Maaltijdboxen in België: informeer je over je rechten en let op wanneer je een bestelling plaatst!

In dit artikel
Veelvoorkomende problemen met maaltijdboxen en wat je als consument kunt doen
Via onze klachtenbox krijgen we regelmatig klachten over maaltijdboxen. En die klachten gaan allemaal over het bekendste merk, HelloFresh. Alleen al in de eerste zes maanden van 2023 hebben we in totaal 29 klachten geregistreerd.
Dit zijn de meest voorkomende problemen waar consumenten mee te maken krijgen:
- Klachten over opdringerige verkopers aan de deur of op straat die foutieve of onvolledige informatie geven;
- Problemen met de levering;
- Niet-geleverde maaltijdboxen die in rekening worden gebracht;
- Moeilijke bereikbaarheid van HelloFresh (met name via e-mail);
- Bij een probleem krijgt de klant geen terugbetaling maar een tegoed op zijn account, waardoor hij verplicht is om een nieuwe box te bestellen;
- Klanten kunnen hun tegoed niet combineren met kortingen waardoor ze de eerste box én een extra box moeten kopen als ze hun geld willen recupereren.
De problemen met leveringen van maaltijdboxen en de rechten van consumenten
Bij problemen met de levering is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verkoper om een oplossing te vinden.
Als dat niet mogelijk is en de levering niet kan plaatsvinden, zullen de gevolgen gedragen moeten worden door de partij die verantwoordelijk is voor de vertraging of niet-levering van de maaltijdbox.
Ook als het product niet overeenkomt met je bestelling neem je zo snel mogelijk contact op met de verkoper. Je hebt namelijk recht op een levering die overeenkomt met je bestelling.
Als je een verkeerd product ontvangt, of als de levering onvolledig of beschadigd is, dient dat rechtgezet te worden. Je kunt dan een terugbetaling vragen.
Problemen met de opdringerige verkoop van maaltijdboxen en de rechten van consumenten
HelloFresh verkoopt zijn maaltijdboxen ook aan de deur of op straat. Volgens de klachten die we ontvangen, gaat het in die gevallen vaak mis: agressieve verkoop, ontbrekende of onduidelijke informatie, boxen die zogenaamd gratis worden aangeboden maar achteraf aangerekend worden, enz.
Vergeet niet dat je in dergelijke gevallen als consument bepaalde rechten hebt. Zo dient de verkoper je voldoende informatie te geven, met name over de identiteit van het bedrijf, het product dat je koopt, de prijs die je moet betalen, de levering, het herroepingsrecht, de duur van de overeenkomst, enz.
Zonder die informatie ben je niet gebonden aan een overeenkomst. En belangrijk om weten bij een verkoop aan de deur of op straat: er geldt altijd een herroepingstermijn van veertien dagen. Heb je er echter mee ingestemd om enkele boxen voor het verstrijken van die termijn te laten leveren, dan dien je de geleverde boxen wel degelijk te betalen.
Terug naar bovenDe verschillende soorten verkoopovereenkomsten van maaltijdboxen
In de praktijk heb je twee mogelijkheden als je maaltijdboxen wilt bestellen:
- Ofwel via een abonnement waarbij er elke week of eventueel elke twee weken een maaltijdbox wordt geleverd.
- Ofwel koop je apart een maaltijdbox. Het gaat in dat geval om een eenmalige verkoop.
HelloFresh en Marley Spoon werken alleen met een abonnementsformule, terwijl je bij eFarmz en Foodbag kunt kiezen tussen een abonnement of een losse bestelling.
Regels voor het opzeggen of onderbreken van een abonnement voor maaltijdboxen
Als je een abonnement afsluit, ga je ermee akkoord om op een vast tijdstip (wekelijks, tweewekelijks) een maaltijdbox te ontvangen.
Alle verkopers bieden de mogelijkheid om de levering van maaltijdboxen te onderbreken. Verder heb je ook altijd het recht om de overeenkomst op elk moment op te zeggen.
Houd wel rekening met een termijn van enkele dagen (drie tot zes dagen vóór de levering) om de overeenkomst te kunnen opzeggen. Die termijn verschilt van leverancier tot leverancier.
Zorg er wel altijd voor dat je kunt bewijzen dat je de levering onderbroken hebt of dat je de overeenkomst hebt opgezegd, om discussies achteraf te voorkomen.
