Axa

FR0000120628
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
22,49 EUR 22/10/2018 00:00 Parijs
0,00 EUR (0,00 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
20,74 27,44  52 weken min max
-6,66 % Rendement 1 jaar
5,90 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Axa: overname schadeverzekeraar XL is een feit 1 maand geleden - woensdag 19 september 2018
  De Amerikaanse groep integreren binnen de eigen organisatie is nu de uitdaging voor Axa.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Axa zette opnieuw sterke resultaten neer 2 maanden geleden - dinsdag 7 augustus 2018
  Het bevestigt zijn doelstellingen.

  We behouden onze winstverwachtingen voor 2018 en 2019.
  HOUDEN.

  In het eerste semester nam de bedrijfswinst in vergelijking met een jaar eerder 4% toe (of 9% zonder wisselkoerseffecten). Dit was vooral te danken aan de groei in schadeverzekeringen (+4%) en in vermogensbeheer (+30%).

  De groep laat hiermee sterke cijfers optekenen terwijl het terzelfdertijd de integratie van XL in goede banen moet leiden. XL werd begin dit jaar overgenomen en moet AXA toelaten om zich te heroriënteren op schadeverzekeringen.

  Axa bevestigt bovendien zijn doelstellingen die het voor 2020 naar voor heeft geschoven en kondigt aan zijn schulden extra te willen terugdringen. Dat zou natuurlijk positief voor de soliditeit van de maatschappij zijn.

  Koers op het moment van de analyse: 22,06 EUR

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Axa slaagt er niet in om de beleggers echt te overtuigen 5 maanden geleden - woensdag 16 mei 2018
  Sinds de overname van de Amerikaanse verzekeraar XL blijft de koers van Axa onder druk staan.

  Dat is ook niet onbegrijpelijk volgens ons. Ondanks het lage waarderingsniveau van het aandeel zijn we niet gehaast om te kopen.
  HOUDEN.

  Axa hoestte recentelijk 12,4 miljard euro op om de Amerikaanse verzekeraar XL over te nemen. Een degelijke overnameprooi, en strategisch interessant, maar wel betaald aan de volle pot. De financiering van de overname was deels afhankelijk van het succes van de beursintroductie van een gedeelte van de Amerikaanse activa van Axa, maar dat was niet overweldigend. De beleggers geven de voorkeur aan technologieaandelen en de kans op snelle winsten (groeivooruitzichten voor de levensverzekeringssector beperkt). Axa hoopte 3 miljard euro op te halen maar bleef steken op 2,3 miljard en moest dus ±0,7 miljard bijpassen via de uitgifte van obligaties (schuld), wat op zich niet echt een probleem is, maar wel een bijkomende financiële kost oplevert. De beperkte beleggersappetijt naar levensverzekeringen en beleggingen die gekoppeld zijn aan de evolutie van de rentevoeten (nog altijd extreem laag) rechtvaardigt overigens de hercentrering van Axa op schadeverzekeringen. In het 1ste kwartaal van 2018 kromp de omzet van de groep met 2,7%, door de daling van de dollar t.o.v. de euro (zonder wisselkoerseffecten +2,2%). Axa boerde goed in ziekteverzekeringen en in schadeverzekeringen voor bedrijven.

  Koers op het moment van de anlayse: 22,53 EUR

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Axa zet zijn reorganisatie verder en focust nu op Zwitserland 6 maanden geleden - woensdag 11 april 2018
  De operatie zal een negatieve impact hebben op het resultaat van het eerste halfjaar.

  Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

  Axa voert zijn strategie verder uit. Doel is dat de activiteiten gelieerd aan de financiële markten minder zouden doorwegen in het resultaat.

  Na de overname van XL (schadeverzekeringen; nog niet afgerond) en voor de beursgang van een aantal van de Amerikaanse activiteiten (vermogensbeheer en levensverzekeringen), wil Axa zijn activiteiten in Zwitserland reorganiseren.

  Deze operatie ligt in de lijn van de strategie van de groep en zal haar helpen de overname van XL te financieren. Op korte termijn zal dit een last van ongeveer 0,14 EUR per aandeel met zich meebrengen (alias ongeveer 5% van de jaarlijkse winst), die Axa in de boeken van het 1e halfjaar 2018 zal moeten opnemen.

  Koers op het moment van de analyse: 22,22 EUR

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Axa neemt de Amerikaanse schade- en vastgoedverzekeraar XL Group over en wijzigt zijn profiel 7 maanden geleden - vrijdag 9 maart 2018
  De Franse verzekeraar neemt hierbij een groot risico!

  De overname strookt weliswaar met het Plan Ambition 2020 van de Franse verzekeraar, dat al wijzigingen had vooropgesteld, maar het prijskaartje is dermate hoog dat de overname riskant mag heten. De koersval lijkt ons overdreven maar op dit moment raden we u toch niet langer aan om het aandeel te kopen.
  Tegen de huidige koers noteert Axa wel maar tegen 9 keer de verwachte winst per aandeel 2018, terwijl dat bij Allianz en ING 11 is, en bij Zurich Insurance 12. U mag wel HOUDEN.

  Profielwijziging

  Axa neemt dus het in Bermuda gevestigde XL over (operatie wordt later dit jaar afgerond) en legt daarmee de hand op een grote speler, actief op groeimarkten zoals schadeverzekeringen en herverzekering. Na de overname zullen schadeverzekeringen goed zijn voor 50% van de winst van Axa (t.o.v. 39% vandaag). Dat betekent dat het profiel van de Franse multiverzekeraar (leven, gezondheid, schade, enz.) toch gevoelig wijzigt, vanuit de bedoeling meer stabiliteit te schenken aan de resultaten. Schadeverzekeringen zijn immers een stabielere activiteit dan levensverzekeringen en spaarproducten, die erg afhankelijk zijn van de situatie op de financiële markten.

  Zal XL Group die stabiliteit kunnen bieden aan Axa?

  Tot op zekere hoogte slechts. In 2017 was XL immers verlieslatend door de kosten die voortvloeiden uit de orkanen die de VS en de Caraïben hebben geteisterd. Om zijn stabiliteit te vrijwaren, zal de verzekeraar zich selectief moeten tonen in zijn dossiers en risico’s mijden die al te hoge kostenposten met zich kunnen brengen. Los daarvan is het verrassend dat Axa, dat eerder had aangegeven vooral op operaties van gemiddelde omvang te mikken ter aanvulling van zijn bestaande activa, nu met XL zo'n grote vis binnenhaalt.

  De overnameprijs (12,4 miljard euro) is hoog, ook al gaat het om kwaliteitsvolle activa

  Dat bedrag vertegenwoordigt 15 keer de verwachte winst van XL voor 2018 (terwijl die verhouding bij Axa maar ±9 is en bij Allianz 11). Als men rekening houdt met de verwachte synergie-effecten en besparingen, dan zou die verhouding volgens Axa echter maar 11 meer bedragen (wat nog altijd vrij hoog blijft).

  Dat Axa bereid is zo diep in de buidel te tasten, valt enerzijds te verklaren door het feit dat activa van deze omvang maar zelden te koop komen (men mag dus niet te veel aarzelen), en anderzijds doordat er nog kapers op de kust waren en Axa geen zin had in een aanslepend prijsopbod.

  Risicovolle financieringswijze

  De overname zal voor 50% betaald worden met de opbrengst van de nakende beursintroductie van een gedeelte van de levensverzekeringsactiva van Axa in de VS. Wordt die beursgang geen succes, dan moet Axa mogelijk deels op zoek naar een alternatief (kleine kapitaalverhoging?), wat verklaart waarom de beleggers zich zorgen maken

  Synergie-effecten

  Axa hoopt op 400 miljoen dollar aan synergie-effecten (200 miljoen op de kosten, 100 op de inkomsten, en 100 voor herverzekering, waarin Axa minder aanwezig is). Om beleggers zicht te bieden op de vooruitgang die op dit vlak wordt geboekt, zou de groep er goed aan doen een precieze timing mee te geven, temeer omdat ze weinig ervaring heeft met overnames van dergelijke omvang.

  Volgens sommige experten zouden de premies voor niet-leven en voor herverzekering in 2018 en 2019 kunnen stijgen, doordat ze jarenlang onder neerwaartse druk stonden door de scherpe concurrentie en ook doordat de VS en de Caraïben vorig jaar hard getroffen werden door natuurgeweld (kan stijging motiveren). Als de premies effectief stijgen, zou dat de integratie van beide groepen uiteraard ten goede komen, maar op dit moment blijven we erg voorzichtig.

  Gevolgen voor dividend?

  De beleggers hadden gehoopt dat de beursintro van de Amerikaanse activa geleid zou hebben tot een uitzonderlijk dividend of tot de inkoop van eigen aandelen, maar de overname van XL maakt dat onwaarschijnlijk. Het gewone dividend komt o.i. niet in het gedrang: voor 2018 mikken we op 1,32 EUR bruto (rendement 5,8%), voor 2019 op 1,40 EUR bruto (6,2%).

  De dag dat de overname bekend raakte, verloor de koers van Axa 10%. De beleggers hebben tijd nodig om de operatie en het nieuwe geheel grondiger te analyseren. Gezien de prijs, de financieringswijze, de integratierisico's en de complexiteit van de fusiegroep, is enige scepsis o.i. ook terecht.

  Koers op het moment van de analyse: 22,66 EUR

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 27,44 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 20,74 EUR
ISIN-code FR0000120628
Beurs Parijs
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,56
Volatiliteit 21,98 %
Aantal bestaande aandelen 2.425.728.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 54,26 EUR
Sector Financiële sector
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 162.590 EUR
Score corporate governance 4

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Dividend 1,32 1,26 1,16 1,10
Courante winst 2,45 2,50 2,30 2,19
Nettowinst 2,45 2,50 2,30 2,19
Courante cashflow 0,00 0,00 0,00 0,00
Netto cashflow 0,00 0,00 0,00 0,00
EBIT 0,00 0,00 0,00 0,00
EBITDA 0,00 0,00 0,00 0,00
Boekwaarde 38,10 37,00 36,42 34,03
Tastbare boekwaarde 29,10 28,00 27,82 25,21

Prestaties (in euro)

Axa Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 6,88 % -6,46 % -0,30 %
Rendement 6 maanden 0,74 % -5,42 % 10,54 %
Rendement 1 jaar -6,66 % -7,16 % 11,39 %
Rendement 5 jaar 8,55 % 2,55 % 13,58 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 2015 2014
Pay out - 50,57 % 50,24 % 49,17 %
Current ratio - - - -
Return on equity - 7,88 % 8,07 % 7,50 %
Total return on equity - 7,88 % 8,07 % 7,50 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - - - -
EBIT marge - - - -
EBITDA marge - - - -
Belastingvoet - 29,15 % 23,53 % 26,25 %
Gearing - - - -
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 8,50 % 7,89 % 7,82 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017 (e)
Dividendrendement 5,90 % 5,63 %
Koers/ Courante winst 9,13 8,95
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 0,59 0,60
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,77 0,80
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 8,20 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
axa
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden