EVS Broadcast Equipment BE0003820371

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
32,42 EUR 17/10/2017 14:47 Brussel
-0,08 EUR (-0,25 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
29,41 38,72  52 weken min max
-2,35 % Rendement 1 jaar
2,40 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  EVS verlaagt zijn doelstellingen voor 2017 1 maand geleden - dinsdag 5 september 2017
  Ook wij stellen onze ramingen lichtjes neerwaarts bij.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  EVS: 2017 is een overgangsjaar 5 maanden geleden - vrijdag 19 mei 2017
  We hadden dit echter voorzien. Dit is dus zeker geen drama.

  Beleggers hadden gehoopt op een puik 1e kwartaal, maar helaas... Bijgevolg is de fikse koersstijging van april weggesmolten. Maar al bevestigt de groep dat 2017 een overgangsjaar is, toch stellen haar omzetdoelstellingen voor dit jaar gerust. Overigens verandert dit niets aan ons advies. Wij vertrouwen erop dat de verkopen vanaf 2018 opnieuw zullen aantrekken gezien de klanten van EVS tegen dan een nieuwe investeringscyclus zullen inzetten.
  Kopen.

   

  Specialist in live uitzendingen

  EVS zag het licht in 1994. De groep ontwerpt en verkoopt digitale oplossingen voor live tv-uitzendingen. Ze is actief in hard disk recorders (XT-servers), software en hieraan verwante producten voor de verwerking van beelden zodra die op camera zijn vastgelegd tot de uitzending ervan. De grootste zenders wereldwijd zijn uitgerust met de systemen van EVS. Vergeleken met bandrecorders leveren deze producten een veel betere beeld- en geluidskwaliteit. Ook zijn ze veel gebruiksvriendelijker (onmiddellijke of uitgestelde heruitzending, toevoegen van grafieken of metagegevens, integratie van sociale media...).

  EVS is een belangrijke speler op het vlak van sport (grotere budgetten, nood aan live beelden). De groep is betrokken bij alle grote sportevenementen en staat vooral bekend om haar vertraagde sportbeelden. Haar systemen, waarmee 90% van de regiewagens (50% van de groepsomzet) zijn uitgerust, zijn dé referentie.

  Vertrouwend op haar ervaring en naambekendheid boorde de groep een dikke 10 jaar geleden de markt voor studio's aan. Eerst was ze actief in applicaties voor tv-producties (kort op de bal spelen is er erg belangrijk). Inmiddels breidde ze haar aanbod sterk uit en zijn de studioactiviteiten goed voor 40 à 50% van de omzet. Deze markt is echter minstens 10x groter dan de markt voor regiewagens!

   

  Overgangsperiode

  Tv-producenten moeten zich heruitvinden: de reclame-inkomsten vallen terug en de gewoontes van de kijker veranderen. Bijgevolg keken tv-producenten de laatste jaren de kat uit de boom, wat een negatieve impact had op de omzet van EVS. Zonder het verhuur van materiaal voor grote sportevenementen (die inkomsten in de even jaren met ±10% oppeppen), zakte de omzet in 2014 met 8,9%. In 2015 en 2016 stabiliseerde dit cijfer. Wel herstelden de marges in 2016 door een strakke kostenbeheersing. Maar al kan de groep bogen op comfortabele marges, toch zullen ze dit jaar alweer onder druk staan.

  Op termijn zullen tv-producenten wel moeten investeren. Live uitzendingen zijn namelijk de enige manier om zich te onderscheiden van de alsmaar succesvollere spelers in video-on-demand (Netflix...). Deze investeringen zijn tevens nodig daar tv-producenten dankzij hun uitstekende beeldkwaliteit en bijpassende diensten (diverse invalshoeken, voor diverse platformen...) adverteerders kunnen aantrekken en de (uit de pan rijzende) sportrechten doen renderen.

   

  Een kwestie van timing

  De verkopen zullen worden aangezwengeld door 4K of ultra HD (4x meer pixels dan HD), de IP-technologie, die tv-productie makkelijker maakt en waarbij de kosten lager liggen (beelden verstuurd via internet om op afstand te produceren) en oplossingen voor de uitzending via diverse kanalen (voor schermen van allerlei afmetingen). Deze producten zijn nu al beschikbaar, maar de markt komt maar traag op gang. Zo werd 4K voor de eerste maal verkocht in 2016.

