Coca - Cola

US1912161007
60,13 USD 22/02/2020 0:30 New York
0,41 USD (0,69 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
44,69 59,95  52 weken min max
43,53 % Rendement 1 jaar
2,75 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

De aanbeveling van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  De koers van Coca-Cola bereikte een historisch hoogtepunt 10 dagen geleden - woensdag 12 februari 2020
  Maar het enthousiasme van de markten dient volgens ons met een korrel zout te worden genomen.

  De aanbevelingen van onze financiële experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Gezien het kwartaalresultaat trekt Coca-Cola zijn doelstelling op voor de omzetgroei in 2019 7 maanden geleden - donderdag 25 juli 2019
  Dit dreef de koers meer dan 6% hoger.

  Bij nadere analyse van de cijfers zijn we echter minder enthousiast. Toch behoudt het aandeel defensieve troeven. HOUDEN.

  In het 2e kwartaal klom de omzet met  6% (zonder afstotingen, overnames) en de winst per aandeel met 12% tot 0,61 USD. Een resultaat aan de bovenkant van de prognosevork. Ook is 25% van de omzet afkomstig van nieuwe en geherformuleerde producten (15 twee jaar geleden). In Noord-Amerika kon de groep haar verkoopprijzen optrekken met 4% (wel zakten de verkochte volumes hierdoor met 1%). Verder bevestigt ze dat ze een wereldgigant wil worden in allerlei soorten dranken door haar aanbod te diversifiëren, o.m. op het vlak van koffie, en door een alcoholhoudende drank te lanceren in Japan. Maar enerzijds is de omzet zonder overnames stabiel daar het wordt afgeremd door de zwakke groeilandmunten. Anderzijds is de winststijging vooral te danken aan een gunstigere fiscaliteit en de daling van de herstructureringslasten. De al hoge (courante) bedrijfsmarge boert trouwens lichtjes achteruit (30,3% t.o.v. 30,6 een jaar eerder). Toch trekken we onze winstvooruitzichten gezien de gedaalde herstructureringslasten iets op tot 1,85 USD per aandeel in 2019 (t.o.v. 1,70 USD voorheen) en 2,10 USD voor 2020 (t.o.v. 2).

  Koers op het moment van de analyse: 53,78 USD

  Het Amerikaanse Coca-Cola is actief in meer dan 200 landen en wereldleider voor niet-alcoholhoudende dranken: frisdranken (Coca-Cola, Sprite, Fanta), water (Dasani, Chaudfontaine in België), fruitsappen (Minute Maid) en energiedranken (Powerade). De groep staat op het punt om het Britse Costa Coffee in te palmen, de 2e grootste koffieketen ter wereld na Starbucks.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De koers van Coca-Cola klom fors hoger 8 maanden geleden - donderdag 20 juni 2019
  Is het verstandig om nu nog op de trein te springen?

  We denken van niet. De koersklim is te danken aan de de defensieve kwaliteiten van het aandeel maar de groep kampt met heel wat uitdagingen en dus raden we u aan om voorzichtig te blijven. HOUDEN. 

  Het winstniveau ligt al 6 jaar onder dat van 2004 (2 USD p.a.) en de recente mededelingen waren niet overtuigend. Aan groeikansen is er geen gebrek (in het groeilanduniversum levert de groep slechts 1,5% van het totale volume aan dranken), maar door de veranderende gewoontes van de consument (gezonder), moet de groep vechten om haar kernaanbod te verdedigen (frisdranken zoals Coca-Cola, Fanta, enz., die erg rendabel zijn en 60% van de omzet vertegenwoordigen). Er moet dus geïnnoveerd worden (premiumversies, suikerarm, enz.) en er worden nieuwe markten aangeboord (bijv. via de overname van Costa Coffee). Maar dat vergt aanzienlijke investeringen. Alles bij mekaar mikt de groep op middellange termijn op een omzetgroei van 4 à 6% en een winststijging van 7 tot 9% op jaarbasis. Dat is niet onmogelijk, maar allerminst evident, zelfs als we geen rekening houden met de herstructureringskosten en het zwakke vormpeil van veel groeilandmunten. Coca-Cola maakt zich wel sterk dat het snel meer cash kan genereren, wat moet toelaten het dividend wat op te krikken en de schuld onder controle te houden. Na de recente koersklim is het dividendrendement wat geslonken (±3% bruto).

  Koers op het moment van de analyse: 51,12 USD

  Het Amerikaanse Coca-Cola is actief in meer dan 200 landen en wereldleider voor niet-alcoholhoudende dranken: frisdranken (Coca-Cola, Sprite, Fanta), water (Dasani, Chaudfontaine in België), fruitsappen (Minute Maid) en energiedranken (Powerade). De groep staat op het punt om het Britse Costa Coffee in te palmen, de 2e grootste koffieketen ter wereld na Starbucks.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Coca-Cola bevestigt zijn doelstellingen voor heel 2019 10 maanden geleden - vrijdag 26 april 2019
  Het aandeel behoudt zijn defensieve troeven.

  Ondanks een solide eerste kwartaal heeft de groep weinig bijkomende argumenten om de beleggers extra te overtuigen. Het defensieve karakter van het aandeel en het gulle dividendrendement blijven echter onaangeroerd. HOUDEN.

  Na een 1ste kwartaal zonder verrassingen, blijft Coca-Cola voor heel 2019 mikken op een omzetgroei van ±4% (excl. overnames, afstotingen en wisselkoerseffecten) en een stabiele winst per aandeel (excl. herstructureringskosten). Wij handhaven onze winstramingen op 1,70 USD per aandeel voor 2019 en op 2 USD voor 2020. De stijging van de kwartaalomzet (+6%) valt te relativeren: de verkoopprijzen zijn met 5% gestegen maar de verkochte volumes slechts met 1%, ondanks een uitzonderlijke voorraadopbouw in Europa (vrees rond de Brexit). In Noord-Amerika houdt de concurrentie van Pepsi aan. Coca-Cola lijdt ook onder negatieve wisselkoerseffecten en slaagt er niet in om zijn transitieproces sinds 2015 af te ronden. Het zou zijn groei nog wat kunnen stimuleren door zijn aanbod verder uit te breiden naar andere dranken (zoals bij de recente overname van Costa Coffee), maar dergelijke operaties dreigen zich maar traag in een hogere rentabiliteit te vertalen. In het 1ste kwartaal is de bedrijfsmarge (excl. herstructureringskosten) overigens wat gedaald. Ze blijft echter op een hoog niveau (30,5%), de groep heeft de middelen om zich aan te passen aan de evolutie van de vraag, en het aandeel behoudt zijn defensieve troeven, ook wanneer de conjunctuur terugvalt.

  Koers op het moment van de analyse: 47,84 USD

  Het Amerikaanse Coca-Cola is actief in meer dan 200 landen en wereldleider voor niet-alcoholhoudende dranken: frisdranken (Coca-Cola, Sprite, Fanta), water (Dasani, Chaudfontaine in België), fruitsappen (Minute Maid) en energiedranken (Powerade). De groep staat op het punt om het Britse Costa Coffee in te palmen, de 2e grootste koffieketen ter wereld na Starbucks.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Stevige suikerdip voor Coca-Cola 1 jaar geleden - woensdag 20 februari 2019
  Drinkt u minder suikerhoudende frisdranken dan vroeger? U bent niet alleen. Ook 's werelds grootste producent ervan kampt met een suikerdip en heeft het moeilijk om terug aan te knopen met zijn winstniveaus van vroeger.

  De koers van Coca-Cola ging stevig lager bij de bekendmaking van het resultaat 2018. Geen reden tot paniek, wel tot voorzichtigheid. Het aandeel schommelt nu terug rond zijn niveau van december. Het is niet goedkoop genoeg om te kopen, houden mag wel. 

  Winst blijft onder de verwachtingen

  In 2018 klom de omzet 5% hoger (zonder overnames en afstotingen), de winst per aandeel won 9% (naar 1,51 USD), ondanks negatieve wisselkoerseffecten. Dat winstniveau blijft een eind onder de beoogde 2 USD (niveau dat Coca-Cola haalde in 2004), ondanks de inspanningen om de rentabiliteit op te krikken. De beleggers reageerden dan ook behoorlijk ontgoocheld en bezorgden het aandeel zijn grootste 1-dagsafstraffing (-8,4%) in ruim 10 jaar!

  Vooruitzichten ontgoochelen

  Voor 2019 toont de groep zich voorzichtig, wat laat vermoeden dat de jaarwinst ook dit jaar nog onder de 2 USD per aandeel zal stranden. In het 4de kwartaal van 2018 leed de omzet in Noord-Amerika in elk geval onder de hogere verkoopprijzen. Gezien de toenemende concurrentie zal de omzetgroei in 2019 wellicht beperkt blijven tot 4%. Ook de stijging van sommige kosten (o.a. transport), blijvend negatieve wisselkoerseffecten en aanslepende herstructureringskosten (impact zal wel afnemen) zullen waarschijnlijk op het resultaat 2019 wegen. We tippen dan ook op een winst per aandeel van 1,70 USD voor dit jaar, alvorens dan mogelijk opnieuw af te klokken op 2 USD in 2020. 

  Dividend in gevaar?

  Als u aandeelhouder van Coca-Cola bent, dan weet u misschien dat het dividend al 56 jaar op rij gestaag hoger klimt. Voor 2018 stroomt bijna 97% van de winst terug naar de aandeelhouders. Bestaat het gevaar dat uw dividend zal afnemen als de situatie van de groep sterker achteruitboert dan verwacht? Voorlopig is het niet acuut, maar ondenkbaar is het evenmin. Aangezien de consument alsmaar meer voor suikervrij kiest, zal de groep in elk geval moeten (blijven) investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten! 

  Koers op het moment van de analyse: 44,83 USD

  Het Amerikaanse Coca-Cola is als wereldleider in niet-alcoholische dranken actief in meer dan 200 landen en produceert o.a. frisdranken (Coca-Cola, Sprite, Fanta), water (Dasani, Chaudfontaine in België), vruchtensappen (Minute Maid) en energiedrankjes (Powerade).

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 59,95 USD
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 44,69 USD
ISIN-code US1912161007
Beurs New York
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 0,63
Volatiliteit 13,40 %
Aantal bestaande aandelen 4.284.490.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 255,87 USD
Sector Voeding en Drank
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 641.437 USD
Score corporate governance 5
Land Verenigde Staten

Sleutelcijfers per aandeel (USD)

2020 (e) 2019 (e) 2018 2017
Dividend 1,64 1,60 1,56 1,48
Courante winst 2,20 2,09 1,51 0,29
Nettowinst 2,20 2,09 1,51 0,29
Courante cashflow 2,50 2,38 1,76 0,63
Netto cashflow 2,50 2,38 1,76 0,63
EBIT 2,55 2,36 1,95 1,37
EBITDA 2,85 2,68 2,21 1,75
Boekwaarde 4,60 4,03 3,98 4,01
Tastbare boekwaarde 0,65 0,11 1,57 1,80

Prestaties (in euro)

Coca - Cola Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 15,80 % 6,53 % 11,15 %
Rendement 6 maanden 15,46 % 15,86 % 19,37 %
Rendement 1 jaar 43,53 % 15,81 % 27,25 %
Gemiddeld jaarlijks rendement op 5 jaar 12,01 % 2,39 % 10,96 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2019 (e) 2018 2017 2016
Pay out - 103,26 % 506,41 % 92,58 %
Current ratio - 1,05 1,34 1,28
Return on equity - 37,89 % 7,31 % 28,30 %
Total return on equity - 37,89 % 7,31 % 28,30 %
Brutomarge - 63,05 % 62,56 % 60,67 %
Nettomarge - 20,33 % 3,62 % 15,65 %
EBIT marge - 26,13 % 16,48 % 17,66 %
EBITDA marge - 29,54 % 21,14 % 21,93 %
Belastingvoet - 18,78 % 81,38 % 19,49 %
Gearing - 103,83 219,63 160,01
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 22,90 % 21,59 % 26,61 %

Beursgegevens per aandeel

2020 (e) 2019 (e)
Dividendrendement 2,75 % 2,68 %
Koers/ Courante winst 27,15 28,57
Koers/ Courante cashflow 23,89 25,09
Koers/ Boekwaarde 12,98 14,82
Koers/ Tastbare boekwaarde 91,88 542,91
Koers / intrinsieke waarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,74 % -

(E) : raming