Apple US0378331005

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
171,70 USD 12/12/2017 22:15 Nasdaq
0,00 USD (0,00 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
115,19 176,24  52 weken min max
39,28 % Rendement 1 jaar
1,54 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Apple overweegt om obligaties uit te geven voor ongeveer 7 miljard dollar! 29 dagen geleden - dinsdag 14 november 2017
  Maar waarom wil de groep geld lenen terwijl ze op een berg liquiditeiten zit?
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Apple viert tiende verjaardag iPhone 3 maanden geleden - vrijdag 15 september 2017
  Zoals elk jaar in deze periode stelde technologiereus Apple zijn nieuwe producten aan het publiek voor.

  Blikvanger dit keer was de iPhone X, die de 10de verjaardag van de vermaarde smartphone in de verf moet zetten. Hoewel de koers hoge toppen scheert, vinden we het nog te vroeg om uw winst te nemen.
  HOUDEN.

  Spectaculaire opmars

  Sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007 kan het paradepaardje van de groep op heel wat bijval rekenen: de 1,2 miljard verkochte exemplaren zeggen genoeg. Een constante doorheen al die jaren is dat Apple zich in de hoogste regionen van het gamma positioneert en weigert om toegevingen te doen op de prijs. Het bedrijf laat het midden- en budgetsegment van de smartphonemarkt aan de concurrentie, wat ook verklaart waarom het maar een marktaandeel van 12% heeft, t.o.v. 23% voor de Koreaanse marktleider Samsung. Maar Apple eigent zich wel bijna 80% van de winsten in deze markt toe! Dat succes gaf ook de verkoop van andere Apple-producten een boost. Resultaat: Apple zag zijn winst maar liefst vertienvoudigen in 10 jaar tijd en zijn beurskapitalisatie zwol aan tot ruim 820 miljard dollar, goed voor de titel van 's werelds grootste multinational.

  Innovaties op de afspraak?

  Om zijn leiderschap te bewaren, moet Apple zijn aanbod voortdurend verbeteren. Zo introduceerde het op 12 september de nieuwste telgen in de iPhone-familie (goed voor 63% van de omzet in 2015/16). Naast de iPhone 8 en de iPhone 8s, verbeterde versies van de iPhone 7, ging de meeste aandacht naar de iPhone X. Die heeft behoorlijk wat nieuwigheden aan boord, maar geen echte technologische revoluties in vergelijking met de concurrentie: OLED-scherm zonder randen, verdwijnen van de home-knop, draadloos opladen, camera’s met gezichtsherkenning, augmented reality, enz. Naast de smartphones werden ook de nieuwe smartwatch (iWatch 3) en Apple-tv (4K HDR) gelanceerd. Die nieuwigheden zullen o.i. volstaan om de huidige klantenbasis te plezieren maar niet om de groei echt fors hoger te stuwen.

  Groei vertraagt...

  De smartphonesector vertoont langzaam maar zeker signalen van verzadiging. Bij gebrek aan baanbrekende innovaties (de laatste dateert van 2010 met de iPad) haalt Apple niet meer zijn groeiritme van weleer, ook al omdat na de intrede op de Chinese markt, die 3 jaar geleden nog met veel tromgeroffel gepaard ging, de verkopen daar stagneren. Toch zijn die meer gematigde groeivooruitzichten niet meteen problematisch. Apple is en blijft in betere doen dan de meeste van zijn concurrenten en het uitstekende merkimago en zijn trouwe klantenbasis maken het mogelijk om hoge prijzen en bijgevolg een comfortabele rentabiliteit te handhaven. Bij wijze van voorbeeld: de iPhone X zal in België verkrijgbaar zijn vanaf... 1 159 EUR!

  ... maar eigen universum

  De echte kracht van Apple schuilt in het feit dat het, i.t.t. concurrenten die van het Android-besturingssysteem afhankelijk zijn, over zijn eigen “ecosysteem” beschikt. Apple heeft immers zijn eigen iOS-besturingssysteem, zijn AppStore (catalogus van apps), en een hele rist producten en diensten zoals iTunes, iCloud, Apple Pay, HomePod, enz. Die strategie resulteert in een klantentrouw van maar liefst 80%, zowel in de VS als in Europa. Door de jaren heen winnen de diensten aan belang en zorgen ze voor recurrente resultaten. Topman Tim Cook mikt tegen 2020 op een omzetverdubbeling voor de divisie Services, die nu al goed is voor 13,3% van de groepsomzet. Tot slot zijn heel wat iPhone-gebruikers geneigd om ook andere Apple-producten aan te schaffen. Zo gaat de verkoop van MacBooks er elk jaar op vooruit, terwijl de laptopmarkt als geheel nochtans terrein verliest.

  Goed bij kas en ambitieus

  Apple beschikt over een cashberg van ruim 260 miljard dollar. Het kan dus met een gerust hart naar de toekomst kijken en investeren in meerdere veelbelovende domeinen (o.a. in zelfrijdende auto's en mediacontent), en het kan partnerschappen sluiten om nog meer toegang te krijgen tot de bedrijfsmarkt (o.a. met Cisco, IBM en SAP). In plaats van zijn cash te verspillen aan onzinnige (lees: te dure) overnames, geeft Apple er trouwens de voorkeur aan om zijn aandeelhouders gul te belonen, een keuze die we toejuichen. Zo verhoogde de groep in mei nog haar budget voor de inkoop van eigen aandelen en dividenduitkeringen met 50 miljard, om het tegen eind 2019 op te trekken tot 300 miljard USD. Tot slot is Apple een van de bedrijven die het meest te winnen hebben bij het fiscaal gunstregime dat Trump wil invoeren voor cash die gerepatrieerd wordt naar de VS. Meer dan 90% van de cash van de groep bevindt zich immers in dochterbedrijven buiten de VS.

  U mag nog altijd houden

  De koers van Apple klom sinds begin 2017 al ruim 35% hoger en flirt met zijn historisch recordniveau. Toch vinden we dat gerechtvaardigd in verhouding tot de fundamentele gegevens. Met een koers-/winstverhouding van 18 is het aandeel niet duur (gemiddelde voor de hele Nasdaq is 25), en al vertraagt de groei momenteel, er blijven veelbelovende wissels op de toekomst bestaan (o.a. autonome wagens) en ook nog nieuwe landen waar er expansiemogelijkheden zijn (o.a. India). Voor 2016/17 mikken we op een winst per aandeel van 9,15 USD, voor 2017/18 op 10,2 USD.

  Koers op het moment van de analyse: 158,28 USD

  Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is een toonaangevende speler op het vlak van smartphones (iPhone; 63% van de omzet), tablets (iPad; 10%), computers (Apple Mac; 11%) en andere diensten of apparatuur (16%).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Apple: sterke resultaten en fraaie vooruitzichten 7 maanden geleden - donderdag 4 mei 2017
  De koers schoot op een jaar tijd 56% hoger.
  Apple: sterke resultaten en fraaie vooruitzichten

  Apple: sterke resultaten en fraaie vooruitzichten

  Maar strijk uw winst nog niet op.
  HOUDEN.

  In het 2e kwartaal van dit boekjaar (jaarsluiting: 30/09) klom de omzet met 5% en de winst per aandeel met 10% t.o.v. een jaar geleden. Wel trappelen de verkopen van de iPhone (63% van de omzet) ter plaatse. Dit is echter logisch daar het nieuwe model weldra op de markt zal worden gebracht (september?) en dit zal samenvallen met het tienjarig bestaan van de iPhone. Wellicht zal dit de omzet hoger drijven. In afwachting blijft de omzet gestut door de dienstentak (AppStore, iTunes...), waarvan de verkopen op een jaar tijd met 17% toenamen. De groep wil de verkopen in die divisie tegen 2020 verdubbelen. Momenteel is ze goed voor 13,3% van de omzet (t.o.v. 8,6% 2 jaar geleden) en werkt ze de klantengetrouwheid in de hand. In China dalen de verkopen van de groep (-14% in 1e kw) en dit terwijl ze het 3 jaar geleden uitstekend deden. Deze markt blijft echter veelbelovend, alsook India, waar Apple tot nog toe amper actief is. Hoe dan ook, Apple kan zijn ambities financieren (meer dan 250 miljard USD aan cash). Verder zal het, tegen maart 2019, 90 miljard dollar uitkeren in dividenden en aandeleninkopen. We handhaven onze winstramingen op 8,90 USD voor dit boekjaar en 9,85 USD voor het volgende.

  Koers op het moment van de analyse: 147,06 USD

  Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is een toonaangevende speler op het vlak van smartphones (iPhone; 63% van de omzet), tablets (iPad; 10%), computers (Apple Mac; 11%) en andere diensten of apparatuur (16%).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Warren Buffett verviervoudigde zijn belang in Apple 9 maanden geleden - woensdag 22 februari 2017
  Hij heeft nu 57 miljoen aandelen van Apple in handen.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  Warren Buffett verviervoudigde zijn belang in het 4e kwartaal 2016 en heeft nu 57 miljoen aandelen in handen (±6,6 miljard USD). Deze aankondiging stutte de koers die een historisch hoogtepunt bereikte. Dit kwaliteitsaandeel, dat we u iets minder dan 4 jaar geleden aanraadden te kopen, boekt per jaar een gemiddeld rendement van meer dan 30%. Niettemin is het te vroeg om uw winst op te strijken.

