Dossier

Btw en vakantie

07 juli 2014
Btw en vakantie

Als u souvenirs meebrengt uit het buitenland, kunt u de btw die u ter plaatse hebt betaald, soms terugkrijgen. Anderzijds riskeert u soms douanekosten en Belgische btw te moeten betalen als u te veel aankopen meebrengt.

Inleiding

Wanneer u naar landen buiten de EU reist en van plan bent om aankopen mee naar huis te brengen waarbij u niet op een cent zult kijken, kan het interessant zijn om te zien of u de plaatselijke btw niet kunt terugkrijgen.
Anderzijds kan er u bij uw terugkeer uit een niet-EU-land een onaangename verrassing te wachten staan wanneer de douane vaststelt dat u een grote hoeveelheid aankopen in uw bagage blijkt te hebben of voor een grote som hebt gekocht.

De plaatselijke btw terugkrijgen

Als u dure souvenirs hebt gekocht, kunt u de factuur misschien verlichten door de plaatselijke btw terug te vragen.
Het geld komt niet automatisch op uw rekening te staan, u moet de terugbetaling aanvragen via een specifieke procedure.
Bovendien moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. De regel geldt alleen voor producten die u exporteert, dus niet voor wat u ter plaatse verbruikt (zoals voeding), noch voor diensten (zoals overnachtingen, taxikosten enz.).
  2. Meestal moet u voor een minimumbedrag hebben gekocht, hetzij gespreid over de hele vakantie, hetzij per kassabon.
  3. Het betreft alleen landen van buiten de EU, en de VS doen niet mee aan dat systeem.
  4. In sommige landen komen niet alle producten in aanmerking, bv. geen edelstenen in Marokko, geen parfum in Japan, alleen lokale producten in Argentinië en Mexico enz.
  5. Vaak moet u het land binnen een bepaalde periode na uw aankoop verlaten.

De Belgische btw betalen

U mag niet onbeperkt spullen in ons land invoeren. Vanaf een bepaalde hoeveelheid en vanaf een bepaald bedrag bent u op de aankopen die u in een niet-EU-land hebt verricht, niet alleen douanekosten verschuldigd (het percentage hangt af van het product en de oorsprong), maar ook Belgische btw (21 %). U riskeert dat bv. als u meer dan 200 stuks sigaretten of meer dan 2 liter schuimwijn meebrengt. Het is dus belangrijk dat u weet tot waar u bent vrijgesteld.
Want stel dat u zich hebt laten verleiden tot de laatste nieuwe tablet omdat het een koopje leek. Als u daar achteraf nog douanekosten en btw op moet betalen, kan de aankoop uiteindelijk duurder uitvallen dan wanneer u de tablet gewoon in België had gekocht.