EDP

PTEDP0AM0009
3,686 EUR 12/11/2019 17:35 Lissabon
0,00 EUR (-0,11 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
2,920 3,730  52 weken min max
25,79 % Rendement 1 jaar
3,71 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Het halfjaarresultaat van EDP kleurt mooi groen 1 maand geleden - dinsdag 1 oktober 2019
  Het klokte 7% hoger af t.o.v. een jaar eerder en voldoet daarmee helemaal aan de verwachtingen.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  EDP behoudt mooie troeven 7 maanden geleden - donderdag 28 maart 2019
  De beleggers reageerden positief op het strategisch plan en verdrongen de winstval in 2018 en het wellicht niet succesvolle overnamebod van China Three Gorges naar de achtergrond.
  EDP behoudt mooie troeven

  EDP behoudt mooie troeven

  Hun optimisme werd ook gevoed door het geloof in hernieuwbare energie, het voornemen tot schuldafbouw en de dividendvooruitzichten. 
  KOPEN.

  Strategisch plan tegen 2022

  Tegen 2022 zal EDP zijn investeringen opkrikken tot 12 miljard euro, met de klemtoon op hernieuwbare energie: het wil 7 Gigawatt toevoegen aan de bestaande capaciteit van 20 GW (Noord-Amerika, Europa). Belangrijk: 90% van de investeringen zal gaan naar gereglementeerde activa of naar langetermijncontracten, waardoor het risiconiveau laag zal blijven.

  EDP wil 4 miljard euro vrijmaken via de verkoop van participaties in windmolenparken en ook nog eens 2 miljard via de verkoop van activa (in Spanje en Portugal, die samen goed waren voor 56% van de bedrijfswinst vóór afschrijvingen 2018 en waar de groep haar blootstelling wil terugschroeven). Het doel is de nettoschuld (eind 2018: 13,5 miljard) met ±2 miljard te verlagen en tegen 2020 af te klokken op een verhouding nettoschuld / EBITDA van 3 (4 in 2018).

  Sommige van deze strategische keuzes (focus op hernieuwbare energie, verkoop activa) werden al bepleit door het investeringsfonds Elliott (heeft belang van 2,9% in EDP).

  EDP is van plan om zijn dividend te handhaven op minstens 0,19 EUR bruto en het wil zijn pay-out optrekken van 65 à 75% naar 75 à 85%.

  Tot slot mikt de groep op een bedrijfswinst vóór afschrijvingen die gemiddeld met 5% op jaarbasis groeit (om af te klokken op 4 miljard in 2022) en op een 7% hogere nettowinst, o.a. door de kostenbesparingen op te voeren (300 miljoen per jaar).

  Winstval in 2018

  De winst daalde in 2018 met maar liefst 53%, tot 0,14 EUR per aandeel. Dat is het laagste niveau sinds 2004 maar wel conform onze verwachtingen. De forse daling is te wijten aan eenmalige elementen. Ten eerste een zware provisie door een strakkere regelgeving voor de sector in Portugal (overcompensatie verschuldigd door EDP in het kader van het behoud van het contractueel evenwicht). Ten tweede een minderwaarde op de verkoop van het Spaanse Naturgas in 2017. Zonder die elementen en op vergelijkbare basis klom de winst 3% hoger.

  Op operationeel vlak leed het resultaat onder de regelgevingsdruk in Portugal, onder de waardedaling van de Braziliaanse real t.o.v. de euro, en onder de gemiddeld lage windkracht. Positieve factoren waren de heropleving van de waterkrachtcentrales, de mooie groei van de activiteit in Brazilië (in lokale munt) en de stijging van het geïnstalleerd vermogen voor windenergie. 
  Alles bij mekaar dook de bedrijfswinst vóór afschrijvingen 17% lager, deels ook door de verkoop van distributienetwerken voor gas in het Iberisch schiereiland (in 2017). Zonder die verkoop, en zonder andere uitzonderlijke elementen, bedroeg de daling slechts 3%.

  Het financieel resultaat verbeterde met 32%, dankzij de daling van de schuld (-3%) en de gemiddelde schuld-kost (van 4,1 naar 3,8%), en ook dankzij hogere winsten uit beleggingen.

  Overnamebod weinig kansen

  Hoewel er geen nieuwe evoluties zijn rond het bod van China Three Gorges (3,26 EUR per aandeel, al hangende sinds mei 2018), lijkt het steeds minder waarschijnlijk dat het (overal) goedgekeurd zal raken. Onder meer de VS ziet het niet graag gebeuren dat China de controle zou overnemen over EDP (en daarmee ook over een van de grootste windmolenparken in de VS). In Europa is de wettelijke verplichting om de productie/distributie van elektriciteit en het transport ervan gescheiden te houden, dan weer een obstakel. REN (Redes Energéticas Nacionais, actief in transport) is immers voor 25% in handen van State Grid, dat net zoals China Three Gorges gecontroleerd wordt door de Chinese staat. Ofwel zullen de voorwaarden van het bod nog gevoelig wijzigen, ofwel zal de zaak afgeblazen worden. Hoe dan ook zal de impact op de koers van EDP wellicht beperkt zijn. Die koers is hoger dan de biedprijs, maar blijft o.i. veeleer laag in verhouding tot de vooruitzichten van de groep.

  Belangrijke troeven

  We betwijfelen of EDP zijn doelstelling qua schuldafbouw zal halen, maar het behoudt wel belangrijke troeven: een gul dividendrendement van 4,1% bruto (nog versterkt door verbintenissen in strategisch plan), een goede geografische spreiding (in 16 landen), een lage risicograad (beperkte blootstelling aan schommelingen energieprijzen), en een toenemend belang van niet-vervuilende energievormen in zijn productiemix en resultaten. Negatieve factoren zoals de regelgevingsdruk zitten al in de koers verrekend. Tot slot heeft het aandeel ook een speculatief randje, via de kwaliteitsvolle activa van de groep in hernieuwbare energie, die altijd de interesse kunnen trekken van andere reuzen in de sector. 
  We mikken nog altijd op een winst per aandeel van 0,20 EUR in 2019 en van 0,22 EUR in 2020.

  Koers op het moment van de analyse: 3,49 EUR

  EDP produceert, vervoert en verdeelt elektriciteit in Portugal, maar ook in Spanje en Brazilië. Ook actief op het vlak van gas in Spanje en Portugal.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  EDP heeft de eerste gegevens voor 2018 gepubliceerd 9 maanden geleden - donderdag 7 februari 2019
  Die cijfers verrasten niet.

  Het is almaar minder waarschijnlijk dat de overname door China Three Gorges er ook effectief komt. KOPEN.

  EDP heeft zijn eerste cijfers voor 2018 gepubliceerd. Die verrasten niet. De capaciteit werd met 1% opgevoerd (na de oprichting van windmolenparken). De productie van energie steeg 3% dankzij de groei van windenergie (+2%) en waterkrachtenergie (+22%), die profiteerde van hogere regenval op het Iberische schiereiland en in Brazilië. De hoeveelheid verdeelde elektricitieit op het netwerk nam met 2,2% toe in Spanje en Portugal en met 3,1% in Brazilië. De verkoop van elektriciteit daalde daarentegen met 4,9% (door lagere consumptie van de Spaanse industrie). Het bod van China Three Gorges, al 9 maanden oud, is nog steeds hangende. Maar het success ervan is almaar minder waarschijnlijk gezien de talloze overblijvende obstakels (18 verschillende entititeiten, verspreid over 8 landen, moeten hun fiat geven; vandaag keurde enkel de Braziliaanse mededingingsautoriteit de transactie goed. Bovendien is de geboden prijs (3,26 EUR per aandeel) te laag om de controle over te nemen, zelfs al ligt ze iets boven de huidige koers. In afwachting van de publicatie van de complete resultaten (op 12/3), verwachten we een winst per aandeel van 0,14 EUR voor 2018, 0,20 EUR voor 2019 en 0,22 EUR voor 2020.

  Koers op het moment van de analyse: 3,23 EUR

  EDP produceert, vervoert en verdeelt elektriciteit in Portugal, maar ook in Spanje en Brazilië. Ook actief op het vlak van gas in Spanje en Portugal.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Forse daling van de winst van EDP 1 jaar geleden - maandag 26 november 2018
  We verlagen onze ramingen.

  Het aandeel is goedkoop en het dividend blijft aantrekkelijk.
  KOPEN.

  EDP kondigt een zwaardere winstdaling dan voorzien aan (-74%). Reden hiervoor is een voorziening voor een wijziging van de lokale regelgeving. De recurrente winst klimt met 2%. In de toekomst zal de verstrenging van de regelgeving een impact hebben op de winst. Maar EDP blijft over belangrijke troeven beschikken. En dankzij de afstoting van bepaalde activiteiten zal het de schuld onder controle krijgen en het dividend kunnen handhaven.

  Koers op het moment van de analyse: 3,04 EUR

  EDP produceert, vervoert en verdeelt elektriciteit in Portugal, maar ook in Spanje en Brazilië. Ook actief op het vlak van gas in Spanje en Portugal.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  EDP lanceert een winstwaarschuwing 1 jaar geleden - woensdag 10 oktober 2018
  Als gevolg van een conflict met de regering rond de vergoeding van de groep verlaagde EDP zijn winstdoelstelling voor 2018.

  De koers ligt nu onder de biedprijs van CTG. KOPEN.

  Gedurende een aantal maanden lag de koers boven de 3,26 EUR geboden door China Three Gorges (CTG), de hoofdaandeelhouder van EDP (23,27%). Maar de laatste weken verloor het aandeel opnieuw terrein en viel het terug tot onder de biedprijs. Reden hiervoor is enerzijds het feit dat er maar weinig kans is dat de overname effectief plaatsvindt (goedkeuring nodig van de autoriteiten van diverse landen, lage biedprijs, niets wijst op een hoger bod of tegenbod). Anderzijds lijdt de koers van EDP onder een conflict met de Portugese regering. Dat betreft de regelgeving rond de vergoeding van de energieproducenten, ingevoerd toen de sector werd geliberaliseerd. Volgens de autoriteiten zou EDP een te hoge vergoeding hebben gekregen. De groep betwist echter die beslissing en trekt naar de rechtbank. Niettemin waarschuwt ze dat dit een negatief effect zou kunnen hebben op het resultaat 2018. Bijgevolg verlagen we onze winstraming per aandeel 2018 tot 0,16 EUR (t.o.v. 0,22 voorheen). Voor 2019 handhaven we ze op 0,23 EUR. De winstwaarschuwing zal geen impact hebben op het dividend. Ten slotte leed de koers ook onder het feit dat de 2e grootste aandeelhouder Capital Group zijn belang terugdrong van 10 tot 3%.

  Koers op het moment van de analyse: 3,15 EUR

  EDP produceert, vervoert en verdeelt elektriciteit in Portugal, maar ook in Spanje en Brazilië. Ook actief op het vlak van gas in Spanje en Portugal.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 3,730 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 2,920 EUR
ISIN-code PTEDP0AM0009
Beurs Lissabon
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 0,81
Volatiliteit 20,00 %
Aantal bestaande aandelen 3.656.535.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 13,49 EUR
Sector Energie en Nutsbedrijven
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 21.981 EUR
Score corporate governance 5
Land Portugal

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2019 (e) 2018 2017 2016
Dividend 0,14 0,14 0,14 0,14
Courante winst 0,18 0,14 0,31 0,26
Nettowinst 0,18 0,14 0,31 0,26
Courante cashflow 0,46 0,42 0,66 0,60
Netto cashflow 0,46 0,42 0,66 0,60
EBIT 0,54 0,44 0,64 0,62
EBITDA 0,97 0,91 1,10 1,03
Boekwaarde 2,31 2,28 2,44 2,40
Tastbare boekwaarde 1,72 1,66 1,82 1,46

Prestaties (in euro)

EDP Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 9,56 % 9,09 % 7,36 %
Rendement 6 maanden 18,91 % 7,48 % 9,16 %
Rendement 1 jaar 25,79 % 10,83 % 14,21 %
Gemiddeld jaarlijks rendement op 5 jaar 8,53 % 3,64 % 11,25 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2018 2017 2016 2015
Pay out 133,81 % 62,41 % 72,33 % 74,12 %
Current ratio 0,79 1,14 0,86 0,73
Return on equity 6,28 % 12,58 % 11,03 % 11,42 %
Total return on equity 6,28 % 12,58 % 11,03 % 11,42 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge 5,73 % 9,15 % 8,22 % 8,04 %
EBIT marge 10,37 % 14,72 % 15,51 % 15,75 %
EBITDA marge 21,71 % 25,34 % 25,76 % 25,29 %
Belastingvoet 15,85 % 5,23 % 11,14 % 21,41 %
Gearing 110,44 108,73 122,09 151,86
Eigen vermogen/ Balanstotaal 29,32 % 30,39 % 29,58 % 26,91 %

Beursgegevens per aandeel

2019 (e) 2018
Dividendrendement 3,71 % 3,71 %
Koers/ Courante winst 20,84 25,84
Koers/ Courante cashflow 8,02 8,73
Koers/ Boekwaarde 1,60 1,62
Koers/ Tastbare boekwaarde 2,15 2,23
Koers / intrinsieke waarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,04 % -

(E) : raming

;