   

  Koers op het moment van de analyse: 136,70 USD

   

  Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is een toonaangevende speler op het vlak van smartphones (iPhone; 63% van de omzet), tablets (iPad; 10%), computers (Apple Mac; 11%) en andere diensten of apparatuur (16%).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Het recordresultaat van Apple dreef de koers hoger 10 maanden geleden - vrijdag 3 februari 2017
  De verkopen van de iPhone, de omzet en de winst per aandeel bereikten over het afgelopen kwartaal een nieuw record.

  Maar de koers flirt met zijn maximum en beschikt over onvoldoende stijgingspotentieel.
  HOUDEN.

   

  Over het 1e kwartaal van dit boekjaar (sluiting: 30/09) kon Apple weer omzetgroei boeken (na een daling van 3 kwartalen). De omzet en winst per aandeel (+3%) bereikten een hoogtepunt. Overigens klommen de verkopen van de iPhone (69% van de omzet) met 5% t.o.v. een jaar voorheen en bereikten ze een record (78,3 miljoen stuks). Daarnaast nam de gemiddelde verkoopprijs met 1% toe, wat wijst op het grote succes van de luxe versie van de iPhone, de 7 Plus. De verkopen van computers veerden eveneens op (+7%) tot een historisch maximum, en dit vooral dankzij de nieuwe klanten die wellicht overtuigd zijn van de kwaliteit van hun iPhone en het Apple-systeem. De diensten (AppStore, iTunes…) blijven uitermate goed presteren. Over 4 jaar zouden ze 20% van de omzet moeten vertegenwoordigen (t.o.v. 12% nu). Dit zal de winstgevendheid van de groep stutten. Ook zou Apple kunnen profiteren van de door Trump aangekondigde fiscale hervorming en belastingverlaging tot 10% (i.p.v. 35% nu) op gerepatrieerde cash (Apple heeft ±230 miljard op buitenlandse rekeningen staan). We trekken onze ramingen op tot 8,90 USD per aandeel voor het huidig boekjaar en 9,85 USD voor het volgende.

   

  Koers op het moment van de analyse: 128,73 USD

   

  Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is een toonaangevende speler op het vlak van smartphones (iPhone), tablets (iPad), computers (Apple Mac) en andere diensten of apparatuur.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 176,24 USD
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 115,19 USD
ISIN-code US0378331005
Beurs Nasdaq
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,06
Volatiliteit 25,07 %
Aantal bestaande aandelen 5.165.228.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 886,87 USD
Sector Spitstechnologie
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 4.029.450 USD
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (USD)

2017-18 (e) 2016-17 (e) 2015-16 2014-15
Dividend 2,64 2,40 2,18 1,98
Courante winst 10,50 9,27 8,35 9,28
Nettowinst 10,50 9,27 8,35 9,28
Courante cashflow 12,70 11,21 10,27 11,24
Netto cashflow 12,70 11,21 10,27 11,24
EBIT 13,41 11,76 10,97 12,38
EBITDA 15,61 13,70 12,89 14,34
Boekwaarde 28,51 26,15 24,03 21,39
Tastbare boekwaarde 27,35 25,03 23,02 20,48

Prestaties (in euro)

Apple Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 9,16 % 2,68 % 8,75 %
Rendement 6 maanden 13,62 % 1,30 % 4,72 %
Rendement 1 jaar 39,28 % 10,71 % 6,76 %
Rendement 5 jaar 22,34 % 6,89 % 15,70 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016-17 (e) 2015-16 2014-15 2013-14
Pay out - 26,59 % 21,65 % 28,16 %
Current ratio - 1,35 1,11 1,08
Return on equity - 35,62 % 44,74 % 35,42 %
Total return on equity - 35,62 % 44,74 % 35,42 %
Brutomarge - 39,08 % 40,06 % 38,59 %
Nettomarge - 21,19 % 22,85 % 21,61 %
EBIT marge - 27,84 % 30,48 % 28,72 %
EBITDA marge - 32,71 % 35,29 % 33,07 %
Belastingvoet - 25,56 % 26,37 % 26,13 %
Gearing - 9,18 9,94 3,51
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 39,87 % 41,09 % 48,11 %

Beursgegevens per aandeel

2017-18 (e) 2016-17 (e)
Dividendrendement 1,54 % 1,40 %
Koers/ Courante winst 16,35 18,52
Koers/ Courante cashflow 13,52 15,32
Koers/ Boekwaarde 6,02 6,57
Koers/ Tastbare boekwaarde 6,28 6,86
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,46 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
apple
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden