KBC Groep BE0003565737

E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
67,00 EUR 21/07/2017 17:35 Brussel
-0,66 EUR (-0,98 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
44,15 70,19  52 weken min max
53,57 % Rendement 1 jaar
3,10 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  KBC Ancora: een monoholding die KBC Groep verankert 21 dagen geleden - vrijdag 30 juni 2017
  De holding KBC Ancora en de bankverzekeraar KBC Groep zijn nauw met elkaar verbonden.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  KBC gaat zijn kapitaalbuffer nog versterken 28 dagen geleden - vrijdag 23 juni 2017
  KBC behoort echter al tot best gekapitaliseerde banken van Europa.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  KBC Groep boekte bijzonder sterke kwartaalresultaten 2 maanden geleden - donderdag 11 mei 2017
  Maar de ontwikkelingen in de sector kunnen roet in het eten gooien.

  Na puike jaarcijfers overklassen ook de resultaten van het 1e kwartaal de verwachtingen. Hoewel KBC financieel (weer) stevig in zijn schoenen staat en de vooruitzichten fraai ogen, kunnen de ontwikkelingen in de sector roet in het eten gooien.
  We kopen daarom niet, maar wie het hogere risico aandurft, mag HOUDEN.

  KBC boekte in het 1e kwartaal (t.o.v. dezelfde periode in 2016) 60,7% meer winst ondanks hogere bankentaksen. De lagere rente-inkomsten (-4%, door aanhoudend lage rente) werden echter ruim gecompenseerd door de forse toename van de verkoop van schadeverzekeringen (+29%) en hogere commissie-inkomsten (+26,9%, vermogensbeheer, verkoop beleggingsfondsen…), wat in totaal tot 14,7% hogere opbrengsten leidde. De kosten (zonder bankentaksen) stegen echter met slechts 2%. Voorts bleven de waardeverminderingen op kredieten erg laag, grotendeels door een terugname ervan in Ierland, dat voorheen een zorgenkind was maar waar de zaken nu uitstekend evolueren (eerder dit jaar tot kernland gepromoveerd). Overigens verwacht KBC voor dit jaar nog een verdere terugname van de Ierse waardeverminderingen. We trekken onze winstramingen op tot 5,95 EUR per aandeel in 2017 en 6,10 EUR in 2018. En daar KBC minstens 50% van de winst als dividend wil uitkeren, tippen we op (gulle) nettodividenden van 2,10 en 2,17 EUR.

  Koers op het moment van de analyse: 68,50 EUR

  KBC is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  KBC doet het beter dan verwacht 5 maanden geleden - maandag 13 februari 2017
  De bank is bijzonder stevig.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  KBC boekte voor 2016 een puik rendement op eigen vermogen (18%) en een winst per aandeel boven onze verwachtingen (+49 % tot 5,68 EUR). De groep keert opnieuw een dividend uit, ditmaal van 1,99 EUR netto (waarvan in november al 0,73 EUR werd uitgekeerd). KBC blijft één van de Europese banken die financieel gezien het stevigst in zijn schoenen staat.  

   

   

  Koers op het moment van de analyse: 58,07 EUR 

   

  KBC is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen.

   

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Verkoop deze 10 Belgische aandelen niet! 5 maanden geleden - vrijdag 27 januari 2017
  Gingen een aantal van uw aandelen mooi hoger, dan zou u geneigd kunnen zijn uw winst op te strijken. Maar een aandeel dat fors klom, is niet noodzakelijk overgewaardeerd. Hierna vindt u 10 voorbeelden.
  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Verkoop deze 10 aandelen niet!

  Zorg er voor dat uw beleggingen degelijk gespreid zijn en elke individueel aandeel maximum 5% van uw vermogen bestrijkt.
  Behoud minstens een deel van uw positie in de volgende 10 Belgische aandelen. Elk van hen 
  beschikt over een aardig potentieel. 

   

  Agfa-Gevaert: kopen

  Deze groep actief in analoge en digitale beeldvormingssystemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en gezondheidszorg is in volle transformatie. Bijgevolg is het aandeel enkel bestemd voor beleggers die niet terugdeinzen voor risico's. De structurele terugval van de analoge producten remmen de omzetgroei af. Niettemin bewees Agfa dat het zijn winstgevendheid kon opdrijven en tegelijk zijn schuld afbouwen (schuldenvrij!). Geruchten over een mogelijke overname door het Duitse CompuGroup Medical in de herfst 2016 dreven de koers met meer dan 60% hoger. Toen de Duitse groep hieraan de brui gaf, viel het aandeel echter met ±15% terug. Niettemin werd zo meer duidelijkheid geschapen over de werkelijke waarde van het aandeel.

  Resultaten op 8 maart.
  Koers op het moment van de analyse: 3,72 EUR

   

  Gimv: kopen

  Gimv is een, internationaal actieve investeringsmaatschappij, vooral in private equity. Ze heeft belangen in zo’n 50 bedrijven en een investeringsportefeuille van ±1,8 miljard euro onder beheer. De koers evolueerde de voorbije jaren stilaan naar de intrinsieke waarde. Momenteel is de decote volledig weggesmolten en noteert Gimv zelfs met een premie van zo’n dikke 10%. Dit toont aan dat de belegger de strategie en de kwaliteit van het beleid waardeert en vertrouwenswaardig acht. Gimv waardeert immers zijn belangen erg voorzichtig en slaagt er meestal in ze te verkopen met een mooie meerwaarde. Het aandeel is ideaal voor wie houdt van stabiliteit, weinig risico en een quasi gegarandeerd mooi jaarlijks dividend (nettorendement 3,3%).

  Koers op het moment van de analyse: 52,20 EUR

   

  Melexis: kopen

  Melexis ontwerpt, ontwikkelt, test en verkoopt halfgeleiders in hoofdzaak voor de autosector (behoort tot de top 5, goed voor bijna 90% van de omzet), maar ook voor consumentenelektronica. De chipbakker zit in een comfortabele positie en heeft alle troeven in huis om de volgende jaren een stuk sneller dan de markt te blijven groeien. Het aantal halfgeleiders per wagen blijft immers stijgen (veiligheid, milieu, comfort) terwijl zelfrijdende auto’s dit aantal nog zullen doen toenemen. Melexis beschikt bovendien over innovatieve technologieën en producten met een hoge toegevoegde waarde (nieuwe productlanceringen!), waarmee het marktaandeel wint. De voorbije 12 maanden fietste de koers ruim 49% hogerop. En de spurt is nog niet voorbij.

  Bij de jaarresultaten op 8 februari geeft Melexis ongetwijfeld opnieuw erg fraaie jaarprognoses mee.
  Koers op het moment van de analyse: 70,10 EUR

   

  Umicore: kopen

  Umicore knoopte in 2015 weer aan met winstgroei en tegenwoordig begint de omzet sneller te groeien. We verwachten voor de komende jaren dan ook een fikse winstgroei. Naast de vruchten van de investeringen van de afgelopen jaren zal het nog profiteren van de veelbelovende vraag op de 3 markten waarop het actief is: de beperking van de uitstoot van vervuilende gassen, de recyclage van edelmetalen en de ontwikkeling van elektrische auto's aan de hand van kathodes voor oplaadbare batterijen. De koers klom met 48% over de laatste 12 maanden (+50% dividend inbegrepen). Volgens ons is het bedrijf, dat regelmatig zijn eigen doelstellingen overtreft, nog maar aan het begin van zijn succesverhaal.

  De resultaten 2016 zullen in februari worden bekendgemaakt.
  Koers op het moment van de analyse: 51,707 EUR

   

  Ageas: houden

  Ageas is een internationale verzekeringsholding actief in België, het VK en 12 andere landen in Europa en Azië. Hoewel de verzekeringsactiviteiten al een hele tijd zeer aardig boeren en Ageas financieel sterk staat, sleept het als opvolger van Fortis nog een aantal rechtszaken en andere erfenissen uit het verleden mee die het nettoresultaat fors kunnen beïnvloeden. Als de in 2016 voorgestelde regeling rond een algemeen bindende schikking met de gedupeerde Fortis-aandeelhouders definitief wordt (de kans is zeer groot dat het Gerechtshof Amsterdam tegen medio 2017 groen licht geeft), staat de verzekeraar niets meer in de weg om zich verder te ontplooien en de aandeelhouders met mooie dividenden te blijven verwennen. De erg beloftevolle Aziatische activiteiten en de langzame rentestijging kunnen de koers een extra duw in de rug geven.

  Jaarcijfers op 15 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 40,40 EUR

   

  Barco: houden

  Barco is een Belgisch technologiebedrijf dat visualisatie- en displayoplossingen levert aan professionele markten. Het gaat daarbij o.a. om projectoren voor digitale cinema, beeldschermen voor medische toepassingen en voor grote evenementen en controlekamers. Meer dan 2/3 van de omzet wordt buiten Europa gerealiseerd. Een sterke dollar heeft een positieve impact op de resultaten. De laatste jaren maakte de groep een rigoureuze herstructurering en afslanking door om haar winstgevendheid op te krikken en sterker te focussen op niches waar ze al tot de marktleiders behoort of waar ze marktleiderschap kan verwerven. Straffe resultaten en puike vooruitzichten stuwden de koers de voorbije 12 maanden meer dan 40% hoger. En er is meer in petto. Barco is op de goede weg.

  We verwachten dan ook dat de resultaten op 9 februari de positieve trend zullen bevestigen.
  Koers op het moment van de analyse: 81,91 EUR

   

  KBC Groep: houden - KBC Ancora: houden 

  KBC Groep is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen. Het kon mooi herstellen van de financiële crisis in 2008 en heeft zijn zaken intussen weer volledig op orde. Groei door overnames staat dan ook opnieuw op de agenda. Toch worden de kosten strikt onder controle gehouden en behoort KBC tot de meest solvabele banken in Europa. De lage rente, de steeds strengere regels en reglementering (o.a. op vlak van solvabiliteit en liquiditeit), de hogere taksen en de blijvende onzekerheden (Brexit,…) in de banksector blijven wel belangrijke risicofactoren. Geen spek voor de bek van voorzichtige huisvaders dus.
  We verwachten puike jaarresultaten op 9 februari.
  Koers op het moment van de analyse: 61,25 EUR

  KBC Ancora is een holding die enkel in KBC Groep investeert (belang van 19%) en is dus in feite een onrechtstreekse belegging in KBC. De enige inkomsten zijn de dividenden die KBC uitkeert. De holding financiert zich met schulden op lange termijn, waarop ze intresten betaalt.
  Koers op het moment van de analyse: 41,85 EUR

  Voortaan bieden zowel KBC als KBC Ancora weer elk jaar een mooi dividend. Het dividendrendement van KBC Ancora ligt echter hoger dan dat van KBC (±3,9% t.o.v. 3,1% netto). Wel noteert de holding (nog altijd) met een flinke korting (rond 25%) tegenover de intrinsieke waarde, al is die de voorbije maanden enigszins gekrompen. Al verwachten we niet echt dat de decote in de toekomst veel verder zal slinken, toch vormt KBC Ancora ongetwijfeld een interessant(er) alternatief voor KBC.

   

  Sioen: houden 

  Sioen is gespecialiseerd in gecoate weefsels (tenten, …), technisch textiel (beschermingskledij, afdekzeilen vrachtwagens, filters, airbags,…) en chemicaliën. Hoewel de groeimotor de afgelopen jaren wat sputterde, legde de strategie van de schuldenafbouw enerzijds en de focus op de winstmarge en op toegevoegde waarde anderzijds (lanceren van vernieuwende producten in specifieke niches dankzij doorgedreven onderzoek en ontwikkeling), de groep geen windeieren. Nadat Sioen, dat financieel sterk in zijn schoenen staat, vooral mikte op interne groei, is de tijd aangebroken voor expansie door overnames. Een goede zet lijkt ons. Overnames lanceerden de koers als een raket. In 12 mmanden kwam er lieftst 79% bij.Al houdt de koers na de mooie stijging van de voorbije jaren reeds rekening met de goede vooruitzichten, toch is het volgens ons nog te vroeg om uw winst te verzilveren. 

  Op 27 februari geeft Sioen inzage over zijn prestaties in 2016.
  Koers op het moment van de analyse: 29,10 EUR

   

  Solvay: houden 

  Solvay is een chemiegroep actief in polymeren en composietmaterialen voor de luchtvaart, auto en elektronicasector en in de oppervlakteactieve stoffen voor de olie- en gasindustrie... De groep is nog altijd in volle overgang en doet in dit kader afstotingen (pvc, natriumhydroxide…) en overnames (Cytec in de composietmaterialen voor de auto- en luchtvaartsector). Doordat Solvay meer gaat focussen op de speciaalchemie en zich stilaan terugtrekt uit de minder winstgevende basischemie, kan het zijn schuld afbouwen (financiële lasten nemen af). Een lonende strategie die volgens ons tegemoet komt aan de marktbehoeften van performantere producten.. Gezien de recente evolutie van de activiteiten zal de groep haar doelstellingen voor 2016-2018 wellicht handhaven. Over de 12 laatste maanden klom de koers met 42% (+46% dividend inbegrepen). De fraaie vooruitzichten zitten grotendeels al in de koers verrekend. Bijgevolg kopen we het aandeel al niet meer sinds eind november. Wel raden we u aan het aandeel te houden in het kader van een belegging op de langere termijn. 

  De resultaten zullen op 24 februari worden bekendgemaakt. 
  Koers op het moment van de analyse: 110,70 EUR

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 70,19 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 44,15 EUR
ISIN-code BE0003565737
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,68
Volatiliteit 39,84 %
Aantal bestaande aandelen 418.087.058
Beurskapitalisatie (in miljard) 28,29 EUR
Sector Financiële sector
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 49.923 EUR
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2017 (e) 2016 (e) 2015 2014
Dividend 2,10 1,99 0,00 1,50
Courante winst 5,95 5,68 3,80 3,32
Nettowinst 5,95 5,68 3,80 3,32
Courante cashflow 0,00 0,00 0,00 0,00
Netto cashflow 0,00 0,00 0,00 0,00
EBIT 0,00 0,00 0,00 0,00
EBITDA 0,00 0,00 0,00 0,00
Boekwaarde 38,07 35,42 34,44 29,38
Tastbare boekwaarde 36,93 34,28 33,02 27,15

Prestaties (in euro)

KBC Groep Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 14,08 % 1,59 % -2,84 %
Rendement 6 maanden 15,42 % 5,93 % -0,04 %
Rendement 1 jaar 53,57 % 12,69 % 7,72 %
Rendement 5 jaar 35,72 % 8,27 % 13,68 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2016 (e) 2015 2014 1997
Pay out - 0,69 % 61,34 % 40,81 %
Current ratio - - - -
Return on equity - 11,02 % 11,27 % 13,57 %
Total return on equity - 11,02 % 11,27 % 13,57 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - - - -
EBIT marge - - - -
EBITDA marge - - - -
Belastingvoet - 37,40 % 42,77 % 29,47 %
Gearing - - - -
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 5,71 % 5,01 % 2,73 %

Beursgegevens per aandeel

2017 (e) 2016 (e)
Dividendrendement 3,10 % 2,94 %
Koers/ Courante winst 11,37 11,91
Koers/ Courante cashflow - -
Koers/ Boekwaarde 1,78 1,91
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,83 1,97
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 6,54 % -

(e) : raming

In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en famille ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden