IBA

BE0003766806
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
20,70 EUR 22/05/2018 17:35 Brussel
-0,20 EUR (-0,96 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
15,83 54,30  52 weken min max
-60,17 % Rendement 1 jaar
0,29 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  IBA heeft geen kwartaalcijfers bekendgemaakt 8 dagen geleden - maandag 14 mei 2018
  De groep heeft echter nog altijd vertrouwen in de toekomst.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  IBA deed het veel minder goed dan verwacht 1 maand geleden - maandag 26 maart 2018
  Het resultaat 2017 is ontgoochelend.

  Het aandeel is duur.
  VERKOPEN.

  IBA deed het eind 2017 veel minder goed dan verwacht: het leed een verlies van 1,32 EUR per aandeel en de omzet was veel lager dan voorzien (-12,6%). Zelfs zonder uitzonderlijke elementen leed het verlies. De protontherapieprojecten hinken achterop en dus zullen de betalingen pas in 2019 plaatsvinden. IBA meent nog altijd in 2018 opnieuw winst te zullen boeken maar geeft geen details gezien de zwakke visibiliteit.

  Koers op het moment van de analyse: 17,10 EUR

  IBA is een Belgisch bedrijf dat zich toelegt op de strijd tegen kanker en dat deeltjesversnellers voor medisch en industrieel gebruik produceert. De protontherapie (>50 % van de wereldmarkt; 69% van de omzet) is zijn speerpunt. De divisie dosimetrie draait 17% van de verkopen.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  IBA kwam eindelijk met goed nieuws, maar... 2 maanden geleden - vrijdag 16 maart 2018
  We zijn nog altijd niet overtuigd voor de toekomst.

  Na maanden van geduld oefenen, kondigde IBA dan uiteindelijk toch aan dat het drie nieuwe contracten heeft afgesloten voor zijn activiteit protonentherapie. Dat bericht stuurde de koers 13% hoger toen het bekend raakte, maar het neemt niet al onze zorgen weg voor de toekomst. Het resultaat 2017, dat gepubliceerd wordt op 22/03, zal verlieslatend zijn, en wellicht zal IBA zich aan geen verwachtingen wagen. De beleggers dreigen dus nog een tijdlang in het ongewisse te blijven. Het aandeel blijft o.i. duur.
  VERKOPEN.

  Euforie wat voorbarig

  Sinds begin 2018 haalde IBA 4 contracten voor protonentherapie binnen (t.o.v. 3 in 2017 en 8 in 2016). Het eerste werd ondertekend in Argentinië, de 3 andere heel recentelijk in het VK. Samen zijn ze goed voor een bedrag van 105 à 120 miljoen euro. Toch lopen wij nog altijd niet over van enthousiasme, en wel om de volgende redenen:
  – Rond half november 2017 rekende IBA nog op minstens 5 contracten in de protonentherapie vóór eind 2017. Daar kwam niets van in huis en er volgde een resultaatswaarschuwing (al de 4de in een paar maanden tijd). Laten we de zaken dus niet omdraaien. De nieuwe contracten zijn geen reden voor euforie, als er dit kwartaal opnieuw geen contracten zouden geweest zijn, zou dat veeleer een reden tot grote ongerustheid zijn geweest.
  – De drie recentste contracten zijn allemaal met dezelfde klant, het Britse Proton Partners International, dat al over 6 installaties van IBA beschikt. Het zou goed kunnen dat er dus niet veel rek meer op de Britse markt zit.
  – Toen IBA begin januari zei dat het in de laatste rechte lijn zat met minstens 4 potentiële klanten, bedoelde het dus blijkbaar voor minstens 4 contracten. Vandaag blijft er dus nog minstens één van die contracten over die nog niet afgerond zijn.
  – De concurrentie in de sector is hevig, zowel op technologisch vlak als op gebied van de prijzen. De marges zijn klein. Het Amerikaanse Varian trekt ook een steeds groter deel van de markt voor protonentherapie naar zich toe en heeft het grote voordeel dat het ook actief is in conventionele radiotherapie (marktaandeel van 50% daar), waardoor het ook makkelijker klanten binnenrijft voor protonentherapie.

  Zelfs als IBA zich herpakt in 2018 zullen de marges blijven lijden onder de concurrentie. De winst 2018 zal wellicht beperkt blijven tot 0,30 EUR per aandeel, en als we vooruitblikken tot in 2020, zal zelfs bij een omzet van 400 miljoen euro (verwachting van 340 miljoen voor 2017) die winst niet uitstijgen boven 1,10 EUR per aandeel. Aangezien de boekhoudkundige waarde nog geen 4,50 EUR per aandeel bedraagt en er op korte termijn geen dividend te verwachten valt, vinden we het aandeel dan ook nog altijd duur.

  Koers op het moment van de analyse: 21,32 EUR

  IBA is een Belgische fabrikant van deeltjesversnellers voor medisch en industrieel gebruik die zich toespitst op de diagnostiek en behandeling van kanker. Het speerpunt van het bedrijf is protonentherapie (externe radiotherapie met behulp van ioniserende straling / protonen, i.t.t. tot bestraling met hoogenergetische röntgenstralen/fotonen bij conventionele radiotherapie). IBA is in dat domein goed voor ±50% van de wereldmarkt en realiseert er 60% van zijn omzet (20% in dosimetrie, bepalen dosislimieten). Het succes van protonentherapie groeit, o.a. doordat de omvang van de apparatuur die nodig is om de protonenbundels op te wekken, kleiner wordt (en bijgevolg minder duur voor de patiënten), doordat steeds meer radiologen achter de behandelmethode staan, en doordat het terugbetalingsniveau toeneemt. Maar ondanks schaalvoordelen en het groeiend gewicht van onderhoudsdiensten, dreigen de marges van de activiteit onder druk te blijven staan door de zware concurrentie.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  IBA: vier profit warnings op acht maanden tijd 4 maanden geleden - maandag 15 januari 2018
  IBA rekent weer op winst in 2018 maar kondigt verder geen nieuwe vooruitzichten aan.

  In 2017 lanceerde IBA 3 winstwaarschuwingen (profit warning). De 4e waarschuwing kwam niet onverwachts. In november bevestigden we al ons verkoopadvies. Sindsdien kelderde de koers in totaal met ±31%. IBA dreigt het beleggersvertrouwen moeilijk te zullen terugwinnen. En al kan het gezien zijn verzwakte koers een overnamedoelwit zijn voor sectorgiganten als Philips, Elekta…, toch zouden we niet enkel hierop speculeren.
  Risicovol aandeel.
  VERKOPEN.

  Nieuwe koude douche

  Het resultaat 2017 zal onder de (medio november vastgelegde) doelstellingen uitkomen. Daar ze te ambitieus waren, was dit echter te verwachten. Om de beoogde omzetstijging te halen (+5 à 10% in 2017) hadden de verkopen in het 4e kwartaal met 24 à 40% moeten klimmen. Medio november hoopte IBA nog op minstens 5 contracten in de protontherapie. De groep sleepte er echter maar één binnen (begin 2018!) Het bedrijfsresultaat 2017 zal dus in het rood stranden. We tippen op een verlies van 0,30 EUR/aandeel. IBA rekent weer op winst in 2018 maar kondigt verder geen nieuwe vooruitzichten aan.

  Bedreigende concurrentie

  Vraag is waarom het zo lang duurt vooraleer onderhandelde contracten effectief worden ondertekend terwijl het Amerikaanse Varian marktaandeel blijft inpalmen met systemen die nochtans minder compact zijn dan die van IBA (tot nog toe nr. 1 in de sector). Eigenlijk hanteert Varian lagere prijzen en profiteert het van opportuniteiten dankzij zijn sterke positie in de conventionele radiotherapie (50% v.d. markt). De laatste 15 maanden verkocht het 6 systemen (IBA: 5). Sinds Varian zijn eerste stappen zette op dit vlak (en in totaal ±20 systemen verkocht), boekte het 40% van zijn omzet door volledige oplossingen te verkopen (producten uit de protontherapie en conventionele radiotherapie)! Een troef die IBA te lang heeft onderschat. Om hiertegen op te boksen, breidde het in september 2017 zijn samenwerking uit met het Zweedse Elekta (’s werelds nr. 2 in radiotherapie; 25% van de markt). Zal dit echter voldoende zijn? De protontherapie van Varian zou vanaf 2019 namelijk winstgevend kunnen zijn, maar de groep zou dit kunnen uitstellen om verder marktaandeel in te palmen. Mogelijks zal IBA dus zijn marges moeten opofferen om zijn leiderspositie te behouden.

  De groep zal over 2018 wellicht winst boeken maar we vrezen dat die fors onder de verwachtingen (0,60 EUR per aandeel) zal uitkomen.

  Koers op het moment van de analyse: 17,14 EUR

  IBA is een Belgisch bedrijf dat zich toelegt op de strijd tegen kanker en dat deeltjesversnellers voor medisch en industrieel gebruik produceert. De protontherapie (>50 % van de wereldmarkt; 69% van de omzet) is zijn speerpunt. De divisie dosimetrie draait 17% van de verkopen.

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Nieuwe winstwaarschuwing voor IBA 4 maanden geleden - maandag 8 januari 2018
  De koers is gezakt.

  Het aandeel blijft duur.
  VERKOPEN.

  IBA lanceerde alweer een winstwaarschuwing. Het nieuws komt niet onverwacht. Na 3 waarschuwingen in 2017 raadden we u in november nog aan het aandeel te verkopen. Sindsdien kelderde het met nog maar eens 20%. De uitvoering van de projecten blijft namelijk achterop hinken, waardoor het bedrijfsresultaat over 2017 in het rood strandde. In 2018 zou opnieuw winst moeten worden geboekt, maar voorlopig kondigt de groep liever geen vooruitzichten meer aan.

  Koers op het moment van de analyse : 19,40 EUR

  IBA is een Belgisch bedrijf dat zich toelegt op de strijd tegen kanker en dat deeltjesversnellers voor medisch en industrieel gebruik produceert. De protontherapie (>50 % van de wereldmarkt; 69% van de omzet) is zijn speerpunt. De divisie dosimetrie draait 17% van de verkopen.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 54,30 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 15,83 EUR
ISIN-code BE0003766806
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,24
Volatiliteit 37,11 %
Aantal bestaande aandelen 29.880.260
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,62 EUR
Sector Gezondheid en Farma
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 3.348 EUR
Score corporate governance 4

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Dividend 0,06 0,00 0,20 1,01
Courante winst 0,30 -1,32 0,85 2,11
Nettowinst 0,30 -1,32 0,85 2,11
Courante cashflow 0,54 -1,09 1,02 2,11
Netto cashflow 0,54 -1,09 1,02 2,11
EBIT 0,47 -0,54 1,01 2,14
EBITDA 0,71 -0,31 1,18 2,15
Boekwaarde 3,86 3,65 4,77 4,22
Tastbare boekwaarde 3,73 3,52 4,64 4,10

Prestaties (in euro)

IBA Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -0,99 % 3,88 % 6,07 %
Rendement 6 maanden -13,40 % 2,00 % 4,93 %
Rendement 1 jaar -60,17 % 1,12 % 9,32 %
Rendement 5 jaar 31,17 % 5,01 % 12,40 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 2015 2014
Pay out - 35,32 % 67,17 % 204,91 %
Current ratio - 1,59 1,57 1,29
Return on equity - 17,24 % 49,94 % 22,59 %
Total return on equity - 17,24 % 49,94 % 22,59 %
Brutomarge - 42,14 % 42,04 % 43,57 %
Nettomarge - 7,43 % 22,63 % 11,01 %
EBIT marge - 8,85 % 22,96 % 10,07 %
EBITDA marge - 10,35 % 23,05 % 11,83 %
Belastingvoet - 12,08 % 6,04 % -16,35 %
Gearing - -31,51 -40,84 -4,93
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 37,24 % 30,99 % 35,02 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017 (e)
Dividendrendement 0,29 % 0,00 %
Koers/ Courante winst 69,67 -
Koers/ Courante cashflow 38,70 -
Koers/ Boekwaarde 5,41 5,73
Koers/ Tastbare boekwaarde 5,60 5,94
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 4,66 % -

(e) : raming