Chevron US1667641005

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
115,67 USD 21/11/2017 16:26 New York
0,95 USD (0,83 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
103,04 120,22  52 weken min max
-1,66 % Rendement 1 jaar
3,77 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Koers van Chevron te hard afgestraft 21 dagen geleden - dinsdag 31 oktober 2017
  De markten reageerden wel heel negatief op het kwartaalresultaat van de oliegroep.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Chevron blijft over belangrijke troeven beschikken: financiële soliditeit, een gul dividend en een toenemende productie 3 maanden geleden - woensdag 23 augustus 2017
  Maar de belegger zal geduld moeten uitoefenen.

  Maar op korte termijn is de koers onderhevig aan de olieprijs.
  KOPEN.

  Het resultaat voor het 2e kwartaal 2017 bewijst dat de inspanningen om uit het dal te kruipen vruchten afwerpen. Over die periode genereerde de oliegroep voldoende liquiditeiten (5,4 miljard USD) om te kunnen investeren (3,2 mld.) en een dividend uit te keren (2 mld.) zonder hiervoor schulden aan te gaan. Deze puike resultaten zijn te danken aan de kostenbesparingen en de toename van de brandstofproductie met 4% t.o.v. het 1e kwartaal. Chevron plukt zo de vruchten van de grootschalige investeringen die het deed voor de crisis in de oliesector. Hierdoor zou de productie in 2017 met 4 à 9% moeten stijgen. Ook zou dit de winst in de loop van de volgende kwartalen hoger moeten drijven. Op voorwaarde dat de brandstofprijzen stabiel blijven. Momenteel valt de olieprijs echter verder terug door het overdreven grote aanbod, waardoor de OPEC er maar niet in slaagt de prijzen op te voeren. Bijgevolg verlagen we onze winstramingen per aandeel tot 4 USD (t.o.v. 4,3) voor 2017 en tot 4,7 USD (t.o.v. 5) voor 2018. Niettemin blijft de groep sterk in haar schoenen staan en is het dividendrendement aantrekkelijk (4,2% bruto).

  Koers op het moment van de analyse: 106,36 USD

  Chevron is een Amerikaanse olie- en gasmaatschappij, aanwezig in 180 landen in de volledige productieketen; de groep haalt meer dan 80% van haar bedrijfswinst uit productie/exploratie.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Chevron moet verder inspanningen doen 6 maanden geleden - dinsdag 2 mei 2017
  De koersevolutie ontgoochelt.

  Afgeremd door het matig resultaat van eind 2016 viel het aandeel met 10% terug sinds begin 2017 (sector daalde gemiddeld met 4,3%). De maatregelen werpen hun vruchten af maar de groep zal verder inspanningen moeten doen. Het aandeel blijft goedkoop.
  KOPEN.

  Begin 2017 kon Chevron na vele lange maanden flink wat cash genereren aan de hand waarvan het een dividend kon uitkeren (verwachte 4,32 USD bruto voor 2017) en investeren zonder schulden aan te gaan. Deze liquiditeiten waren echter deels afkomstig van de verkoop van activa (geen regelmatige inkomsten!). Chevron zal dus de riem moeten blijven aanhalen, wil het meer cash putten uit zijn activiteiten en een aanzienlijke en regelmatige dividendverhoging doorvoeren. Niettemin boekt de groep puike resultaten in de tak olie-exploratie & -productie dankzij de stijging van de olieprijs t.o.v. het 1e kwartaal 2016 en de daling van de exploitatiekosten (-14%). Voor de volgende kwartalen bevestigt ze haar doelstellingen: een productiestijging van 4 à 9% t.o.v. 2016 (voor afstotingen) dankzij Australië en Texas. Globaal blijft het olieproductieniveau hoog en remt de toenemende productie in de VS de stijging van de olieprijs af. Volgens ons zal de prijs van het zwarte goud echter niet terugvallen. In dit kader trekken we onze winstramingen op tot 4,30 USD in 2017 (3,20 voorheen).

  Koers op het moment van de analyse: 105,92 USD

  Chevron is een Amerikaanse petroleum- en gasmaatschappij. Op basis van omzet en productie is de groep wereldwijd de nummer 4, na Exxon Mobil, BP en Royal Dutch Shell. Ze bestrijkt de volledige productieketen, van exploratie/productie tot raffinage (verwerking van ruwe olie tot benzine, kerosine, smeeroliën) en distributie.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Chevron maakte voor 2016 een resultaat onder de verwachtingen bekend 9 maanden geleden - dinsdag 31 januari 2017
  Tal van positieve elementen wijzen er echter op dat 2017 beter wordt.

  Het aandeel blijft aantrekkelijk.
  KOPEN.

  De groep maakte voor het laatste kwartaal 2016 een winst per aandeel bekend van slechts 0,22 USD (de markten tipten op 0,64). Na de aankondiging ging de koers 2,8% lager. Over heel 2016 viel de productie met 1% terug door de geleidelijke uitputting van de boorputten. Bovendien leed de groep in het 1e halfjaar onder de terugval van de oliemarkt. Daar 67% van de omzet afkomstig is uit de olie-exploratie, is Chevron meer blootgesteld aan de schommelingen van de ruwe olieprijs dan concurrent Exxon Mobil (onze favoriet uit de sector). Niettemin nam de productie in het 4e kwartaal opnieuw toe, wat rekening houdend met de opverende olieprijs goed nieuws is voor de toekomst. Vooral gezien in 2017 nieuwe projecten zullen worden opgestart. Bijgevolg tipt de groep voor 2017 op een productiestijging van 5 à 9%. Ook zal ze kosten blijven besparen en activa afstoten: Chevron wil over 2016-2017 namelijk 5 à 10 miljard dollar vergaren. Een doel dat ze wellicht zal halen daar ze in 2016 al 2,8 miljard dollar bijeenraapte. Deze liquiditeiten zijn in de eerste plaats voor de aandeelhouder bestemd. We mikken voor de 2 volgende dividenden op 4,32 en 4,35 USD bruto.

  Koers op het moment van de analyse: 111,82 USD

  Chevron is een Amerikaanse petroleum- en gasmaatschappij. Op basis van omzet en productie is de groep wereldwijd de nummer 4, na Exxon Mobil, BP en Royal Dutch Shell. Ze bestrijkt de volledige productieketen, van exploratie/productie tot raffinage (verwerking van ruwe olie tot benzine, kerosine, smeeroliën) en distributie.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Verkoop deze 8 aandelen niet! 10 maanden geleden - vrijdag 6 januari 2017
  Gezien de recente stijging van de beurzen zou u geneigd kunnen zijn bepaalde aandelen te verkopen en uw winst op te strijken. Maar een aandeel met een fikse koersstijging achter de rug is niet noodzakelijk overgewaardeerd en kan over een min of meer mooi stijgingspotentieel blijven beschikken.
  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  En dus nog een plaats in uw portefeuille verdienen. De volgende 8 aandelen gingen onlangs flink hoger, maar toch mag u ze nog in portefeuille houden. Zorg er wel voor dat ze niet meer dan 5 % van de totale waarde van uw portefeuille aan individuele aandelen overschrijden.

  KOPEN

  Axa (verzekeringen) 
  De stijging van de langetermijnrente zal de groepswinsten wat oppeppen, waardoor Axa wellicht zijn groeidoelstellingen zal kunnen bereiken. Bovendien zorgen het plan "Ambitie 2020" en de kostenbesparingen voor een betere visibiliteit op de vooruitzichten. De koers bedraagt 10 maal de verwachte winst per aandeel voor 2017 en blijft over potentieel beschikken.

  BMW (autosector) 
  BMW blijft mooi groeien. Over de 11 eerste maanden van 2016 klom de omzet met 6% t.o.v. dezelfde periode in 2015. En al groeit de omzet nu trager dan in het verleden, toch doet BMW het beter dan de concurrentie dankzij een aantrekkelijker en uitgebreider gamma en de populariteit van SUV's (X-gamma). Over 2016 zou BMW dus winst moeten boeken ondanks de impact van de stijgende personeelskosten op de winstgevendheid. Op langere termijn zullen de gerenommeerde merken van de groep (Mini en Rolls-Royce inbegrepen) de omzet en de winst stutten. Het koerspotentieel is niet uitgeput.

  Chevron (olie)
  De strategie om kosten te besparen en in te spelen op de lagere olieprijs, werpt haar vruchten af. De groep slaagt er zo in om liquiditeiten te genereren en de schuldenberg af te bouwen, maar ook en vooral om het dividend te handhaven. Bovendien houdt de koers onvoldoende rekening met de hoop op een verdere, trage opvering van de olieprijs o.m. dankzij het akkoord gesloten binnen de OPEC. Het aandeel van Chevron blijft een degelijk en aanlokkelijk aandeel.

  Cisco (technologie)
  Over de laatste jaren kon Cisco ondanks de vertragende omzetgroei zijn comfortabele winstgevendheid waarborgen dankzij een degelijk kostenbeheer. In de volgende jaren zal de vraag naar de producten van Cisco wellicht opveren doordat de nood aan communicatieapparatuur opnieuw zal toenemen (o.a. 5G). Bovendien zou de groep, die meer dan 60 miljard op buitenlandse rekeningen heeft staan, wel eens kunnen profiteren van één van de belangrijkste maatregelen die Trump aankondigde, namelijk een verlaging van de belastingen op alle cash die naar de VS wordt gerepatrieerd.

  Rio Tinto (mijnen)
  De koersremonte is nog niet afgelopen. Het aandeel beschikt nog over stijgingspotentieel. Het zit er dan ook dik in dat de grondstofprijzen zullen blijven stijgen dankzij de opverende Chinese vraag en het vooruitzicht van een toenemende vraag in de VS (Trump kondigde grote infrastructuurwerken aan). Overigens doet de groep aanzienlijke inspanningen om meer liquiditeiten te genereren door haar productiviteit op te drijven en activa af te stoten.

  HOUDEN

  ArcelorMittal (staal) 
  Dankzij de kostenbesparingen en de remonte van de staalprijs kan de winstgevendheid opnieuw herstellen. Overigens verstevigde de kapitaalverhoging, die in het 1e kwartaal 2016 werd doorgevoerd, de soliditeit van de groep. Maar al valt een stijging van de staalprijs te verwachten als gevolg van de protectionistische maatregelen die Trump aankondigde, toch blijft de sector kampen met een aantal negatieve factoren (zwakke vraag, chronische overcapaciteit). Bijgevolg raden we u af het aandeel te kopen.

  National Grid (elektriciteit)
  In juli 2016 bereikte de koers een historisch hoogtepunt o.m. dankzij het feit dat het aandeel een vluchtwaarde bij uitstek is. Bovendien stootte de groep haar gastak af in het VK. Zo kan ze vanaf nu focussen op dynamischere activiteiten (en een uitzonderlijk dividend uitkeren in 2017). Ondanks de duik die de koers inmiddels maakte, is het aandeel niet koopwaardig. Wel mag u het in portefeuille houden omwille van zijn defensief karakter en dividendrendement (4,7% bruto).

  Zurich Insurance (verzekeringen)
  De Zwitserse groep is begonnen de vruchten te plukken van de initiatieven die ze in 2015 nam om haar marges aan te dikken. Maar rekening houdend met de concurrentie moest de groep nog een stap verder gaan, wat ze ook deed in februari 2016, toen ze een versnelling van haar herstructurering aankondigde. Wellicht zal dit het dividend van de volgende jaren waarborgen. De koers houdt echter al grotendeels rekening met al dit goede nieuws.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 120,22 USD
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 103,04 USD
ISIN-code US1667641005
Beurs New York
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 0,97
Volatiliteit 19,04 %
Aantal bestaande aandelen 1.895.002.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 217,40 USD
Sector Energie en Nutsbedrijven
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 641.189 USD
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (USD)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 4,32 4,29 4,28 4,21
Courante winst 4,00 -0,27 2,46 10,21
Nettowinst 4,00 -0,27 2,46 10,21
Courante cashflow 10,50 9,12 13,42 19,08
Netto cashflow 12,00 10,04 13,42 19,08
EBIT 4,20 -1,05 2,59 12,79
EBITDA 13,20 9,34 13,85 21,71
Boekwaarde 76,60 76,95 81,11 82,48
Tastbare boekwaarde 74,20 74,53 78,67 80,03

Prestaties (in euro)

Chevron Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 8,77 % 3,26 % 6,47 %
Rendement 6 maanden 4,64 % -1,31 % 3,30 %
Rendement 1 jaar -1,66 % 13,85 % 6,51 %
Rendement 5 jaar 7,95 % 7,47 % 15,18 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2013
Pay out - 174,30 % 41,06 % 35,01 %
Current ratio 0,93 1,34 1,32 1,52
Return on equity -1,53 % 3,00 % 12,41 % 14,37 %
Total return on equity -0,34 % 3,00 % 12,41 % 14,37 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge -0,38 % 3,40 % 9,43 % 9,76 %
EBIT marge -1,71 % 3,50 % 11,77 % 12,82 %
EBITDA marge 15,29 % 18,69 % 19,96 % 19,23 %
Belastingvoet - 2,73 % 38,11 % 39,85 %
Gearing 19,22 14,63 9,58 2,72
Eigen vermogen/ Balanstotaal 56,41 % 57,83 % 58,71 % 59,28 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 3,77 % 3,74 %
Koers/ Courante winst 28,68 -
Koers/ Courante cashflow 10,93 12,58
Koers/ Boekwaarde 1,50 1,49
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,55 1,54
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,39 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden