DECOTE

Bij een holding (= vennootschap die financiële participaties neemt in andere bedrijven) spreekt men van een “decote” wanneer de beurskoers lager lijkt te liggen dan de intrinsieke waarde (= waarde van alle participaties, min de schulden). 
Een GVV (gereglementeerde vastgoedvennootschap) noteert met een decote wanneer de beurskoers lager ligt dan de geraamde waarde van de panden in haar portefeuille, min de schulden.
Ook bij een gewone beursgenoteerde onderneming wordt de term “decote” gebruikt, in dat geval om aan te geven dat het aandeel ondergewaardeerd is t.o.v. het sectorgemiddelde of nog wanneer de geraamde waarde van de divisies/activiteiten van het bedrijf hoger ligt dan de beurskoers.
Soms is een decote terecht, bv. wanneer men niet goed weet welke de vooruitzichten van een bedrijf zijn of wanneer beleggers twijfelen aan de werkelijke waarde van bepaalde niet-beursgenoteerde participaties. Een decote mag niet uw enige beleggingscriterium zijn. Baseer u daarnaast op de aanbevelingen van onze experts om er die aandelen uit te pikken die écht opwaarts potentieel hebben.
U vindt ze in onze aandelenrubriek.