Ahold Delhaize NL0011794037

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
15,42 EUR 22/09/2017 17:35 Amsterdam
0,14 EUR (0,92 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
14,80 21,05  52 weken min max
-24,52 % Rendement 1 jaar
3,80 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Ahold Delhaize: ontslag CEO had maar weinig impact op de koers 11 dagen geleden - dinsdag 12 september 2017
  Zijn opvolger zal aan de Nederlandse operationele directeur moeten rapporteren.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Amazon start via Whole Foods Markets prijzenoorlog in de VS. Gevolgen voor Ahold Delhaize? 26 dagen geleden - maandag 28 augustus 2017
  De koers heeft een dreun gekregen.

  Ondanks, of juist omwille van, deze koersdaling herhalen we ons aankoopadvies.

   

  Ahold Delhaize realiseerde over de eerste jaarhelft van 2017 62,4% van zijn omzet en 62,4% van zijn bedrijfswinst in de VS. De toenemende concurrentie op de Amerikaanse markt (o.a. recente komst van Lidl, stevige expansieplannen van Aldi) werd deze week nog eens benadrukt door een alliantie die Wal-Mart Stores sloot met Google om producten te verkopen via diens tool Google Express en vooral door de aankondiging van Amazon dat bij de pas overgenomen keten Whole Foods Market de prijzen van een groot aantal producten gaat verlagen, waardoor de koers van Ahold Delhaize opnieuw een dreun kreeg.

  Uiteraard kunnen deze recente evoluties geen goede zaak zijn voor de Belgisch-Nederlandse grootgrutter. Een prijzenoorlog waarop Amazon mogelijk doelt, zal onmiskenbaar op de winstmarges wegen (die overigens bij Ahold in de VS momenteel hoger liggen dan in België, maar wel lager dan in Nederland). Het blijft niettemin koffiedik kijken hoe door de recente en te verwachten ontwikkelingen (reacties van concurrenten?) de machtsverhoudingen tussen de verschillende distributeurs zullen evolueren, hoe ze het gedrag van de consumenten zullen beïnvloeden en welke impact dit alles concreet op de winst(marges) van de distributiegroepen zal hebben.

  Toch dient er een en ander te worden gerelativeerd. Whole Foods is een soort van luxesupermarkt met hoger dan gemiddelde prijzen. Worden de prijzen er verlaagd, dan zal dit wellicht niet direct een impact hebben op de andere distributieketens, die lagere prijzen hanteren en dus goedkoper zijn. Daarnaast zal Ahold Delhaize dankzij de fusie 750 miljoen euro besparingen kunnen realiseren, wat 250 miljoen meer is dan oorspronkelijk gepland. Om die nieuwe concurrentie te bekampen, gaat de groep die bijkomende (aanvankelijk niet voorziene) synergievoordelen gebruiken om prijsverlagingen door te voeren. Ahold Delhaize gaat zo proactief te werk en anticipeert op het snel wijzigende concurrentiële landschap door de “prijspositie” van zijn ketens in de VS te verbeteren en dit zonder dat dit een negatieve invloed zal hebben op de winstprojecties van de groep, die naar aanleiding van de fusie werden opgesteld.

  Al wegen de vele onzekerheden, de mogelijke gevaren die om de hoek loeren en de daaruit voortvloeiende paniekreacties momenteel op de koers, toch menen we dat Ahold Delhaize, in tegenstelling tot sommige andere (kleinere) ketens actief op de Amerikaanse markt, dankzij zijn troeven, knowhow en ervaring in een Amerikaanse distributieoorlog niet in het kamp van de verliezers zal belanden. Van oudsher weten trouwens zowel Ahold als Delhaize erg goed hoe ze met sterke concurrentie moeten omgaan om hun positie op de markt veilig te stellen. We zijn er dan ook van overtuigd dat Ahold Delhaize ook nu niet de kaas van zijn brood zal laten eten. Ondanks, of juist omwille van, de recente koersdaling herhalen we dan ook ons aankoopadvies.

   

  Koers op het moment van de analyse : 15,45 EUR

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Ahold Delhaize kampt met zwaardere herstructureringskosten 1 maand geleden - woensdag 9 augustus 2017
  En al zullen de besparingen hoger uitvallen dan verwacht, toch weegt dit op de winst.

  Zeker na de recente dip houdt de koers nog geen rekening met de mooie vooruitzichten.
  KOPEN.

  Ahold Delhaize kende een puik 2e kwartaal en dito 1e halfjaar. Op vergelijkbare basis (alsof Ahold en Delhaize al één waren op 1/1/2016) steeg de omzet in de 1e jaarhelft met 3,2% en de bedrijfswinst (zonder herstructureringen en eenmalige elementen) met 9,7% (hogere bedrijfsmarge). De winst per aandeel bedroeg 0,56 EUR. Ondanks de harde concurrentie in de VS (ruim 60% van de omzet) hield de groep er goed stand (prijsverlagingen begin 2017, nu weer herstel). In Nederland presteerde ze erg sterk (o.a. succes webwinkel Bol.com). In België blijft ze echter kwakkelen en onderneemt ze actie om het tij te doen keren. Tegen 2019 zal ze meer kunnen besparen dan voorzien (750 i.p.v. 500 miljoen euro), maar die extra 250 miljoen zal ze investeren in klantenbinding (lagere prijzen). Ook versnelt ze de investeringen in e-commerce. Wel kosten de integratie en extra herstructureringen in de VS (om o.a. komst van nieuwe spelers als Lidl en Amazon beter te counteren) meer dan gepland. We tippen daarom nu op een winst per aandeel van 1,16 EUR in 2017 en 1,39 EUR in 2018 (voorheen: 1,32 en 1,48 EUR) en van 1,50 EUR in 2019.

  Koers op het moment van de analyse:  17,71 EUR

  Ahold Delhaize is een Nederlands-Belgische supermarkt en e-commercegroep die met meer dan 6500 winkels onder 21 lokale uithangborden in 11 landen (VS, Nederland, België, Griekenland, Tsjechië, Servië, Roemenië, Luxemburg, Duitsland Portugal, Indonesië) wekelijks meer dan 50 miljoen klanten bedient. Is één van de grootste voedingsdistributeurs ter wereld.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Amazon neemt Whole Foods Market over 3 maanden geleden - maandag 19 juni 2017
  Met welke gevolgen voor de distributiesector? Voor Ahold Delhaize? Voor Wal-mart Stores? 

  Voorlopig blijven onze adviezen voor Ahold Delhaize en Wal-Mart ongewijzigd.
  Ahold Delhaize : kopen.
  Wal-mart Stores : houden.

   

  Vrijdag 16 juni zorgde de e-commercegigant Amazon voor een schokgolf in de distributiesector met de overname van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market voor zo’n 12,3 miljard euro. Daarmee gooit de internetverkoper zich nu ook op grote schaal op de distributie via “stenen” winkels. Wat Amazon precies van plan is met de overname blijft voorlopig onbekend. Whole Foods is met zijn 400 winkels niettemin een maatje kleiner dan Ahold Delhaize en Wal-Mart stores in de VS en mikt vooral op het hogere segment. Op lange termijn is er mogelijk een impact maar in de onmiddellijke toekomst zal er door de overname door Amazon echter nauwelijks wat veranderen aan het Amerikaanse distributielandschap.

   

  Koersen op het moment van de analyse
  Ahold Delhaize : 16,85 EUR
  Wal-Mart Stores: 75,24 USD

   

  Ahold Delhaize is een Nederlands-Belgische supermarkt en e-commercegroep die met meer dan 6500 winkels onder 21 lokale uithangborden in 11 landen (VS, Nederland, België, Griekenland, Tsjechië, Servië, Roemenië, Luxemburg, Duitsland Portugal, Indonesië) wekelijks meer dan 50 miljoen klanten bedient. Is één van de grootste voedingsdistributeurs ter wereld.

   

  Wal-Mart Stores is een Amerikaanse supermarktgigant, wereldwijd nummer 1 met een dominante positie in de VS. Ook aanwezig in Canada, het VK en 25 landen in Centraal-Amerika, Afrika en Azië.

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De combinatie van Ahold en Delhaize is zonder twijfel zinvol 4 maanden geleden - vrijdag 12 mei 2017
  De integratie verloopt volgens plan en het eerste kwartaal overtreft de verwachtingen.

  Eens de synergievoordelen volop zullen spelen, zullen de winsten en dividenden volgens ons regelmatig hoger gaan. KOPEN.

   

  Op vergelijkbare basis (alsof Ahold en Delhaize al op 1/1/2016 waren gefuseerd) steeg de omzet in het 1e kwartaal met 2,9%, de bedrijfswinst met 11,9% en de winst per aandeel met 12%. In de VS, de grootste markt (63% van de omzet), leed de omzet onder prijsverlagingen (wel meer volume!) en het ongunstige weer, maar dat werd in de marges en de winst goedgemaakt door synergieën (besparingen) en de sterkere dollar. De Delhaize-ketens hielden er beter stand dan die van Ahold. In Nederland presteerde de groep erg sterk (omzet +3,9%), alsook in Centraal- en Zuidoost-Europa. In België daarentegen zakte de omzet met 1,1% en vielen de bedrijfsmarges licht terug. Ahold Delhaize wil er 120 supermarkten moderniseren en straffere promoties lanceren om verloren klanten terug te lokken. Tien maanden na de fusie ligt de groep volledig op koers met de integratie en het behalen van de vooropgestelde synergiedoelstellingen. Voor 2017 mikt ze op een hogere bedrijfsmarge dan in 2016, o.i. een haalbare kaart. We handhaven onze winstramingen per aandeel: 1,32 EUR in 2017 en 1,48 EUR in 2018.

   

  Koers op het moment van de analyse: 19,78 EUR

   

  Ahold Delhaize is een Nederlands-Belgische supermarkt en e-commercegroep die met meer dan 6500 winkels onder 21 lokale uithangborden in 11 landen (VS, Nederland, België, Griekenland, Tsjechië, Servië, Roemenië, Luxemburg, Duitsland Portugal, Indonesië) wekelijks meer dan 50 miljoen klanten bedient. Is één van de grootste voedingsdistributeurs ter wereld.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 21,05 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 14,80 EUR
ISIN-code NL0011794037
Beurs Amsterdam
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 0,80
Volatiliteit 17,81 %
Aantal bestaande aandelen 1.281.292.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 19,58 EUR
Sector Distributie
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 92.956 EUR
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 (e) 2015 2014
Dividend 0,58 1,86 0,55 0,51
Courante winst 1,16 0,81 1,10 0,72
Nettowinst 1,16 0,81 1,10 0,72
Courante cashflow 2,62 2,24 2,46 1,82
Netto cashflow 2,62 2,24 2,46 1,82
EBIT 1,81 1,55 1,71 1,27
EBITDA 3,27 2,98 3,06 2,37
Boekwaarde 11,97 12,22 6,74 5,75
Tastbare boekwaarde 6,34 6,41 5,14 4,41

Prestaties (in euro)

Ahold Delhaize Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -7,70 % -1,45 % -4,05 %
Rendement 6 maanden -21,67 % 1,92 % -3,27 %
Rendement 1 jaar -24,52 % 11,80 % 8,01 %
Rendement 5 jaar 12,25 % 6,78 % 13,28 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 (e) 2015 2014 2012
Pay out - 50,35 % 66,67 % 55,26 %
Current ratio - 1,11 1,05 1,06
Return on equity - 16,41 % 13,35 % 14,93 %
Total return on equity - 16,41 % 13,35 % 14,93 %
Brutomarge - 27,14 % 26,50 % 25,96 %
Nettomarge - 2,23 % 1,81 % 2,52 %
EBIT marge - 3,46 % 3,21 % 3,61 %
EBITDA marge - 6,19 % 5,99 % 6,55 %
Belastingvoet - 20,84 % 29,45 % 20,33 %
Gearing - 22,11 29,47 27,72
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 32,70 % 31,46 % 36,72 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016 (e)
Dividendrendement 3,80 % 12,17 %
Koers/ Courante winst 13,17 18,86
Koers/ Courante cashflow 5,83 6,82
Koers/ Boekwaarde 1,28 1,25
Koers/ Tastbare boekwaarde 2,41 2,38
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 7,83 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden