Gimv BE0003699130

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
55,30 EUR 30/05/2017 12:37 Brussel
-0,20 EUR (-0,36 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
46,46 56,79  52 weken min max
11,87 % Rendement 1 jaar
3,15 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Gimv boekte afgelopen jaar opnieuw flinke meerwaarden 11 dagen geleden - vrijdag 19 mei 2017
  Met weinig risico biedt het bovendien minstens een stabiel dividend.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Gimv investeert opnieuw in Itineris 4 maanden geleden - vrijdag 27 januari 2017
  Doelstelling: de internationale groei versnellen.

  Het aandeel Gimv is goedkoop.
  KOPEN.

   

  Nadat Gimv al in 2013 en 2015 investeerde in het Belgische Itineris, stopt het nu deze IT-onderneming (software voor opvolging van het verbruik en facturatie bij nutsbedrijven) opnieuw geld toe, dit keer om zijn internationale groei (o.a. in de VS en voor eventuele overnames) te versnellen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 51,70 EUR

   

  Gimv is een Vlaamse maar internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft participaties in 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van zowat 1,8 miljard euro onder beheer.

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Verkoop deze 10 Belgische aandelen niet! 4 maanden geleden - vrijdag 27 januari 2017
  Gingen een aantal van uw aandelen mooi hoger, dan zou u geneigd kunnen zijn uw winst op te strijken. Maar een aandeel dat fors klom, is niet noodzakelijk overgewaardeerd. Hierna vindt u 10 voorbeelden.
  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Zorg er voor dat uw beleggingen degelijk gespreid zijn en elke individueel aandeel maximum 5% van uw vermogen bestrijkt.
  Behoud minstens een deel van uw positie in de volgende 10 Belgische aandelen. Elk van hen 
  beschikt over een aardig potentieel. 

   

  Agfa-Gevaert: kopen

  Deze groep actief in analoge en digitale beeldvormingssystemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en gezondheidszorg is in volle transformatie. Bijgevolg is het aandeel enkel bestemd voor beleggers die niet terugdeinzen voor risico's. De structurele terugval van de analoge producten remmen de omzetgroei af. Niettemin bewees Agfa dat het zijn winstgevendheid kon opdrijven en tegelijk zijn schuld afbouwen (schuldenvrij!). Geruchten over een mogelijke overname door het Duitse CompuGroup Medical in de herfst 2016 dreven de koers met meer dan 60% hoger. Toen de Duitse groep hieraan de brui gaf, viel het aandeel echter met ±15% terug. Niettemin werd zo meer duidelijkheid geschapen over de werkelijke waarde van het aandeel.

  Resultaten op 8 maart.
  Koers op het moment van de analyse: 3,72 EUR

   

  Gimv: kopen

  Gimv is een, internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft belangen in zo’n 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van ±1,8 miljard euro onder beheer. De koers evolueerde de voorbije jaren stilaan naar de intrinsieke waarde. Momenteel is de decote volledig weggesmolten en noteert Gimv zelfs met een premie van zo’n dikke 10%. Dit toont aan dat de belegger de strategie en de kwaliteit van het beleid waardeert en vertrouwenswaardig acht. Gimv waardeert immers zijn belangen erg voorzichtig en slaagt er meestal in ze te verkopen met een mooie meerwaarde. Het aandeel is ideaal voor wie houdt van stabiliteit, weinig risico en een quasi gegarandeerd mooi jaarlijks dividend (nettorendement 3,3%).

  Koers op het moment van de analyse: 52,20 EUR

   

  Melexis: kopen

  Melexis ontwerpt, ontwikkelt, test en verkoopt halfgeleiders in hoofdzaak voor de autosector (behoort tot de top 5, goed voor bijna 90% van de omzet), maar ook voor consumentenelektronica. De chipbakker zit in een comfortabele positie en heeft alle troeven in huis om de volgende jaren een stuk sneller dan de markt te blijven groeien. Het aantal halfgeleiders per wagen blijft immers stijgen (veiligheid, milieu, comfort) terwijl zelfrijdende auto’s dit aantal nog zullen doen toenemen. Melexis beschikt bovendien over innovatieve technologieën en producten met een hoge toegevoegde waarde (nieuwe productlanceringen!), waarmee het marktaandeel wint. De voorbije 12 maanden fietste de koers ruim 49% hogerop. En de spurt is nog niet voorbij.

  Bij de jaarresultaten op 8 februari geeft Melexis ongetwijfeld opnieuw erg fraaie jaarprognoses mee.
  Koers op het moment van de analyse: 70,10 EUR

   

  Umicore: kopen

  Umicore knoopte in 2015 weer aan met winstgroei en tegenwoordig begint de omzet sneller te groeien. We verwachten voor de komende jaren dan ook een fikse winstgroei. Naast de vruchten van de investeringen van de afgelopen jaren zal het nog profiteren van de veelbelovende vraag op de 3 markten waarop het actief is: de beperking van de uitstoot van vervuilende gassen, de recyclage van edelmetalen en de ontwikkeling van elektrische auto's aan de hand van kathodes voor oplaadbare batterijen. De koers klom met 48% over de laatste 12 maanden (+50% dividend inbegrepen). Volgens ons is het bedrijf, dat regelmatig zijn eigen doelstellingen overtreft, nog maar aan het begin van zijn succesverhaal.

  De resultaten 2016 zullen in februari worden bekendgemaakt.
  Koers op het moment van de analyse: 51,707 EUR

   

  Ageas: houden

  Ageas is een internationale verzekeringsholding actief in België, het VK en 12 andere landen in Europa en Azië. Hoewel de verzekeringsactiviteiten al een hele tijd zeer aardig boeren en Ageas financieel sterk staat, sleept het als opvolger van Fortis nog een aantal rechtszaken en andere erfenissen uit het verleden mee die het nettoresultaat fors kunnen beïnvloeden. Als de in 2016 voorgestelde regeling rond een algemeen bindende schikking met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders definitief wordt (de kans is zeer groot dat het Gerechtshof Amsterdam tegen medio 2017 groen licht geeft), staat de verzekeraar niets meer in de weg om zich verder te ontplooien en de aandeelhouders met mooie dividenden te blijven verwennen. De erg beloftevolle Aziatische activiteiten en de langzame rentestijging kunnen de koers een extra duw in de rug geven.

  Jaarcijfers op 15 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 40,40 EUR

   

  Barco: houden

  Barco is een Belgisch technologiebedrijf dat visualisatie- en displayoplossingen levert aan professionele markten. Het gaat daarbij o.a. om projectoren voor digitale cinema, beeldschermen voor medische toepassingen en voor grote evenementen en controlekamers. Meer dan 2/3 van de omzet wordt buiten Europa gerealiseerd. Een sterke dollar heeft een positieve impact op de resultaten. De laatste jaren maakte de groep een rigoureuze herstructurering en afslanking door om haar winstgevendheid op te krikken en sterker te focussen op niches waar ze al tot de marktleiders behoort of waar ze marktleiderschap kan verwerven. Straffe resultaten en puike vooruitzichten stuwden de koers de voorbije 12 maanden meer dan 40% hoger. En er is meer in petto. Barco is op de goede weg.

  We verwachten dan ook dat de resultaten op 9 februari de positieve trend zullen bevestigen.
  Koers op het moment van de analyse: 81,91 EUR

   

  KBC Groep: houden - KBC Ancora: houden 

  KBC Groep is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen. Het kon mooi herstellen van de financiële crisis in 2008 en heeft zijn zaken intussen weer volledig op orde. Groei door overnames staat dan ook opnieuw op de agenda. Toch worden de kosten strikt onder controle gehouden en behoort KBC tot de meest solvabele banken in Europa. De lage rente, de steeds strengere regels en reglementering (o.a. op vlak van solvabiliteit en liquiditeit), de hogere taksen en de blijvende onzekerheden (Brexit,…) in de banksector blijven wel belangrijke risicofactoren. Geen spek voor de bek van voorzichtige huisvaders dus.
  We verwachten puike jaarresultaten op 9 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 61,25 EUR

  KBC Ancora is een holding die enkel in KBC Groep investeert (belang van 19%) en is dus in feite een onrechtstreekse belegging in KBC. De enige inkomsten zijn de dividenden die KBC uitkeert. De holding financiert zich met schulden op lange termijn, waarop ze intresten betaalt.
  Koers op het moment van de analyse: 41,85 EUR

  Voortaan bieden zowel KBC als KBC Ancora weer elk jaar een mooi dividend. Het dividendrendement van KBC Ancora ligt echter hoger dan dat van KBC (±3,9% t.o.v. 3,1% netto). Wel noteert de holding (nog altijd) met een flinke korting (rond 25%) tegenover de intrinsieke waarde, al is die de voorbije maanden enigszins gekrompen. Al verwachten we niet echt dat de decote in de toekomst veel verder zal slinken, toch vormt KBC Ancora ongetwijfeld een interessant(er) alternatief voor KBC.

   

  Sioen: houden 

  Sioen is gespecialiseerd in gecoate weefsels (tenten, …), technisch textiel (beschermingskledij, afdekzeilen vrachtwagens, filters, airbags,…) en chemicaliën. Hoewel de groeimotor de afgelopen jaren wat sputterde, legde de strategie van de schuldenafbouw enerzijds en de focus op de winstmarge en op toegevoegde waarde anderzijds (lanceren van vernieuwende producten in specifieke niches dankzij doorgedreven onderzoek en ontwikkeling), de groep geen windeieren. Nadat Sioen, dat financieel sterk in zijn schoenen staat, vooral mikte op interne groei, is de tijd aangebroken voor expansie door overnames. Een goede zet lijkt ons. Overnames lanceerden de koers als een raket. In 12 mmanden kwam er lieftst 79% bij.Al houdt de koers na de mooie stijging van de voorbije jaren reeds rekening met de goede vooruitzichten, toch is het volgens ons nog te vroeg om uw winst te verzilveren. 

  Op 27 februari geeft Sioen inzage over zijn prestaties in 2016.
  Koers op het moment van de analyse: 29,10 EUR

   

  Solvay: houden 

  Solvay is een chemiegroep actief in polymeren en composietmaterialen voor de luchtvaart, auto en elektronicasector en in de oppervlakteactieve stoffen voor de olie- en gasindustrie... De groep is nog altijd in volle overgang en doet in dit kader afstotingen (pvc, natriumhydroxide…) en overnames (Cytec in de composietmaterialen voor de auto- en luchtvaartsector). Doordat Solvay meer gaat focussen op de speciaalchemie en zich stilaan terugtrekt uit de minder winstgevende basischemie, kan het zijn schuld afbouwen (financiële lasten nemen af). Een lonende strategie die volgens ons tegemoet komt aan de marktbehoeften van performantere producten.. Gezien de recente evolutie van de activiteiten zal de groep haar doelstellingen voor 2016-2018 wellicht handhaven. Over de 12 laatste maanden klom de koers met 42% (+46% dividend inbegrepen). De fraaie vooruitzichten zitten grotendeels al in de koers verrekend. Bijgevolg kopen we het aandeel al niet meer sinds eind november. Wel raden we u aan het aandeel te houden in het kader van een belegging op de langere termijn. 

  De resultaten zullen op 24 februari worden bekendgemaakt. 
  Koers op het moment van de analyse: 110,70 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Gimv verkoopt participaties 5 maanden geleden - vrijdag 23 december 2016
  De verkoop heeft slechts een beperkte positieve impact op de intrinsieke waarde.

  Het aandeel is goedkoop.
  KOPEN.

   

  Gimv verkoop haar belang in het Belgische Multiplicom aan het Amerikaanse Agilent Technologies dat het diagnosebedrijf volledig overneemt. De transactie wordt naar verwachting in het 1ste kwartaal van 2017 afgerond. De verkoop heeft slechts een beperkte positieve impact op de intrinsieke waarde van Gimv, maar leverde de investeringsmaatschappij over de hele periode wel een rendement op dat het langetermijngemiddelde van Gimv ruimschoots overtreft.

   

  Koers op het moment van de analyse: 52,39 EUR

   

  Gimv is een Vlaamse maar internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft participaties in 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van zowat 1,8 miljard euro onder beheer.

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Gimv: een risicoarm dividendaandeel 5 maanden geleden - donderdag 8 december 2016
  De investeringsmaatschappij kan een uitstekend palmares voorleggen en bewees al dat ze een neus heeft voor gouden zaakjes. Daarnaast legt ze ook haar aandeelhouders aardig in de watten met gulle dividenden.

  KOPEN.

  Gimv werd in 1980 als de “Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen” opgericht door de Vlaamse overheid ter ondersteuning van Vlaamse bedrijven en sectoren in crisis. Inmiddels ligt de focus veel ruimer en wordt grotendeels buiten België geïnvesteerd. Met de beursintroductie in 1997 werd de participatie van de Vlaamse overheid verlaagd naar 70 %. Intussen daalde dit naar 27 %.

  Ondernemingen bouwen…

  Gimv is geen klassieke holding die louter financiële participaties neemt of die een dochterbedrijf controleert. Gimv ondersteunt bedrijven financieel (via leningen of een aandelenbelang), maar helpt hen ook bij hun opstart, groei, professionalisering, internationalisering.... en deelt de kennis die het daaromtrent vergaarde bij andere bedrijven in portefeuille. De opvolging gebeurt door een investeringsmanager die soms ook in de raad van bestuur zetelt.

  …in toekomstgerichte sectoren

  Sinds 2012 is Gimv georganiseerd rond 4 toekomstgerichte platformen:
  – Connected consumer: de noden van de consument van de toekomst.
  – Health & care: oplossingen voor de gezondheids- en zorgsector die inspelen op een vergrijzende en gezondheidsbewuste maatschappij (biotech, medische apparatuur…)
  – Smart industries: slimme systemen en diensten die een meerwaarde bieden door uitzonderlijke en intelligente technologieën (technologische innovaties, productleiderschap).
  – Sustainable cities: diensten, nutsvoorzieningen en infrastructuur met een duurzame impact op de maatschappij.

  Jonge gespreide portefeuille

  – In tegenstelling tot de beginjaren is de portefeuille tegenwoordig grotendeels niet-beursgenoteerd. Er zijn nog maar 4 participaties beursgenoteerd: Greenyard Foods (groenten en fruit), Inside Secure (halfgeleiders en software voor beveiligde betalingen), TINC (infrastructuurfonds) en Capman (Fins investeringsfonds). Het vrij grote cashgedeelte wordt soms bekritiseerd daar het niets opbrengt. Het dient echter grotendeels om in te spelen op opportuniteiten en het dividend uit te betalen.
  – De portefeuille omvat in totaal een 50-tal participaties uit vooral België (30 % van de portefeuillewaarde), Nederland (23 %), Frankrijk (19 %) en Duitsland (13 %).
  – Gimv heeft 1,8 miljard euro onder beheer: 1,2 miljard daarvan staat direct op de balans en de rest beheert het via co-investeringspartnerships (fondsen).
  – Gimv heeft de voorbije jaren geprofiteerd van het gunstig klimaat om heel wat participaties van de hand te doen. Dit jaar waren dat o.a. 2 grote kleppers: de voedingsgroep Vandemoortele en de automatische versnellingsbakkenfabrikant Punch Powertrain. Bijgevolg is de huidige portefeuille vrij jong (60 %: instap laatste 5 jaar).
  – Gimv is een vrij risicoarm aandeel. Het is namelijk schuldenvrij en zijn portefeuille is evenwichtig.

  Geen decote meer: te duur?

  De koers evolueerde de voorbije jaren geleidelijk naar de intrinsieke waarde (46,81 EUR). Tegenwoordig is de decote dan ook volledig weggesmolten en noteert Gimv zelfs met een premie tussen 5 en 10 %. Voor ons is dat zeker geen reden om Gimv niet te kopen. De premie kan immers worden gezien als een blijk van waardering van en het vertrouwen in het kwalitatieve beleid en de strategie van de holding. Die slaagt er immers meestal in haar participaties te verkopen met een mooie meerwaarde (voorbije 10 jaar gemiddeld 50 % boven de boekwaarde). Bij Punch Powertrain werd op 6 jaar tijd zelfs 17 keer de begininleg terugverdiend. Participaties worden bij Gimv trouwens zeer voorzichtig gewaardeerd (past korting toe voor moeilijke verhandelbaarheid van participaties). In feite is de intrinsieke waarde dus een bodemwaarde en ligt de werkelijke waarde dus nog een stukje hoger. Kortom: de koers beschikt over stijgingspotentieel.

  Erg fraai dividendrendement

  Gimv heeft de intentie minstens een stabiel dividend (2,45 EUR bruto of 1,72 EUR netto bij 30 % roerende voorheffing) uit te keren. Gezien de cash in portefeuille en de kasstromen (verkoopt regelmatig participaties) mag dat volgens ons geen probleem vormen. Ook de dividendhonger van de Vlaamse overheid vormt wellicht een stimulans om het dividend te handhaven. Het geboden nettodividendrendement van 3,4 % is bijgevolg zeker niet te versmaden.

  Koers op het moment van de analyse: 50,76 EUR

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 56,79 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 46,46 EUR
ISIN-code BE0003699130
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,53
Volatiliteit 12,34 %
Aantal bestaande aandelen 25.426.672
Beurskapitalisatie (in miljard) 1,41 EUR
Sector Financiële sector
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 983 EUR
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017-18 (e) 2016-17 (e) 2015-16 2014-15
Dividend 1,75 1,75 1,79 1,84
Courante winst 4,70 5,19 5,39 5,40
Nettowinst 4,70 5,19 5,39 5,40
Courante cashflow 0,00 0,00 0,00 8,98
Netto cashflow 0,00 0,00 0,00 8,98
EBIT 0,00 0,00 0,00 5,71
EBITDA 0,00 0,00 0,00 9,47
Boekwaarde 50,70 48,50 43,48 40,52
Tastbare boekwaarde 50,70 48,50 43,48 40,52

Prestaties (in euro)

Gimv Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 9,04 % 5,68 % -2,83 %
Rendement 6 maanden 11,22 % 14,75 % 4,11 %
Rendement 1 jaar 11,87 % 11,90 % 14,62 %
Rendement 5 jaar 13,73 % 9,88 % 15,25 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016-17 (e) 2015-16 2014-15 2011-12
Pay out - 45,41 % 45,81 % 107,11 %
Current ratio - 9,01 11,61 2,98
Return on equity - 12,41 % 13,20 % 5,57 %
Total return on equity - 12,41 % 13,20 % 5,57 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - 55,72 % 51,20 % 5,49 %
EBIT marge - 56,48 % 51,61 % 7,04 %
EBITDA marge - 84,71 % 85,62 % 29,77 %
Belastingvoet - 2,52 % 2,61 % 6,06 %
Gearing - -16,95 -17,26 -1,26
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 92,07 % 92,33 % 73,02 %

Beursgegevens per aandeel

2017-18 (e) 2016-17 (e)
Dividendrendement 3,15 % 3,15 %
Koers/ Courante winst 11,81 10,69
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 1,09 1,14
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,09 1,14
Prijs per netto vermogenswaarde 1,14 1,14
Verwacht rendement op lange termijn 6,53 % -

(e) : raming

 • Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U moet een antwoord ingeven

  Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U hebt de survey vervolledigd

  Verzenden