Regels voor de eenmalige verkoop van maaltijdboxen
In het geval van een losse aankoop gelden de normale regels voor online aankopen: d.w.z. dat je van tevoren duidelijk geïnformeerd moet worden over het product, de prijs, de levertijd, enzovoort. Voordat je bestelt, moet je een overzicht van je bestelling krijgen en na de bestelling dient de verkoper je een bevestiging te sturen.
In principe heb je bij online aankopen een herroepingsrecht van veertien dagen om een artikel terug te sturen. In het geval van apart bestelde maaltijdboxen heb je echter geen herroepingsrecht omdat het om verse producten gaat. Voor andere producten (conserven, dranken, ...) is er wel een herroepingsrecht.
In alle gevallen moet de verkoper je hier duidelijk over informeren.
Terug naar bovenWelke informatie dienen consumenten te krijgen voordat ze een abonnement afsluiten?
Voordat je een abonnement afsluit, moet je precies weten waar je je toe verbindt.
Zo moet je informatie krijgen over:
- de producten die je bestelt;
- de frequentie van de bestellingen;
- de hoeveelheid;
- de voorwaarden;
- de prijs;
- en de bezorgmethode.
Informatie over het product en de prijs zijn absoluut noodzakelijk om een overeenkomst af te sluiten. Als hier niet genoeg duidelijkheid over is voordat je de overeenkomst ondertekent, kun je de overeenkomst betwisten.
Bij HelloFresh dien je een account aan te maken en je aan te melden om toegang te krijgen tot al die informatie.
Terug naar bovenDe algemene voorwaarden van leveranciers van maaltijdboxen
Je kunt de algemene voorwaarden van de verschillende leveranciers van maaltijdboxen bekijken op hun website. Gewoonlijk zijn er geen grote struikelblokken in hun algemene voorwaarden maar sommige bepalingen doen wel de wenkbrauwen fronsen.
Algemene voorwaarden: welke bepalingen doen de wenkbrauwen fronsen?
Tijdens onze analyse zijn we toch op enkele opmerkelijke bepalingen gestoten:
- Bepalingen betreffende laattijdige levering
- Bepalingen betreffende het vervangen van ingrediënten
- Bepalingen betreffende klantenreviews
Algemene voorwaarden betreffende laattijdige levering of leveringsproblemen
HelloFresh: HelloFresh geeft aan dat de levertijden indicatief zijn en dat het bedrijf niet verantwoordelijk is voor laattijdige leveringen. Als een bestelling niet geleverd kan worden, zijn alle kosten en mogelijke schade overigens voor rekening van de koper.
eFarmz is minder strikt en geeft aan dat de bezorgers zullen proberen om een alternatieve oplossing te vinden als de klant op het geplande tijdstip niet aanwezig is. In het geval van een aanzienlijke vertraging in de levering door eFarmz wordt er een nieuwe leverpoging of een terugbetaling voorgesteld.
Marley Spoon: indien levering op het aangegeven adres en op het aangegeven tijdstip niet mogelijk is, worden eventuele kosten en schade in rekening gebracht aan de klant.
Algemene voorwaarden betreffende het vervangen van ingrediënten
Bepaalde algemene voorwaarden vermelden dat ingrediënten vervangen kunnen worden door andere, bijvoorbeeld wanneer bepaalde bestelde producten niet geleverd kunnen worden.
eFarmz stelt uitdrukkelijk dat de klant hiervan op de hoogte zal worden gebracht en zal in dat geval een alternatief product, een terugbetaling of een tegoedbon voorstellen.
Foodbag stelt enkel dat het de klant in dergelijke gevallen zal informeren.
Algemene voorwaarden betreffende klantenreviews
In sommige algemene voorwaarden wordt er ook verwezen naar reviews van gebruikers. Zo stelt Foodbag dat het een selectie maakt van de ontvangen beoordelingen. Die beoordelingen kunnen overigens herschreven worden in functie van de lay-out. De reviews op de website worden gecontroleerd of betrouwbaarheid.
eFarmz is ook voorzichtig met reviews: het bedrijf controleert of de klant het product effectief besteld heeft en behoudt zich het recht voor om de ingediende reviews al dan niet te publiceren.
Ondervind je een probleem met je maaltijdboxen?
Heb je problemen met je bestelling van maaltijdboxen en krijg je geen antwoord van de leverancier? Aarzel niet om contact met ons op te nemen en een klacht in te dienen via onze klachtenbox.
Stuur een klacht naar een bedrijf
Terug naar boven