ArcelorMittal

LU1598757687
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
15,61 EUR 13/09/2019 17:37 Amsterdam
0,57 EUR (3,79 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
11,44 27,72  52 weken min max
-39,56 % Rendement 1 jaar
1,00 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?
Lees hier onze analyse.

Artikels

 • Analyse
  ArcelorMittal licht maatregelen toe 3 maanden geleden - maandag 17 juni 2019
  Tijdelijke arbeidscontracten zullen niet worden vernieuwd.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  ArcelorMittal gaat zijn productie in Europa terugschroeven 4 maanden geleden - maandag 13 mei 2019
  De piek van de cyclus is bereikt in de staalsector.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

  ArcelorMittal gaat zijn staalproductie in Europa met 3 miljoen ton terugschroeven (3,2% volume 2018) om de daling van de vraag, de invoer van goedkoop staal (ondanks maatregelen van Europa), en de hogere energie- en steenkoolprijzen te counteren. Een en ander bevestigt dat de piek van de cyclus bereikt is in de staalsector. U mag het aandeel wel houden, gezien het lage waar-deringsniveau en de opgeschoonde financiële situatie van de groep.

  Koers op het moment van de analyse: 16,69 EUR

  ArcelorMittal is de wereldwijde nr. 1 in de staalsector. In 2017 produceerde de groep 93 miljoen ton staal, wat veel meer is dan de 70 miljoen ton die de nr. 2, China Baowu, over dat jaar produceerde. Haar belangrijkste markten zijn Europa (49% van de omzet), Noord-Amerika (24,5%) en Brazilië (10,5%). De groep is ook actief in ijzererts (6% van de omzet), één van de grondstoffen voor de productie van staal. ArcelorMittal produceert staal voor o.a. de auto-, bouw- en consumptiegoederensector.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  ArcelorMittal: reus op lemen voeten 5 maanden geleden - donderdag 18 april 2019
  In mei 2018 klom de koers naar een hoogtepunt: 30,62 EUR. Sindsdien ging er met een derde af. Een buitenkans voor beleggers?
  ArcelorMittal: reus op lemen voeten

  ArcelorMittal: reus op lemen voeten

  De koers is gelijk aan minder dan 50% van de boekwaarde (in mei 2008, net vóór de crisis, was dat nog 4 keer). Al bij al staat de groep er in financieel opzicht beter voor. Omdat ze recent enkele externe groeioperaties doorvoerde en omdat ze de kosten bewaakt, zou ze nog winst moeten kunnen maken, ondanks de verwachte daling van de staalprijzen.
  Toch raden wij u niet aan te kopen. Volgens ons heeft de staalmarkt de piek van de cyclus bereikt en worden de vooruitzichten somberder. 
  Bent u bereid een hoger dan gemiddeld risico te nemen, dan mag u het aandeel dus wel HOUDEN.

  Wie is ArcelorMittal?

  ArcelorMittal is ’s werelds grootste staalproducent, met een jaarlijkse productiecapaciteit van 114 miljoen ton. In volume is het ook de op zes na grootste producent van ijzererts (waardoor het kan voorzien in ±50% van de eigen behoeften aan ijzererts, om staal te produceren). De groep is actief in 60 landen, gespreid over de 6 continenten. Ze verkoopt haar staal vooral in Europa (53% van de omzet) en in Noord-Amerika (27%, met inbegrip van Mexico).

  Topjaar 2018

  De winst over 2018 (4,30 EUR per aandeel) was de hoogste van de voorbije 10 jaar. De inspanningen van de groep om de kosten te drukken en met haar aanbod te focussen op rendabelere producten kwamen het resultaat uiteraard ten goede. Maar het had vooral baat bij het feit dat de economische groei aantrok. Die wakkerde de vraag naar staal aan (+2,8%) en maakte het mogelijk de verkoopprijzen op te trekken (+13,6%). Omdat de vraag naar staal afhangt van de markten die het meeste staal gebruiken (autosector, bouw, uitrustingsgoederen), floreert die wanneer de economische groei van de partij is. De prijzen werden vorig jaar ook geschraagd door de heffingen (circa 25%) die men aan weerszijden van de Atlantische Oceaan oplegde om de strijd aan te binden met goedkope invoer vanuit Azië (en vooral dan China). Op termijn zouden deze maatregelen weleens contraproductief kunnen blijken. Want omdat ze het handelsverkeer inperken, wegen ze op den duur op de economische groei.

  Terugval op komst?

  Dit jaar zal de wereldwijde economische groei wellicht met slechts 0,5 tot 1% stijgen (tegenover 2,8% in 2018). De oorzaken? De haperende Chinese motor, maar ook een vertraging in Europa en in de VS. De komende jaren dreigt de groei ook te gaan lijden onder de handelsspanningen tussen China en de VS, onder de Brexit en vooral onder toenemende protectionistische reflexen. Ook de vraag naar staal dreigt dus af te nemen. 

  Ook al viel de winst per aandeel (4,30 EUR) in 2018 vrij hoog uit, ze kan lang niet tippen aan de 9,75 EUR uit 2007, aan de vooravond van de economische crisis (op het toppunt van de cyclus dus). Boosdoener: de chronische overcapaciteit. Die weegt – en zal blijven wegen – op de staalprijzen (thans 30% lager dan op het toppunt van de vorige cyclus, in 2008). Dat vreet in fine aan de rentabiliteit van ArcelorMittal.

  Recent deed de staalmarkt het weer wat beter. Maar dat herstel blijft broos, want het structurele onevenwicht houdt aan. In 2018 bijvoorbeeld (ondanks alles een goed jaar, met een productie van 92,5 miljoen ton ruwstaal) benutte ArcelorMittal slechts 81% van zijn capaciteit. Dat is echter nog beter dan het sectorgemiddelde (75%). Onder dat cijfer zijn sommige spelers door de vaste kosten niet langer rendabel.

  Concentratie dringt zich op

  Hoewel ArcelorMittal de grootste staalproducent ter wereld is, vertegenwoordigt de productie van de groep slechts 4,86% van de wereldproductie. De markt is sterk gefragmenteerd. Geen enkele speler heeft grip op de prijzen. Om de concurrentie het hoofd te bieden, kunnen de staalproducenten niet anders dan trachten de verkoopprijzen zo laag mogelijk te houden. Vandaar dat ArcelorMittal voortdurend op zoek is naar besparingen, met name via volume-effecten, via overnames (zoals onlangs Votorantim in Brazilië, Ilva in Italië, Essar Steel in India, het land dat na China het meeste staal produceert). De balans van ArcelorMittal staat na twee groeijaren een pak sterker, waardoor de groep ook kon profiteren van de tegenslagen van de concurrentie en goedkope overnames kon doen. De schuldgraad onder controle houden blijft desondanks een van de prioriteiten.

  Alert op de kosten

  ArcelorMittal rekent niet enkel op het schaaleffect om zijn kosten te drukken. Na het catastrofale boekjaar 2015 lanceerde de groep een vijfjarenplan (horizon 2020). Bedoeling: de productiecapaciteit beter benutten (om de vaste kosten meer te spreiden) en met haar aanbod focussen op staal met hogere toegevoegde waarde (dat ook meer opbrengt). Zo legde de groep onlangs sterker de nadruk op haar aanbod aan staal met zeer hoge weerstand voor de autosector (waarin ze een leiderspositie bekleedt).

  In totaal zou het brutobedrijfsresultaat door al deze maatregelen moeten aanzwellen tot 3 miljard dollar (eind 2018 was de groep al halfweg, met een gecumuleerde winst van 1,6 miljard).

  Koers op het moment van de analyse: 21,29 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De winst van staalreus ArcelorMittal klokte in 2018 af op zijn hoogste peil in 10 jaar 7 maanden geleden - dinsdag 12 februari 2019
  De vooruitzichten ogen echter minder goed en dat oefent neerwaartse druk uit op de koers.

  Na de daling van de voorbije maanden, is het aandeel correct gewaardeerd. Schrikt een hoog risico u niet af, dan mag u:
  HOUDEN.

  De winst per aandeel voor 2018 klokte af op 4,30 EUR. Dat is het hoogste niveau van de voorbije 10 jaar, met dank aan de sterke vraag (+2,8%) en stijgende prijzen (+13,6%) vorig jaar. De groep stelde voor om het dividend over 2018 te verdubbelen naar 0,20 USD bruto, wat beantwoordt aan onze verwachtingen. Die sterke prestatie verhinderde evenwel niet dat de koers terrein heeft verloren doordat de toekomst minder fraai oogt. Ten eerste vertonen de staalprijzen een duidelijk dalende trend sinds het 2de kwartaal van 2018 en zal de vraag op de belangrijkste markten van ArcelorMittal wellicht vertragen dit jaar (naar +0,5 à 1% in Europa en +0,5 à 1,5% in de VS). Het vooruitzicht op een vertraging van de wereldeconomie en de overcapaciteit waarmee de sector blijft kampen, nodigen niet uit tot euforie. Om de vertraging te counteren, stortte de staalreus zich in een externe groeistrategie in o.a. Italië, Brazilië en India, op zoek naar schaalvoordelen en synergie-effecten. Die strategie is niet zonder risico, want de groep mikt eigenlijk op een schuldenlast onder de 6 miljard dollar maar slaagt er nu amper in om die onder de 10 miljard te houden.

  Koers op het moment van de analyse: 19,03 EUR

  ArcelorMittal is de wereldwijde nr. 1 in de staalsector. In 2017 produceerde de groep 93 miljoen ton staal, wat veel meer is dan de 70 miljoen ton die de nr. 2, China Baowu, over dat jaar produceerde. Haar belangrijkste markten zijn Europa (49% van de omzet), NoordAmerika (24,5%) en Brazilië (10,5%). De groep is ook actief in ijzererts (6% van de omzet), één van de grondstoffen voor de productie van staal. ArcelorMittal produceert staal voor o.a. de auto, bouw en consumptiegoederensector.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  ArcelorMittal heeft zich gelanceerd in een agressievere strategie van externe groei 10 maanden geleden - donderdag 8 november 2018
  Deze is niet geheel onlogisch maar ook niet zonder risico.

  Dit risico schrikt beleggers wat af en doet de koers afbrokkelen. Haar huidige niveau is echter correct: HOUDEN.

  Het 3e kwartaal was zoals verwacht dankzij de hausse van de staalprijzen, vooral in de VS, aangedreven door de hogere douanerechten. De groepsomzet dikte met 5% aan en de winst ging fors hoger. De EBITDA (cijfer dat van dichtbij wordt gevolgd in sector) wipte 42% hoger tot 2,7 miljard dollar. Desondanks viel de koers sinds deze zomer 20% terug. Want de verkochte volumes daalden in het 3e kwartaal met 5,5%. En de verwachte vertraging van de mondiale economie zou op de komende cijfers kunnen wegen. ArcelorMittal zoekt dan ook groei door een zeer agressieve overnamepolitiek te voeren: het heeft net Votorantim (Brazilië), Ilva (Italië) en Essar Steel (in India, het tweede grootste staalproducerende land na China waar het nog nauwelijks aanwezig is) overgenomen. Hoewel overnames garant staan voor toekomstige groei, wegen ze wel op de financiële structuur en remmen ze de verlaging van schulden (die de groep wil terugbrengen tot 6 miljard dollar netto, tegenover 10,5 miljard nu) af. Een hoger risico dat niet goed ligt bij beleggers die eerder op zoek zijn naar meer veiligheid.

  Koers op het moment van de analyse: 22,66 EUR

  ArcelorMittal is de wereldwijde nr. 1 in de staalsector. In 2017 produceerde de groep 93 miljoen ton staal, wat veel meer is dan de 70 miljoen ton die de nr. 2, China Baowu, over dat jaar produceerde. Haar belangrijkste markten zijn Europa (49% van de omzet), Noord-Amerika (24,5%) en Brazilië (10,5%). De groep is ook actief in ijzererts (6% van de omzet), één van de grondstoffen voor de productie van staal. ArcelorMittal produceert staal voor o.a. de auto-, bouw- en consumptiegoederensector.

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 27,72 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 11,44 EUR
ISIN-code LU1598757687
Beurs Amsterdam
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,20
Volatiliteit 41,63 %
Aantal bestaande aandelen 1.021.904.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 15,37 EUR
Sector Staal, Non-ferro en Mijnbouw
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 105.533 EUR
Score corporate governance 4
Land Luxemburg

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2019 (e) 2018 2017 2016
Dividend 0,15 0,17 0,08 0,00
Courante winst 1,00 4,78 4,11 1,31
Nettowinst 1,00 4,30 3,96 1,69
Courante cashflow 4,00 7,02 6,51 3,71
Netto cashflow 4,00 7,22 6,54 3,50
EBIT 3,00 6,23 4,90 3,35
EBITDA 5,00 8,56 7,30 5,93
Boekwaarde 36,90 36,15 31,59 28,02
Tastbare boekwaarde 32,60 31,84 27,27 23,14

Prestaties (in euro)

ArcelorMittal Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden 3,04 % 2,83 % 7,25 %
Rendement 6 maanden -20,98 % 4,62 % 10,20 %
Rendement 1 jaar -39,56 % 3,55 % 9,79 %
Rendement 5 jaar -9,58 % 2,55 % 12,20 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2018 2017 2016 2015
Pay out 3,96 % 2,23 % 0,00 % -
Current ratio 1,38 1,25 1,23 1,24
Return on equity 13,67 % 12,24 % 4,58 % -3,34 %
Total return on equity 12,29 % 11,81 % 5,90 % -31,44 %
Brutomarge 13,07 % 11,66 % 10,10 % 7,21 %
Nettomarge 7,01 % 6,66 % 3,05 % -13,25 %
EBIT marge 9,82 % 8,21 % 6,22 % 3,21 %
EBITDA marge 13,50 % 12,24 % 11,01 % 8,23 %
Belastingvoet -7,01 % 8,63 % 36,25 % -
Gearing 23,07 24,89 34,21 56,89
Eigen vermogen/ Balanstotaal 48,11 % 47,78 % 43,02 % 35,88 %

Beursgegevens per aandeel

2019 (e) 2018
Dividendrendement 1,00 % 1,13 %
Koers/ Courante winst 15,04 3,15
Koers/ Courante cashflow 3,76 2,14
Koers/ Boekwaarde 0,41 0,42
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,46 0,47
Koers / intrinsieke waarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,50 % -

(e) : raming

;