Galapagos

BE0003818359
240,00 EUR 17/02/2020 11:18 Brussel
0,40 EUR (0,17 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
84,54 239,60  52 weken min max
163,30 % Rendement 1 jaar
0,00 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

De aanbeveling van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Heel wat nieuws te verwachten van Galapagos in 2020 1 maand geleden - dinsdag 31 december 2019
  Galapagos spurtte in 2019 maar liefst 131,5% hoger en is daarmee de sterkte individuele stijger op de Brusselse beurs.

  De aanbevelingen van onze financiële experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Galapagos en Gilead gaan nauwer samenwerken en sluiten een nieuw niet-aanvalspact 7 maanden geleden - woensdag 17 juli 2019
  De hoop op een OBA is weg. De deal heeft echter troeven en stuwt de beurskapitalisatie naar ruim 8,5 miljard.

  Maar door de felle concurrentie in de markt waar het bedrijf op mikt, blijft het aandeel erg risicovol.
  Houd het alleen als dit u niet afschrikt. 

  Geen OBA meer in zicht…

  Op 1/1/2018 verviel het eerste niet-aanvalspact tussen Galapagos en Gilead (partner en met 12,3% grootste aandeelhouder). Sindsdien speculeerde de markt op een OBA van Gilead (dat op 30 miljard dollar cash zit).
  In 2018 en begin 2019 kwamen er positieve resultaten m.b.t. de finale fase van de klinische tests met filgotinib (tegen reumatoïde artritis). En wanneer het einde van de tests in zicht is, komen er vaak kapers op de kust: het risico daalt dan en de kans dat een product op de markt komt, stijgt (in dit stadium 9 op 10 kans voor deze 1ste indicatie van filgotinib). Hoewel Galapagos altijd had gezegd onafhankelijk te willen blijven (om zijn vorsers aan boord te houden), leek Gilead een kandidaat-overnemer. Toch komt er geen overname.

  … maar wel een fraaie deal

  De deal met Gilead behelst:
  – een wereldwijde researchsamenwerking gedurende 10 jaar;
  – de storting van 3,5 miljard euro. Gilead verwerft aldus opties op de ontwikkeling en de commercialisering van alle Galapagos-producten buiten Europa, in ruil voor 20 à 24% royalty’s op de verkoop;
  – een extra participatie in het kapitaal a rato van 1 miljard euro (140,59 euro per aandeel), zodat Gilead nu 22% van alle Galapagos-aandelen bezit;
  – de garantie dat de participatie van Gilead de komende jaren niet boven de 29,9% zal stijgen.

  Galapagos zal aldus geen tekort aan liquiditeiten meer hebben (vóór de deal had het nog ruim 1,1 miljard in kas en in 2019 zal het slechts 330 miljoen verbranden). En het zal vaart kunnen zetten achter de klinische tests met de zes medicijnen waar het aan werkt. Het feit dat het met een stevige partner samenwerkt is een troef van formaat, want de markt waar het op focust (ontstekingsziektes zoals reuma, dat 1 op de 10 volwassenen treft) is matuur. Reuzen als AbbVie (lees onze recent analyse), Pfizer en Eli Lilly zwaaien er de plak. Filgotinib mag dan al innovatief zijn tegen reumatoïde artritis (JAK-inhibitor, oraal gebruik), het komt wel pas als vierde op de markt!

  Koers op het moment van de analyse: 153,95 EUR

  Galapagos werd in 1999 opgericht en noteert op Euronext Brussel (2005) en op de Nasdaq (2015). Het biotechbedrijf kan bogen op een zeer uitgebreide portfolio met producten in ontwikkeling, vooral tegen ontstekingsziektes en fibrose. De groep Gilead Sciences, die 12,3% van het kapitaal bezit en al sinds 2015 een partner is van Galapagos, heeft haar samenwerking met het bedrijf aanzienlijk uitgebreid. Met filgotinib tegen reumatoïde artritis staat Galapagos momenteel het verst: dat medicijn zal wellicht in 2020 op de markt komen. Maar dat product wordt ook getest voor ruim 10 andere indicaties (2 in fase 3 en 8 in fase 2). Daarnaast heeft Galapagos nog 4 andere producten waar klinische tests voor lopen, waaronder eentje in fase 3 tegen longfibrose. 

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Galapagos: filgotinib marktrijp in 2020? 10 maanden geleden - donderdag 4 april 2019
  De bevestiging van de goede resultaten voor filgotinib heeft de koers hoger gestuwd.

  De bevestiging van de goede resultaten in de laatste testfase voor filgotinib en de behandeling van reumatoïde artritis heeft de koers hoger gestuwd. Het product kan een eerste blockbuster worden als het goedgekeurd raakt voor nog meer indicaties. Er is echter ook flink wat concurrentie. Wie het hogere risico (5) aanvaardt, mag HOUDEN. 

  Positieve testresultaten

  Filgotinib vertegenwoordigt ruim 50% van de waarde van het aandeel Galapagos. Het is een JAK-remmer, waarbij JAK staat voor Janus-kinasen, een familie van 4 enzymen die een rol spelen in het immuunsysteem en bij ontstekingen. Er zijn dan ook heel wat mogelijke indicaties (dermatologie, reumatologie, gastro-enterologie, enz.) en het product wordt momenteel getest voor 11 indicaties.
  Voor reumatoïde polyartritis werden in september de eerste positieve resultaten bekendgemaakt, en recentelijk kwam het nieuws dat het middel even efficiënt is als concurrerende middelen en minder ernstige bijwerkingen heeft. 

  Niet alleen in het strijdperk

  JAK-remmers hebben het voordeel dat ze oraal worden ingenomen, terwijl ander producten geïnjecteerd worden (o.a. humiria van Abbvie, marktleider met 9 indicaties en een verkoop van 19,9 miljard USD in 2018). Maar filgotinib is niet alleen. Voor reumatoïde polyartritis hebben ook Pfizer en Eli Lilly een JAK-remmer. Eind februari hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten bij hoge dosissen Xeljanz (van Pfizer) een verhoogd risico op longembolie vastgesteld. Dat zou een negatieve impact kunnen hebben op alle JAK-remmers, ook al is het product van Galapagos van een nieuwe generatie en selectiever (werkt in op minder enzymen en daardoor ook minder bijwerkingen). Bovendien zal ook Abbvie, dat in 2015 Galapagos liet vallen voor de ontwikkeling van filgotinib, mogelijk dit jaar al starten met de commercialisatie van zijn product van de nieuwste generatie. 
  Filgotinib zal als het wordt goedgekeurd (9 kansen op 10) ten vroegste in 2020 op de markt komen (Europa en Japan), en het is afwachten in welke mate dat een succes wordt. Galapagos kan wel rekenen op zijn partner Gilead, maar de verkoopprijs blijft voorlopig een vraagteken. Zoals altijd zal vooral de mate van terugbetaling (ziekenfondsen en verzekeraars) doorslaggevend zijn. Voor de komende 2 à 3 jaar mikken we nog op verliezen van 3 tot 4 EUR per aandeel. 

  Koers op het moment van de analyse: 109,00 EUR

  Het Belgische biotechbedrijf Galapagos werd opgericht in 1999 en noteert sinds 2005 op Euronext Brussel en sinds 2015 op de Nasdaq. De groep beschikt over een goed gevulde pijplijn, zo focust ze op ontstekingsziekten (reumatoïde polyartritis, psoriatische artritis, ziekte van Crohn...). Naast filgotinib (enzymremmer), dat o.a. in de 3e en laatste fase zit van de klinische studies voor 3 indicaties, beschikt de groep over een serie producten in de 2e en 1e fase. In totaal voert de groep nu 20 klinische studies.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Galapagos loopt in de kijker als overnameprooi 1 jaar geleden - vrijdag 11 januari 2019
  2019 belooft een belangrijk jaar te worden.

  De biotechspeler is nog lang niet toe aan zijn eerste winsten en het aandeel blijft erg riskant, maar sinds de eerste positieve testresultaten in fase 3 werden bekendgemaakt voor filgotinib (reumatoïde artritis), loopt de groep in de kijker als overnameprooi. Als het risico u niet afschrikt,
  HOUDEN.

  Mooie pijplijn en kaspositie

  Galapagos werd opgericht in 1999, noteert sinds 2005 in Brussel en sinds 2015 ook aan de Nasdaq. Het kan bogen op een goed gevulde portefeuille met producten in ontwikkeling, vooral voor ontstekingsziekten en fibroses (toename bindweefselvorming).

  Het sterproduct van de groep is filgotinib, dat al voor 3 indicaties in de 3de fase van klinisch onderzoek zit (reumatoïde artritis, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa; laatste 2 chronische darmontstekingen) en in fase II voor 8 andere indicaties. Eind 2018 werd de 3de fase opgestart voor GLPG1690 (longfibrose) en er zit nog een rist andere producten in fase I en II.

  Vandaag heeft Galapagos nog geen enkel product op de markt en het zal wellicht tot in 2021 of 2022 verlieslatend blijven (2 à 3 EUR per aandeel op jaarbasis). Maar met een kaspositie van 1,3 miljard euro (±24 EUR p.a.), waarvan het in 2018 slechts ±150 miljoen zal opgesoupeerd hebben, beschikt het over ruim voldoende middelen om zijn onderzoek te financieren.

  Uitkijken naar eind maart

  Op dit moment vertegenwoordigt filgontinib, dat ontwikkeld wordt samen met Gilead (belang van 12,4%) zowat 50 à 60% van de koerswaarde. In september stuwden de eerste testresultaten in fase III voor reumatoïde artritis de koers 30% hoger. De resultaten voor de laatste onderdelen van deze 3e testfase zouden eind maart bekend moeten zijn. Als ze overtuigen, behoort een marktintroductie in 2021 tot de mogelijkheden en zouden vooral eventuele overnamepogingen in een stroomversnelling kunnen komen.
  Speculeren op overnamebod?
  Vaak bekennen gegadigden kleur aan het einde van de laatste fase van een klinisch onderzoek. Gilead zit uiteraard op de eerste rij voor een overnamebod. Temeer omdat de 2 andere grootaandeelhouders puur financiële spelers zijn: Van Herk Investments, de vennootschap van de Nederlandse miljardair Aat van Herk (ex-aandeelhouder Ablynx) heeft een belang van 9,9% en fondsbeheerder Sands Capital heeft sinds kort 5,7% in handen.

  Koers op het moment van de analyse: 91,88 EUR

  Het Belgische biotechbedrijf Galapagos werd opgericht in 1999 en noteert sinds 2005 op Euronext Brussel en sinds 2015 op de Nasdaq. De groep beschikt over een goed gevulde pijplijn, zo focust ze op ontstekingsziekten en fibroses.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Galapagos lanceert kapitaalverhoging van 300 miljoen USD 1 jaar geleden - maandag 17 september 2018
  De koers van de biotechspeler veerde op dankzij goede testresultaten voor filgotinib.

  De speculaties over een overname laaien terug op. Galapagos profiteert ervan om een kapitaalverhoging van 300 miljard USD te lanceren en zo zijn kaspositie verder te versterken. HOUDEN.

  De koers spurtte in enkele dagen ruim 20% hoger dankzij goede resultaten voor filgotinib (reumatoïde artritis) in de 3de fase van klinische tests (efficiëntie en ongevaarlijkheid). Toch is een commercialisering nog niet voor morgen. De resultaten voor andere parameters worden ten vroegste verwacht in het 1ste halfjaar 2019. Blijft alles goed gaan, dan kan het product op de markt komen, maar niet vóór 2021. Op de eerste winsten van Galapagos is het nog minstens wachten tot 2022-23. Het is trouwens niet de enige speler die actief is op deze markt (Pfizer en Eli Lilly, AbbVie ontwikkelt product), die 2,9 miljoen potentiële patiënten telt in Europa en de VS, en het product van Galapagos kan hen meer zekerheid bieden. Een verkooppiek van boven de 2 miljard op jaarbasis is niet ondenkbaar. Galapagos voert ook studies uit met filgotinib voor 10 andere indicaties (3 in fase 3, 7 in fase 2) en heeft 4 andere producten die ook al in de klinische testfase zitten. Die brede portefeuille is een troef t.o.v. andere biotechbedrijven. Tot slot scherpen de recente resultaten de honger van mogelijke overnemers aan. Partner en aandeelhouder Gilead (13,2%) zit uiteraard op de eerste rij.

  Koers op het moment van de analyse: 102,15 EUR

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 239,60 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 84,54 EUR
ISIN-code BE0003818359
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,01
Volatiliteit 50,65 %
Aantal bestaande aandelen 54.465.420
Beurskapitalisatie (in miljard) 13,05 EUR
Sector Gezondheid en Farma
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 66.765 EUR
Score corporate governance -
Land België

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2020 (e) 2019 (e) 2018
Dividend 0,00 0,00 0,00
Courante winst -3,80 -3,70 -0,54
Nettowinst -3,80 -3,70 -0,54
Courante cashflow -3,73 -3,64 -0,44
Netto cashflow -3,73 -3,64 -0,44
EBIT -3,45 -3,42 -0,82
EBITDA -3,38 -3,36 -0,73
Boekwaarde 14,79 18,59 22,29
Tastbare boekwaarde 14,79 18,59 22,29

Prestaties (in euro)

Galapagos Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 43,65 % 6,46 % 10,72 %
Rendement 6 maanden 57,58 % 17,58 % 22,33 %
Rendement 1 jaar 163,30 % 18,34 % 27,98 %
Gemiddeld jaarlijks rendement op 5 jaar 65,39 % 2,69 % 11,13 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2019 (e) 2018
Pay out - -
Current ratio - 6,04
Return on equity - -2,41 %
Total return on equity - -2,41 %
Brutomarge - 100,00 %
Nettomarge - -9,21 %
EBIT marge - -14,10 %
EBITDA marge - -12,50 %
Belastingvoet - -
Gearing - -106,30
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 84,35 %

Beursgegevens per aandeel

2020 (e) 2019 (e)
Dividendrendement 0,00 % 0,00 %
Koers/ Courante winst - -
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 16,20 12,89
Koers/ Tastbare boekwaarde 16,20 12,89
Koers / intrinsieke waarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 3,20 % -

(E) : raming