Umicore

BE0974320526
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
44,54 EUR 16/03/2018 01:00 Brussel
0,00 EUR (0,00 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
25,40 47,20  52 weken min max
81,76 % Rendement 1 jaar
1,22 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Umicore: nog mooie jaren in vooruitzicht 1 maand geleden - vrijdag 16 februari 2018
  Sinds ons eerste aankoopadvies in april 2015 bedraagt het rendement van het aandeel (koers + dividenden) 120%.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Umicore heeft uitstekende resultaten voor 2017 bekendgemaakt 1 maand geleden - maandag 12 februari 2018
  De groep versnelt haar doelstellingen.

  Het aandeel is goedkoop.
  KOPEN.

  Uitstekend resultaat 2017: de recurrente bedrijfswinst klom met 17% conform onze verwachtingen, maar kwam iets hoger uit dan wat de markten hadden voorzien. De bedrijfswinst van de tak batterijen (1/3 van de groepsomzet) nam met 72% toe. De groep kondigde nieuwe, aanzienlijke investeringen aan op dit vlak en haalde onlangs 892 miljoen euro op via een privé plaatsing. Ze hoopt dit jaar de doelstelling te bereiken die ze oorspronkelijk tegen 2020 beoogde, alias een resultaat dat 5% hoger ligt dan onze laatste ramingen en dat de verwachtingen van de markten met 10% overtreft.

  Koers op het moment van de analyse: 44,08 EUR

  Umicore is een Belgische chemiegroep, gespecialiseerd in materiaaltechnologie en de recyclage van edele metalen. Het bezit nog 3,09 % van zinkraffineur Nyrstar. De groep knoopte in 2015 opnieuw aan met winst. Umicore zal de vruchten plukken van zijn investeringen van de laatste jaren en profiteren van de veelbelovende vraag op zijn 3 markten: de beperking van de uitstoot van uitlaatgassen (katalysatoren), de recyclage van edele metalen en de elektrische auto (met kathodes voor herlaadbare batterijen).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Sinds ons eerste aankoopadvies, 2,5 jaar terug, boekte Umicore een rendement van ruim 78% 5 maanden geleden - vrijdag 20 oktober 2017
  Toch heeft het aandeel op termijn nog potentieel!

  Umicore staat voor een sterke groeicyclus, die nog tot na 2020 kan aanhouden. Voor 2017 mikken we op een winst per aandeel van 1,18 EUR, voor daarna op een gemiddelde winstgroei van 14% op jaarbasis. Sinds begin dit jaar bedraagt het rendement van het aandeel 43% (koers + dividenden). Sinds ons eerste aankoopadvies (2,5 jaar geleden) is dat ruim 78%. Toch heeft het aandeel op termijn nog potentieel!
  KOPEN.

  Het Belgische Umicore is gespecialiseerd in materialen afgeleid van edelmetalen. Die expertise ontvouwt zich in 3 activiteiten waarin de groep een sterke positie bekleedt: katalysatoren, batterijmaterialen en recyclage (o.a. elektronica-afval). Daarmee reikt Umicore oplossingen aan voor 3 actuele uitdagingen: de schaarste aan edelmetalen, de alsmaar strengere normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen, en de elektrificering van het wereldwijde wagenpark. 

  Recyclage: erg rendabel

  Umicore is in staat om 20 verschillende edelmetalen te winnen uit ±200 soorten afval. De rentabiliteit van deze activiteit (nu al degelijk) is afhankelijk van de beschikbaarheid van dat afval en aangezien de metaalprijzen op dit moment in de lift zitten en de groep zichzelf ook heeft ingedekt, zou ze nog verder moeten stijgen. Temeer omdat dankzij de stapsgewijze ingebruikname van de uitgebreide vestiging in Hoboken (waardoor de recyclagecapaciteit met 40% zal toenemen) de verwerkte volumes tegen 2020 met 6% op jaarbasis moeten stijgen. Tegen 2020 verwachten we voor deze activiteit dan ook een stijging van de bedrijfswinst met ruim 10% op jaarbasis. 

  Kathodes: sterke positie

  Dat het halfjaarresultaat van Umicore de verwachtingen overtrof (bedrijfswinst +16% excl. af te stoten activiteiten), is vooral te danken aan de divisie herlaadbare batterijen. Die spint garen bij de opmars van de elektrische auto, die definitief lijkt door te breken. Naast grote politieke steun breiden ook de constructeurs hun gamma's alsmaar meer uit. Vanaf 2020 zouden de volledig elektrische modellen in staat moeten zijn om de concurrentie aan te gaan met de verbrandingsmotoren, o.a. dankzij de lagere prijs voor accu's (schaalvoordelen, technologische vooruitgang, enz.). De toegevoegde waarde van die autobatterijen (die geproduceerd worden door grote namen zoals Samsung SDi, LG Cem, en Panasonic) zal vooral afhangen van hun "chemische" onderdelen (kathodes, anodes, elektrolytoplossing). En laat Umicore nu net kathodes produceren, en dan nog één van de leiders zijn in het segment dat de voorkeur wegdraagt van veel autobouwers: de nikkel-mangaan-kobalt-kathode (NMC). Umicore schroeft dan ook volop zijn productiecapaciteit op (verzesvoudiging tussen 2015 en 2019) en de eerste gevolgen daarvan zullen voelbaar worden vanaf het 4de kwartaal 2017. De omzet van de divisie, en de bijdrage ervan aan de bedrijfswinst op groepsniveau, moet tussen eind 2016 en 2020 ruimschoots verdubbelen. 

  Katalysatoren: geen paniek

  Door de opmars van de elektrische auto en de aangekondigde neergang van dieselmotoren, zou men kunnen vrezen voor de toekomst van de katalysatoren van Umicore. Er is echter geen reden tot paniek. De divisie zal op termijn wel aan dynamiek inboeten, maar gezien de verwachte groei van de autosector (+3,3% op jaarbasis) verwachten we dat de bedrijfswinst in deze activiteit tot in 2020 nog altijd met 5 à 6% op jaarbasis zal toenemen. En al heeft de elektrische auto de wind in de zeilen, tegen 2024-25 zullen de volledig elektrische wagens nog maar een klein marktaandeel hebben. Het overgrote deel zouden nog altijd plug-in hybrides kunnen zijn, die wel uitgerust zijn met een katalysator (om dat te veranderen, zijn forse overheidssubsidies nodig, zoals in Noorwegen, en niet alle landen staan daarvoor te trappelen). En al is het zo dat katalysatoren voor diesels tot 6 keer meer opleveren dan die voor benzinemotoren, diesel is een fenomeen dat in hoofdzaak beperkt blijft tot Europa en op wereldschaal slechts 13% van alle motoren vertegenwoordigt. Door de almaar strengere milieunormen stijgt trouwens de waarde van alle katalysatoren, ook van die voor benzinemotoren. Tot slot is het zo dat diesel nog geruime tijd de norm zal blijven in het vrachtverkeer (kostenefficiëntie + grotere actieradius). Sinds enkele jaren is Umicore actief in de vrachtwagensector. 

  Voorzichtige ramingen

  Na het goede halfjaarresultaat trok Umicore zijn bedrijfswinstverwachting voor heel 2017 op naar de bovenkant van zijn verwachtingsvork (+5 tot +14%). Maar zelfs die +14% zou een daling betekenen met 4% in het 2de halfjaar t.o.v. het 1ste. Die prognose lijkt ons te voorzichtig. Enerzijds leed het resultaat in het 1ste halfjaar onder eenmalige lasten (geschil met BASF), anderzijds moet de verwachte capaciteitstoename van Umicore in het 4de kwartaal (batterijen en recyclage) het mogelijk maken om beter te doen. Wij tippen dan ook op een stijging van de bedrijfswinst met 17% en op een winst per aandeel van 1,18 EUR voor 2017. Tegen 2020 moet de winst per aandeel o.i. kunnen afklokken boven de 1,70 EUR. Op de beurs is het waarderingsniveau van Umicore hoger dan dat van zijn concurrenten, maar dat is ook terecht gezien het marktaandeel van de groep in de NMC-batterijen (25 à 30%), de technologische voorsprong in de recyclage, en het feit dat een overnamebod zeker tot de mogelijkheden behoort (GBL met een belang van 17% enige grootaandeelhouder). 

  Koers op het moment van de analyse: 37,72 EUR

  Umicore is een Belgische chemiegroep, gespecialiseerd in materiaaltechnologie en de recyclage van edele metalen. Het bezit nog 3,09 % van zinkraffineur Nyrstar. De groep knoopte in 2015 opnieuw aan met winst. Umicore zal de vruchten plukken van zijn investeringen van de laatste jaren en profiteren van de veelbelovende vraag op zijn 3 markten: de beperking van de uitstoot van uitlaatgassen (katalysatoren), de recyclage van edele metalen en de elektrische auto (met kathodes voor herlaadbare batterijen).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Umicore zal een aandelensplitsing doorvoeren 5 maanden geleden - vrijdag 13 oktober 2017
  Elk bestaand aandeel zal worden omgezet in 2 nieuwe aandelen.

  Het aandeel is goedkoop.
  KOPEN.

  Aandeelhouders van de Belgische chemiegroep Umicore keurden op 7 september het voorstel goed om het aandeel in tweeën te splitsen. Die splitsing wordt op maandag 16 oktober doorgevoerd. Elk bestaand aandeel Umicore wordt omgezet in twee nieuwe aandelen Umicore. Bijgevolg zal de waarde van een nieuw aandeel worden gehalveerd.

  Koers op het moment van de analyse: 75,17 EUR

  Umicore is een Belgische chemiegroep, gespecialiseerd in materiaaltechnologie en de recyclage van edele metalen. Het bezit nog 3,09% van zinkraffineur Nyrstar. De groep knoopte in 2015 opnieuw aan met winst. Umicore zal de vruchten plukken van zijn investeringen van de laatste jaren en profiteren van de veelbelovende vraag op zijn 3 markten: de beperking van de uitstoot van uitlaatgassen (katalysatoren), de recyclage van edele metalen en de elektrische auto (met kathodes voor herlaadbare batterijen).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Herlaadbare batterijen van Umicore nog lang niet uitgeput 7 maanden geleden - dinsdag 1 augustus 2017
  Het resultaat voor het tweede kwartaal is beter dan verwacht.

  In april mikte Umicore op een groei van zijn bedrijfswinst met 5 tot 14% in 2017. Vandaag, na een beter dan verwacht tweede kwartaal, mag het de bovenkant van die vork ambiëren. En hoewel de koers dit jaar 25% hoger klom, gezien de goede vooruitzichten op lange termijn, handhaven we ons advies.
  KOPEN.

  In het 2de kwartaal had de activiteit katalysatoren het moeilijker dan verwacht. Over het 1ste halfjaar bleef de omzetgroei er beperkt tot 6% en was die vooral te danken aan katalysatoren voor vrachtwagens (de wereldwijde autoproductie nam in het 2de kwartaal gas terug). Maar in de activiteit herlaadbare batterijen (bijna 30% van de omzet en van de bedrijfswinst van de groep), is de omzet met 38% gestegen in 1ste halfjaar. Ook de rentabiliteit stijgt. De prestatie is te danken aan de forse toename wereldwijd van de verkoop van elektrische en hybride auto's (+40% in 1ste halfjaar). Over 10 jaar zou de activiteit o.i. goed kunnen zijn voor ruim 50% van de bedrijfswinst. Ook in de recyclage steeg de omzet met 5% en nam de rentabiliteit mooi toe (hogere prijzen voor diverse edelmetalen). Alles bij mekaar steeg de omzet van de groep met 13% in het 1ste halfjaar (op vergelijkbare basis) en de recurrente winst met 19% (met vooruitgang in alle divisies). We verlagen onze ramingen voor uitzonderlijke lasten. En gezien wij voor 2017 al op een stijging van 12% van de bedrijfswinst mikten, verhogen wij lichtjes onze ramingen voor de winst per aandeel 2017 van 2,37 naar 2,50 EUR.

  Koers op het moment van de analyse: 67,88 EUR

  Umicore is een Belgische chemiegroep, gespecialiseerd in materiaaltechnologie en de recyclage van edele metalen. Het bezit nog 3,09% van zinkraffineur Nyrstar. De groep knoopte in 2015 opnieuw aan met winst. Umicore zal de vruchten plukken van zijn investeringen van de laatste jaren en profiteren van de veelbelovende vraag op zijn 3 markten: de beperking van de uitstoot van uitlaatgassen (katalysatoren), de recyclage van edele metalen en de elektrische auto (met kathodes voor herlaadbare batterijen).

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 47,20 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 25,40 EUR
ISIN-code BE0974320526
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,90
Volatiliteit 24,05 %
Aantal bestaande aandelen 246.400.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 11,15 EUR
Sector Chemie
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 28.049 EUR
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Dividend 0,55 0,49 0,46 0,44
Courante winst 1,34 0,97 0,60 0,78
Nettowinst 1,34 0,97 0,60 0,78
Courante cashflow 2,31 1,83 1,42 1,74
Netto cashflow 2,31 1,83 1,42 1,74
EBIT 2,01 1,57 1,14 1,03
EBITDA 2,99 2,43 2,03 2,04
Boekwaarde 7,87 8,05 7,72 7,41
Tastbare boekwaarde 7,31 7,43 7,11 6,80

Prestaties (in euro)

Umicore Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 14,58 % -2,91 % -1,95 %
Rendement 6 maanden 35,00 % -1,01 % 6,71 %
Rendement 1 jaar 81,76 % 0,47 % -0,62 %
Rendement 5 jaar 21,45 % 4,85 % 13,30 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 2015 2014
Pay out - 108,66 % 76,76 % 63,16 %
Current ratio - 1,37 1,38 1,33
Return on equity - 7,75 % 10,56 % 10,71 %
Total return on equity - 7,75 % 10,56 % 10,71 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - 1,35 % 1,82 % 2,00 %
EBIT marge - 2,37 % 2,29 % 2,80 %
EBITDA marge - 4,20 % 4,53 % 4,70 %
Belastingvoet - 28,53 % 21,23 % 20,89 %
Gearing - 19,52 20,28 18,14
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 42,10 % 41,07 % 42,65 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017 (e)
Dividendrendement 1,22 % 1,08 %
Koers/ Courante winst 33,78 46,66
Koers/ Courante cashflow 19,59 24,73
Koers/ Boekwaarde 5,75 5,62
Koers/ Tastbare boekwaarde 6,19 6,09
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 6,63 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
umicore
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden