- Beleggen
- Markten en Wisselkoersen
- De onrust op de aandelenmarkten hield aan de voorbije week
De onrust op de aandelenmarkten hield aan de voorbije week
2 maanden geleden - vrijdag 6 mei 2022
De onrust op de aandelenmarkten hield de voorbije week aan. De berichten van de Fed volstonden niet om de beurzen opnieuw hoger te stuwen en de beleggersappetijt aan te scherpen.
De S&P 500 klom 0,4% hoger, maar de Stoxx Europe 50 sloot de week af op verlies van 3,3%. Ook de Bel 20 blikt terug op een bewogen week. Onze nationale index beperkte zijn weekverlies uiteindelijk tot 0,6%, maar met grote verschillen tussen de bedrijven in de index.
Registreer u op onze site en volg de financiële actualiteit op de voet
De Fed is niet van plan om zich de komende maanden agressiever op te stellen. De Amerikaanse centrale bank zal haar rentetarieven niet versneld optrekken en houdt dus vast aan de eerder al meegedeelde stijgingen van 0,5%.
De markten vrezen echter dat ze zich mogelijk niet aan dat engagement zal houden als de inflatie blijft aanslepen. Of het piekmoment van die inflatie intussen (bijna) bereikt is, valt moeilijk te zeggen. Zeker is wel dat de vraagtekens rond de wereldwijde economische groei (o.a. door de lockdownmaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne) blijven wegen op het moreel van de beleggers.
De aankondiging van een embargo op Russische olie deed de internationale olieprijzen niet opveren. Die blijven lijden onder de vraagtekens rond de vraag vanuit o.a. China (lockdowns).
De aandelen uit de oliesector wonnen wel 2,3% de voorbije week, ondersteund door goede bedrijfsresultaten en de hoop dat de olieprijzen de komende maanden vrij hoog zullen blijven. BP ging 8,9% hoger, Shell won 4,1%.
De bedrijfsresultaten in zowel de VS als Europa zijn globaal genomen beter dan verwacht. Toch trekken die bedrijven hun vooruitzichten niet op, gezien de onzekerheid op diverse vlakken (hogere financieringskosten, grondstoffenprijzen, enz.)
ArcelorMittal verloor op de beurs 5,9%, Société Générale moest 1,5% wijken.
In Europa doken de meest conjunctuurgevoelige sectoren in het rood, met onder meer verliezen voor de basisgrondstoffen (-4,4%), de autosector (-3,3%) en de financiële sector (ook -3,3%).
ING verloor 0,7%. De Nederlandse bank blikt terug op een moeilijk 1ste kwartaal en bleef met haar resultaten onder de marktverwachtingen. Hoewel de commissievergoedingen en de netto rente-inkomsten lichtjes aandikten t.o.v. het vorige kwartaal (o.a. dankzij stijgende rente), kelderde de winst met 57,3% t.o.v. het 1ste kwartaal van 2021 door de aanleg van stevige provisies voor de blootstelling aan Rusland (nog 5,8 miljard euro of 0,7% van de totale kredietportefeuille, t.o.v. 6,7 miljard euro eind februari). Ondanks die tegenwind wil ING zijn aandeelhouders tevredenstellen door hen 1,25 miljard euro uit te keren, deels via de inkoop van eigen aandelen (320 miljoen) en deels via een bijkomend dividend van 0,232 EUR bruto (ex-coupon 10/5, betaling op 18/5).
De toegenomen risicoaversie weegt ook op de cryptomunten. De waarde van de bitcoin daalde naar 36.333 USD (t.o.v. nog 47.000 USD eind maart).
Binnen de Bel 20
argenx spurtte 12,7% hoger. Het resultaat voor het 1ste kwartaal tikte af in het rood (verlies van 4,36 USD per aandeel) maar de verkoop van Vyvgart (commerciële benaming voor efgartigimod als behandeling voor de spierziekte myasthena gravis), dat eind december gelanceerd werd in de VS, is ronduit bemoedigend. Wellicht zullen de marktverwachtingen voor heel 2022 makkelijk overschreden worden.
Galapagos klom 1,7% hoger. De goede omzetcijfers voor Jyseleca (14,1 miljoen in 1ste kwartaal), dat uitsluitend in Europa en Japan wordt verkocht, maakten het mogelijk om de omzetdoelstelling voor heel 2022 te bevestigen (65 à 75 miljoen). Ook de cashconsumptie over heel het jaar zou binnen de vooropgestelde vork moeten blijven (450 tot 490 miljoen euro, -13 à -20% t.o.v. 2021).
Solvay ging 1,2% hoger. De koers profiteerde slechts matig van de puike kwartaalresultaten.
Meer info in onze analyse Solvay boekt record in 1ste kwartaal
AB InBev gaf 3,5% prijs, ondanks een beter dan verwacht kwartaalresultaat.
Meer info in onze analyse Het kwartaalresultaat van AB InBev is beter dan verwacht
Aperam tuimelde dan weer 6,3% lager, hoewel de RVS-specialist een goed kwartaalresultaat bekendmaakte (stijging leveringen) en het management mikt op recordcijfers voor het tweede kwartaal.
GBL dook 6,4% lager. Het 1ste kwartaal werd afgesloten met een verlies van 0,85 EUR per aandeel (o.a. door waardedaling van de fondsen van Sienna). De intrinsieke waarde van de holding daalde met 5,4% ten opzichte van 31/12/2021 en de décote maakte nagenoeg pas op de plaats. We ramen ze vandaag op 30,3%. GBL moest ook afrekenen met de resultaatswaarschuwing van Adidas, waarin het een belang heeft dat goed is voor 12% van zijn portefeuille. Het aandeel van 'het merk met de drie strepen' verloor de voorbije week 7% (de kwartaalomzet had sterk te lijden onder de lockdownmaatregelen in China).
De stijging van de rentevoeten speelde heel wat bedrijven uit de brede vastgoedsector parten.
Onder meer de spelers uit de logistieke vastgoedsector kregen het hard te verduren.
WDP verloor 8,2%, VGP dook 15% lager.
Het feit dat e-commercereus Amazon (-6,3%) een kwartaalverlies moest opbiechten en ook waarschuwde voor een overschot aan magazijnen, is hier wellicht niet vreemd aan.
Maar ook spelers in de andere vastgoedsegmenten boerden achteruit.
Aedifica verloor 2,7%.
Cofinimmo, dat in het Spaanse Andalusië een perceel grond kocht waarop het een woonzorgcentrum gaat bouwen, gaf 1,6% prijs.
KBC hield goed stand (+0,2%). De bankverzekeraar spint doorgaans garen bij een aantrekkende rentecontext.
Verzekeraar Ageas, die daar normaal ook voordeel kan uit halen, moest echter 3,9% inboeten. De lockdowns in China kunnen op korte termijn leiden tot een lagere instroom van verzekeringspremies, terwijl de waardedaling van de Chinese beurs zou kunnen leiden tot waardeverminderingen op de beleggingsportefeuille. Op langere termijn blijven de vooruitzichten voor Ageas op de Chinese markt volgens ons echter prima en is er dus geen enkele reden tot paniek. Profiteer van de koersdip om in te stappen.
Umicore won 7,7%. De koers profiteert van geruchten over een eventuele overname door een Zuid-Koreaanse batterijmaterialenproducent.
Meer info in onze analyse Nieuwe overnamegeruchten rond Umicore
Buiten de Bel 20
IBA zag zijn koers 0,4% hoger gaan. De groep kreeg eindelijk een eerste bestelling binnen van haar Chinese partner CGN Nuclear Technology Development voor een protonentherapiesysteem dat gebruikmaakt van de Proteus PLUS-technologie en over 3 behandelkamers beschikt. Het systeem zal geïnstalleerd worden in het Chinese Yangzhou. Ter herinnering: in augustus 2020 had IBA via een licentiecontract de exclusieve rechten op de Proteus PLUS-technologie voor de Chinese markt voor 4 jaar toegekend aan CGN. IBA zal nu dit project samen met CGN realiseren (bouw, installatie en onderhoud) en wellicht dus maar een deel van de waarde van het contract binnenrijven (±50% volgens ons). De dynamiek op de markt voor protonentherapie zou dit jaar eindelijk kunnen verbeteren maar gezien de forse concurrentie hebben we vragen bij de rentabiliteit die IBA hieruit zal kunnen halen.
Recticel moest vorige week 7,8% prijsgeven. De overname van het Sloveense Trimo (die kadert in de beoogde verdubbeling van de omzet uit isolatiematerialen tegen 2025) werd vorige maandag afgerond (een paar maanden vroeger dan verwacht). En de nieuwe grootaandeelhouder Baltisse, die in februari al 22,6% van het belang van Greiner had gekocht, nam een optie om nog eens 4,36% te verwerven. Uiteindelijk zal Baltisse (geruggensteund door een zusterbedrijf) zo 27,2% van het kapitaal van Recticel in handen krijgen.
bpost maakte aan het einde van de week een uitschuiver door tegenvallende vooruitzichten maar kon zijn weekverlies uiteindelijk beperken tot 4,9%.
Meer info in onze analyse De koers van bpost tuimelt lager, ondanks een kwartaalresultaat conform de verwachtingen.
Intervest Offices & Warehouses moest 11,2% achteruit. De winst per aandeel van de GVV klokte in het 1ste kwartaal nochtans spectaculair hoger af (bijna +34%), maar dat was het gevolg van een verbrekingsvergoeding (huuropzeg). Voor heel het jaar mikt de GVV op een (lichtjes) hogere winst per aandeel dan in 2021 en een minstens gelijkblijvend dividend. Voor het dividend over boekjaar 2021 kunnen aandeelhouders overigens nog tot en met 23 mei kiezen tussen cash of nieuwe aandelen. We raden u aan om voor een uitkering in cash te gaan.
Vastned Belgium, tot slot, eindigde de week 2,2% hoger. De GVV gespecialiseerd in winkelvastgoed in stadscentra werd hard getroffen door de coronacrisis en zag haar winst ondanks een lichte stijging van de huurinkomsten lichtjes terugvallen in het 1ste kwartaal. De waarde van de portefeuille (zonder wijzigingen) bleef nagenoeg onveranderd. De GVV geeft geen becijferde vooruitzichten voor heel 2022.
Variaties tussen de koersen van maandagochtend en vrijdagmiddag.
Profiteer één maand gratis van al onze aanbevelingen rond de volgende aandelen! 1 maand gratis!