  Maar tv-producenten zullen o.i. wellicht investeren tegen 2018, wanneer de Winterspelen in Zuid-Korea en het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland plaatsvinden. Ondertussen ontwikkelde EVS al nieuwe producten (mengpanelen Dyvi, software Xeebra voor video-arbitrage). Nog andere producten zijn in de maak.

   

  Geen dramatisch kwartaal

  Het resultaat van het 1e kwartaal is zwakjes. De verkopen vielen met 8,7% terug (9,3% op vergelijkbare basis). En rekening houdend met het gewicht van de vaste kosten (R&D), kelderde de winst per aandeel met 26,9% tot 0,26 EUR. Maar geen paniek. We meenden namelijk al lang dat 2017 een overgangsjaar zou zijn. Ook is het 1e kwartaal van de oneven jaren traditioneel minder goed (producenten investeren in apparatuur in de even jaren, wanneer grote sportevenementen plaatsvinden). Ook lijkt de terugval van afgelopen kwartaal deels te wijten aan vertraagde en uitgestelde projecten in de VS. In de volgende kwartalen valt er dan ook een inhaalmanoeuvre te verwachten. En al is het orderboekje minder gevuld dan verwacht (-34% t.o.v. 2016), toch is er een stijging van de bestellingen van 33,1% t.o.v. het laatste oneven jaar.

  Gezien EVS voor 2017 tipt op een omzet van 115 à 130 miljoen euro (t.o.v. ±118 miljoen in 2016, zonder verhuur), veronderstelt dit een versnelling van het aantal bestellingen in de volgende maanden. Bereiken de verkopen het midden van de prognosevork, dan is een winst per aandeel van 1,83 EUR haalbaar.

  Rekening houdend met de gulle dividendpolitiek (EVS keerde 53,5% van de winst 2016 uit) en de schuldenvrije balans zal de groep wellicht een fraai dividend uitkeren van minimum 0,69 EUR netto.

  Tipt men voorzichtig op een omzetstijging van 7% (zonder verhuur), dan zou voor 2018 de winst kunnen uitkomen op 2,70 EUR per aandeel en het dividend op 1 EUR netto.

   

  Koers op het moment van de analyse: 34,93 EUR

   

  Het Belgische bedrijf EVS ontwerpt en commercialiseert digitale oplossingen (hard disk recorders, montageplatforms, software…) voor televisieproducenten. Zijn 2 belangrijkste markten zijn regiewagens waar de groep de absolute nr. 1 is en de studio's, een veel grotere markt waar ze over een marktaandeel beschikt van 8 à 10%.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  EVS boekte een vrij zwak eerste kwartaal 5 maanden geleden - donderdag 11 mei 2017
  De verkopen boerden achteruit, terwijl wij op een stabilisatie mikten. De winst viel nog sterker terug.

  De koers, die over de laatste maanden met 20% was gestegen in de hoop op goed nieuws, leed onder de povere cijfers.
  Profiteer van de koersdip om te KOPEN.

  De verkopen vielen met 8,7% terug (9,3% op vergelijkbare basis). Gezien het gewicht van de vaste kosten (onderzoek en ontwikkeling) boerde de bedrijfswinst met 35% terug en de winst per aandeel met 26,9% tot 0,26 EUR.

  Het eerste kwartaal van de oneven jaren is voor EVS echter altijd wat zwakjes (producenten kopen meestal materiaal in de even jaren, wanneer de grote sportevenementen plaatsvinden).

  Ook lijkt de terugval deels te wijten aan vertraagde en uitgestelde projecten in de VS. Bijgevolg kan men in de volgende kwartalen een inhaalmanoeuvre verwachten. En al is het orderboekje minder gevuld dan verwacht (-34% t.o.v. 2016), toch is er een stijging van de bestellingen van 33,1% ten opzichte van het laatste oneven jaar.

  En gezien EVS voor 2017 tipt op een omzet van 115 à 130 miljoen euro, veronderstelt dit een versnelling van het aantal bestellingen in de loop van de volgende maanden. Gezien wij al mikten op een omzet van 123 miljoen (kan de groep haar kosten onder controle houden, dan zou in dit geval de winst per aandeel uitkomen op 1,83 EUR), handhaven we ons advies en raden we u aan om van de huidige koersdip te profiteren om te kopen. Vooral gezien in 2018 de omzet wellicht zal worden geboost door de opmars van nieuwe technologieën (IP- en 4K-systeem) dankzij de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland.

  In afwachting biedt het aandeel een interessant dividendrendement. Nadat de groep in november 2016 een voorschot van 0,44 EUR netto uitkeerde, zult u op 24 mei 0,49 EUR netto ontvangen (coupononthechting op 22 mei).

  Koers op het moment van de analyse: 38,35 EUR

  Het Belgische bedrijf EVS ontwerpt en commercialiseert digitale oplossingen (hard disk recorders, montageplatforms, software…) voor televisieproducenten. Zijn 2 belangrijkste markten zijn regiewagens waar de groep de absolute nr. 1 is en de studio's, een veel grotere markt waar ze over een marktaandeel beschikt van 8 à 10%.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  EVS: Orderboekje oogt goed 8 maanden geleden - vrijdag 17 februari 2017
  De omzet in het 4de kwartaal daalde sterker dan verwacht, maar toch liet EVS in 2016 een mooi winstcijfer optekenen.

  De marges verrassen positief en het orderboekje wijst op het begin van een nieuwe cyclus die in 2018 wellicht zal versnellen.
  KOPEN.

  Na de omzetstijging van 37,2% over de eerste 9 maanden van 2016 dook de omzet in het 4de kwartaal 36,9% lager, wat meer is dan verwacht. De kwartaalwinst klokte daardoor 63,8% lager af, op 0,36 EUR per aandeel. Over heel 2016 zorgde de omzetstijging van 10,4% er samen met de stabiele exploitatiekosten echter voor dat de marges stegen van 27,6 naar 35,3% (± het niveau van 2014) en dat de winst 38,3% hoger klom, naar 2,43 EUR per aandeel. Het tegenvallende 4de kwartaal verontrust ons niet en was ook geen verrassing: het einde van 2015 was uitzonderlijk goed door het stopzetten van de support voor de XT2-servers, waardoor de klanten verplicht waren om over te stappen naar XT3. En al is 2017 niet meteen een topjaar (geen grote sportevenementen), het orderboekje voor 2017-2018 is zowat 15% beter gevuld dan de meest optimistische marktverwachtingen. Mede dankzij de opmars van nieuwe technologieën (ultra high definition, ingest & playout-control) mikken we op een winst per aandeel van 1,83 EUR voor 2017 en 2,17 EUR voor 2018.

  Koers op het moment van de analyse: 34,30 EUR

  Het Belgische bedrijf EVS ontwerpt en commercialiseert digitale oplossingen (hard disk recorders, montageplatforms, software…) voor televisieproducenten. Zijn 2 belangrijkste markten zijn regiewagens waar de groep de absolute nr. 1 is en de studio's, een veel grotere markt waar ze over een marktaandeel beschikt van 8 à 10%.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  EVS: keerpunt bevestigd 11 maanden geleden - donderdag 10 november 2016

  Gezien de opkomst van nieuwe technologieën lijken de tv-producenten bereid om opnieuw volop te investeren.

  Bijgevolg zullen de verkopen vanaf 2018 wellicht sneller klimmen. Hierdoor zou ook de winstgevendheid opveren.

  KOPEN.

   

  Verkopen blijven stijgen

  De verkopen veerden een jaar geleden op toen EVS de technische bijstand stopzette voor de XT2-servers en zijn klanten overstapten naar de XT3-servers. Sindsdien blijven de verkopen stijgen. In het 1e halfjaar 2016 klommen ze met 37,2 % (zonder verhuur, wisselkoerseffecten) en in het 3e kwartaal met 31,4 % (meer dan voorzien). Het gewicht van de vaste kosten (50 % van de R&D-bedienden) en de kostenbesparingen (kosten stabiel in 2016 of lichte stijging) zette een stevig hefboomeffect op de winstgevendheid. De bedrijfsmarge nam in het 2e kwartaal met 8,2 % af maar dikte in het 3e kwartaal aan tot 39,7 % en tot 38,3 % over de eerste 9 maanden.

   

  Lichte vertraging

  Het orderboekje stelt lichtjes teleur (na allerlei sportevenementen deze zomer) en EVS verlaagde lichtjes zijn omzetgroeidoelstelling voor 2016 (van "+8 à 16 %" tot "+8 à 13 %"). We tippen op een sterke omzetdaling in het 4e kwartaal en een omzetstijging van 11 % over heel 2016. Ook handhaven we onze winstramingen per aandeel op 2,30 EUR.

   

  Op naar 2018-2020

  De klanten van EVS keken 3 jaar de kat uit de boom (wereldwijde opkomst VOD-platformen, aftakelende reclamemarkt...). Tegenwoordig lijkt de markt opnieuw aan te trekken. Vroeg of laat moeten de klanten deze nieuwe technologieën immers toch invoeren, willen ze een hoge beeldkwaliteit blijven produceren en adverteerders aantrekken. Vraag is echter wanneer dit zal gebeuren? 2017 dreigt rustig te worden (geen grote sportevenementen). En ultra high definition (4K) begint nu pas succes te hebben bij de producenten. De periode 2018-2020 oogt echter goed. Vandaag is al 1 tv op de 5 een 4K-tv. De vraag naar 4K-beelden zal dus toenemen en de producenten zullen de nodige apparatuur wel moeten aanschaffen. We tippen op een winst per aandeel van 2,06 EUR in 2017 en 2,65 EUR in 2018. In afwachting zal EVS gulle dividenden uitkeren tenzij het een overname doet. Voor 2016 zal het in november een tussentijds nettodividend uitkeren van 0,438 EUR. In mei 2017 zou een extra dividend van eveneens 0,438 EUR kunnen volgen. 

   

  Koers op het moment van de analyse: 32,63 EUR

   

  Het Belgische bedrijf EVS ontwerpt en commercialiseert digitale oplossingen (hard disk recorders, montageplatforms, software…) voor televisieproducenten. Zijn 2 belangrijkste markten zijn regiewagens waar de groep de absolute nr. 1 is en de studio's, een veel grotere markt waar ze over een marktaandeel beschikt van 8 à 10 %. 

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 38,72 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 29,41 EUR
ISIN-code BE0003820371
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,94
Volatiliteit 31,04 %
Aantal bestaande aandelen 13.625.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,44 EUR
Sector Spitstechnologie
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 499 EUR
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 0,78 0,93 0,74 1,50
Courante winst 1,70 2,43 1,76 2,63
Nettowinst 1,70 2,43 1,76 2,63
Courante cashflow 1,96 2,67 1,98 2,63
Netto cashflow 1,96 2,67 1,98 2,63
EBIT 2,41 3,42 2,42 3,41
EBITDA 2,67 3,66 2,64 3,41
Boekwaarde 6,50 5,92 4,79 3,45
Tastbare boekwaarde 6,42 5,83 4,71 3,37

Prestaties (in euro)

EVS Broadcast Equipment Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -5,51 % 1,18 % 0,92 %
Rendement 6 maanden -6,68 % 2,85 % -1,08 %
Rendement 1 jaar -2,35 % 15,14 % 11,84 %
Rendement 5 jaar -2,74 % 7,36 % 14,18 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2011
Pay out 53,45 % 56,93 % 75,89 % 98,85 %
Current ratio 2,11 2,29 2,26 2,22
Return on equity 41,09 % 36,68 % 76,35 % 133,81 %
Total return on equity 41,09 % 36,68 % 76,35 % 133,81 %
Brutomarge 74,27 % 71,09 % 74,46 % 78,41 %
Nettomarge 25,10 % 20,01 % 26,07 % 30,00 %
EBIT marge 35,30 % 27,55 % 35,07 % 41,25 %
EBITDA marge 37,81 % 30,09 % 35,07 % 42,01 %
Belastingvoet 28,52 % 29,14 % 29,99 % 30,81 %
Gearing -41,74 3,45 13,64 -78,28
Eigen vermogen/ Balanstotaal 49,85 % 46,67 % 33,32 % 27,73 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 2,40 % 2,86 %
Koers/ Courante winst 19,12 13,37
Koers/ Courante cashflow 16,58 12,15
Koers/ Boekwaarde 5,00 5,49
Koers/ Tastbare boekwaarde 5,06 5,57
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 8,18 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden