EVS Broadcast Equipment BE0003820371

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
28,88 EUR 15/12/2017 17:35 Brussel
0,31 EUR (1,07 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
28,21 38,72  52 weken min max
-12,21 % Rendement 1 jaar
2,70 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  De klanten van EVS aarzelen nog altijd om te investeren 22 dagen geleden - vrijdag 24 november 2017
  Al hadden we niet veel verwacht van het 3e kwartaal, toch stelt het resultaat ons teleur.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  EVS boekte een ontgoochelend derde kwartaal 1 maand geleden - donderdag 16 november 2017
  Niettemin handhaaft de groep haar doelstellingen voor 2017.

  Het aandeel is goedkoop.
  KOPEN.

  EVS boekte een 3e kwartaal onder de verwachtingen. Zonder de verhuur voor grote sportevenementen boerde de omzet met 10,7% achteruit. Zoals gewoonlijk leed de bedrijfswinst (-62,2%) onder de vele vaste kosten. Uiteindelijk viel de winst per aandeel terug met 64,2% tot 0,28 EUR. Dit is meer dan 30% onder de verwachtingen. Over de eerste 9 maanden van het jaar kwam de winst per aandeel uit op 0,95 EUR, wat een daling is van 54% ten opzichte van 2016.

  De teleurstellende resultaten zijn echter vooral te wijten aan het feit dat een aantal bestellingen iets later dan voorzien werden gefactureerd. Verder is het orderboekje tegen eind 2017 conform de verwachtingen en bevestigde de directie haar verwachtingen voor het volledige boekjaar. Zo mikt ze nog altijd op een omzet van 115 à 125 miljoen euro. Ook wij handhaven onze ramingen m.b.t. de omzet en tippen nog steeds op de het midden van de prognosevork. Ook onze winstramingen blijven onveranderd (1,7 EUR per aandeel).

  Verder valt op de markt nog steeds dezelfde tendens te bespeuren. Gezien ze met een terugval van hun reclame-inkomsten blijven kampen, aarzelen de klanten van EVS immers nog steeds om investeringen te doen. Wij hebben er echter vertrouwen in dat de verkopen in de loop van 2018 zullen opveren. In het licht van de grote sportevenementen van volgend jaar zullen de klanten namelijk wellicht geneigd zijn om toch meer te investeren in nieuw en meer hoogtechnologisch materiaal.

  In afwachting zal EVS op 30 november een tussentijds dividend uitkeren van 0,35 EUR netto. We hopen dat de groep 0,4 EUR extra zal uitbetalen tegen eind 2017.

  Koers op het moment van de analyse: 31,87 EUR

  Het Belgische bedrijf EVS ontwerpt en commercialiseert digitale oplossingen (hard disk recorders, montageplatforms, software…) voor televisieproducenten. Zijn 2 belangrijkste markten zijn regiewagens waar de groep de absolute nr. 1 is en de studio's, een veel grotere markt waar ze over een marktaandeel beschikt van 8 à 10%.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  EVS verlaagt zijn doelstellingen voor 2017 3 maanden geleden - dinsdag 5 september 2017
  Ook wij stellen onze ramingen lichtjes neerwaarts bij.

  Profiteer van het lage koerspeil om te
  KOPEN.


  Daar zijn klanten nog steeds weifelen om te investeren, heeft EVS zijn omzetdoelstellingen voor 2017 iets verlaagd.

  Onze ramingen 2017 waren al voorzichtig en het orderboekje blijft voor de rest van het boekjaar conform onze verwachtingen. Bijgevolg verlagen we lichtjes onze ramingen voor dit boekjaar tot 1,7 EUR per aandeel.
   

  Koers op het moment van de analyse: 30,66 EUR

  Het Belgische bedrijf EVS ontwerpt en commercialiseert digitale oplossingen (hard disk recorders, montageplatforms, software…) voor televisieproducenten. Zijn 2 belangrijkste markten zijn regiewagens waar de groep de absolute nr. 1 is en de studio's, een veel grotere markt waar ze over een marktaandeel beschikt van 8 à 10 %.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  EVS: 2017 is een overgangsjaar 7 maanden geleden - vrijdag 19 mei 2017
  We hadden dit echter voorzien. Dit is dus zeker geen drama.

  Beleggers hadden gehoopt op een puik 1e kwartaal, maar helaas... Bijgevolg is de fikse koersstijging van april weggesmolten. Maar al bevestigt de groep dat 2017 een overgangsjaar is, toch stellen haar omzetdoelstellingen voor dit jaar gerust. Overigens verandert dit niets aan ons advies. Wij vertrouwen erop dat de verkopen vanaf 2018 opnieuw zullen aantrekken gezien de klanten van EVS tegen dan een nieuwe investeringscyclus zullen inzetten.
  Kopen.

   

  Specialist in live uitzendingen

  EVS zag het licht in 1994. De groep ontwerpt en verkoopt digitale oplossingen voor live tv-uitzendingen. Ze is actief in hard disk recorders (XT-servers), software en hieraan verwante producten voor de verwerking van beelden zodra die op camera zijn vastgelegd tot de uitzending ervan. De grootste zenders wereldwijd zijn uitgerust met de systemen van EVS. Vergeleken met bandrecorders leveren deze producten een veel betere beeld- en geluidskwaliteit. Ook zijn ze veel gebruiksvriendelijker (onmiddellijke of uitgestelde heruitzending, toevoegen van grafieken of metagegevens, integratie van sociale media...).

  EVS is een belangrijke speler op het vlak van sport (grotere budgetten, nood aan live beelden). De groep is betrokken bij alle grote sportevenementen en staat vooral bekend om haar vertraagde sportbeelden. Haar systemen, waarmee 90% van de regiewagens (50% van de groepsomzet) zijn uitgerust, zijn dé referentie.

  Vertrouwend op haar ervaring en naambekendheid boorde de groep een dikke 10 jaar geleden de markt voor studio's aan. Eerst was ze actief in applicaties voor tv-producties (kort op de bal spelen is er erg belangrijk). Inmiddels breidde ze haar aanbod sterk uit en zijn de studioactiviteiten goed voor 40 à 50% van de omzet. Deze markt is echter minstens 10x groter dan de markt voor regiewagens!

   

  Overgangsperiode

  Tv-producenten moeten zich heruitvinden: de reclame-inkomsten vallen terug en de gewoontes van de kijker veranderen. Bijgevolg keken tv-producenten de laatste jaren de kat uit de boom, wat een negatieve impact had op de omzet van EVS. Zonder het verhuur van materiaal voor grote sportevenementen (die inkomsten in de even jaren met ±10% oppeppen), zakte de omzet in 2014 met 8,9%. In 2015 en 2016 stabiliseerde dit cijfer. Wel herstelden de marges in 2016 door een strakke kostenbeheersing. Maar al kan de groep bogen op comfortabele marges, toch zullen ze dit jaar alweer onder druk staan.

  Op termijn zullen tv-producenten wel moeten investeren. Live uitzendingen zijn namelijk de enige manier om zich te onderscheiden van de alsmaar succesvollere spelers in video-on-demand (Netflix...). Deze investeringen zijn tevens nodig daar tv-producenten dankzij hun uitstekende beeldkwaliteit en bijpassende diensten (diverse invalshoeken, voor diverse platformen...) adverteerders kunnen aantrekken en de (uit de pan rijzende) sportrechten doen renderen.

   

  Een kwestie van timing

  De verkopen zullen worden aangezwengeld door 4K of ultra HD (4x meer pixels dan HD), de IP-technologie, die tv-productie makkelijker maakt en waarbij de kosten lager liggen (beelden verstuurd via internet om op afstand te produceren) en oplossingen voor de uitzending via diverse kanalen (voor schermen van allerlei afmetingen). Deze producten zijn nu al beschikbaar, maar de markt komt maar traag op gang. Zo werd 4K voor de eerste maal verkocht in 2016.

  Maar tv-producenten zullen o.i. wellicht investeren tegen 2018, wanneer de Winterspelen in Zuid-Korea en het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland plaatsvinden. Ondertussen ontwikkelde EVS al nieuwe producten (mengpanelen Dyvi, software Xeebra voor video-arbitrage). Nog andere producten zijn in de maak.

   

  Geen dramatisch kwartaal

  Het resultaat van het 1e kwartaal is zwakjes. De verkopen vielen met 8,7% terug (9,3% op vergelijkbare basis). En rekening houdend met het gewicht van de vaste kosten (R&D), kelderde de winst per aandeel met 26,9% tot 0,26 EUR. Maar geen paniek. We meenden namelijk al lang dat 2017 een overgangsjaar zou zijn. Ook is het 1e kwartaal van de oneven jaren traditioneel minder goed (producenten investeren in apparatuur in de even jaren, wanneer grote sportevenementen plaatsvinden). Ook lijkt de terugval van afgelopen kwartaal deels te wijten aan vertraagde en uitgestelde projecten in de VS. In de volgende kwartalen valt er dan ook een inhaalmanoeuvre te verwachten. En al is het orderboekje minder gevuld dan verwacht (-34% t.o.v. 2016), toch is er een stijging van de bestellingen van 33,1% t.o.v. het laatste oneven jaar.

  Gezien EVS voor 2017 tipt op een omzet van 115 à 130 miljoen euro (t.o.v. ±118 miljoen in 2016, zonder verhuur), veronderstelt dit een versnelling van het aantal bestellingen in de volgende maanden. Bereiken de verkopen het midden van de prognosevork, dan is een winst per aandeel van 1,83 EUR haalbaar.

  Rekening houdend met de gulle dividendpolitiek (EVS keerde 53,5% van de winst 2016 uit) en de schuldenvrije balans zal de groep wellicht een fraai dividend uitkeren van minimum 0,69 EUR netto.

  Tipt men voorzichtig op een omzetstijging van 7% (zonder verhuur), dan zou voor 2018 de winst kunnen uitkomen op 2,70 EUR per aandeel en het dividend op 1 EUR netto.

   

  Koers op het moment van de analyse: 34,93 EUR

   

  Het Belgische bedrijf EVS ontwerpt en commercialiseert digitale oplossingen (hard disk recorders, montageplatforms, software…) voor televisieproducenten. Zijn 2 belangrijkste markten zijn regiewagens waar de groep de absolute nr. 1 is en de studio's, een veel grotere markt waar ze over een marktaandeel beschikt van 8 à 10%.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  EVS boekte een vrij zwak eerste kwartaal 7 maanden geleden - donderdag 11 mei 2017
  De verkopen boerden achteruit, terwijl wij op een stabilisatie mikten. De winst viel nog sterker terug.

  De koers, die over de laatste maanden met 20% was gestegen in de hoop op goed nieuws, leed onder de povere cijfers.
  Profiteer van de koersdip om te KOPEN.

  De verkopen vielen met 8,7% terug (9,3% op vergelijkbare basis). Gezien het gewicht van de vaste kosten (onderzoek en ontwikkeling) boerde de bedrijfswinst met 35% terug en de winst per aandeel met 26,9% tot 0,26 EUR.

  Het eerste kwartaal van de oneven jaren is voor EVS echter altijd wat zwakjes (producenten kopen meestal materiaal in de even jaren, wanneer de grote sportevenementen plaatsvinden).

  Ook lijkt de terugval deels te wijten aan vertraagde en uitgestelde projecten in de VS. Bijgevolg kan men in de volgende kwartalen een inhaalmanoeuvre verwachten. En al is het orderboekje minder gevuld dan verwacht (-34% t.o.v. 2016), toch is er een stijging van de bestellingen van 33,1% ten opzichte van het laatste oneven jaar.

  En gezien EVS voor 2017 tipt op een omzet van 115 à 130 miljoen euro, veronderstelt dit een versnelling van het aantal bestellingen in de loop van de volgende maanden. Gezien wij al mikten op een omzet van 123 miljoen (kan de groep haar kosten onder controle houden, dan zou in dit geval de winst per aandeel uitkomen op 1,83 EUR), handhaven we ons advies en raden we u aan om van de huidige koersdip te profiteren om te kopen. Vooral gezien in 2018 de omzet wellicht zal worden geboost door de opmars van nieuwe technologieën (IP- en 4K-systeem) dankzij de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland.

  In afwachting biedt het aandeel een interessant dividendrendement. Nadat de groep in november 2016 een voorschot van 0,44 EUR netto uitkeerde, zult u op 24 mei 0,49 EUR netto ontvangen (coupononthechting op 22 mei).

  Koers op het moment van de analyse: 38,35 EUR

  Het Belgische bedrijf EVS ontwerpt en commercialiseert digitale oplossingen (hard disk recorders, montageplatforms, software…) voor televisieproducenten. Zijn 2 belangrijkste markten zijn regiewagens waar de groep de absolute nr. 1 is en de studio's, een veel grotere markt waar ze over een marktaandeel beschikt van 8 à 10%.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 38,72 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 28,21 EUR
ISIN-code BE0003820371
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,94
Volatiliteit 28,57 %
Aantal bestaande aandelen 13.625.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,39 EUR
Sector Spitstechnologie
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 498 EUR
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 0,77 0,93 0,74 1,50
Courante winst 1,70 2,43 1,76 2,63
Nettowinst 1,70 2,43 1,76 2,63
Courante cashflow 1,96 2,67 1,98 2,63
Netto cashflow 1,96 2,67 1,98 2,63
EBIT 2,41 3,42 2,42 3,41
EBITDA 2,67 3,66 2,64 3,41
Boekwaarde 6,50 5,92 4,79 3,45
Tastbare boekwaarde 6,42 5,83 4,71 3,37

Prestaties (in euro)

EVS Broadcast Equipment Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -7,48 % 1,86 % 7,14 %
Rendement 6 maanden -19,69 % 0,34 % 4,19 %
Rendement 1 jaar -12,21 % 9,33 % 6,47 %
Rendement 5 jaar -5,09 % 6,84 % 15,87 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2011
Pay out 53,45 % 56,93 % 75,89 % 98,85 %
Current ratio 2,11 2,29 2,26 2,22
Return on equity 41,09 % 36,68 % 76,35 % 133,81 %
Total return on equity 41,09 % 36,68 % 76,35 % 133,81 %
Brutomarge 74,27 % 71,09 % 74,46 % 78,41 %
Nettomarge 25,10 % 20,01 % 26,07 % 30,00 %
EBIT marge 35,30 % 27,55 % 35,07 % 41,25 %
EBITDA marge 37,81 % 30,09 % 35,07 % 42,01 %
Belastingvoet 28,52 % 29,14 % 29,99 % 30,81 %
Gearing -41,74 3,45 13,64 -78,28
Eigen vermogen/ Balanstotaal 49,85 % 46,67 % 33,32 % 27,73 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 2,70 % 3,25 %
Koers/ Courante winst 16,81 11,75
Koers/ Courante cashflow 14,58 10,68
Koers/ Boekwaarde 4,40 4,83
Koers/ Tastbare boekwaarde 4,45 4,90
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 8,87 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
evs-broadcast-equipment
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden