Zurich Insurance Group CH0011075394

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
275,40 CHF 28/04/2017 17:30 Zurich
2,40 CHF (0,88 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
209,00 289,70  52 weken min max
36,20 % Rendement 1 jaar
6,23 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse

  Zal Zurich een kapitaalverhoging doorvoeren om een overname te financieren?

  18 dagen geleden - dinsdag 11 april 2017
  In dit stadium kan men hier enkel op speculeren.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse

  Zurich Insurance bevestigt zijn ambitieuze doelstellingen tegen 2019

  2 maanden geleden - donderdag 23 februari 2017
  De koers werd tevens geboost door de opverende rente.

  HOUDEN VOOR HET DIVIDEND.

   

  Zurich is nog niet volledig hersteld van het rampjaar 2015. Toch veerde de bedrijfswinst in 2016 op met 55%. Dit is te danken aan de geboekte meerwaarden, maar ook aan de schadeverzekeringen, de kernactiviteit van de groep, waar ze nieuwe contracten kon binnenrijven en de vruchten begint te plukken van de maatregelen om de winstgevendheid op te krikken (focust niet meer op zijn omvang, zoals vroeger). Bovendien kon ze in 2016 zo'n 300 miljoen dollar uitsparen en plant ze nog altijd om 1,5 miljard te bezuinigen tegen 2019. Daarnaast bevestigt ze haar doelstellingen voor de inkomstengroei en de winstgevendheid in 2017. Het (licht) economisch beterschap in de eurozone zal hierbij in haar voordeel spelen. Toch vinden we deze doelstellingen vrij ambitieus, gezien de druk op de prijzen uitgeoefend door de concurrerende tenoren uit de sector (Axa, Aegon, Generali...). Het dividend voor 2016 zal stabiel zijn (17 CHF bruto; brutorendement: 6%) en zal, als alles goed gaat, de volgende 2 jaar worden gehandhaafd. We bevestigen onze winstramingen: 23 CHF in 2017 en 24 CHF in 2018.

    

  Koers op het moment van de analyse: 279,90 CHF

   

  De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich is actief in de tak leven en niet-leven (brandverzekering...). Daar de groep gespecialiseerd is in schadeverzekeringen , is ze gevoelig voor natuurrampen.

  Deel dit artikel

 • Analyse

  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  3 maanden geleden - vrijdag 6 januari 2017
  Gezien de recente stijging van de beurzen zou u geneigd kunnen zijn bepaalde aandelen te verkopen en uw winst op te strijken. Maar een aandeel met een fikse koersstijging achter de rug is niet noodzakelijk overgewaardeerd en kan over een min of meer mooi stijgingspotentieel blijven beschikken.
  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  En dus nog een plaats in uw portefeuille verdienen. De volgende 8 aandelen gingen onlangs flink hoger, maar toch mag u ze nog in portefeuille houden. Zorg er wel voor dat ze niet meer dan 5 % van de totale waarde van uw portefeuille aan individuele aandelen overschrijden.

  KOPEN

  Axa (verzekeringen) 
  De stijging van de langetermijnrente zal de groepswinsten wat oppeppen, waardoor Axa wellicht zijn groeidoelstellingen zal kunnen bereiken. Bovendien zorgen het plan "Ambitie 2020" en de kostenbesparingen voor een betere visibiliteit op de vooruitzichten. De koers bedraagt 10 maal de verwachte winst per aandeel voor 2017 en blijft over potentieel beschikken.

  BMW (autosector) 
  BMW blijft mooi groeien. Over de 11 eerste maanden van 2016 klom de omzet met 6% t.o.v. dezelfde periode in 2015. En al groeit de omzet nu trager dan in het verleden, toch doet BMW het beter dan de concurrentie dankzij een aantrekkelijker en uitgebreider gamma en de populariteit van SUV's (X-gamma). Over 2016 zou BMW dus winst moeten boeken ondanks de impact van de stijgende personeelskosten op de winstgevendheid. Op langere termijn zullen de gerenommeerde merken van de groep (Mini en Rolls-Royce inbegrepen) de omzet en de winst stutten. Het koerspotentieel is niet uitgeput.

  Chevron (olie)
  De strategie om kosten te besparen en in te spelen op de lagere olieprijs, werpt haar vruchten af. De groep slaagt er zo in om liquiditeiten te genereren en de schuldenberg af te bouwen, maar ook en vooral om het dividend te handhaven. Bovendien houdt de koers onvoldoende rekening met de hoop op een verdere, trage opvering van de olieprijs o.m. dankzij het akkoord gesloten binnen de OPEC. Het aandeel van Chevron blijft een degelijk en aanlokkelijk aandeel.

  Cisco (technologie)
  Over de laatste jaren kon Cisco ondanks de vertragende omzetgroei zijn comfortabele winstgevendheid waarborgen dankzij een degelijk kostenbeheer. In de volgende jaren zal de vraag naar de producten van Cisco wellicht opveren doordat de nood aan communicatieapparatuur opnieuw zal toenemen (o.a. 5G). Bovendien zou de groep, die meer dan 60 miljard op buitenlandse rekeningen heeft staan, wel eens kunnen profiteren van één van de belangrijkste maatregelen die Trump aankondigde, namelijk een verlaging van de belastingen op alle cash die naar de VS wordt gerepatrieerd.

  Rio Tinto (mijnen)
  De koersremonte is nog niet afgelopen. Het aandeel beschikt nog over stijgingspotentieel. Het zit er dan ook dik in dat de grondstofprijzen zullen blijven stijgen dankzij de opverende Chinese vraag en het vooruitzicht van een toenemende vraag in de VS (Trump kondigde grote infrastructuurwerken aan). Overigens doet de groep aanzienlijke inspanningen om meer liquiditeiten te genereren door haar productiviteit op te drijven en activa af te stoten.

  HOUDEN

  ArcelorMittal (staal) 
  Dankzij de kostenbesparingen en de remonte van de staalprijs kan de winstgevendheid opnieuw herstellen. Overigens verstevigde de kapitaalverhoging, die in het 1e kwartaal 2016 werd doorgevoerd, de soliditeit van de groep. Maar al valt een stijging van de staalprijs te verwachten als gevolg van de protectionistische maatregelen die Trump aankondigde, toch blijft de sector kampen met een aantal negatieve factoren (zwakke vraag, chronische overcapaciteit). Bijgevolg raden we u af het aandeel te kopen.

  National Grid (elektriciteit)
  In juli 2016 bereikte de koers een historisch hoogtepunt o.m. dankzij het feit dat het aandeel een vluchtwaarde bij uitstek is. Bovendien stootte de groep haar gastak af in het VK. Zo kan ze vanaf nu focussen op dynamischere activiteiten (en een uitzonderlijk dividend uitkeren in 2017). Ondanks de duik die de koers inmiddels maakte, is het aandeel niet koopwaardig. Wel mag u het in portefeuille houden omwille van zijn defensief karakter en dividendrendement (4,7% bruto).

  Zurich Insurance (verzekeringen)
  De Zwitserse groep is begonnen de vruchten te plukken van de initiatieven die ze in 2015 nam om haar marges aan te dikken. Maar rekening houdend met de concurrentie moest de groep nog een stap verder gaan, wat ze ook deed in februari 2016, toen ze een versnelling van haar herstructurering aankondigde. Wellicht zal dit het dividend van de volgende jaren waarborgen. De koers houdt echter al grotendeels rekening met al dit goede nieuws.

  Deel dit artikel

 • Analyse

  Zurich Insurance stelt aandeelhouders gerust

  5 maanden geleden - vrijdag 25 november 2016
  De Zwitserse verzekeraar houdt rekening met zijn aandeelhouders en stelt daarom het dividend centraal in zijn plan 2017-2019. Aan de hand van de aangekondigde maatregelen wil de groep vooreerst haar winstgevendheid opdrijven.

  Gezien het beperkt stijgingspotentieel, is het aandeel niet koopwaardig.
  We raden u dus aan om te houden.

  Kwartaalresultaten

  In het 3e kwartaal boerden de inkomsten van Zurich Insurance met 1 % achteruit maar nam de winstgevendheid lichtjes toe. Deze resultaten liggen in dezelfde lijn als die van de Europese verzekeringssector. Gezien het gebrek aan economische groei en de lage rente kunnen verzekeraars enkel hun resultaten opdrijven en een dividend uitkeren door kosten uit te sparen.

  Plan 2017-2019

  Het nieuw driejarig plan ligt in de lijn van de aankondigingen van de laatste kwartalen. De groep zal focussen op de winstgevendheid en interne groei (zonder overnames). Ze mikt op een rendement op eigen vermogen van minimum 12 % (12 à 14 % voorheen). Een makkelijker haalbare doelstelling, maar of ze hierin zal slagen, zal afhangen van de economische context (economische groei in Europa zal in de volgende jaren o.i. niet versnellen). Daarnaast beoogt de groep geen concrete doelstellingen wat de winstgroei betreft. Overigens zal de uitvoering van het plan in 2016 en 2017 2,7 CHF per aandeel kosten.

  Welk dividend?

  Al laat het plan 2017-19 wat te wensen over, toch beantwoordt het aan de verwachtingen van de aandeelhouders, die zich afvroegen of het dividend houdbaar is (17 CHF in 2015). Zo wil de groep 1,5 miljard USD aan kosten uitsparen tegen 2019 (ca. -15 % t.o.v. 2015), d.i. ongeveer 50 % van het totale uitgekeerde bedrag in dividenden. En de groep kondigde een dividend aan van minimum 17 CHF. Een degelijke beslissing die de groep zal ontmoedigen nieuwe overnames te doen.

  Advies

  Dankzij de stijging van de langetermijnrente en de positieve aankondigingen bereikte de koers zijn hoogste punt van de laatste 12 maanden. Gezien het beperkt stijgingspotentieel, is het aandeel niet koopwaardig. We raden u dus aan om te houden.

  Koers op het moment van de analyse: 269,10 CHF

  De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich is actief in de tak leven en niet-leven (brandverzekering...). Daar de groep gespecialiseerd is in schadeverzekeringen , is ze gevoelig voor natuurrampen.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse

  Zurich Insurance kruipt uit dal

  8 maanden geleden - donderdag 1 september 2016

  De verzekeringsmaatschappij maakte mooie kwartaalresultaten bekend, het bewijs dat ze vorderingen boekt op het vlak van haar herstructurering.

  Het aandeel kende al een aantal dips in 2016 maar kon sindsdien opveren en is tegenwoordig correct gewaardeerd. U mag houden voor het gulle dividendrendement (7 % bruto).
  Na een moeilijk jaar 2015 (mislukte overname RSA, aftakelende resultaten...) kondigde Zurich voor het 2e kwartaal resultaten aan die lichtjes boven de verwachtingen uitkwamen. Het bedrijf slaagt er dus in vooruitgang te boeken, al valt nog een lange weg te gaan.

   

  Geruststellend kwartaal

  De nettowinst viel in het 2e kwartaal met 12 % terug door de toegenomen herstructureringslasten en belastingen. De bedrijfswinst daarentegen, die om het herstel te meten een doorslaggevender cijfer is, klom met 17 %.
  Ondanks de natuurrampen (bosbranden in Canada, overstromingen in Europa) veerde de bedrijfswinst in de schadeverzekeringen (o.a. auto-, brandverzekeringen; 60 % van de inkomsten) verder op. Zurich plukt zo de eerste vruchten van de maatregelen die het vorig jaar besloot in te voeren. Inmiddels is de groep begonnen activa af te stoten met te lage marges en zich geleidelijk aan terug te trekken uit markten waarop ze onvoldoende competitief is: Zuid-Afrika, Marokko...
  In de levensverzekeringen (31 % van de inkomsten) kon het resultaat stabiliseren. Wel blijft Zurich lijden onder de lage rente (druk op de marges).

   

  Einde nog niet in zicht

  Maar de winstgevendheidsdoellstellingen liggen nog veraf en Zurich moet nog inspanningen doen. Zo kondigde het in februari aan dat het zijn herstructurering zou versnellen (personeelsafslankingen, vereenvoudiging structuur...). Deze maatregelen zullen o.i. echter niet voor 2017 een positieve impact hebben en zullen wellicht nieuwe herstructureringskosten met zich meebrengen in 2016.

   

  Advies

  We trekken onze winstramingen op van 20 tot 21 CHF per aandeel in 2016 en 22 tot 24 CHF in 2017.
  Dankzij de herstructurering en het afgenomen risico op de markten veerde het aandeel sinds zijn dieptepunt van 2016 met 25 % op. De koers houdt nu grotendeels rekening met het financieel herstel van de groep. U mag het aandeel houden voor het gulle dividend.

   

  Koers op het moment van de analyse: 251,40 CHF

   

  De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich is actief in de tak leven en niet-leven (brandverzekering...). Daar de groep gespecialiseerd is in schadeverzekeringen , is ze gevoelig voor natuurrampen.

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 289,70 CHF
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 209,00 CHF
ISIN-code CH0011075394
Beurs Zurich
Noteert op Euronext Brussel neen
Bèta 0,98
Volatiliteit 19,20 %
Aantal bestaande aandelen 150.607.400
Beurskapitalisatie (in miljard) 41,12 CHF
Sector Financiële sector
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 146.409 CHF
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (CHF)

2017 (e) 2016 (e) 2015 2014
Dividend 17,00 17,00 17,00 17,10
Courante winst 23,00 21,18 11,90 -
Nettowinst 23,00 21,18 11,90 24,06
Courante cashflow - - - -
Netto cashflow - - - -
EBIT - - - -
EBITDA - - - -
Boekwaarde 214,00 208,44 209,27 343,21
Tastbare boekwaarde 206,00 200,00 200,00 326,80

Prestaties (in euro)

Zurich Insurance Group Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -0,90 % 5,84 % 2,56 %
Rendement 6 maanden 11,80 % 13,49 % 12,52 %
Rendement 1 jaar 36,20 % 11,33 % 18,66 %
Rendement 5 jaar 13,40 % 8,40 % 15,74 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 (e) 2015 2014
Pay out - - 155,84 % 75,94 %
Current ratio - - - -
Return on equity - - - -
Total return on equity - - 5,90 % 11,21 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - - - -
EBIT marge - - - -
EBITDA marge - - - -
Belastingvoet - - 38,74 % 28,56 %
Gearing - - - -
Eigen vermogen/ Balanstotaal - - 8,61 % 9,06 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016 (e)
Dividendrendement 6,23 % 6,23 %
Koers/ Courante winst 11,87 12,89
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 1,28 1,31
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,33 1,37
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,61 % -

(e) : raming

 • Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U moet een antwoord ingeven

  Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U hebt de survey vervolledigd

  Verzenden