Huisregels vermeld op website volstaan niet voor een gewone verkoop

Anne-Fleur Kamst (foto) uit Oud-Turnhout: “Ik nam een tienbeurtenkaart voor € 125 bij naaiatelier Fashionstudio. Hij was zes maanden geldig vanaf de eerste stempel. Ik ben vier keer geweest en liet dan weten dat ik niet meer zou komen. Ik hoopte € 75 terug te krijgen. Maar het naaiatelier weigert dat op grond van de huisregels vermeld op de website. Ik ken die niet, ik heb me er nooit akkoord mee verklaard.”
Het antwoord van onze expert
Het is niet zo dat je alleen aan de algemene voorwaarden van een verkoper of dienstverlener bent onderworpen als je hebt ondertekend dat je ermee akkoord gaat. Het naaiatelier moet kunnen bewijzen dat het jou de algemene voorwaarden ter beschikking heeft gesteld én dat jij er toegang toe kon krijgen. Volgens de Commissie van Onrechtmatige Bedingen volstaat het, behalve bij een onlineaankoop, niet dat de voorwaarden online staan. Het naaiatelier moest dus duidelijk meedelen waar en hoe je de voorwaarden kon lezen. Bijvoorbeeld door er naar te verwijzen in het aanbod of op het inschrijvingsformulier, de beurtenkaart of het betalingsbewijs. Of door in de zaak een verwijzing ernaar uit te hangen. Maar wanneer dat niet het geval bleek op het ogenblik dat jij je inschreef, kan het naaiatelier zich niet op zijn algemene voorwaarden beroepen om jou niet terug te betalen. In die veronderstelling heb jij wel degelijk recht op de terugbetaling van diensten waar je geen gebruik van hebt gemaakt.
N.v.d.r. Ondanks de argumentatie heeft Fashionstudio het geld niet terugbetaald aan ons lid. Maar het inschrijvingsformulier bevat inmiddels een duidelijke verwijzing naar de algemene voorwaarden, zoals het hoort.
Een probleem? Wij kunnen je helpen
Heb je ook een probleem? Aarzel niet, neem contact op met een expert van onze Adviesdienst.

Deelnemen aan de discussie
Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten
reacties