. 

Deed je de gift online?

 Tegenwoordig zijn er ook heel wat mogelijkheden om online een gift te doen. In het verleden kon je met zo’n gift geen aanspraak maken op belastingvoordeel, maar dat is nu anders.

Zit je nog met vragen?

Je kunt met vragen over giften altijd bellen naar de fiscale experts van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 33 97, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).

BEL 02 542 33 97