Van de Velde

BE0003839561
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
22,30 EUR 19/10/2018 17:35 Brussel
-0,25 EUR (-1,11 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
22,10 47,53  52 weken min max
-50,61 % Rendement 1 jaar
2,39 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  De omzet van Van de Velde is in het 1e halfjaar teruggevallen 1 maand geleden - dinsdag 11 september 2018
  Voor heel 2018 tipt de groep op een lichte omzetdaling.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Het 1e halfjaar van Van de Velde liet te wensen over 3 maanden geleden - woensdag 11 juli 2018
  De groep maakte voor de 1e jaarhelft, niet onverwacht, een omzetdaling bekend.

  Eind augustus volgen de winst-cijfers, maar door de forse investeringen (in merkpositionering, IT, e-commerce, logistiek) zullen die wellicht niet fameus zijn (wegen op de marges). 2018 en 2019 worden overgangsjaren. Bent u geduldig: HOUDEN.

  Het 1e halfjaar liet te wensen over. Ondanks de succesvolle lancering van de badpakkencollectie Marie Jo Swim viel de omzet met 3,9% terug (-2,1% zonder wisselkoerseffecten). De vergelijkbare omzet (zonder wijziging in omvang) daalde met 2,4%. De traditionele retailkanalen (eigen en zelfstandige winkels) hadden het erg moeilijk vooral in het 1e kwartaal (minder druk in winkelstraten). Wel was er vanaf eind april beterschap. De verkoop via digitale kanalen nam toe (±8% v.d. groepsomzet t.o.v. ±7% een jaar geleden), maar die groei was te bescheiden om de meubelen (nog) te redden. De nieuwe CEO die vorig jaar werd aangesteld heeft dus nog heel wat werk voor de boeg. Eind dit jaar moet alvast een nieuw e-commerceplatform operationeel zijn, dat vervolgens in 2019 zal worden opgeschaald (winkelpartners betrekken, meer gepersonaliseerd naar eindconsument…). Dat moet de groeimotor weer doen aanslaan. Maar voor heel 2018 zal de omzet hoogstens stabiel zijn, waarschijnlijk zelfs iets lager. We tippen op een winst per aandeel van 1,93 EUR in 2018 en 2,12 EUR in 2019.

  Koers op het moment van de analyse: 30,95 EUR

  Van de Velde is een Belgische ontwerper van dameslingerie (Marie Jo, Marie Jo L’Aventure, Marie Jo Intense, Prima Donna, Prima Donna Twist, Andres Sarda). De groep is vooral actief in Europa en de VS en is marktleider in de Benelux. Daar de consument steeds meer grote ketens en department stores (o.a. Inno, Galeries Lafayette, Corte Inglès …) verkiest boven het klassieke distributiekanaal (kleine lingerieboetieks), ontwierp de groep haar eigen winkelnetwerk (iets minder dan 90 in Oost-Europa, de VS en China), een activiteit die goed is voor 20% van de omzet maar die veel kapitaal opslokt, volatiel en veel minder winstgevend is.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De omzet van Van de Velde zal over 2018 in het beste geval stagneren 6 maanden geleden - woensdag 25 april 2018
  De koers die al terugviel door de gewijzigde dividendpolitiek, dook nog lager.

  Toch is het aandeel niet koopwaardig. Houden op voorwaarde dat u geduldig bent en bewust van de risico’s.

  Probleem

  De merken van VdV deden het tot nog toe altijd goed t.o.v. de concurrentie. En al kalven de marges af, toch liggen ze gezien de sector nog altijd erg hoog. Zo bedroeg de nettomarge 16,3% in 2017 conform de prestaties van de grootste luxebedrijven.

  Eigenlijk ligt hét probleem van VdV bij het historisch distributiekanaal, de kleine boetieks (meer dan 5000). VdV slaagde er niet in zich aan het digitale tijdperk aan te passen. Terwijl grote ketens van het middengamma hier volop op focusten, spande VdV zich de laatste 12 jaar in om zo goed en zo kwaad mogelijk (cf. de VS) zijn eigen winkelnetwerk te ontwikkelen.

  De ontwikkeling van de online verkoop vond het echter veel minder belangrijk. Volgens VdV heeft de klant immers persoonlijk advies nodig en is de plek bij uitstek hiervoor een boetiek. De lingeriesector ontsnapte echter evenmin aan de ontwikkeling van e-commerce. Bijgevolg hinkt VdV vandaag achterop en put het slechts 5 à 10% uit e-commerce (t.o.v. soms 20% bij de concurrentie).

  Marges en dividendverlaging

  In het licht van dit probleem zal de groep eind 2018-begin 2019 een IT-platform lanceren. Hierdoor zullen de marketinguitgaven nog toenemen, zal de logistiek verbeteren en is de ontwikkeling van andere kanalen voorzien (verkoop van het type Tupperware).

  Het blijft echter afwachten en de marges zullen nog onder druk blijven. We tippen voor 2018 en 2019 op een winst per aandeel van 1,9 en 2,1 EUR (2,55 in 2017), goed voor een nettomarge van 12 à 13% t.o.v. meer dan 20% rond 2010!

  Een daling van de winst, de nood aan investeringskapitaal… dit alles weegt uiteraard op het dividend. We tippen op 0,54 EUR netto voor 2018 t.o.v. 2,4 à 2,5 EUR netto voor de boekjaren 2014 tot 2016!

  Koers op het moment van de analyse: 33,90 EUR

  Van de Velde is een Belgische ontwerper van dameslingerie (Marie Jo, Marie Jo L’Aventure, Marie Jo Intense, Prima Donna, Prima Donna Twist, Andres Sarda) opgericht in 1919, die al 20 jaar op de beurs noteert. De groep is vooral actief in Europa en de VS en is marktleider in de Benelux. Daar de consument steeds meer grote ketens en department stores (o.a. Inno, Galeries Lafayette, Corte Inglès …) verkiest boven het klassieke distributiekanaal (kleine lingerieboetieks), ontwierp de groep haar eigen winkelnetwerk (iets minder dan 90 in Oost-Europa, de VS en China), een activiteit die goed is voor 20 % van de omzet maar die veel kapitaal opslokt, volatiel en veel minder winstgevend is. 

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Van de Velde lanceert een winstwaarschuwing 6 maanden geleden - donderdag 19 april 2018
  Eind februari voorzag de Belgische groep nog een omzetstijging voor 2018. Tegenwoordig tipt ze op een stabilisatie of een lichte daling.

  Op korte termijn is het herstelpotentieel van de koers beperkt. U mag houden als u een geduldige belegger bent.

  Van de Velde is tevreden over de lancering van het badpakkengamma Marie Jo Swim. De situatie in de traditionele distributiekanalen is echter minder rooskleurig.
  Resultaat: terwijl Van de Velde eind februari nog mikte op een omzetstijging voor 2018, verwacht het nu een stabilisatie of zelfs een daling van de omzet.

  Voorzien werd dat door de zware investeringen die de groep deed om de verkopen (die al 2 jaar ter plaatse trappelen) te boosten, de winstgevendheid onder druk zou komen te staan. Maar nu de groep haar omzetdoelstelling daadwerkelijk heeft verlaagd, kan men nog erger verwachten.

  We verlagen onze winstramingen per aandeel met ongeveer 20% tot respectievelijk 1,90 EUR voor 2018 en 2,10 EUR voor 2019.
  Het dividend voor het huidig boekjaar zou rond 0,54 EUR netto moeten uitkomen.

  Koers op het moment van de analyse: 37,30 EUR

  Van de Velde is een Belgische ontwerper van dameslingerie (Marie Jo, Marie Jo L’Aventure, Marie Jo Intense, Prima Donna, Prima Donna Twist, Andres Sarda). De groep is vooral actief in Europa en de VS en is marktleider in de Benelux. Daar de consument steeds meer grote ketens en department stores (o.a. Inno, Galeries Lafayette, Corte Inglès …) verkiest boven het klassieke distributiekanaal (kleine lingerieboetieks), ontwierp de groep haar eigen winkelnetwerk (iets minder dan 90 in Oost-Europa, de VS en China), een activiteit die goed is voor 20% van de omzet maar die veel kapitaal opslokt, volatiel en veel minder winstgevend is.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Het Belgische Van de Velde moet nog investeren 7 maanden geleden - woensdag 28 februari 2018
  Om hiertoe in staat te zijn, voert het een drastische dividendverlaging door.

  Dividendknip verwacht en nu is het zover. De groep verlaagt haar dividend met 71%! We hadden echter nog erger verwacht. In 2018 zal ze blijven investeren in de hoop opnieuw omzetgroei te boeken. HOUDEN.

  De omzet (sinds medio januari gekend) ging in 2017 lichtjes hoger (+1,2%). Zonder wisselkoerseffecten en op vergelijkbare basis bleef hij vrijwel stabiel (+0,2%). In het eigen winkelnetwerk sloten de verlieslatende winkels de deuren. In de Amerikaanse winkels kon de omzetdaling in 2017 binnen de perken (-2,5%) worden gehouden. De bedrijfsmarge voor afschrijvingen blijft hoog (26,7%) maar staat onder druk. De bedrijfswinst voor afschrijvingen viel op vergelijkbare basis met 13,9% terug (conform onze verwachtingen). Het resultaat lijdt onder de investeringen om de groei te boosten (marketing, ICT, e-commerce ; rekrutering…). Ook in 2018 zal dit nog het geval zijn. En al ging de winst per aandeel 1,2% hoger tot 2,52 EUR (dankzij een lagere belastingvoet), toch voert de groep een stevige dividendknip door (zal slechts 40% van de winst uitkeren t.o.v. meer dan 100% in 2016). De groep wil zo kapitaal in kas houden. De investeringen uit het verleden zouden echter stilaan de verkopen moeten beginnen boosten (mogelijks +3% vanaf 2018). Maar de winstgevendheid zal onder druk blijven staan. Voorzichtigheidshalve verlagen we onze winstramingen met 8% tot 2,42 EUR voor 2018.

  Koers op het moment van de analyse: 41,20 EUR

  Van de Velde is een Belgische ontwerper van dameslingerie (Marie Jo, Marie Jo L’Aventure, Marie Jo Intense, Prima Donna, Prima Donna Twist, Andres Sarda). De groep is vooral actief in Europa en de VS en is marktleider in de Benelux. Daar de consument steeds meer grote ketens en department stores (o.a. Inno, Galeries Lafayette, Corte Inglès …) verkiest boven het klassieke distributiekanaal (kleine lingerieboetieks), ontwierp de groep haar eigen winkelnetwerk (iets minder dan 90 in Oost-Europa, de VS en China), een activiteit die goed is voor 20 % van de omzet maar die veel kapitaal opslokt, volatiel en veel minder winstgevend is.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 47,53 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 22,10 EUR
ISIN-code BE0003839561
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 0,58
Volatiliteit 18,90 %
Aantal bestaande aandelen 13.322.480
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,30 EUR
Sector Consumptiegoederen
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 222 EUR
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Dividend 0,54 0,72 2,49 2,58
Courante winst 1,93 2,54 2,52 3,07
Nettowinst 1,93 2,54 2,52 3,07
Courante cashflow 2,51 3,13 3,14 3,69
Netto cashflow 2,51 3,13 3,14 3,69
EBIT 2,79 3,60 4,03 4,03
EBITDA 3,38 4,18 4,65 4,65
Boekwaarde 9,27 8,11 5,62 6,20
Tastbare boekwaarde 8,93 7,77 5,28 5,86

Prestaties (in euro)

Van de Velde Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -25,33 % -6,56 % -0,36 %
Rendement 6 maanden -38,26 % -5,29 % 10,11 %
Rendement 1 jaar -50,61 % -7,64 % 10,79 %
Rendement 5 jaar -4,49 % 2,58 % 13,60 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 2015 2014
Pay out - 124,34 % 113,87 % 1.912,78 %
Current ratio - 2,45 3,34 4,47
Return on equity - 44,80 % 49,57 % 2,78 %
Total return on equity - 44,80 % 49,57 % 2,78 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - 15,77 % 19,14 % 1,20 %
EBIT marge - 25,32 % 25,02 % 8,90 %
EBITDA marge - 29,22 % 28,88 % 28,39 %
Belastingvoet - 36,71 % 24,38 % 87,07 %
Gearing - -24,55 -33,72 -40,01
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 48,18 % 51,61 % 55,13 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017 (e)
Dividendrendement 2,39 % 3,20 %
Koers/ Courante winst 11,68 8,88
Koers/ Courante cashflow 8,98 7,20
Koers/ Boekwaarde 2,43 2,78
Koers/ Tastbare boekwaarde 2,53 2,90
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,92 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
van-de-velde
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden