ArcelorMittal

LU1598757687
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
23,57 EUR 22/10/2018 00:00 Amsterdam
0,00 EUR (0,00 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
23,57 30,63  52 weken min max
-3,44 % Rendement 1 jaar
1,89 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  De staalproducent ArcelorMittal heeft een goed tweede kwartaal gerealiseerd 2 maanden geleden - maandag 6 augustus 2018
  We trekken onze verwachtingen op.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  De koers van ArcelorMittal lijdt onder de handelsspanningen 3 maanden geleden - donderdag 12 juli 2018
  Het protectionisme van Trump dreigt immers de wereldgroei aan te tasten.

  De potentiële impact op het resultaat van de groep blijft tot nog toe echter beperkt. HOUDEN.

  De dreiging van een handelsoorlog neemt toe: de VS maakte de nieuwe lijst van Chinese producten bekend waarop douanerechten kunnen worden geheven (200 miljard dollar aan ingevoerde producten per jaar). Wordt de lijst goedgekeurd, dan zullen dus nog meer douaneheffingen van kracht zijn (voorheen al heffingen op geïmporteerde producten voor 50 miljard per jaar). Gezien die maatregelen op de wereldgroei dreigen te wegen, vormen ze ook een gevaar voor conjunctuurgevoelige sectoren en dus ook voor de staalsector, ArcelorMittal inbegrepen. Hierdoor verloor de koers 18% op 2 maanden tijd. Maar de staalprijzen houden stand in Europa en in de VS. Ook voorziet Europa maatregelen om te vermijden dat een hoop staal op zijn markten wordt gedumpt. We vrezen dat het effect op het resultaat van ArcelorMittal imminent is. Maar voor de volgende 12 maanden is de situatie onduidelijk. Bijgevolg zal de directie hopelijk meer details geven tijdens de bekendmaking van het halfjaarresultaat. Overigens wil de nieuwe Italiaanse regering heronderhandelen over een aantal modaliteiten van de overname van d’Ilva door ArcelorMittal, waardoor de overname is uitgesteld en de operatie uiteindelijk duurder zou kunnen zijn dan voorzien.

  Koers op het moment van de analyse: 24,73 EUR

  ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen…).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  ArcelorMittal: groei op de afspraak 5 maanden geleden - donderdag 24 mei 2018
  Dankzij de in 2016 gelanceerde herstructurering, geruggensteund door de sterke wereldwijde economische groei, gaat het weer beter met de rentabiliteit.
  ArcelorMittal: groei op de afspraak

  ArcelorMittal: groei op de afspraak

  Dankzij de versnelling van de wereldwijde economische groei en de herstructureringsmaatregelen van de voorbije jaren, gaat de rentabiliteit van ArcelorMittal in stijgende lijn en wordt de balans gezonder. Dat laat de groep toe om zich opnieuw wat dynamischer te tonen, met o.a. overnames in Italië en Brazilië en een overnamebod in India.
  De koers maakte een steile remonte (van 6 EUR in 2016 naar ruim 30 EUR), maar de staalsector is en blijft sterk conjunctuurgevoelig en periodes van euforie worden soms snel gevolgd door barre tijden.
  De positieve elementen zitten o.i. grotendeels in het huidige koersniveau. We zijn geen koper, maar als u het aandeel ArcelorMittal al hebt, mag u het voor max. 5 tot 10% van uw portefeuille HOUDEN.

  Plan 2020

  Na een rampzalig 2015, waarin ArcelorMittal een gigantisch verlies leed, zette het in februari 2016 zijn Plan 2020 in de steigers. Dat moest over een periode van 5 jaar de bedrijfswinst 3 miljard USD hoger duwen, via een toename van de productie en een daling van de kosten. Beetje bij beetje werpt het ook vruchten af: het resultaat verbetert en de balans wordt gezonder. De groep zit met haar plan min of meer op het beoogde schema: in 2016 klom de bedrijfswinst 0,9 miljard hoger en in 2017 nog eens 0,6 miljard. Hoe het verder evolueert, zal vooral afhankelijk zijn van de dynamiek op de internationale staalmarkten.

