Atenor BE0003837540

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
48,30 EUR 23/11/2017 10:30 Brussel
0,00 EUR (0,00 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
44,00 50,50  52 weken min max
10,45 % Rendement 1 jaar
3,02 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Atenor bevestigt dynamisme in Hongarije 2 dagen geleden - dinsdag 21 november 2017
  Het project van Boedapest is een succes.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Atenor investeert opnieuw in Centraal-Europa 1 maand geleden - maandag 9 oktober 2017
  Met een derde project in Roemenië.

  Het aandeel is goedkoop.
  KOPEN.

   

  Atenor investeert in het licht van zijn ervaringen verder in Centraal-Europa en start een derde project in Roemenië. Tegen eind 2017 zal de groep een nieuw terrein kopen van ±44000m² in de omgeving van Boekarest (waar de leegstand erg laag ligt) en zal ze er kantoren bouwen.

   

  Koers op het moment van de analyse : 49,70 EUR

   

  Atenor is een Belgische projectontwikkelaar (kantoren, residentiële bouw, winkels), actief in België (66 % van de portefeuille), Luxemburg(3 %) en Centraal-Europa (31 %). Kon zich ondanks het overaanbod op de Brusselse kantorenmarkt de laatste jaren goed ontwikkelen op het vlak van residentiële projecten (41 % van zijn portefeuille).

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Atenor: opportunistisch maar voorzichtig 2 maanden geleden - donderdag 7 september 2017
  De projectontwikkelaar, die een strategie volgt gericht op Europa en kantoorvastgoed, boekt al 25 jaar uitstekende resultaten.
  Atenor: opportunistisch maar voorzichtig

  Atenor: opportunistisch maar voorzichtig

  In 2016 trok Atenor voor de eerste maal in 6 jaar zijn dividend op (uitgekeerd in mei 2017). Gezien de visibiliteit rekening houdend met het aantal vergevorderde projecten in portefeuille, tippen we op een dividendverhoging van 2% per jaar voor de komende jaren, goed voor een rendement van 3,1% netto tegen de huidige koers. KOPEN.

  Succesvol bedrijf

  Atenor investeert in zijn eentje of samen met partners in winstgevende projecten op toplocaties. De groep beheert het hele proces, van de plannen tot de afwerking. Zo zorgt ze voor de bouwvergunningen, de financiering van de projecten, het verhuren van de panden en de verkoop ervan. Doel is om meerwaarde te creëren, of dit nu via de oplevering van een pand is of tijdens de realisatie van een project. Elk project duurt gemiddeld 4 à 5 jaar, al kan dit korter of soms ook veel langer zijn afhankelijk van de economische of politiek-administratieve factoren. Zo lopen de projecten in Hongarije en Roemenië, die aan de vooravond van de crisis werden opgestart, nu pas op hun einde en zal het Victor-project aan het station van Brussel-Zuid (terrein verworven in 2008) pas in 2022 het licht zien!

  Risicobeheer

  – In projectontwikkeling is het cruciaal de risico's correct in te schatten (zowel financieel als operationeel). De uitstekende resultaten van de laatste 25 jaar tonen aan dat de groep het op dit vlak uitermate goed doet.

  – Op financieel vlak past Atenor een hefboomeffect toe door schulden aan te gaan. Zo evolueert zijn schuldenberg in functie van de inkomsten en de uitgaven in de loop van de projecten. En al kampt de groep met een hoge schuld op papier (1,9x het eigen vermogen op 30/06), toch neemt ze momenteel af daar tal van projecten inmiddels in een vergevorderde fase zitten. Ook dient de schuld gezien de kwaliteit van de panden (toplocaties, soms al verhuurd...) te worden gerelativeerd. Verder gaat Atenor erg gedisciplineerd te werk. Zo koopt de groep enkel grond aan de hand van haar eigen vermogen, dit om financiële problemen te vermijden, mocht de bouwvergunning op zich laten wachten. Ook keert Atenor voorzichtigheidshalve slechts een deel van zijn winst uit (56% in 2016) opdat het eigen vermogen zou blijven toenemen en meer nieuwe projecten zouden kunnen worden opgestart zonder kapitaalverhogingen te moeten doorvoeren, wat een winstverwatering voor de aandeelhouder met zich zou meebrengen. In de portefeuille van Atenor steken vandaag 18 projecten in 10 steden, goed voor 720.000 m² (t.o.v. 7 of 8 projecten 10 jaar geleden).

  – Niet alleen heeft Atenor steeds meer projecten in portefeuille, de projectontwikkelaar tracht zich bovendien geografisch te diversifiëren. Zo wil de groep behalve op haar historische markt (België, Luxemburg) ook actiever zijn in de rest van Europa. Ook wil ze meer focussen op kantoorvastgoed (62% van de portefeuille t.o.v. 56% een jaar geleden). Atenor is namelijk opportunistisch en investeert waar de groeivooruitzichten fraai ogen.

  Eind goed, al goed 

  Het heeft lang geduurd vooraleer de eerste 2 kantoorprojecten in Centraal-Europa (Boedapest, Boekarest; meer dan 200 000 m²!), die de groep voor de crisis in 2008 opstartte, iets opleverden. Inmiddels zijn beide 2 markten weer dynamisch en kan Atenor de vruchten plukken van de stijgende vraag. Zo werden 3 van de 6 gebouwen in Boedapest al gebouwd en verkocht en is het 1e project in Boekarest (73 180 m² over 3 gebouwen) praktisch volledig verhuurd. Dit betekent dat Atenor tegen de verkoop ervan (2018?) nog veel huurinkomsten zal binnenrijven. Het duurde langer dan voorzien maar uiteindelijk verwachten we dat de groep uit de verkoop van de 2 projecten een meerwaarde zal opstrijken conform de gemiddelde doelstelling (500 EUR/m²) die bij het opstarten van elk nieuw project wordt vooropgesteld.

  Nieuwe projecten

  Gezien zijn ervaringen in Hongarije en Roemenië, die kunnen bogen op de sterkste groei in de EU, verwierf Atenor een terrein in Boedapest (kantoren en handelspanden), terwijl het iets meer dan een jaar geleden een perceel kocht in Boekarest (kantoren). En in juli kondigde het behalve een project in Luxemburg nog een eerste project in Frankrijk aan in de buurt van La Défense in Parijs en dit in samenwerking met een minderheidspartner, die in die wijk erg actief is. Overigens zou tegen eind 2017 ten minste nog een ander project moeten worden bekendgemaakt. 

  Vooruitzichten

  In het 1e halfjaar droegen 10 van de 18 projecten in portefeuille bij tot de winst (2,97 EUR per aandeel). Nu mikt Atenor voor 2017 op een even hoge winst als in 2016 (3,62 EUR per aandeel). De huurinkomsten en de inkomsten uit de verkoop en bouw van de panden zouden moeten voldoen om dit te bereiken. Gezien tal van projecten in een vergevorderd stadium zitten, mikken we op een winst van 5 à 6 EUR vanaf 2018. Hierdoor zou de groep haar dividend regelmatig kunnen optrekken (+ 2% per jaar). Voor 2017 tippen we op 1,46 EUR netto.

  Koers op het moment van de analyse: 47,49 EUR

  Atenor is een Belgische projectontwikkelaar (kantoren, residentiële bouw, winkels), actief in België (66% van de portefeuille), Luxemburg(3%) en Centraal-Europa (31%). Kon zich ondanks het overaanbod op de Brusselse kantorenmarkt de laatste jaren goed ontwikkelen op het vlak van residentiële projecten (41% van zijn portefeuille).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Atenor kan al op een goed resultaat rekenen voor 2017 7 maanden geleden - vrijdag 7 april 2017
  Het zal in lijn liggen met dat van 2016.

  Het aandeel is goedkoop.
  KOPEN.

   

  Atenor bevestigde de verkoop van een 3e gebouw in Boedapest. De verkoopovereenkomst werd al in februari bekendgemaakt. Op de 6 gebouwen die het project in Hongarije telt, werden nu al 3 gebouwen verkocht (1 in 2016, 2 in 2017) en is er één gebouw in opbouw, waarvan al 20% verhuurd is. Samen met de 2 gebouwen die eerder dit jaar werden verkocht, is het nu al zeker dat het resultaat van 2017 in lijn zal liggen met dat van 2016.

  Koers op het moment van de analyse: 49,65 EUR

  Atenor is een Belgische projectontwikkelaar (kantoren, residentiële bouw, winkels), actief in België (66 % van de portefeuille), Luxemburg(3 %) en Centraal-Europa (31 %). Kon zich ondanks het overaanbod op de Brusselse kantorenmarkt de laatste jaren goed ontwikkelen op het vlak van residentiële projecten (41 % van zijn portefeuille).

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Atenor plukt eindelijk de vruchten van zijn investeringen in Hongarije en Roemenië 8 maanden geleden - dinsdag 14 maart 2017
  De projectontwikkelaar maakte voor 2016 een goed resultaat bekend, heeft vertrouwen in de toekomst en trok zijn dividend op.

  De 3 recente verkopen in Hongarije zijn beslissend en de projectenportefeuille biedt een goede visibiliteit voor de volgende 5 jaar. Bijgevolg zou de groep haar dividend moeten kunnen handhaven (stijgt opnieuw na 5 stabiele jaren). Volgens ons zou het dividend voor 2017 een dividendrendement van 2,9% netto kunnen bieden.
  KOPEN.

   

  Winst conform verwachtingen
  De winst 2016 bedroeg 3,62 EUR per aandeel (3,59 in 2015) conform de verwachtingen van Atenor. Dit resultaat is voor 60% te danken aan 2 projecten (Vaci Greens, Boedapest; Trebel, Europees kwartier in Brussel). In totaal droegen 12 projecten bij tot de winst 2016 (10 in 2015). Hiervan is 75% afkomstig van kantoorvastgoed en 25% van residentieel vastgoed.

   

  Beterschap in Hongarije en Roemenië
  Atenor zat lang opgescheept met projecten in Hongarije en Roemenië, die het net voor de financiële crisis in 2008 voor een hoge prijs had gekocht. Wel zijn deze projecten erg goed gelegen. Ook profiteerde Atenor van de crisis om goedkoop te bouwen en er vandaag flink wat munt uit te slaan.

  Op de site Vaci Greens (6 panden) werd in 2016 een gebouw verkocht met een meerwaarde van bijna 500 EUR per m² (conform gemiddelde doelstellingen van Atenor). Sindsdien werden nog 2 andere panden verkocht. Die zullen wellicht evenveel opbrengen. De 3 laatste moeten nog worden gebouwd. Maar de markt lijkt alvast geïnteresseerd.

  Ook in Roemenië ziet men een gunstige evolutie dankzij de sterke economische groei van het land. De huurinkomsten zullen tegen maart 2018 bijna verdubbelen (geleidelijke bezetting, einde gratis periode). Ook zouden in 2018 panden kunnen worden verkocht.

   

  Goede visibiliteit
  In 2017 zullen minimum 11 van de 16 lopende projecten (630 441 m²) tot de winst bijdragen. In 2017-'18 zullen Hongarije en Roemenië een beslissende rol spelen. Dankzij hun overvloedige liquiditeiten zal Atenor bouwprojecten financieren en nieuwe projecten starten. 10 jaar geleden had het 7 projecten, vandaag zijn dat er 16 en de groep kan nog méér aan. De winst 2017 zal o.i. op zijn minst even hoog uitkomen als in 2016. En voor 2018 tippen we op 6 EUR per aandeel.

   

  Opnieuw dividendstijging
  Gezien het resultaat 2016 en de goede visibiliteit trekt Atenor zijn dividend met 2% op tot 2,04 EUR bruto (1,428 EUR netto). Al is dit minder dan onze ramingen, het is een teken dat de groep in de volgende jaren dit groeiritme wil aanhouden.

   

  Koers op het moment van de analyse:49,40 EUR

   

  Atenor is een Belgische projectontwikkelaar (kantoren, residentiële bouw, winkels), actief in België (66 % van de portefeuille), Luxemburg(3 %) en Centraal-Europa (31 %). Kon zich ondanks het overaanbod op de Brusselse kantorenmarkt de laatste jaren goed ontwikkelen op het vlak van residentiële projecten (41 % van zijn portefeuille).

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 50,50 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 44,00 EUR
ISIN-code BE0003837540
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,75
Volatiliteit 14,68 %
Aantal bestaande aandelen 5.631.070
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,27 EUR
Sector Bouw en Vastgoed
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 83 EUR
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 2015 2014
Dividend 1,46 1,43 1,46 1,50
Courante winst 3,70 3,63 3,55 2,85
Nettowinst 3,70 3,63 3,55 2,85
Courante cashflow 3,79 3,63 3,55 2,85
Netto cashflow 3,79 3,63 3,55 2,85
EBIT 6,39 6,29 6,06 5,64
EBITDA 6,48 6,29 6,06 5,64
Boekwaarde 23,84 22,22 22,54 21,30
Tastbare boekwaarde 23,42 21,80 21,95 20,67

Prestaties (in euro)

Atenor Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 1,88 % 3,00 % 5,69 %
Rendement 6 maanden 2,11 % -1,04 % 3,53 %
Rendement 1 jaar 10,45 % 13,50 % 5,92 %
Rendement 5 jaar 11,04 % 7,33 % 15,34 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 2015 2014 2003
Pay out 57,82 % 58,01 % 73,30 % 168,41 %
Current ratio 2,06 2,14 1,95 1,40
Return on equity 16,32 % 15,74 % 13,58 % -8,12 %
Total return on equity 16,32 % 15,74 % 13,58 % 4,50 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge 12,29 % 15,45 % 12,49 % -0,88 %
EBIT marge 21,34 % 26,38 % 24,71 % -2,45 %
EBITDA marge 21,34 % 26,38 % 24,71 % 4,18 %
Belastingvoet 21,01 % 28,46 % 33,94 % -
Gearing 271,93 279,92 230,87 139,08
Eigen vermogen/ Balanstotaal 18,60 % 22,96 % 25,13 % 24,14 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016
Dividendrendement 3,02 % 2,96 %
Koers/ Courante winst 13,05 13,32
Koers/ Courante cashflow 12,74 13,32
Koers/ Boekwaarde 2,03 2,17
Koers/ Tastbare boekwaarde 2,06 2,22
Prijs per netto vermogenswaarde 0,85 0,85
Verwacht rendement op lange termijn 7,37 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden