Axa FR0000120628

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
24,33 EUR 27/04/2017 16:35 Parijs
-0,42 EUR (-1,68 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
16,31 25,03  52 weken min max
14,20 % Rendement 1 jaar
4,93 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse

  Na een hoge vlucht in het 2e halfjaar 2016 trappelt de koers van Axa ter plaatse

  1 maand geleden - vrijdag 17 maart 2017
  Houdt hij wel rekening met alle troeven van de groep?
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse

  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  3 maanden geleden - vrijdag 6 januari 2017
  Gezien de recente stijging van de beurzen zou u geneigd kunnen zijn bepaalde aandelen te verkopen en uw winst op te strijken. Maar een aandeel met een fikse koersstijging achter de rug is niet noodzakelijk overgewaardeerd en kan over een min of meer mooi stijgingspotentieel blijven beschikken.
  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  Verkoop deze 8 aandelen niet!

  En dus nog een plaats in uw portefeuille verdienen. De volgende 8 aandelen gingen onlangs flink hoger, maar toch mag u ze nog in portefeuille houden. Zorg er wel voor dat ze niet meer dan 5 % van de totale waarde van uw portefeuille aan individuele aandelen overschrijden.

  KOPEN

  Axa (verzekeringen) 
  De stijging van de langetermijnrente zal de groepswinsten wat oppeppen, waardoor Axa wellicht zijn groeidoelstellingen zal kunnen bereiken. Bovendien zorgen het plan "Ambitie 2020" en de kostenbesparingen voor een betere visibiliteit op de vooruitzichten. De koers bedraagt 10 maal de verwachte winst per aandeel voor 2017 en blijft over potentieel beschikken.

  BMW (autosector) 
  BMW blijft mooi groeien. Over de 11 eerste maanden van 2016 klom de omzet met 6% t.o.v. dezelfde periode in 2015. En al groeit de omzet nu trager dan in het verleden, toch doet BMW het beter dan de concurrentie dankzij een aantrekkelijker en uitgebreider gamma en de populariteit van SUV's (X-gamma). Over 2016 zou BMW dus winst moeten boeken ondanks de impact van de stijgende personeelskosten op de winstgevendheid. Op langere termijn zullen de gerenommeerde merken van de groep (Mini en Rolls-Royce inbegrepen) de omzet en de winst stutten. Het koerspotentieel is niet uitgeput.

  Chevron (olie)
  De strategie om kosten te besparen en in te spelen op de lagere olieprijs, werpt haar vruchten af. De groep slaagt er zo in om liquiditeiten te genereren en de schuldenberg af te bouwen, maar ook en vooral om het dividend te handhaven. Bovendien houdt de koers onvoldoende rekening met de hoop op een verdere, trage opvering van de olieprijs o.m. dankzij het akkoord gesloten binnen de OPEC. Het aandeel van Chevron blijft een degelijk en aanlokkelijk aandeel.

  Cisco (technologie)
  Over de laatste jaren kon Cisco ondanks de vertragende omzetgroei zijn comfortabele winstgevendheid waarborgen dankzij een degelijk kostenbeheer. In de volgende jaren zal de vraag naar de producten van Cisco wellicht opveren doordat de nood aan communicatieapparatuur opnieuw zal toenemen (o.a. 5G). Bovendien zou de groep, die meer dan 60 miljard op buitenlandse rekeningen heeft staan, wel eens kunnen profiteren van één van de belangrijkste maatregelen die Trump aankondigde, namelijk een verlaging van de belastingen op alle cash die naar de VS wordt gerepatrieerd.

  Rio Tinto (mijnen)
  De koersremonte is nog niet afgelopen. Het aandeel beschikt nog over stijgingspotentieel. Het zit er dan ook dik in dat de grondstofprijzen zullen blijven stijgen dankzij de opverende Chinese vraag en het vooruitzicht van een toenemende vraag in de VS (Trump kondigde grote infrastructuurwerken aan). Overigens doet de groep aanzienlijke inspanningen om meer liquiditeiten te genereren door haar productiviteit op te drijven en activa af te stoten.

  HOUDEN

  ArcelorMittal (staal) 
  Dankzij de kostenbesparingen en de remonte van de staalprijs kan de winstgevendheid opnieuw herstellen. Overigens verstevigde de kapitaalverhoging, die in het 1e kwartaal 2016 werd doorgevoerd, de soliditeit van de groep. Maar al valt een stijging van de staalprijs te verwachten als gevolg van de protectionistische maatregelen die Trump aankondigde, toch blijft de sector kampen met een aantal negatieve factoren (zwakke vraag, chronische overcapaciteit). Bijgevolg raden we u af het aandeel te kopen.

  National Grid (elektriciteit)
  In juli 2016 bereikte de koers een historisch hoogtepunt o.m. dankzij het feit dat het aandeel een vluchtwaarde bij uitstek is. Bovendien stootte de groep haar gastak af in het VK. Zo kan ze vanaf nu focussen op dynamischere activiteiten (en een uitzonderlijk dividend uitkeren in 2017). Ondanks de duik die de koers inmiddels maakte, is het aandeel niet koopwaardig. Wel mag u het in portefeuille houden omwille van zijn defensief karakter en dividendrendement (4,7% bruto).

  Zurich Insurance (verzekeringen)
  De Zwitserse groep is begonnen de vruchten te plukken van de initiatieven die ze in 2015 nam om haar marges aan te dikken. Maar rekening houdend met de concurrentie moest de groep nog een stap verder gaan, wat ze ook deed in februari 2016, toen ze een versnelling van haar herstructurering aankondigde. Wellicht zal dit het dividend van de volgende jaren waarborgen. De koers houdt echter al grotendeels rekening met al dit goede nieuws.

  Deel dit artikel

 • Analyse

  Axa: overdreven afgestraft

  6 maanden geleden - dinsdag 11 oktober 2016

  Axa blijft groeien ondanks een moeizaam eerste halfjaar.

  De koers-winstverhouding beperkt zich tegenwoordig echter tot 8 terwijl dit over de laatste 5 jaar 11 was en het gemiddelde van de verzekeringssector 10 bedraagt. Een overdreven sanctie. Profiteer van de koersdip.
  KOPEN.

   

  Axa bevestigt nogmaals niet met een grote concurrent te willen fuseren en ontkent zo de geruchten over een mogelijke samensmelting met het Italiaanse Generali. Had de operatie wel plaatsgevonden, dan had Axa een nieuwe strategische weg moeten inslaan, terwijl de groep de laatste jaren gegroeid is dankzij kleinere overnames. Wij van onze kant menen dat Axa zich eerder op zijn interne prestaties moet toeleggen en niet op overnames. En net op dit punt legde de nieuwe CEO de nadruk tijdens de recente ontmoeting met de Axa-beleggers. Om de doelstellingen tegen 2020 te bereiken (omzetgroei, winstgevendheid), voorziet de groep een strikt kostenbeheer in de schadetak, een versterking op het vlak van ziekteverzekeringen… Na een moeilijk eerste halfjaar is dit geruststellend. We tippen op een winst per aandeel van 2,20 EUR in 2016, 2,40 EUR in 2017 en 2,50 EUR in 2018. Het aandeel verdient nog steeds een plaats in uw portefeuille en is ideaal om uw eerste stappen te zetten op de beurs. Beleg echter maximum 5 % van uw vermogen in individuele aandelen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 20,47 EUR

   

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse

  Axa: teleurstellend resultaat

  8 maanden geleden - dinsdag 9 augustus 2016

  Maar de directie blijft in de toekomst vertrouwen.

  Het aandeel blijft goedkoop.
  KOPEN.

   

  Axa heeft een teleurstellend resultaat gepubliceerd, ten gevolge van verliezen op financiële instrumenten. Door de natuurrampen daalt het bedrijfsresultaat van de schadeverzekering met 9 %.Ondanks alles blijft de directie geloven in haar bekwaamheid om haar doelstellingen te bereiken in 2020.

   

  Koers op het moment van de analyse: 18,12 EUR

   

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning…), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.


  Deel dit artikel

 • Analyse

  Axa: degelijke doelstellingen tegen 2020

  10 maanden geleden - donderdag 23 juni 2016

  Na de recente renteverlaging werd de koers overdreven afgestraft.

  Profiteer hiervan. Het aangekondigd plan 2020 gaat de goede richting op en zal op termijn de winstgevendheid opkrikken. Axa maakt deel uit van onze aandelenselectie om uw eerste stappen op de beurs te zetten.
  KOPEN.

   

  De doelstellingen van het plan 2020 zijn conform onze verwachtingen. Wel liggen ze iets lager dan die van het plan 2015. Axa is realistisch: het houdt rekening met het lage rentepeil en de zwakke economische groei. Wellicht is het inderdaad beter om nu zeker te spelen dan later de ambities bij te schroeven. Axa tipt tegen 2020 op o.a. een stijging van de bedrijfswinst van 3 à 7 % per jaar (in functie van evolutie van de rente) en van de besparingen (±0,1 EUR per aandeel per jaar volgens onze ramingen). In de tak leven zal Axa blijven focussen op contracten die op de beurs beleggen en op zijn aanbod Voorzorg en gezondheid. En in niet-leven wil het zich verder richten op producten voor bedrijven (minder concurrentieel) en de groeilanden (meer groei). Wat het resultaat 2016 betreft, zal de meerwaarde op de verkoop van gebouwen in de VS worden tenietgedaan door een minwaarde op de afstoting van Britse activa en de kosten als gevolg van de overstromingen in Frankrijk (nog erg vaag). We verlagen onze winstramingen per aandeel tot 2,30 EUR (t.o.v. 2,40 ervoor). Voor 2017 tippen we op 2,50 EUR.

   

  Koers op het moment van de analyse: 20,91 EUR

   

  Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen, schadeverzekeringen (woning …), vermogensbeheer, bankwezen en ontwikkelt zich progressief op internationaal niveau.

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 25,03 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 16,31 EUR
ISIN-code FR0000120628
Beurs Parijs
Noteert op Euronext Brussel neen
Bèta 1,56
Volatiliteit 25,20 %
Aantal bestaande aandelen 2.444.478.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 60,48 EUR
Sector Financiële sector
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 154.841 EUR
Score corporate governance 4

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 (e) 2015 2014
Dividend 1,22 1,16 1,10 0,95
Courante winst 2,50 2,40 2,19 -
Nettowinst 2,50 2,40 2,19 1,95
Courante cashflow - - - -
Netto cashflow - - - -
EBIT - - - -
EBITDA - - - -
Boekwaarde 36,48 35,20 34,03 25,73
Tastbare boekwaarde 27,68 26,40 25,21 19,17

Prestaties (in euro)

Axa Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 5,70 % 5,78 % 1,97 %
Rendement 6 maanden 19,50 % 13,75 % 12,01 %
Rendement 1 jaar 14,20 % 11,93 % 18,66 %
Rendement 5 jaar 24,40 % 8,61 % 15,71 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 (e) 2015 2014
Pay out - - 50,24 % 49,17 %
Current ratio - - - -
Return on equity - - - -
Total return on equity - - 8,07 % 7,50 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - - - -
EBIT marge - - - -
EBITDA marge - - - -
Belastingvoet - - 23,53 % 26,25 %
Gearing - - - -
Eigen vermogen/ Balanstotaal - - 7,89 % 7,82 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016 (e)
Dividendrendement 4,93 % 4,69 %
Koers/ Courante winst 9,90 10,31
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 0,68 0,70
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,89 0,94
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,76 % -

(e) : raming

 • Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U moet een antwoord ingeven

  Vorige Volgende

 • Vorige Volgende

 • U hebt de survey vervolledigd

  Verzenden