  Kwartaalresultaat

  In het 1ste kwartaal van 2018 realiseerde ArcelorMittal een winst per aandeel van 1,17 EUR, tegenover 0,98 EUR een jaar eerder (+19,4%). In de staalactiviteiten namen zowel de productie (21,3 miljoen ton geleverd) als de verkoopprijzen toe. De bedrijfswinst per geproduceerd ton staal klokte er 19% hoger af, op 101 USD (t.o.v. 83 USD een jaar eerder). In de mijnactiviteiten viel de winst echter met 27% terug door lagere ijzerertsprijzen en een daling van de verkochte volumes.

  Gezondere balans en dividend

  De schuldenlast van ArcelorMittal is gedaald van 23 miljard dollar in 2011 en nog 17 miljard eind 2015 naar 11 miljard aan het einde van het 1ste kwartaal van dit jaar. Die daling van de schuld, en daaruit voortvloeiend ook van de financiële lasten (van 1,3 miljard in 2015 naar 820 miljoen in 2017), geeft de groep weer wat meer manoeuvreerruimte om te investeren, al moet ze werk blijven maken van schuldafbouw, zeker met het oog op de conjunctuuromslag die er naar verwachting zit aan te komen.

  Op termijn mikt Arcelor op een schuld van zowat 6 miljard. Eens het dat niveau bereikt heeft, wil het zijn aandeelhouders weer wat guller gaan belonen. De groep zal nu trouwens al opnieuw starten met de uitkering van een dividend voor boekjaar 2017, maar dat is veeleer van symbolische omvang (0,10 USD bruto of 0,084 EUR, goed voor een rendement van 0,3% bruto). Voor wie graag regelmatige inkomsten uit zijn aandelenbeleggingen haalt, is Arcelor dus niet meteen de ideale keuze.

  Groei in Italië, India en Brazilië

  Italië
  Dankzij zijn betere financiële gezondheid kon ArcelorMittal recentelijk de hand leggen op het Italiaanse Ilva, een staalbedrijf in crisis dat in 2017 zowat 5,8 miljoen staal produceerde (voor o.a. de bouw- en autosector). Als de groep erin slaagt om Ilva er weer bovenop te krijgen, kan de overnameprijs van 1,8 miljard euro (minder dan 1x de omzet van Ilva) als correct worden beschouwd.

  Arcelor zal naar verwachting wel 2,3 miljard euro in Ilva moeten investeren, want zijn productieapparaat is verouderd en het stapelt de verliezen op: in 2016 boekte Ilva per geproduceerd ton staal een operationeel verlies van ± 40 EUR (t.o.v. een winst van 60 EUR bij ArcelorMittal). Het Italiaanse bedrijf betaalt ook nog een zware prijs voor zijn ecologische voetafdruk in het verleden (bodem- en luchtverontreiniging), maar eens het geherstructureerd is, kan het een mooie troef worden voor ArcelorMittal.

  De Ilva-fabriek van Taranto, de grootste staalsite van Europa, is gelegen aan de Middellandse Zee (in de hak van de Italiaanse laars), wat het mogelijk maakt om een deel van de grondstoffen voor de productie van staal goedkoper in te voeren en het afgewerkt product ook vlotter te exporteren (veel andere fabrieken liggen traditioneel meer landinwaarts en worden ontsloten via goederentreinen).

  Door Ilva over te nemen, verhindert ArcelorMittal wellicht de komst van een grote concurrent in Europa (die marktaandeel had kunnen kosten) en legt het de hand op belangrijke productiecapaciteit maar tegelijk neemt het ook een aanzienlijk financieel risico, want het herstel van Ilva is niet bij voorbaat een gewonnen strijd. Arcelor wil de productie in Taranto tegen 2023 optrekken naar 9,5 miljoen ton (t.o.v. 5,8 miljoen in 2017).

  De overname van Ilva kreeg begin mei groei licht van de Europese mededingingsautoriteiten, op voorwaarde dat Arcelor de productie van zijn bestaande vestigingen terugschroeft met 6 à 7 miljoen ton en dus enkele fabrieken verkoopt (o.a. in Luik).

  India
  In India bracht ArcelorMittal een overnamebod uit op de groep Essar Steel (jaarproductie van 5,6 miljoen ton). De groep wil er garen spinnen bij de verwachte stijging van het staal-verbruik (de Indiase regering heeft de ambitie om de binnenlandse staalproductie de komende 10 jaar te verdrievoudigen).

  Brazilië
  In Brazilië, tot slot, nam ArcelorMittal in april Votoratim over (capaciteit van 6 miljoen ton) om er marktleider te worden in longsteelproducten (draad, balken, enz., geen plaatstaal). Synergie-effecten met de bestaande activa van Arcelor zijn er mogelijk.

  Wellicht vertraging in 2019

  Gezien de groei van de wereldeconomie, zal de context dit jaar wellicht gunstig blijven voor de staalsector. Volgens sommige bronnen zou het wereldwijde staalverbruik in 2018 nog zowat 2% hoger klimmen (na stijging van 3,2% in 2017). In Europa toont de autosector zich dynamisch, in de VS is de economie in vorm, en ook Brazilië laat de economische crisis die het land de voorbije jaren teisterde langzaam maar zeker achter zich.

  Bovendien zal de invoering van douaneheffingen op buitenlands staal in de VS (25%), de staalbedrijven die in de VS gevestigd zijn (zoals Arcelor) een aardig duwtje in de rug geven. De Europese Unie is nog tot 1 juni vrijgesteld van die Amerikaanse invoerheffingen. Sommige staalsoorten worden momenteel in de VS verhandeld tegen prijsniveaus die al 7 jaar niet meer gehaald werden. En in Europa denken de staalbedrijven hun prijzen te kunnen verhogen in de tweede helft van dit jaar.

  Op basis van de recentste indicatoren zullen zowel de Amerikaanse als de Europese economie echter vertragen in 2019, waardoor ook de context voor de staalsector minder gunstig zal worden. We verwachten dan ook dat de winst per aandeel in 2019 zal dalen naar 3,50 EUR per aandeel (t.o.v. verwachting van 3,75 EUR voor 2018).

  Bovengemiddeld risico

  Met een risicograad van 4 op 5 is het aandeel Arcelor riskanter dan het gemiddelde voor onze volledige aandelenselectie. In jaren van economische groei draaien de staalfabrieken (bijna) op volle toeren, wat het mogelijk maakt om de hoge vaste kosten te “verdelen” over grotere productievolumes. De staalprijzen en ook de rentabiliteit zijn in dergelijke periodes vaak hoog.

  Maar als de wereldeconomie vertraagt, dalen de productievolumes maar blijven de vaste kosten ongewijzigd en vertonen zowel de staalprijzen als de omzet van de staalbedrijven (lagere vraag) een terugval. Dat weegt op de rentabiliteit en kan zelfs tot verliezen leiden. Zo moest ArcelorMittal in 2015 een recordverlies van bijna 5 EUR per aandeel incasseren (na winsten van bijv. 12 en 13 EUR per aandeel in 2008 en 2009).

  Wat met Aperam?

  Koers op het moment van de analyse: 28,70 EUR

  ArcelorMittal is 's werelds grootste producent van staal, o.a. bestemd voor de bouwsector, de productie van auto’s, consumptiegoederen, enz. In 2017 produceerde de groep 93 miljoen ton staal, toch gevoelig meer dan de nummer 2 in de sector, China Baowu (70 miljoen ton). De belangrijkste afzetmarkten van Arcelor zijn Europa (49% van de omzet), Noord-Amerika (24,5%) en Brazilië (10,5%).
  De groep is ook actief in ijzererts (6% van de omzet), de belangrijkste grondstof voor de productie van staal.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  ArcelorMittal doet het beter dan verwacht 8 maanden geleden - maandag 5 februari 2018
  De groep heeft haar kwartaalresultaat bekendgemaakt.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

  Het kwartaalresultaat was wat beter dan we hadden verwacht (stijging staal- en verkoopprijzen, daling kosten), waardoor de groep opnieuw een klein dividend kan uitkeren (0,10 USD). De gunstige conjunctuur op de grote markten zal het resultaat ook dit jaar ondersteunen.

  Koers op het moment van de analyse: 27,80 EUR

  ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen…).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Het kwartaalresultaat van ArcelorMittal is conform onze verwachtingen 11 maanden geleden - woensdag 15 november 2017
  De horizon klaart op. Maar de sector blijft met een bitse concurrentie en een zware overcapaciteit kampen.

  De koers is overdreven gestegen om het aandeel nog te kopen. HOUDEN.

  Het 3e kwartaal was conform onze verwachtingen. De omzet klom met 21,5% dankzij de stijging van de verkoopprijzen (+14,8%, gestut door antidumpingmaatregelen) en de toename van de verkochte volumes (+6,8%), wat erop wijst dat de vraag opveert. Desondanks lijken de markten ons te enthousiast. Want al wordt de vraag gestut door de gezonde economie van Europa en de VS, tegelijk zal de Chinese vraag volgend jaar wellicht afnemen (terwijl de staalproductie er dit jaar een record bereikte). Verder blijft India hervormen waardoor het nog niet als nieuwe groeimotor kan fungeren (i.p.v. China). Het is dus weinig waarschijnlijk dat de vraag van deze beide landen voldoende zal zijn om de zware overcapaciteit in de sector te doen verdwijnen (een must opdat de prijzen duurzaam zouden klimmen). Ook twijfelen we aan de haalbaarheid van het Amerikaans herstelplan (1 triljoen dollar aangekondigd in de infrastructuur) gezien de Trump-administratie nu al moeite heeft om de dure fiscale hervorming tot een goed einde te brengen. Bovendien zal het herstelplan wellicht maar weinig impact hebben op ArcelorMittal gezien lange staalproducten in de VS amper goed zijn voor 4% van de omzet van de groep.

  Koers op het moment van de analyse: 23,60 EUR

  ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld. De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen…).

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 30,63 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 23,57 EUR
ISIN-code LU1598757687
Beurs Amsterdam
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,40
Volatiliteit 45,43 %
Aantal bestaande aandelen 1.021.904.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 24,28 EUR
Sector Staal, Non-ferro en Mijnbouw
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 143.059 EUR
Score corporate governance 4

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Dividend 0,45 0,08 0,00 0,42
Courante winst 4,50 3,60 1,31 -0,99
Nettowinst 4,50 3,60 1,69 -9,28
Courante cashflow 6,75 5,90 3,71 2,43
Netto cashflow 6,75 5,90 3,50 1,38
EBIT 5,00 4,30 3,35 2,38
EBITDA 7,20 6,60 5,93 6,11
Boekwaarde 34,50 30,40 28,02 32,67
Tastbare boekwaarde 30,00 25,90 23,14 26,02

Prestaties (in euro)

ArcelorMittal Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -7,53 % -6,46 % -0,30 %
Rendement 6 maanden -15,54 % -5,42 % 10,54 %
Rendement 1 jaar -3,44 % -7,16 % 11,39 %
Rendement 5 jaar -2,02 % 2,55 % 13,58 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 2015 2014
Pay out - 0,00 % - -
Current ratio - 1,23 1,24 1,33
Return on equity - 4,58 % -3,34 % 0,00 %
Total return on equity - 5,90 % -31,44 % -2,58 %
Brutomarge - 10,10 % 7,21 % 7,89 %
Nettomarge - 3,05 % -13,25 % -1,23 %
EBIT marge - 6,22 % 3,21 % 4,16 %
EBITDA marge - 11,01 % 8,23 % 9,13 %
Belastingvoet - 36,25 % - -
Gearing - 34,21 56,89 34,94
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 43,02 % 35,88 % 45,53 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017 (e)
Dividendrendement 1,89 % 0,34 %
Koers/ Courante winst 5,28 6,60
Koers/ Courante cashflow 3,52 4,03
Koers/ Boekwaarde 0,69 0,78
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,79 0,92
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,51 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
arcelormittal
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden