Eerste Internationale Zero Waste Day: Testaankoop strijdt mee voor duurzame producten

Onze afvalberg stijgt, en dat is voor een groot deel omwille van de vele elektrische apparaten die te snel kapotgaan. Testaankoop pleit daarom voor meer herstelbare producten: want hoe meer consumenten kiezen voor herstel, hoe kleiner de afvalberg. De Verenigde Naties zijn zich daar ook bewust van en riepen 30 maart uit tot internationale Zero Waste Day. Testaankoop zet op ‘n rijtje wat je zelf al kan doen om de elektronische afvalberg te verkleinen en wat er nog moet veranderen.
Wat kan ik zelf al doen?
Als je wasmachine of stofzuiger kapotgaat, hoef je niet meteen een nieuwe te kopen. Veel van zo’n elektrische apparaten belanden op het recyclagepark terwijl ze eigenlijk nog perfect werken. Je kan ze dus vaak gewoon herstellen, al is dat uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Allereerst is het nuttig om na te gaan of je apparaat nog onder garantie is. Gaat het kapot binnen de twee jaar na aankoop? Dan geldt de wettelijke garantie en kun je het gratis laten herstellen of vervangen door de verkoper. Anders kan je zelf aan de slag met schroevendraaiers en wisselstukken.
Om consumenten daarbij te helpen, heeft Testaankoop een online platform met heel wat nuttige tips om zelf aan het herstellen te slaan. Je kan er ook een gratis gids downloaden met oplossingen voor de meest voorkomende defecten. En als het probleem toch ingewikkelder is, kan je er terecht om een reparateur in je buurt te vinden.
Wat moet er nog gebeuren?
Lang niet alle elektrische apparaten zijn zo gemaakt dat je ze gemakkelijk uit elkaar kan halen. Daar moet iets aan veranderen. “Er bestaat vandaag al de Ecodesign Richtlijn van de EU, die fabrikanten van koelkasten, vaatwassers, televisies en wasmachines verplicht om toestellen te maken die je uit elkaar kan halen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Ze moeten ook hun wisselstukken tot 10 jaar na de productie blijven verkopen. Dat is goed, maar die wetgeving moet uitgebreid worden naar andere toestellen die snel kapotgaan, zoals stofzuigers en smartphones. Dan zal je bijvoorbeeld zelf een nieuw scherm op je smartphone kunnen installeren of goedkoper naar een onafhankelijke hersteller kunnen gaan.”
Verder eist Testaankoop ook een langere wettelijke garantie voor bepaalde producten. Nu is die altijd twee jaar, maar voor producten als wasmachines en droogkasten mag je toch verwachten dat ze langer meegaan. Een uitgebreidere wettelijke garantie zal ervoor zorgen dat fabrikanten producten maken die langer meegaan, omdat ze anders verplicht zijn om ze gratis te herstellen. “Ze zouden ook uit eigen beweging een langere garantie kunnen aanbieden” vult Laura Clays nog aan, “zodat consumenten geïnformeerd kunnen kiezen om geen wegwerpproducten meer te kopen.”
Toegang pers