Ahold Delhaize

NL0011794037
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
19,95 EUR 22/10/2018 17:35 Amsterdam
-0,10 EUR (-0,50 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
15,94 21,90  52 weken min max
27,43 % Rendement 1 jaar
3,34 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Ahold Delhaize ondervindt groeipijnen in de VS 2 maanden geleden - vrijdag 10 augustus 2018
  De groep zit er in een overgangsfase.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Ahold Delhaize: België boekt opnieuw betere resultaten 5 maanden geleden - woensdag 9 mei 2018
  De distributeur presteert goed op alle fronten en is goed op weg om zijn doelstellingen en synergievoordelen te realiseren.

  Hij staat financieel stevig en is goed gewapend om de e-commerce-uitdaging aan te gaan. Het aandeel is bovendien goedkoop.
  KOPEN.

  Net als vele andere grote dollarverdieners zag Ahold Delhaize (±60% van de omzet in de VS) zijn omzet in het 1e kwartaal 2018 met 5,9% zakken (zonder wisselkoerseffecten: +2,5%). Maar omdat de groep ook heel wat kosten in dollar boekt (o.a. aankopen, lonen, intresten op schulden…) én een belastingverlaging in de VS en in België genoot, kon ze haar winst toch met 14,3% opkrikken. Ook het Belgisch zorgenkindje had heuglijk nieuws te melden. Dankzij operationele en commerciële veranderingen (o.a. grootsere promoties, investeringen in logistiek, nieuw management) ging de omzet er eindelijk weer hoger en was ons land (ruim 8% van de groepsomzet) met een 5,1%-groei ook meteen dé uitblinker. En dat zonder uiteindelijk al te veel druk op de winstmarge. Voorts boekte de groep een fraaie stijging van de onlineverkopen (+14%), die nu al goed zijn voor 4,2% van de groepsomzet. Tot slot trok de grootgrutter zich afgelopen kwartaal volledig terug uit Duitsland (slechts 11 kleine gemakswinkels) en bevestigt hij zijn eerdere vooruitzichten. Wij handhaven onze winstramingen op 1,39 EUR per aandeel in 2018 en 1,50 EUR in 2019.

  Koers op het moment van de analyse: 19,49 EUR

  Ahold Delhaize is een Nederlands-Belgische supermarkt en e-commercegroep die met meer dan 6 600 winkels onder 19 lokale uithangborden in 10 landen (VS, Nederland, België, Griekenland, Tsjechië, Servië, Roemenië, Luxemburg, Portugal, Indonesië) wekelijks meer dan 50 miljoen klanten bedient. Is één van de grootste voedingsdistributeurs ter wereld.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Ahold Delhaize ziet 2018 vol vertrouwen tegemoet 7 maanden geleden - vrijdag 2 maart 2018
  De groep zette ook in het vierde kwartaal een sterk resultaat neer.

  De grootgrutter is goed op weg om de aangekondigde synergievoordelen te realiseren en staat goed zijn mannetje in moeilijke marktomstandigheden. De vooruitzichten ogen vrij fraai. Vergeleken met andere retailers is het aandeel een koopje. KOPEN.

  Op vergelijkbare basis (alsof Ahold en Delhaize al sinds begin 2016 volledig waren gefuseerd) nam de omzet in 2017 met 0,6% toe (+1,7% zonder wisselkoerseffecten) en de bedrijfswinst met 13,3%. De bedrijfsmarge koerste van 3,7 naar 3,9%. De jaarwinst per aandeel kwam hoger uit dan we verwachtten (1,45 EUR) dankzij lagere financiële kosten en een forse eenmalige gunstige belastingimpact door de belastinghervormingen in de VS en België in 2018. Het brutodividend klimt met 10,5% tot 0,63 EUR. Terwijl de VS (meer dan 60% van de omzet, stijgende marges!), Nederland (21,8%) en de onlineverkopen (o.a. Bol.com) het erg goed doen, presteert België ronduit belabberd. Daarom zal er bij Delhaize een nieuwe commerciële strategie (met Albert Heijn als voorbeeld; o.a. verdere prijsdalingen) worden uitgerold. Voor 2018 mikt Ahold Delhaize op 420 miljoen euro nettosynergievoordelen (al 268 behaald in 2017). Tegen 2019 handhaaft het zijn verwachting van 500 miljoen euro. We houden onze winstramingen voor 2018 en 2019 op 1,39 en 1,50 EUR per aandeel.

  Koers op het moment van de analyse: 18,50 EUR

  Ahold Delhaize is een Nederlands-Belgische supermarkt en e-commercegroep die met meer dan 6600 winkels onder 19 lokale uithangborden in 11 landen (VS, Nederland, België, Griekenland, Tsjechië, Servië, Roemenië, Luxemburg, Duitsland Portugal, Indonesië) wekelijks meer dan 50 miljoen klanten bedient. Is één van de grootste voedingsdistributeurs ter wereld.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Ahold Delhaize in de tegenaanval 9 maanden geleden - woensdag 24 januari 2018
  In 2017 moest de koers van Ahold Delhaize, net als die van heel wat sectorgenoten, rake klappen incasseren. Een overdreven reactie volgens ons.
  Ahold Delhaize in de tegenaanval

  Ahold Delhaize in de tegenaanval

  De distributeur heeft immers alle troeven in huis om als één van de winnaars in zijn sector uit de bus te komen. De recentste omzet- en winstcijfers gaven alvast de positieve toon aan.
  KOPEN.

  Fusie Ahold Delhaize

  In juli 2016, een goed jaar na de aankondiging, fuseerde het Belgische Delhaize met het Nederlandse Ahold tot Ahold Delhaize, een distributiereus met een jaaromzet van bijna 63 miljard euro, wekelijks 50 miljoen klanten en ruim 6600 winkels onder 19 lokale uithangborden in 11 landen: België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Tsjechië, Servië, Griekenland, Roemenië, Indonesië, Portugal en vooral niet te vergeten de VS.

  Voorts runt de groep 2 volwaardige webshops: Peapod voor voedingswaren in de VS en Bol.com voor niet-voedingsproducten in Nederland en België. Ahold Delhaize behoort tot de grootste voedingsdistributiegroepen ter wereld.

  Grote Amerikaanse voetafdruk

  Ondanks de Europese roots van Delhaize en Ahold ligt de hoofdmoot van de activiteiten in de VS. De groep opereert er via verschillende ketens (Food Lion, Hannaford, Stop&Shop, Giant, Martin’s, bfresh), vooral in de staten langs de oostkust, en is er nr. 1 of 2 in 80% van zijn verzorgingsgebied. Het moet er vooral opboksen tegen grote spelers als Wal-Mart Stores of Kroger en kleinere lokale concurrenten.

  Daarnaast voeren de Duitse discounters Aldi en Lidl (die laatste is er pas sinds juni 2017 actief) in de VS steeds meer druk uit op de bestaande retailers door fors uit te breiden en een prijzenoorlog te ontketenen.

  Tot slot is er ook de dreiging van Amazon die sinds midden vorig jaar via de overname van Whole Foods Market de markt van de “bakstenen” winkels aanboort. De onlinevoedingsverkoper Peapod uit de Ahold-stal neemt van zijn kant alleen al zowat 5% van de onlinevoedingsverkopen in de VS voor zijn rekening (1 à 2% van de totale voedingsverkopen in de VS).

  Sterke positie in Europa

  De 2e belangrijkste markt is Nederland, waar Ahold met de Albert Heijn-supermarkten marktleider is (±35% marktaandeel). Hier baat het ook drogisterijen (Etos) en slijterijen (Gall & Gall) uit en heeft ze een erg succesvolle webshop, Bol.com, die de Nederlandse en Belgische markt bedient.

  Met de Delhaize-winkels neemt België slechts een bescheiden plaats binnen de groep in. De zaken lopen er momenteel wat stroef en het marktaandeel (circa 24%; nr. 2 na Colruyt) staat er onder druk. Ook in Oost- en Centraal Europa is de groep met haar lokale uithangborden nummer 1 of 2 op al haar markten.

  Schaalvoordelen door fusie

  De grootgrutter is goed op weg om de aangekondigde synergieën van 750 miljoen euro in 2019 (op jaarbasis) te realiseren of zelfs te overschrijden. Zo wordt er o.a. op de kosten bespaard door het samenvoegen van centrale diensten (dubbele afdelingen, hoofdkantoren en functies vallen weg) en kunnen er lagere inkoopprijzen bij de leveranciers worden bedongen.

  Hiervan moet 500 miljoen (of ±0,40 EUR per aandeel) doorstromen naar de winst, terwijl de overige 250 miljoen zal worden gebruikt om in de concurrentiestrijd klanten aan te trekken via promoties en de prijzen te verlagen.

  Goed gewapend

  Ahold Delhaize zag al heel vroeg in dat het zijn aanbod van fysieke winkels moest aanvullen met een internetkanaal. In 2012 nam het de onlinewinkel Bol.com over, waarmee het intussen al heel wat ervaring opdeed op het vlak van online shoppen.

  In 2017 boekte de groep ruim 2,4 miljard euro omzet online (3,8% van totale omzet). Tegen 2020 hoopt ze, inclusief de verkoop van derden op Bol.com, 5 miljard (nu 2,8) te halen. Intussen bouwt ze ook haar digitale klantengetrouwheidsprogramma’s verder uit via data-analyse, om zo persoonlijke aanbiedingen en promoties te kunnen doen.

  Waardering en evaluatie

  Ahold Delhaize staat financieel stevig in zijn schoenen (gezonde balans met weinig schulden, genereert volop kasmiddelen). Ook de winstmarges zouden voort moeten klimmen (bedrijfsmarge zonder eenmalige elementen 3,9% in 2017, 3,7% in 2016).

  Daarnaast gaat de groep in 2018 voor 2 miljard euro eigen aandelen inkopen (1 miljard in 2017) en die (minstens) deels vernietigen. We verwachten dat de volgende jaren de winst per aandeel en het dividend (de groep heeft de intentie om 40 à 50% van de winst zonder uitzonderlijke elementen uit te keren) gestaag zullen toenemen).

  Tot slot is Ahold Delhaize aantrekkelijk gewaardeerd (koers-winstverhouding, dividendrendement,…) tegenover de meeste van zijn Europese en Amerikaanse sectorgenoten.

  Koers op het moment van de analyse: 18,70 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Ahold Delhaize: fusie van Amerikaanse dochters 10 maanden geleden - maandag 11 december 2017
  De groep wil zo kosten besparen.

  Het aandeel is goedkoop.
  KOPEN.

   Ahold Delhaize gaat op 1 januari haar Amerikaanse dochters Ahold USA en Delhaize America samenvoegen tot Ahold Delhaize USA. Hiermee kan de grootgrutter opnieuw kosten besparen (o.a. schrapping van sommige dubbele functies op hoofdkantoren mogelijk). Voorts moeten volgens de CEO de Belgische Delhaize-winkels voortaan meer gaan innoveren.

  Koers op het moment van de analyse:18,37 EUR

  Ahold Delhaize is een Nederlands-Belgische supermarkt en e-commercegroep die met meer dan 6500 winkels onder 21 lokale uithangborden in 11 landen (VS, Nederland, België, Griekenland, Tsjechië, Servië, Roemenië, Luxemburg, Duitsland Portugal, Indonesië) wekelijks meer dan 50 miljoen klanten bedient. Is één van de grootste voedingsdistributeurs ter wereld.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 21,90 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 15,94 EUR
ISIN-code NL0011794037
Beurs Amsterdam
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 0,80
Volatiliteit 19,34 %
Aantal bestaande aandelen 1.281.292.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 25,70 EUR
Sector Distributie
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 107.849 EUR
Score corporate governance 6

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Dividend 0,67 0,63 1,86 0,55
Courante winst 1,37 1,45 0,81 1,10
Nettowinst 1,37 1,45 0,81 1,10
Courante cashflow 2,85 2,93 2,24 2,46
Netto cashflow 2,85 2,93 2,24 2,46
EBIT 1,97 1,78 1,55 1,71
EBITDA 3,41 3,26 2,98 3,06
Boekwaarde 12,40 11,73 12,23 6,74
Tastbare boekwaarde 6,58 6,14 6,41 5,14

Prestaties (in euro)

Ahold Delhaize Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -6,37 % -6,46 % -0,30 %
Rendement 6 maanden 3,13 % -5,42 % 10,54 %
Rendement 1 jaar 27,43 % -7,16 % 11,39 %
Rendement 5 jaar 11,30 % 2,55 % 13,58 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 2015 2014
Pay out - 86,75 % 50,35 % 66,67 %
Current ratio - 1,00 1,11 1,05
Return on equity - 5,34 % 16,41 % 13,35 %
Total return on equity - 5,34 % 16,41 % 13,35 %
Brutomarge - 26,92 % 27,14 % 26,50 %
Nettomarge - 1,67 % 2,23 % 1,81 %
EBIT marge - 3,19 % 3,46 % 3,21 %
EBITDA marge - 6,13 % 6,19 % 5,99 %
Belastingvoet - 22,93 % 20,84 % 29,45 %
Gearing - 20,85 22,11 29,47
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 42,88 % 32,70 % 31,46 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017 (e)
Dividendrendement 3,34 % 3,14 %
Koers/ Courante winst 14,64 13,83
Koers/ Courante cashflow 7,04 6,85
Koers/ Boekwaarde 1,62 1,71
Koers/ Tastbare boekwaarde 3,05 3,27
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 6,69 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
ahold-delhaize
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden