Je moet niet terugsturen wat je niet had besteld

Eddy Lienard uit Maubray: “Ik kreeg van Het Belgische Munthuis uit Antwerpen tijdschriften en munten die legendarische momenten uit de geschiedenis herdenken. Zonder dat ik ook maar iets had besteld. Ik heb de eerste enveloppe meteen teruggestuurd, aangetekend, dus op mijn kosten. Maar daarna kreeg ik een overschrijvingsformulier om de eerste zending te betalen plus opnieuw een tijdschrift en een munt. Wat kan ik doen om dit te doen stoppen?”
Het antwoord van onze expert
Dat heet in het juridisch jargon een afgedwongen aankoop. Dat is bij wet verboden, tenzij het aanbod uitgaat van een filantropische instelling die duidelijk preciseert dat je niet verplicht bent om te betalen noch om de goederen terug te zenden.
Je had de enveloppe helemaal niet hoeven terug te sturen. Producten die je ontvangt zonder dat je ze hebt besteld, mag je zonder schroom houden, zonder ook maar één cent te betalen. Zelfs als men dreigt met een rechtszaak of een incassobureau op je afstuurt!
De wet verplicht je zelfs niet om te reageren tegen de ongewenste zendingen.
Maar we kunnen erin komen dat je de firma graag duidelijk wilt maken dat ze ermee moet stoppen. Je bent het zekerst als je dat met een aangetekende brief laat weten, alleen kost dat natuurlijk. Maar een e-mail kan ook, want als de firma daarop antwoordt, heeft dat dezelfde waarde als een aangetekende brief. Beschrijf wat je hebt ontvangen, betwist dat je dat had besteld en vermeld dat het gaat om een poging tot afgedwongen aankoop die verboden is door het Wetboek van Economisch Recht (artikel VI.103, 6° en artikel VI.38,3). Preciseer dat je de goederen niet zult terugsturen en ze evenmin zult betalen. Voeg er eventueel aan toe dat ze 15 dagen bij jou ter beschikking liggen.
Een probleem? Wij kunnen je helpen
Heb je ook een probleem? Aarzel niet om gebruik te maken van onze klachtenbox om je klacht via Test Aankoop te versturen. Hierdoor oefen je extra druk uit op het bedrijf en help je anderen in gelijkaardige situaties.