Zurich Insurance Group CH0011075394

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
286,60 CHF 21/07/2017 17:30 Zurich
-1,70 CHF (-0,59 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
228,90 292,50  52 weken min max
28,43 % Rendement 1 jaar
5,90 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Zurich Insurance kan zijn herstelplan degelijk uitvoeren 2 maanden geleden - woensdag 17 mei 2017
  Bewijs hiervan zijn de cijfers voor het 1e kwartaal.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Zal Zurich een kapitaalverhoging doorvoeren om een overname te financieren? 3 maanden geleden - dinsdag 11 april 2017
  In dit stadium kan men hier enkel op speculeren.

  Is dit het geval, dan mikken we niet op een grote overname maar eerder op kleine doelwitten. Het aandeel is correct gewaardeerd en het dividendrendement aanlokkelijk.
  HOUDEN.

  Volgens de Italiaanse pers zou Zurich van plan zijn een kapitaalverhoging door te voeren voor 8,5 miljard Zwitserse frank, een fiks bedrag voor een groep met een beurskapitalisatie van 41 miljard. Gezien het resultaat voor 2016 kampt ze nochtans niet met een gebrek aan liquiditeiten of een zwakke balans. Waarom dan? Om een grote overname te financieren? Dat is volgens ons weinig waarschijnlijk. De groep ontkent dit trouwens en verkiest winstgevendheid boven omvang. Een kleinere overname of de aankoop van activa die door de concurrentie in de etalage zijn gezet (Generali…), lijkt wel mogelijk. En is dit het geval, dan zal Zurich, gezien het 75% van de winst uitkeert, inderdaad enkel kunnen rekenen op zijn resultaten om dit te financieren. Bovendien bedraagt het rendement over de laatste 12 maanden ondanks de recente dip 40% (koers + dividenden) t.o.v. 18% voor het gemiddelde van de Europese verzekeraars. Dit is te danken aan de herstructureringen in het kader van het plan 2017-2019 (de vorderingen in het plan zitten grotendeels in de koers).

  Koers op het moment van de analyse: 268,30 CHF

  De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich is actief in de tak leven en niet-leven (brandverzekering...). Daar de groep gespecialiseerd is in schadeverzekeringen , is ze gevoelig voor natuurrampen

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Zurich Insurance bevestigt zijn ambitieuze doelstellingen tegen 2019 5 maanden geleden - donderdag 23 februari 2017
  De koers werd tevens geboost door de opverende rente.

  HOUDEN VOOR HET DIVIDEND.

   

  Zurich is nog niet volledig hersteld van het rampjaar 2015. Toch veerde de bedrijfswinst in 2016 op met 55%. Dit is te danken aan de geboekte meerwaarden, maar ook aan de schadeverzekeringen, de kernactiviteit van de groep, waar ze nieuwe contracten kon binnenrijven en de vruchten begint te plukken van de maatregelen om de winstgevendheid op te krikken (focust niet meer op zijn omvang, zoals vroeger). Bovendien kon ze in 2016 zo'n 300 miljoen dollar uitsparen en plant ze nog altijd om 1,5 miljard te bezuinigen tegen 2019. Daarnaast bevestigt ze haar doelstellingen voor de inkomstengroei en de winstgevendheid in 2017. Het (licht) economisch beterschap in de eurozone zal hierbij in haar voordeel spelen. Toch vinden we deze doelstellingen vrij ambitieus, gezien de druk op de prijzen uitgeoefend door de concurrerende tenoren uit de sector (Axa, Aegon, Generali...). Het dividend voor 2016 zal stabiel zijn (17 CHF bruto; brutorendement: 6%) en zal, als alles goed gaat, de volgende 2 jaar worden gehandhaafd. We bevestigen onze winstramingen: 23 CHF in 2017 en 24 CHF in 2018.

    

  Koers op het moment van de analyse: 279,90 CHF

   

  De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich is actief in de tak leven en niet-leven (brandverzekering...). Daar de groep gespecialiseerd is in schadeverzekeringen , is ze gevoelig voor natuurrampen.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Verkoop deze 8 aandelen niet! 6 maanden geleden - vrijdag 6 januari 2017
  Gezien de recente stijging van de beurzen zou u geneigd kunnen zijn bepaalde aandelen te verkopen en uw winst op te strijken. Maar een aandeel met een fikse koersstijging achter de rug is niet noodzakelijk overgewaardeerd en kan over een min of meer mooi stijgingspotentieel blijven beschikken.
  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  En dus nog een plaats in uw portefeuille verdienen. De volgende 8 aandelen gingen onlangs flink hoger, maar toch mag u ze nog in portefeuille houden. Zorg er wel voor dat ze niet meer dan 5 % van de totale waarde van uw portefeuille aan individuele aandelen overschrijden.

  KOPEN

  Axa (verzekeringen) 
  De stijging van de langetermijnrente zal de groepswinsten wat oppeppen, waardoor Axa wellicht zijn groeidoelstellingen zal kunnen bereiken. Bovendien zorgen het plan "Ambitie 2020" en de kostenbesparingen voor een betere visibiliteit op de vooruitzichten. De koers bedraagt 10 maal de verwachte winst per aandeel voor 2017 en blijft over potentieel beschikken.

  BMW (autosector) 
  BMW blijft mooi groeien. Over de 11 eerste maanden van 2016 klom de omzet met 6% t.o.v. dezelfde periode in 2015. En al groeit de omzet nu trager dan in het verleden, toch doet BMW het beter dan de concurrentie dankzij een aantrekkelijker en uitgebreider gamma en de populariteit van SUV's (X-gamma). Over 2016 zou BMW dus winst moeten boeken ondanks de impact van de stijgende personeelskosten op de winstgevendheid. Op langere termijn zullen de gerenommeerde merken van de groep (Mini en Rolls-Royce inbegrepen) de omzet en de winst stutten. Het koerspotentieel is niet uitgeput.

  Chevron (olie)
  De strategie om kosten te besparen en in te spelen op de lagere olieprijs, werpt haar vruchten af. De groep slaagt er zo in om liquiditeiten te genereren en de schuldenberg af te bouwen, maar ook en vooral om het dividend te handhaven. Bovendien houdt de koers onvoldoende rekening met de hoop op een verdere, trage opvering van de olieprijs o.m. dankzij het akkoord gesloten binnen de OPEC. Het aandeel van Chevron blijft een degelijk en aanlokkelijk aandeel.

  Cisco (technologie)
  Over de laatste jaren kon Cisco ondanks de vertragende omzetgroei zijn comfortabele winstgevendheid waarborgen dankzij een degelijk kostenbeheer. In de volgende jaren zal de vraag naar de producten van Cisco wellicht opveren doordat de nood aan communicatieapparatuur opnieuw zal toenemen (o.a. 5G). Bovendien zou de groep, die meer dan 60 miljard op buitenlandse rekeningen heeft staan, wel eens kunnen profiteren van één van de belangrijkste maatregelen die Trump aankondigde, namelijk een verlaging van de belastingen op alle cash die naar de VS wordt gerepatrieerd.

  Rio Tinto (mijnen)
  De koersremonte is nog niet afgelopen. Het aandeel beschikt nog over stijgingspotentieel. Het zit er dan ook dik in dat de grondstofprijzen zullen blijven stijgen dankzij de opverende Chinese vraag en het vooruitzicht van een toenemende vraag in de VS (Trump kondigde grote infrastructuurwerken aan). Overigens doet de groep aanzienlijke inspanningen om meer liquiditeiten te genereren door haar productiviteit op te drijven en activa af te stoten.

  HOUDEN

  ArcelorMittal (staal) 
  Dankzij de kostenbesparingen en de remonte van de staalprijs kan de winstgevendheid opnieuw herstellen. Overigens verstevigde de kapitaalverhoging, die in het 1e kwartaal 2016 werd doorgevoerd, de soliditeit van de groep. Maar al valt een stijging van de staalprijs te verwachten als gevolg van de protectionistische maatregelen die Trump aankondigde, toch blijft de sector kampen met een aantal negatieve factoren (zwakke vraag, chronische overcapaciteit). Bijgevolg raden we u af het aandeel te kopen.

  National Grid (elektriciteit)
  In juli 2016 bereikte de koers een historisch hoogtepunt o.m. dankzij het feit dat het aandeel een vluchtwaarde bij uitstek is. Bovendien stootte de groep haar gastak af in het VK. Zo kan ze vanaf nu focussen op dynamischere activiteiten (en een uitzonderlijk dividend uitkeren in 2017). Ondanks de duik die de koers inmiddels maakte, is het aandeel niet koopwaardig. Wel mag u het in portefeuille houden omwille van zijn defensief karakter en dividendrendement (4,7% bruto).

  Zurich Insurance (verzekeringen)
  De Zwitserse groep is begonnen de vruchten te plukken van de initiatieven die ze in 2015 nam om haar marges aan te dikken. Maar rekening houdend met de concurrentie moest de groep nog een stap verder gaan, wat ze ook deed in februari 2016, toen ze een versnelling van haar herstructurering aankondigde. Wellicht zal dit het dividend van de volgende jaren waarborgen. De koers houdt echter al grotendeels rekening met al dit goede nieuws.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Zurich Insurance stelt aandeelhouders gerust 8 maanden geleden - vrijdag 25 november 2016
  De Zwitserse verzekeraar houdt rekening met zijn aandeelhouders en stelt daarom het dividend centraal in zijn plan 2017-2019. Aan de hand van de aangekondigde maatregelen wil de groep vooreerst haar winstgevendheid opdrijven.

  Gezien het beperkt stijgingspotentieel, is het aandeel niet koopwaardig.
  We raden u dus aan om te houden.

  Kwartaalresultaten

  In het 3e kwartaal boerden de inkomsten van Zurich Insurance met 1 % achteruit maar nam de winstgevendheid lichtjes toe. Deze resultaten liggen in dezelfde lijn als die van de Europese verzekeringssector. Gezien het gebrek aan economische groei en de lage rente kunnen verzekeraars enkel hun resultaten opdrijven en een dividend uitkeren door kosten uit te sparen.

  Plan 2017-2019

  Het nieuw driejarig plan ligt in de lijn van de aankondigingen van de laatste kwartalen. De groep zal focussen op de winstgevendheid en interne groei (zonder overnames). Ze mikt op een rendement op eigen vermogen van minimum 12 % (12 à 14 % voorheen). Een makkelijker haalbare doelstelling, maar of ze hierin zal slagen, zal afhangen van de economische context (economische groei in Europa zal in de volgende jaren o.i. niet versnellen). Daarnaast beoogt de groep geen concrete doelstellingen wat de winstgroei betreft. Overigens zal de uitvoering van het plan in 2016 en 2017 2,7 CHF per aandeel kosten.

  Welk dividend?

  Al laat het plan 2017-19 wat te wensen over, toch beantwoordt het aan de verwachtingen van de aandeelhouders, die zich afvroegen of het dividend houdbaar is (17 CHF in 2015). Zo wil de groep 1,5 miljard USD aan kosten uitsparen tegen 2019 (ca. -15 % t.o.v. 2015), d.i. ongeveer 50 % van het totale uitgekeerde bedrag in dividenden. En de groep kondigde een dividend aan van minimum 17 CHF. Een degelijke beslissing die de groep zal ontmoedigen nieuwe overnames te doen.

  Advies

  Dankzij de stijging van de langetermijnrente en de positieve aankondigingen bereikte de koers zijn hoogste punt van de laatste 12 maanden. Gezien het beperkt stijgingspotentieel, is het aandeel niet koopwaardig. We raden u dus aan om te houden.

  Koers op het moment van de analyse: 269,10 CHF

  De Zwitserse verzekeringsmaatschappij Zurich is actief in de tak leven en niet-leven (brandverzekering...). Daar de groep gespecialiseerd is in schadeverzekeringen , is ze gevoelig voor natuurrampen.

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 292,50 CHF
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 228,90 CHF
ISIN-code CH0011075394
Beurs Zurich
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 0,98
Volatiliteit 19,19 %
Aantal bestaande aandelen 150.607.400
Beurskapitalisatie (in miljard) 43,42 CHF
Sector Financiële sector
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 141.682 CHF
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (CHF)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 17,00 17,00 17,00 17,10
Courante winst 23,00 21,18 11,90 24,06
Nettowinst 23,00 21,18 11,90 24,06
Courante cashflow 0,00 0,00 0,00 0,00
Netto cashflow 0,00 0,00 0,00 0,00
EBIT 0,00 0,00 0,00 0,00
EBITDA 0,00 0,00 0,00 0,00
Boekwaarde 210,00 201,00 209,27 343,55
Tastbare boekwaarde 200,00 192,00 200,00 327,13

Prestaties (in euro)

Zurich Insurance Group Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 5,70 % 1,59 % -2,84 %
Rendement 6 maanden 7,10 % 5,93 % -0,04 %
Rendement 1 jaar 28,43 % 12,69 % 7,72 %
Rendement 5 jaar 14,65 % 8,27 % 13,68 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2013
Pay out 86,20 % 155,84 % 75,94 % 71,72 %
Current ratio - - - -
Return on equity 10,47 % 5,90 % 11,21 % 12,39 %
Total return on equity 10,47 % 5,90 % 11,21 % 12,39 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - - - -
EBIT marge - - - -
EBITDA marge - - - -
Belastingvoet 34,64 % 38,74 % 28,56 % 28,54 %
Gearing - - - -
Eigen vermogen/ Balanstotaal 8,49 % 8,61 % 9,06 % 8,37 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 5,90 % 5,90 %
Koers/ Courante winst 12,53 13,61
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 1,37 1,43
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,44 1,50
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,44 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden