Apple

US0378331005
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
173,74 USD 22/02/2018 17:24 Nasdaq
2,67 USD (1,56 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
136,53 179,26  52 weken min max
8,73 % Rendement 1 jaar
1,54 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Apple zal geen uitzonderlijk dividend uitkeren gisteren - woensdag 21 februari 2018
  Dit is geen slecht nieuws…
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Recordkwartaal voor Apple 17 dagen geleden - maandag 5 februari 2018
  De winst breekt recordniveaus dankzij de blijvende populariteit van de iPhone-modellen.

  Het lijkt ons nog te vroeg om uw winst te nemen.
  HOUDEN.

  In het 1ste kwartaal van het huidige boekjaar (einde op 30/09) klom de winst 16% hoger, tot 3,92 USD p.a. De omzet steeg met 13%, met dank aan het blijvende succes van de iPhone (70% van de groepsomzet over het kwartaal). De verkoop van de nieuwe modellen iPhone X, iPhone 8 en 8 Plus is goed gestart. De verkochte volumes daalden wel met 1%, maar de gemiddelde verkoopprijs is met 15% gestegen naar 796 EUR (t.o.v. 641 voorheen). Apple kan zich fors hogere prijzen dan de concurrentie veroorloven dankzij de bijna onvoorwaardelijke trouw van zijn klanten en het bedrijf heeft zo een erg hoge rentabili-teit. Voor het lopende kwartaal mikt de groep op een omzetstijging van 15%. Na het voorbije recordkwartaal en gezien de verwachte daling van de belastingvoet (fiscale hervorming VS), verhogen we onze winstramingen naar 11,70 USD p.a. voor dit boekjaar en naar 13,30 USD voor het volgende. Apple liet ook weten dat het van plan is om zijn overtollige cash (vandaag 163 miljoen dollar) de komende jaren tot nul te reduceren. Een groot deel daarvan zal wellicht terugvloeien naar de aandeelhouders via de inkoop van eigen aandelen en/of hogere dividen-den. Meer details worden bekendge-maakt bij de publicatie van de volgende kwartaalresultaten (in april).

  Koers op het moment van de analyse: 160,50 USD

  Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is een toonaangevende speler op het vlak van smartphones (iPhone; 62% van de omzet), tablets (iPad; 8%), computers (Apple Mac; 11%) en andere diensten of apparatuur (19%).

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De koers van Apple boerde achteruit 1 maand geleden - woensdag 3 januari 2018
  Er wordt gespeculeerd dat de verkopen van de iPhone X het niet zo goed doen.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN. 

  De koers boerde achteruit na nieuwe speculaties rond de verkoop van de iPhone X, die in november 2017 werd gelanceerd. Zo zou Apple volgens een analist minder bestellingen hebben gedaan bij zijn Aziatische leveranciers daar het voor het 1e kwartaal 2018 ontgoochelende verkopen zou voorzien. Overigens erkende de groep dat ze een aantal van haar vroegere modellen heeft vertraagd, waardoor ze voor de rechtbank wordt gesleept. Dit zou aanleiding kunnen geven tot een collectieve procedure met schadevergoedingen tot gevolg.

  Koers op het moment van de analyse: 172,26 USD

  Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is een toonaangevende speler op het vlak van smartphones (iPhone; 63% van de omzet), tablets (iPad; 10%), computers (Apple Mac; 11%) en andere diensten of apparatuur (16%).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Apple overweegt om obligaties uit te geven voor ongeveer 7 miljard dollar! 3 maanden geleden - dinsdag 14 november 2017
  Maar waarom wil de groep geld lenen terwijl ze op een berg liquiditeiten zit?

  Doel is om een dividend uit te keren en de inkoop van eigen aandelen te financieren.
  Ondertussen raden we u alleszins aan het aandeel van Apple te houden. De groep zette goede resultaten neer en ook de vooruitzichten zijn gunstig.

  Ondanks het feit dat de Amerikaanse technologiegigant Apple op een enorme cashberg zit van 268,9 miljard dollar (eind september), wil de groep opnieuw obligaties uitgeven (wellicht voor 7 miljard dollar), dit om een dividend uit te keren en de inkoop van eigen aandelen te financieren.

  Maar waarom leent Apple überhaupt nog geld? Omwille van de Amerikaanse fiscus? Inderdaad. Amerikaanse bedrijven die geld naar de VS repatriëren, worden hierop namelijk tegen 35% belast. Zo’n 94% van Apple’s cashberg bevindt nu zich buiten de VS. Voor Apple is het dus duurder om een stuk van de cash uit te keren (en 35% belastingen te betalen) dan nieuwe schulden aan te gaan via de uitgifte van obligaties.

  Als het van Trump afhangt, zal een dergelijke omslachtige beweging binnenkort echter niet meer nodig zijn. De president wil Amerikaanse bedrijven namelijk aanzetten hun cash terug naar de VS te halen door het belastingtarief te verlagen van 35 naar 10%. Ook Apple zou hiervan kunnen profiteren.

  Koers op het moment van de analyse: 173,97 USD

  Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is een toonaangevende speler op het vlak van smartphones (iPhone), tablets (iPad), computers (Apple Mac) en andere diensten of apparatuur.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Apple viert tiende verjaardag iPhone 5 maanden geleden - vrijdag 15 september 2017
  Zoals elk jaar in deze periode stelde technologiereus Apple zijn nieuwe producten aan het publiek voor.

  Blikvanger dit keer was de iPhone X, die de 10de verjaardag van de vermaarde smartphone in de verf moet zetten. Hoewel de koers hoge toppen scheert, vinden we het nog te vroeg om uw winst te nemen.
  HOUDEN.

  Spectaculaire opmars

  Sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 kan het paradepaardje van de groep op heel wat bijval rekenen: de 1,2 miljard verkochte exemplaren zeggen genoeg. Een constante doorheen al die jaren is dat Apple zich in de hoogste regionen van het gamma positioneert en weigert om toegevingen te doen op de prijs. Het bedrijf laat het midden- en budgetsegment van de smartphonemarkt aan de concurrentie, wat ook verklaart waarom het maar een marktaandeel van 12% heeft, t.o.v. 23% voor de Koreaanse marktleider Samsung. Maar Apple eigent zich wel bijna 80% van de winsten in deze markt toe! Dat succes gaf ook de verkoop van andere Apple-producten een boost. Resultaat: Apple zag zijn winst maar liefst vertienvoudigen in 10 jaar tijd en zijn beurskapitalisatie zwol aan tot ruim 820 miljard dollar, goed voor de titel van 's werelds grootste multinational.

  Innovaties op de afspraak?

  Om zijn leiderschap te bewaren, moet Apple zijn aanbod voortdurend verbeteren. Zo introduceerde het op 12 september de nieuwste telgen in de iPhone-familie (goed voor 63% van de omzet in 2015/16). Naast de iPhone 8 en de iPhone 8s, verbeterde versies van de iPhone 7, ging de meeste aandacht naar de iPhone X. Die heeft behoorlijk wat nieuwigheden aan boord, maar geen echte technologische revoluties in vergelijking met de concurrentie: OLED-scherm zonder randen, verdwijnen van de home-knop, draadloos opladen, camera’s met gezichtsherkenning, augmented reality, enz. Naast de smartphones werden ook de nieuwe smartwatch (iWatch 3) en Apple-tv (4K HDR) gelanceerd. Die nieuwigheden zullen o.i. volstaan om de huidige klantenbasis te plezieren maar niet om de groei echt fors hoger te stuwen.

  Groei vertraagt...

  De smartphonesector vertoont langzaam maar zeker signalen van verzadiging. Bij gebrek aan baanbrekende innovaties (de laatste dateert van 2010 met de iPad) haalt Apple niet meer zijn groeiritme van weleer, ook al omdat na de intrede op de Chinese markt, die 3 jaar geleden nog met veel tromgeroffel gepaard ging, de verkopen daar stagneren. Toch zijn die meer gematigde groeivooruitzichten niet meteen problematisch. Apple is en blijft in betere doen dan de meeste van zijn concurrenten en het uitstekende merkimago en zijn trouwe klantenbasis maken het mogelijk om hoge prijzen en bijgevolg een comfortabele rentabiliteit te handhaven. Bij wijze van voorbeeld: de iPhone X zal in België verkrijgbaar zijn vanaf... 1 159 EUR!

  ... maar eigen universum

  De echte kracht van Apple schuilt in het feit dat het, i.t.t. concurrenten die van het Android-besturingssysteem afhankelijk zijn, over zijn eigen “ecosysteem” beschikt. Apple heeft immers zijn eigen iOS-besturingssysteem, zijn AppStore (catalogus van apps), en een hele rist producten en diensten zoals iTunes, iCloud, Apple Pay, HomePod, enz. Die strategie resulteert in een klantentrouw van maar liefst 80%, zowel in de VS als in Europa. Door de jaren heen winnen de diensten aan belang en zorgen ze voor recurrente resultaten. Topman Tim Cook mikt tegen 2020 op een omzetverdubbeling voor de divisie Services, die nu al goed is voor 13,3% van de groepsomzet. Tot slot zijn heel wat iPhone-gebruikers geneigd om ook andere Apple-producten aan te schaffen. Zo gaat de verkoop van MacBooks er elk jaar op vooruit, terwijl de laptopmarkt als geheel nochtans terrein verliest.

  Goed bij kas en ambitieus

  Apple beschikt over een cashberg van ruim 260 miljard dollar. Het kan dus met een gerust hart naar de toekomst kijken en investeren in meerdere veelbelovende domeinen (o.a. in zelfrijdende auto's en mediacontent), en het kan partnerschappen sluiten om nog meer toegang te krijgen tot de bedrijfsmarkt (o.a. met Cisco, IBM en SAP). In plaats van zijn cash te verspillen aan onzinnige (lees: te dure) overnames, geeft Apple er trouwens de voorkeur aan om zijn aandeelhouders gul te belonen, een keuze die we toejuichen. Zo verhoogde de groep in mei nog haar budget voor de inkoop van eigen aandelen en dividenduitkeringen met 50 miljard, om het tegen eind 2019 op te trekken tot 300 miljard USD. Tot slot is Apple een van de bedrijven die het meest te winnen hebben bij het fiscaal gunstregime dat Trump wil invoeren voor cash die gerepatrieerd wordt naar de VS. Meer dan 90% van de cash van de groep bevindt zich immers in dochterbedrijven buiten de VS.

  U mag nog altijd houden

  De koers van Apple klom sinds begin 2017 al ruim 35% hoger en flirt met zijn historisch recordniveau. Toch vinden we dat gerechtvaardigd in verhouding tot de fundamentele gegevens. Met een koers-/winstverhouding van 18 is het aandeel niet duur (gemiddelde voor de hele Nasdaq is 25), en al vertraagt de groei momenteel, er blijven veelbelovende wissels op de toekomst bestaan (o.a. autonome wagens) en ook nog nieuwe landen waar er expansiemogelijkheden zijn (o.a. India). Voor 2016/17 mikken we op een winst per aandeel van 9,15 USD, voor 2017/18 op 10,2 USD.

  Koers op het moment van de analyse: 158,28 USD

  Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is een toonaangevende speler op het vlak van smartphones (iPhone; 63% van de omzet), tablets (iPad; 10%), computers (Apple Mac; 11%) en andere diensten of apparatuur (16%).

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 179,26 USD
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 136,53 USD
ISIN-code US0378331005
Beurs Nasdaq
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,06
Volatiliteit 25,07 %
Aantal bestaande aandelen 5.165.228.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 883,62 USD
Sector Spitstechnologie
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 4.492.080 USD
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (USD)

2017-18 (e) 2016-17 (e) 2015-16 2014-15
Dividend 2,64 2,40 2,18 1,98
Courante winst 11,70 9,27 8,35 9,28
Nettowinst 11,70 9,27 8,35 9,28
Courante cashflow 13,90 11,21 10,27 11,24
Netto cashflow 13,90 11,21 10,27 11,24
EBIT 13,92 11,76 10,97 12,38
EBITDA 16,12 13,70 12,89 14,34
Boekwaarde 29,72 26,15 24,03 21,39
Tastbare boekwaarde 28,53 25,03 23,02 20,48

Prestaties (in euro)

Apple Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -5,58 % -1,80 % -1,08 %
Rendement 6 maanden 5,18 % 2,25 % 6,70 %
Rendement 1 jaar 8,73 % 2,06 % -2,33 %
Rendement 5 jaar 26,04 % 5,99 % 14,05 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016-17 (e) 2015-16 2014-15 2013-14
Pay out - 26,59 % 21,65 % 28,16 %
Current ratio - 1,35 1,11 1,08
Return on equity - 35,62 % 44,74 % 35,42 %
Total return on equity - 35,62 % 44,74 % 35,42 %
Brutomarge - 39,08 % 40,06 % 38,59 %
Nettomarge - 21,19 % 22,85 % 21,61 %
EBIT marge - 27,84 % 30,48 % 28,72 %
EBITDA marge - 32,71 % 35,29 % 33,07 %
Belastingvoet - 25,56 % 26,37 % 26,13 %
Gearing - 9,18 9,94 3,51
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 39,87 % 41,09 % 48,11 %

Beursgegevens per aandeel

2017-18 (e) 2016-17 (e)
Dividendrendement 1,54 % 1,40 %
Koers/ Courante winst 14,62 18,45
Koers/ Courante cashflow 12,31 15,26
Koers/ Boekwaarde 5,76 6,54
Koers/ Tastbare boekwaarde 6,00 6,83
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,48 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
apple
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden