Gimv

BE0003699130
53,60 EUR 18/10/2019 16:04 Brussel
0,20 EUR (0,37 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
45,75 56,30  52 weken min max
17,42 % Rendement 1 jaar
3,28 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  De investeringsstrategie van Gimv loont 4 maanden geleden - woensdag 29 mei 2019
  Gimv kan terugblikken op een sterk boekjaar waarin de waarde van de investeringsportefeuille mooi hoger klom (+12,7%) en het portefeuillerendement afklokte op 16,2%.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Gimv heeft een stevig jaarlijks resultaat bekendgemaakt 4 maanden geleden - maandag 27 mei 2019
  De groep overtreft haar doelstellingen.

  Het aandeel is goedkoop.
  KOPEN.

  Gimv heeft een solide resultaat bekendgemaakt voor het boekjaar afgesloten op 31/3. Na een vrij druk jaar met 9  nieuwe investeringen (nu in totaal 55 participaties) nam de portefeuille in waarde met 12,7% op een jaar toe en de winst met 4,7%. Het dividend blijft zoals voorzien behouden op 1,75 EUR netto. Voor het 5e jaar op rij overtreft het rendement van de portefeuille (16,2 %) de doelstelling  van Gimv (15%).

  Koers op het moment van de analyse: 53,10 EUR

  Gimv is een Vlaamse maar internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft participaties in circa 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van zowat 1,6 miljard euro onder beheer (waarvan ± 1 miljard op eigen balans). 

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De investeringsmaatschappij Gimv biedt een fraai dividend en het aandeel is weinig riskant 9 maanden geleden - donderdag 17 januari 2019
  Maar is het wel uw aandacht waard?
  De investeringsmaatschappij Gimv biedt een fraai dividend en het aandeel is weinig riskant

  De investeringsmaatschappij Gimv biedt een fraai dividend en het aandeel is weinig riskant

  In meer dan 38 jaar slaagde Gimv erin om al heel wat beloftevolle bedrijven op te pikken om die later vaak met een mooie meerwaarde te verkopen of naar de beurs te brengen. Tegelijk worden de aandeelhouders verwend met een aantrekkelijk dividend, dat zo goed als gewaarborgd is. De gespreide portefeuille, de stevige kaspositie (geen schulden!) en de relatief beperkte koersschommelingen minimaliseren bovendien het risico.
  KOPEN.

  Ontstaan

  Gimv ontstond in 1980 in de schoot van de Vlaamse overheid als “Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen” met de bedoeling risicodragend kapitaal te verstrekken aan Vlaamse bedrijven (in crisis). Momenteel bezit de Vlaamse overheid nog altijd 27% van het kapitaal, maar vaart Gimv een onafhankelijke en veel meer internationaal gerichte koers en heeft het een veel ruimere investeringsfocus.

  Financieren en begeleiden…

  Gimv financiert (bedragen schommelen tussen 5 en 50 miljoen euro) en begeleidt de groei van kleine tot middelgrote innovatieve ondernemingen door hen leningen toe te kennen of een participatie te nemen in hun aandelenkapitaal.

  Daarnaast helpt het dankzij zijn jarenlang opgebouwde expertise en internationaal netwerk, de ondernemingen in de verschillende fases van hun levenscyclus (opstart, groei, professionalisering, internationalisering,…) opdat deze zouden uitgroeien tot marktleiders van de toekomst.

  …in specifieke nichemarkten

  Gimv investeert in ambitieuze bedrijven die rond 4 thema’s werken m.b.t. oplossingen van morgen:
  – connected consumer: noden van de consument in de toekomst.
  – health & care: oplossingen voor de gezondheids- en zorgsector inspelend op een vergrijzende en gezondheidsbewuste maatschappij (biotech, medische apparatuur…).
  – smart industries: slimme systemen en diensten die een meerwaarde bieden door onderscheidende en intelligente technologieën (technologische innovaties, productleiderschap).
  – sustainable cities: diensten, nutsvoorzieningen, infrastructuur met een duurzame impact op de maatschappij.

  Overwegend private equity

  Momenteel houdt Gimv 59 participaties in portefeuille, waarvan nog amper 3 in beursgenoteerde bedrijven. Dit zijn kleine belangen in het Belgische TINC (infrastructuur), het Franse Biom’Up (medische hulpmiddelen voor chirurgie) en het Franse Inside Secure (halfgeleiders en software voor beveiligde betalingen), samen goed voor ruim 3% van de portefeuille. Het overgrote deel bestaat uit niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity).

  Tot slot bestaat ongeveer een kwart van de portefeuille uit cash om flexibel in te spelen op nieuwe investeringsopportuniteiten en het dividend te betalen.

  Gimv beheert in totaal ±1,6 miljard euro. Daarvan staat ±1 miljard op de eigen balans. De rest wordt via co-investeringspartnerships (fondsen) beheerd. De meeste participaties komen uit België en de buurlanden en zitten minder dan 4 jaar in de portefeuille. De laatste 5 jaar investeerde Gimv meer dan 1,1 miljard euro en brachten desinvesteringen 1,6 miljard euro op.

  Puike resultaten

  Hoewel niet elke investering een denderend succes wordt, kon Gimv in het verleden globaal goede resultaten voorleggen. Op lange termijn streeft het naar een gemiddeld jaarlijks portefeuillerendement van 15%, een doelstelling die het ondanks een steeds erg voorzichtige waardering van zijn participaties al 9 semesters op rij overtreft.

  Ook de belegger bleef niet in de kou staan. Wie 5 jaar geleden in Gimv belegde, kijkt o.a. dankzij de gulle dividenduitkeringen, aan tegen een nettorendement van 51,9% op zijn belegging, wat neerkomt op een jaarlijks rendement van 8,7%.

  Billijk geprijsd aandeel

  Gimv is van plan en ook probleemloos in staat om minstens een stabiel brutodividend van 2,50 EUR (na aftrek 30% roerende voorheffing: 1,75 EUR netto) uit te keren. Tegen de huidige koers betekent dit een dividendrendement van maar liefst 3,7% netto en dat met een laag risico.

  Bovendien flirt de koers, na enkele jaren met een premie te hebben genoteerd, sinds enige tijd weer met de intrinsieke waarde die we op 47,86 EUR ramen. Gezien de ervaring en deskundigheid van Gimv verwachten we dat de intrinsieke waarde en de koers in de toekomst zeker nog gestaag hoger zullen klimmen.

  Koers op het moment van de analyse: 47,85 EUR

  Gimv is een Vlaamse maar internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft participaties in circa 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van zowat 1,6 miljard euro onder beheer (waarvan ± 1 miljard op eigen balans). 

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Gimv publiceerde alweer een stevig halfjaarrapport 11 maanden geleden - woensdag 28 november 2018
  Misschien wordt het tweede halfjaar echter iets moeilijker.

  Het minstens gelijkblijvend dividend (1,75 EUR netto, rendement 3,7% netto) is niet in gevaar. Tevens noteert Gimv weer licht onder zijn intrinsieke waarde. KOPEN.

  In de 1e helft van het boekjaar 2018-19 (einde 31/3) boekte Gimv circa evenveel winst als een jaar eerder. Het deed 3 nieuwe en meerdere opvolgingsinvesteringen. Ook verkocht het 3 belangen volledig en deed het een aantal partiële desinvesteringen. De eigen portefeuille (54 participaties) klom de eerste 6 maanden van 960 miljoen tot bijna 1 miljard euro (laatste 5 jaar: groeide met meer dan 1/3). In het 2e halfjaar kwamen daar nog 2 nieuwe investeringen bij en nu onderhandelt het nog eens over 2 andere. De portefeuille leverde (via al dan niet gerealiseerde meerwaarden en ontvangen dividenden en intresten) een rendement op van 16,6% op jaarbasis, boven de eigen langetermijndoelstelling van 15%. Op 30/9 beschikte Gimv over bijna 315 miljoen euro cash (12,37 EUR/aandeel), goed voor ±¼ van de intrinsieke waarde. Zo kan het volop verder inspelen op investeringsopportuniteiten. De intrinsieke waarde bedroeg toen 50 EUR/aandeel. Door de economische dip en de beursmalaise sindsdien (mogelijk ook impact op waardering niet-beursgenoteerde belangen; ¾ van portefeuille) ramen we die nu nog op ±48 EUR.

  Koers op het moment van de analyse: 47,85 EUR

  Gimv is een Vlaamse maar internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft participaties in circa 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van zowat 1,6 miljard euro onder beheer (waarvan ±1 miljard op eigen balans).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Gimv heeft een erg actief jaar achter de rug 1 jaar geleden - vrijdag 25 mei 2018
  De investeringsmaatschappij beschikt nu over een jongere portefeuille met een groot groeipotentieel.

  Ook heeft ze heel wat cash om in te spelen op nieuwe opportuniteiten en probleemloos fraaie dividenden te blijven betalen.
  Dividendfans mogen KOPEN.

  In het op 31 maart afgelopen boekjaar investeerde Gimv voor 246 miljoen euro, een record. Dat bedrag ging naar 12 nieuwe investeringen en verschillende opvolgingsinvesteringen. Tegelijk stapte het uit 9 bedrijven die gemiddeld 2,3 keer hun oorspronkelijke aanschaffingswaarde opleverden. In totaal zitten er nu 54 participaties in de portefeuille waarvan de waarde (bijna 1 miljard euro) vorig boekjaar vrijwel stabiel bleef (36% geïnvesteerd in België, 27% in Nederland, 16% in Frankrijk, 10% in Duitsland en 11% in de rest van de wereld). Het portefeuilleresultaat (= gerealiseerde en boekhoudkundige meerwaarden op participaties + ontvangen dividenden en intresten) lag al bij al 21,3% lager dan in 2016-17. Toch leverde het een portefeuillerendement op van 15,6% (16,6% in 2016-17) en overtrof het zo de langetermijndoelstelling van 15%. Door het zwakkere portefeuilleresultaat kwam de nettowinst 18,8% lager uit, op 4,21 EUR per aandeel. Niettemin is het stabiele nettodividend van 1,75 EUR dat begin juli wordt uitgekeerd (Gimv heeft cash om zelfs 6 maal het dividend uit te betalen!) hierdoor geenszins bedreigd.

  Koers op het moment van de analyse: 49,50 EUR

  Gimv is een Vlaamse maar internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft participaties in circa 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van zowat 1,6 miljard euro onder beheer (waarvan ± 1 miljard op eigen balans).

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 56,30 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 45,75 EUR
ISIN-code BE0003699130
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,45
Volatiliteit 11,60 %
Aantal bestaande aandelen 25.426.670
Beurskapitalisatie (in miljard) 1,36 EUR
Sector Financiële sector
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 689 EUR
Score corporate governance 5
Land België

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2019-20 (e) 2018-19 (e) 2017-18 2016-17
Dividend 1,75 1,75 1,75 1,75
Courante winst 4,90 4,41 4,21 5,19
Nettowinst 4,90 4,41 4,21 5,19
Courante cashflow 0,00 0,00 0,00 7,75
Netto cashflow 0,00 0,00 0,00 7,75
EBIT 0,00 0,00 0,00 5,96
EBITDA 0,00 0,00 0,00 8,86
Boekwaarde 53,83 51,43 47,61 46,00
Tastbare boekwaarde 53,83 51,43 47,61 46,00

Prestaties (in euro)

Gimv Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -0,93 % 1,40 % 1,44 %
Rendement 6 maanden 4,01 % 0,90 % 5,09 %
Rendement 1 jaar 17,42 % 8,13 % 10,69 %
Rendement 5 jaar 12,77 % 4,29 % 12,78 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2018-19 (e) 2017-18 2016-17 2015-16
Pay out - 59,37 % 48,17 % 45,41 %
Current ratio - 36,06 18,94 9,01
Return on equity - 8,84 % 11,27 % 12,41 %
Total return on equity - 8,84 % 11,27 % 12,41 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - 49,15 % 55,05 % 55,72 %
EBIT marge - 49,29 % 55,71 % 56,48 %
EBITDA marge - 84,02 % 82,88 % 84,71 %
Belastingvoet - 0,81 % 2,30 % 2,52 %
Gearing - -28,63 -24,03 -16,95
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 94,09 % 92,41 % 92,07 %

Beursgegevens per aandeel

2019-20 (e) 2018-19 (e)
Dividendrendement 3,28 % 3,28 %
Koers/ Courante winst 10,90 12,11
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 0,99 1,04
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,99 1,04
Koers / intrinsieke waarde 1,06 1,06
Verwacht rendement op lange termijn 6,44 % -

(E) : raming

;