Anheuser - Busch InBev

BE0974293251
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
76,91 EUR 19/09/2018 17:35 Brussel
-0,54 EUR (-0,70 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
75,75 107,20  52 weken min max
-20,85 % Rendement 1 jaar
3,25 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  AB InBev bereikt laagste punt in 4 jaar 9 dagen geleden - maandag 10 september 2018
  De groep slaagt er maar niet in het beleggersvertrouwen terug te winnen.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Na het WK Voetbal is het terug naar de realiteit voor AB InBev… 1 maand geleden - vrijdag 27 juli 2018
  De marketing verliest aan trefkracht.

  De groep slaagt er niet in om haar belangrijkste markt, de VS, te stabiliseren.
  VERKOPEN.

  In het 2e kwartaal steeg de omzet met 4,7% (zonder verkopen en overnames) en de winst per aandeel met 17,9% tot 0,81 EUR. Een groei die te relativeren is. Want enerzijds had de winst een jaar eerder te lijden onder de hoge financiële lasten gelinkt aan de overname van SAB Miller. Anderzijds profiteerde dit resultaat van het WK Voetbal (de kwartaalomzet van de merken Budweiser, Stella Artois en Corona dikte met 10,1% aan). In Brazilië (2e markt van de groep) heeft het sportevenement, ondanks de staking van de transportsector, ook de verkopen ondersteund. Maar de VS (1e markt) heeft het nog steeds moeilijk (kwartaalomzet en -winst dalen). De enorme marketinguitgaven leverden niet het gewenste effect op en Budweiser blijft maar marktaandeel aan artisanale bieren verliezen. Tegen januari volgend jaar zal er een nieuwe organisatie uitgebouwd zijn om het commerciële aspect te versterken. Want de groep heeft nood aan hoge cashinkomsten uit Noord-Amerika om te kunnen blijven investeren (in Afrika, in Azië), dividenden uit te keren en de zware schulden door de overname van SAB Miller terug te betalen. Momenteel behouden we onze winstramingen per aandeel op 3,90 EUR voor 2018 en 4 EUR voor 2019.

  Koers op het moment van de analyse: 87,33 EUR

  AB InBev is in 2008 ontstaan door de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch door het Belgisch-Braziliaanse InBev. In 2016 lijfde het SABMiller in. Het is de grootste brouwerijgroep ter wereld en heeft 25% van de wereldmarkt in handen. Bekende merken zijn o.m. Stella Artois, Jupiler, Budweiser, Beck's, Brahma…

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Het resultaat over het 1e kwartaal van AB InBev was operationeel gezien degelijk 4 maanden geleden - dinsdag 15 mei 2018
  Maar beleggers blijven wantrouwig. Terecht?

  Ja. Al bereikte de koers een dieptepunt sinds 2014, toch vermijdt u het aandeel best.
  VERKOPEN.

  In het 1e kwartaal kelderde de winst per aandeel met 37% tot 0,42 EUR. Dit is echter niet dramatisch: de daling is te wijten aan wisselkoerseffecten (sterke euro) en financiële en fiscale lasten die over heel 2018 uiteindelijk niet zozeer zullen doorwegen. De omzet klom met 4,7% (vergelijkbare basis), gestut door de stijging van de verkoopprijzen van de premiumbieren. De bedrijfsmarge kwam uit op 29,4% (t.o.v. 27,1% een jaar voorheen toen de herstructureringslasten hoger lagen). Wel heeft de groep het nog steeds moeilijk in Noord-Amerika: de omzet ging er 2,2% lager, die van het merk Budweiser 1,3%. De groep hoopt dan ook dat de marketingcampagne die ter gelegenheid van het WK voetbal van deze zomer werd gelanceerd, het product nieuw leven zal inblazen, vooral in het 2e halfjaar. Niets is echter minder zeker: het feit dat de consumenten het merk steeds minder interessant vinden, lijkt immers een structurele tendens. Wat Brazilië betreft, gaat de omzet er niet hoger, wel neemt de winstgevendheid er verder toe. We zien dus geen reden om onze winstramingen per aandeel te wijzigen en tippen nog altijd op 3,90 EUR in 2018 en 4 EUR in 2019.

  Koers op het moment van de analyse: 80,06 EUR

  AB InBev is in 2008 ontstaan door de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch door het Belgisch-Braziliaanse InBev. In 2016 lijfde het SABMiller in. Het is de grootste brouwerijgroep ter wereld en heeft 25% van de wereldmarkt in handen. Bekende merken zijn o.m. Stella Artois, Jupiler, Budweiser, Beck's, Brahma…

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  AB InBev maakte een beter dan verwacht resultaat bekend 6 maanden geleden - vrijdag 2 maart 2018
  Moet men inzetten op een duurzame remonte van het aandeel?
  AB InBev maakte een beter dan verwacht resultaat bekend

  AB InBev maakte een beter dan verwacht resultaat bekend

  Neen. Nog niet.
  Sinds de aankondiging van de overname van SABMiller in 2015 kan AB InBev de markten maar moeilijk overtuigen. De groep moest namelijk een flink bedrag ophoesten om haar concurrent in te lijven. Bovendien houden de moeilijkheden aan in de VS en in Brazilië. Wel was het 4e kwartaal beter dan verwacht. Toch is het te vroeg om in te zetten op een duurzame remonte van het aandeel dat volgens ons iets te duur is.
  VERKOPEN.

  Beter dan verwacht kwartaal

  In het 3e kwartaal baarden de terugvallende verkochte volumes de beleggers zorgen. De bekendmaking van het resultaat van het 4e kwartaal kon hen echter wat geruststellen: de verkochte volumes gingen 1,6% hoger en de omzet van de wereldwijd verkochte biermerken (Budweiser, Stella Artois, Corona) nam met 17,8% toe. Dit beterschap was vooral te danken aan Brazilië, waar de economie zich stilaan uit de crisis hijst. Overigens werd al 2/3 van de beoogde besparingen uit de integratie van SABMiller gerealiseerd. De winst per aandeel klom als gevolg hiervan met 122% in het 4e kwartaal en met 40,7% over heel 2017 tot 3,60 EUR.

  Ontpopping tot leider

  Sinds 2004 volgt AB InBev (toen Interbrew) een ambitieuze strategie gericht op fusies en overnames met de bedoeling de grootste brouwer ter wereld te worden. In dit opzicht palmde het in 2004 het Braziliaanse AmBev in en in 2008 het Amerikaanse Anheuser Busch. Erna deed het iets minder grote overnames: in 2013 lijfde de groep het Mexicaanse Modelo in (bekend van het merk Corona en dat ze al voor 50% aanhield) en in 2014 het Koreaanse Oriental Brewery.

  Via die constante uitbreiding wil AB Inbev in de biersector, die traditioneel erg gefragmenteerd is, verder marktaandeel veroveren om synergiëen te genereren (schaalvoordelen), o.a. wat de aankoop van grondstoffen betreft en het beheer van de distributiekanalen.
  Bovendien is de handelspolitiek van AB InBev gericht op een klein aantal wereldwijd verkochte producten, waarvan het de prijzen regelmatig optrekt.

  Na de laatste grote overname, die van SABMiller (nr. 2 van de biersector, aangekondigd in 2015, afgerond in 2016) is het nu wereldwijd ingeplant en tevens actief in o.a. de zone Azië-Stille Oceaan en in Afrika.

  Doeltreffend business model

  De winstgevendheid van de groep, die door de prijsstijging van de wereldwijd verkochte merken en het strikt kostenbeheer wordt gestut, nam een hoge vlucht. Terwijl de bedrijfsmarge in 2004 nog 11% bedroeg, kwam ze in 2017 uit op 30%. Al kampt de groep met een hoge schuld door de vele overnames, toch kon ze dankzij haar overvloedige liquiditeitengenera-tie bewijzen dat ze in staat is haar financiële verplichtingen na te komen. Dit dreef de beurskoers flink hoger, van 20 EUR begin 2004 tot ±90 EUR vandaag.

  Een paar minpuntjes

  Zolang de groep zich kon ontwikkelen via overnames, maakten beleggers zich weinig zorgen om de interne omzetgroei. Nu beseffen ze echter dat de economische recessies van de laatste 10 jaar de consumptie in de VS en in Brazilië hebben aangetast en dat de gewoontes van de consument evolueren (in de VS lijdt Budweiser onder het succes van de artisanale bieren).

  Na de eerste grote overnames bleek dat de bedrijfsmarge niet oneindig zou aandikken. Zo leverden de recente overnames minder efficiëntiewinst op. Dit is het geval voor SABMiller. De groep was voorheen namelijk al goed beheerd. Ook is de activiteit in Afrika minder winstgevend om structurele redenen (grote investeringen nodig).

  De kosten namen toe door de stijging van de grondstofprijzen en bepaalde uitgaven (marketing...).

  Ook is de groep financieel gezien kwetsbaar. Het is wel zo dat bepaalde activa werden verkocht om aan de eisen van de concurrentieautoriteiten te voldoen (na overname SABMiller) en dat met de inkomsten uit die afstotingen de schuld werd afgebouwd. Ook staat AB InBev niet aan de rand van het faillissement. Maar de financiële lasten zullen nog een tijdlang op het resultaat wegen en op de stijging van het dividend. Voor 2017 blijft het dan ook stabiel (2,55 EUR netto, 3,60 EUR bruto, d.i. 100% van de winst per aandeel).

  Niet dramatiseren

  Het industriële succes van de groep is onbetwistbaar en overtreft de oorspronkelijke verwachtingen. Ook rest er een zekere groeimarge, o.a. in de artisanale bieren (al zal de impact op het resultaat traag zijn). Dankzij de overname van SABMiller is ze beter ingeplant en beter bestand tegen eventuele moeilijkheden in andere zones (zoals de laatste jaren in de VS en Brazilië).

  Overdreven enthousiasme

  Beleggers zijn te enthousiast geweest en dreven de koers eind 2015 tot boven de 120 EUR. Maar de strategie van de groep (overnames snel laten renderen) bereikt stilaan haar grenzen, vooral gezien de operaties erg kostelijk zijn (bv. SABMiller). De winst per aandeel 2017 (3,60 EUR) ligt bijvoorbeeld lager dan die over 2012 (3,71 EUR). Sommigen hopen op een nieuwe grootschalige overname, misschien in een naburige sector (frisdranken?). Op korte termijn lijkt dit ons echter weinig waarschijnlijk.

  We tippen op een winst per aandeel van 3,90 EUR in 2018 en 4 EUR in 2019. Opdat we het aandeel positief gezind zouden zijn, zou het iets lager moeten gaan of zouden de vooruitzichten veel rooskleuriger moeten ogen.

  Koers op het moment van de analyse: 89,43 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  AB InBev wordt beschuldigd van misbruik van machtspositie 9 maanden geleden - maandag 4 december 2017
  De Europese Commissie beschuldigt de groep.

  Het aandeel is duur.
  VERKOPEN.

  AB InBev wordt door de Europese Commissie beschuldigd van misbruik van machtspositie op de Belgische markt om de prijzen hoog te houden. Wel is België goed voor slechts 0,5% van de wereldwijde biermarkt en zou de mogelijke boete dus niet overdreven hoog moeten liggen. Dit wijst er echter op dat de groep, die al moeite heeft om haar geproduceerde volumes wereldwijd op peil te houden, ook worstelt om haar prijzen en winstgevendheid te handhaven in Europa.

  Koers op het moment van de analyse : 96,39 EUR

  AB InBev is in 2008 ontstaan door de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch door het Belgisch-Braziliaanse InBev. In 2016 lijfde het SABMiller in. Het is de grootste brouwerijgroep ter wereld en heeft 25% van de wereldmarkt in handen. Bekende merken zijn o.m. Stella Artois, Jupiler, Budweiser, Beck's, Brahma…

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 107,20 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 75,75 EUR
ISIN-code BE0974293251
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,13
Volatiliteit 18,91 %
Aantal bestaande aandelen 1.693.242.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 131,14 EUR
Sector Voeding en Drank
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 151.026 EUR
Score corporate governance 4

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 2016 2015
Dividend 2,52 2,52 2,57 2,66
Courante winst 3,90 3,59 0,65 4,55
Nettowinst 3,90 3,59 0,65 4,55
Courante cashflow 5,60 5,25 1,47 6,01
Netto cashflow 5,60 5,25 1,47 6,01
EBIT 7,80 7,72 6,81 7,65
EBITDA 9,65 9,64 8,64 9,38
Boekwaarde 29,70 28,26 32,92 22,11
Tastbare boekwaarde -31,25 -32,43 -34,03 -15,18

Prestaties (in euro)

Anheuser - Busch InBev Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -6,66 % -1,86 % 3,95 %
Rendement 6 maanden -14,19 % 0,27 % 10,77 %
Rendement 1 jaar -20,85 % -0,84 % 18,53 %
Rendement 5 jaar 3,06 % 3,87 % 13,94 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 2016 2015 2014
Pay out 86,99 % 338,68 % 43,01 % 40,25 %
Current ratio 0,66 1,07 0,64 0,68
Return on equity 12,18 % 1,85 % 21,44 % 19,92 %
Total return on equity 12,18 % 1,85 % 21,44 % 19,92 %
Brutomarge 62,11 % 61,55 % 61,61 % 61,29 %
Nettomarge 16,27 % 5,98 % 22,10 % 23,33 %
EBIT marge 30,44 % 27,94 % 31,15 % 31,19 %
EBITDA marge 38,01 % 35,45 % 38,21 % 38,11 %
Belastingvoet 17,29 % 36,95 % 20,82 % 18,11 %
Gearing 144,72 147,84 100,91 84,60
Eigen vermogen/ Balanstotaal 29,77 % 29,89 % 31,32 % 35,46 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017
Dividendrendement 3,25 % 3,25 %
Koers/ Courante winst 19,86 21,57
Koers/ Courante cashflow 13,83 14,75
Koers/ Boekwaarde 2,61 2,74
Koers/ Tastbare boekwaarde - -
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 6,52 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
anheuser-busch-inbev
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden