Axa

FR0000120628
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
25,36 EUR 19/02/2018 10:22 Parijs
0,14 EUR (0,56 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
22,07 27,44  52 weken min max
15,39 % Rendement 1 jaar
5,15 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  De groep Axa bevestigt haar doelstellingen 3 maanden geleden - dinsdag 21 november 2017
  De koers blijft echter onder druk.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Axa wilt hercentreren op verzekeringen 4 maanden geleden - maandag 25 september 2017
  De groep denkt aan een alliantie voor zijn divisie vermogensbeheer.

  Het aandeel blijft goedkoop.
  KOPEN.

   

  Axa denkt aan een alliantie voor zijn divisie vermogensbeheer, die het al meerdere kwartalen moeilijk heeft onder druk van de concurrentie (knaagt aan de marges). Een fusie met de vermogensbeheertak van de bank Natixis behoort tot de mogelijkheden, en ook BNP Paribas zou geïnteresseerd zijn. Axa zou zich op die manier hercentreren op verzekeringen, een grote stap in het transformatieproces dat het nieuwe management heeft opgestart om de groei te bevorderen.

   

  Koers op het moment van de analyse : 24,96 EUR

   

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Hoeveel stormschade voor verzekeraars? 5 maanden geleden - woensdag 20 september 2017
  Er heerst nog veel onzekerheid over de omvang van de schade. Wat doet u best met aandelen van de sector?

  Het lijkt er op dat de verzekeraars aan de ergste scenario's ontsnapt zijn. Na de verliezen van de voorbije weken klimt de sector dan ook weer wat hoger.
  We laten echter de herverzekeringssector voor wat hij is.
  Onder de verzekeraars kunt u wel Axa steeds kopen en Aegon behouden. Zurich Insurance kunt u ook behouden, voor het dividend (rendement: 6,3% bruto).

  Verzekeraars rechten de rug

  Hoewel het nog te vroeg is om de exacte schade te becijferen die de orkaan Irma heeft aangericht in de Caraïben en in Florida, zijn de allergrootste rampscenario's vermeden. De verzekeringssector, die de voorbije drie weken 3,3% prijsgaf en sinds begin augustus al 5,1%, haalde dan ook opgelucht adem en klom deze week weer 2% hoger (in EUR). Bij een worstcasescenario werden de verliezen op meer dan 100 miljard USD geraamd, maar de eerste ramingen na de feiten maken gewag van 20 à 40 miljard USD, al zou dat bedrag nog kunnen stijgen. Hoe dan ook zijn de gevolgen van het recente natuurgeweld niet verwaarloosbaar voor de verzekeraars.

  Financiële gevolgen

  De verzekeraars die het hardst geraakt werden, zijn uiteraard lokale spelers zoals Allstate, Heritage Insurance en Travelers. Bij de Europese verzekeraars heeft nog geen enkele grote maatschappij het bedrag van haar verliezen bekendgemaakt, al liet het Duitse Allianz wel al weten dat het zijn maximale blootstelling aan de gevolgen van de orkaan Harvey (Texas eind augustus) op 220 miljoen euro begroot. Dat is minder dan 2% van de bedrijfswinst 2016. Allianz en het Zwitserse Zürich Insurance zijn ook blootgesteld aan de recente doortocht van Irma in Florida. De resultaten voor het 2de kwartaal 2017 toonden evenwel aan dat de soliditeit van de verzekeraars is verbeterd en we verwachten dan ook geen grote problemen met hun balansen en al evenmin dat ze bij de aandeelhouders zullen moeten aankloppen om hun eigen vermogen te versterken. Zelfs een schrapping van het dividend voor één jaar lijkt ons onwaarschijnlijk. Het prijskaartje voor de overstromingen zal overigens nog meevallen doordat veel van de getroffen woningen niet gedekt waren voor dit risico.

  Herverzekeraars

  Ook Europese herverzekeraars (verzekeraars van de verzekeringsmaatschappijen als het ware) zoals Swiss Re, Munich Re of Hannover Re zullen verliezen moeten incasseren, zonder dat hun reserves om dergelijke risico's te dekken evenwel compleet uitgeput zullen raken. De professionals uit deze sector kwamen begin september bijeen in Monaco en verwachten geen algemene stijging van de herverzekeringstarieven. Op wereldwijd niveau is er nog altijd sprake van onderverzekering tegen natuurrampen en ze verwachten hooguit dat de prijs van bepaalde contracten zich zal stabiliseren.

  Magere groei

  Door de aanhoudend lage rentevoeten in Europa daalt ook de winstgevendheid van de beleggingen (in de eerste plaats in obligaties) die verzekeraars doen met de hen toevertrouwde premies. En het zijn precies die beleggingen die het rendement bepalen van veel verzekeringscontracten.
  Doordat ze in het verleden hogere rendementen hebben beloofd, zijn verzekeraars vandaag geneigd om meer risico te nemen en te beleggen in activa die potentieel meer opbrengen om zo hun verplichtingen te kunnen blijven nakomen. Maar het toezichtkader voor verzekeraars (Solvency II-richtlijn) verplicht hen om een eigen vermogen aan te houden in functie van hun risicoblootstelling, wat dan weer weegt op hun rentabiliteit.
  Toch staan de verzekeraars niet noodzakelijk machteloos tegen die realiteit. Om een antwoord te vinden op het lagerenteklimaat van de voorbije jaren hebben ze (Axa, Aegon, ...) bijvoorbeeld nieuwe types levensverzekeringen ontwikkeld waarbij het risico op een zwakke prestatie van de onderliggende beleggingsportefeuille wordt gedragen door de verzekerden (type tak 23 of 21) of waarbij er wel een bepaald rendement wordt gewaarborgd, maar dan een heel laag.

  – Aegon is actief in de VS, hoofdzakelijk in levensverzekeringen. De impact van de natuurrampen is in deze fase beperkt en de groep versterkte recentelijk nog haar soliditeit.
  – Axa is vooral actief in levensverzekeringen en vermogensbeheer in de VS en zal geen grote schade oplopen door het recente natuurgeweld. De soliditeit van de Franse verzekeraar zit sinds een paar maanden in de lift en Axa is vastberaden om zijn inspanningen voort te zetten en zo zijn doelstellingen voor 2020 te halen. De koers houdt o.i. nog wat stijgingspotentieel achter de hand.
  – Zurich Insurance zou zijn herwonnen soliditeit kunnen aanwenden om zijn dividend op te krikken of een overname te doen die de groei kan stimuleren. De groep zal echter niet ontsnappen aan de impact van de tropische stormen.

  Koersen op het moment van de analyse

  Aegon: 4,79 EUR
  Axa: 24,55 EUR
  Zurich Insurance: 287,10 CHF

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Axa kan zijn koers nog hoger drijven 5 maanden geleden - woensdag 30 augustus 2017
  Axa heeft een puik eerste halfjaar achter de rug en blijft voor de lange termijn degelijke doelstellingen nastreven.

  Op korte termijn speelt de lage rente in zijn nadeel. Interessant aandeel voor de beginnende belegger. KOPEN.

   

  De netelige context in de verzekeringssector heeft een impact op de halfjaarwinst van Axa. Desondanks zijn de resultaten zeker niet slecht. Over het 1e halfjaar klom de bedrijfswinst met 4% en stegen de inkomsten in de 3 divisies: levensverzekeringen (+4%), schadeverzekeringen (+6%) en vermogensbeheer (+11%). In de schadeverzekeringen voor bedrijven en ziekteverzekeringen blijft Axa het goed doen. Overigens neemt zijn soliditeit toe. Wel zal de groep om haar doelstellingen tegen 2020 te bereiken nieuwe groeipolen moeten vinden. Momenteel rondt ze een investering af in India. Overigens zal ze kunnen rekenen op de inkomsten uit de beursintroductie van een klein deel van de activiteiten in de VS (2018) om haar investeringen verder te financieren, o.m. toekomstige overnames. Gezien de liquiditeiten waarover ze nu beschikt, kan ze hieraan 1 miljard euro per jaar besteden. Axa mikt in de verzekeringssector op het gezondheids- en bedrijvensegment alsook op de Aziatische markten die op het vlak van verzekeringsproducten over flink wat potentieel beschikken. We handhaven onze winstramingen per aandeel op 2,5 EUR voor 2017 en 2,6 EUR voor 2018.

   

  Koers op het moment van de analyse: 24,26 EUR

   

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Axa dringt het aantal agentschappen in België terug 9 maanden geleden - vrijdag 19 mei 2017
  Ook zet de groep haar plan tegen 2020 verder.

  Het aandeel blijft goedkoop.
  KOPEN.

   

  Axa dringt net als zijn concurrenten BNP Paribas en ING, het aantal agentschappen in België terug (rekening houdend met de maturiteit van de Belgische spaarmarkt), Overigens wil de groep meer vaste commissies uit het vermogensbeheer putten. (minder afhankelijk van de situatie op de beurzen). Ook zet ze haar plan tegen 2020 verder om haar winstgevendheid op te voeren.

   

  Koers op het moment van de analyse: 23,80 EUR

   

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 27,44 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 22,07 EUR
ISIN-code FR0000120628
Beurs Parijs
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,56
Volatiliteit 21,98 %
Aantal bestaande aandelen 2.425.728.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 61,18 EUR
Sector Financiële sector
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 156.678 EUR
Score corporate governance 4

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Dividend 1,30 1,22 1,16 1,10
Courante winst 2,60 2,50 2,30 2,19
Nettowinst 2,60 2,50 2,30 2,19
Courante cashflow 0,00 0,00 0,00 0,00
Netto cashflow 0,00 0,00 0,00 0,00
EBIT 0,00 0,00 0,00 0,00
EBITDA 0,00 0,00 0,00 0,00
Boekwaarde 39,00 37,70 36,42 34,03
Tastbare boekwaarde 31,00 29,00 27,82 25,21

Prestaties (in euro)

Axa Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 0,46 % -1,12 % -0,07 %
Rendement 6 maanden 0,72 % 0,40 % 4,08 %
Rendement 1 jaar 15,39 % 2,84 % -0,21 %
Rendement 5 jaar 18,77 % 5,78 % 14,03 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 2015 2014
Pay out - 50,57 % 50,24 % 49,17 %
Current ratio - - - -
Return on equity - 7,88 % 8,07 % 7,50 %
Total return on equity - 7,88 % 8,07 % 7,50 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - - - -
EBIT marge - - - -
EBITDA marge - - - -
Belastingvoet - 29,15 % 23,53 % 26,25 %
Gearing - - - -
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 8,50 % 7,89 % 7,82 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017 (e)
Dividendrendement 5,15 % 4,84 %
Koers/ Courante winst 9,70 10,09
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 0,65 0,67
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,81 0,87
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,67 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
axa
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden