Roularta

BE0003741551
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
22,60 EUR 20/04/2018 14:25 Brussel
0,60 EUR (2,73 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
14,49 27,50  52 weken min max
-15,32 % Rendement 1 jaar
15,91 % Dividendrendement
Alle details

Premium inhoud

Het advies van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Het resultaat 2017 van Roularta is in het rood 1 maand geleden - maandag 5 maart 2018
  Het verlies is zwaarder dan verwacht.
   
   
   
   

  Het advies van onze experten en onze risicobeoordelingen zijn enkel voor abonnees. Wil u graag toegang?

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Roularta koopt vrouwenbladen 3 maanden geleden - woensdag 17 januari 2018
  De groep kondigt de overname aan van de Belgische vrouwenbladen van de Finse groep Sanoma.

  Tegelijk maakte het bekend dat het resultaat over 2017 in het rood zal stranden. Het aandeel blijft duur en riskanter dan het gemiddelde (4).
  VERKOPEN.

  Consolidatie

  Roularta blijft op overnamepad en doet dit a.d.h.v. de liquiditeiten uit de verkoop van de tv-tak Medialaan (afgerond tegen eind 1e kw 2018). Na 50% van Mediafin (L’Echo, De Tijd) te hebben gekocht, lijft het een tiental Belgische vrouwenbladen in van het Finse Sanoma (Femmes d’Aujourd’hui, Flair, Gaël, Libelle...), die samen goed zijn voor een omzet van 78 miljoen per jaar. Sanoma kreunt onder de terugval van de reclame-inkomsten (de markt viel met 10% terug in 2017), is in volle turnaround en stoot activa af. Om de overname te financieren, zal Roularta aan Sanoma zijn titels gewijd aan bouw en renovatie afstoten en hierbovenop nog eens 33,7 miljoen euro storten. Een faire prijs gezien de bedrijfsmarges die de vrouwenbladen genereren (7%).

  2017 in het rood

  Roularta lijdt nog steeds onder de daling van de reclame-inkomsten, wat een negatieve impact heeft op de omzet en de marges, die vrijwel helemaal geslonken zijn door de stijging van de kosten (nieuwe projecten). In het 1e halfjaar lag de winst al laag (-91,5% t.o.v. een jaar voorheen, tot 0,10 EUR per aandeel), maar het 2e halfjaar zal nog erger zijn. Voor heel 2017 zal het bedrijfsresultaat in het rood stranden.

  En erna?

  In 2018 dreigt het resultaat (zonder uitzonderlijke elementen) amper stabiel te zijn. Maar rekening houdend met de meerwaarde uit de verkoop van Medialaan (11,60 EUR per aandeel!), zal de groep winst boeken. Vanaf 2019 zullen de lasten afnemen (geen schulden meer, einde duur leasingcontract). Roularta zet dus zijn strategie verder en hoopt dat, net als bij andere buitenlandse persgroepen, de schaalvoordelen gegenereerd dankzij de overnames (reclameregie, drukkerij, websites), de winstgevendheid hoger zullen drijven. Gezien de reclame-inkomsten steeds meer in de zakken verdwijnen van Google, Facebook…, wordt dit echter geen makkie. En al kan Roularta zijn bedrijfsmarge tot 7% drijven, dan nog zal de winst per aandeel in 2019 niet boven de 1,15 EUR uitkomen.

  Koers op het moment van de analyse: 23,80 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Roularta trekt zich uit radio en tv terug 6 maanden geleden - dinsdag 3 oktober 2017
  De groep verkoopt haar belang in Medialaan.

  De groep zal haar 50%-belang in Medialaan (VTM,Q2, QMusic,...) verkopen aan De Persgroep. Tegelijk zal ze 50% overnemen van Mediafin (De Tijd, L'Echo), waarvan de groep Rossel (Le Soir, Sudpresse...) de overige 50% in handen heeft. Dankzij de operatie zal Roularta zijn cashmiddelen fors kunnen oppeppen. De sector blijft echter met ernstige moeilijkheden kampen. Profiteer van de koersremonte om te
  VERKOPEN.

  Drieledig probleem

  De tv-sector, die bijna 100% afhankelijk is van reclame, kampt met problemen. Zo kijken steeds minder mensen tv en hebben Netflix, Youtube... steeds meer succes. Probleem is dat adverteerders investeren in functie van de kijkcijfers. Ten tweede: om kijkers te lokken, zetten producenten in op exclusieve content (tv-series...) en live uitzendingen (sport…). Dit drijft de kosten echter hoger en weegt op de winstgevendheid. Ten derde: de tv-reclamemarkt stagneert en boert zelfs achteruit (1e halfjaar: -5,2%), adverteerders zetten steeds meer in op het internet (27% van Belgische reclame-uitgaven voor tv) en meer dan 50% van de online reclame-uitgaven wordt opgeslorpt door giganten als Google, Facebook... Om hiertegen op te boksen, moeten tv-producenten fusies of overnames overwegen. Maar hiervoor beschikte Roularta over onvoldoende middelen.

  Weinig aanlokkelijke toekomst

  Door de tv-tak af te stoten, verdwijnt de meest winstgevende activiteit (70% van de winst 2016). Ook zal de winst ondanks de overname van 50% van Mediafin, waarvan de winstgevendheid driemaal hoger ligt dan de geschreven pers van Roularta in 2016, dan toch terugvallen. Verder blijft de markt van de geschreven pers erg netelig: spelers zullen nog lang zoeken naar het meest geschikte businessmodel, hoe ze zich het best aanpassen aan het digitale tijdperk...

  Blijf aan de zijlijn

  Al ligt het prijskaartje voor Mediafin hoog, de dubbele operatie zal de cashreserve van Roularta mooi spijzen (netto: ±14 EUR per aandeel!). Hierdoor zal het schuldprobleem verdwijnen en zullen herstructureringen minder dringend zijn. Volgens de CEO is een beursuittrede geen optie. Een uitkering aan de aandeelhouders komt er volgens ons niet. Overnames of toenaderingen in combinatie met investeringen in het digitale lijken ons het waarschijnlijkst. Maar tegen welke prijs? En wordt dit een succes? Het resultaat is onzeker. Bijgevolg raden we u aan de kat uit de boom te kijken.

  Koers op het moment van de analyse: 20, 45 EUR

  Roularta is een Belgische mediagroep, actief in de geschreven pers (67% van de omzet, De streekkrant, Trends, Knack…) en het audiovisuele (34%, controleert samen met De Persgroep VMMa waartoe VTM, Q2, Kanaal Z, Q-Music,... behoren). Na de afstoting van de Franse tak, die goed was voor meer dan 25% van de omzet, focust de groep nu opnieuw op België (85% van de huidige omzet).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Het halfjaarresultaat van Roularta rechtvaardigt onze twijfels 8 maanden geleden - vrijdag 25 augustus 2017
  De markten zijn erg optimistisch over de vooruitzichten van Roularta sinds het medio 2015 zijn Franse verlieslatende activiteiten verkocht.

  De groep lijdt onder de structurele moeilijkheden in de sector en het feit dat adverteerders steeds meer reclame op het internet maken.
  VERKOPEN.

  Ontgoochelend halfjaar

  Na een matig resultaat 2016 is het 1e halfjaar 2017 evenmin schitterend. De verkopen zakten nog met 3%. Op vergelijkbare basis vielen ze zowel in de geschreven pers als in de audiovisuele tak terug. Voorts stegen de kosten (investeren in digitalisering, lokale tv-content produceren om adverteerders te lokken...). Gevolg: de bedrijfsmarge slonk van 11,3 tot 2,6% en de winst per aandeel met 91,5% tot 0,10 EUR!

  Reclame-inkomsten wegen

  De inkomsten uit de abonnementen in de geschreven pers (21,4% v.d. omzet) blijven maar terugvallen (-3% in 1e halfjaar). Het grootste probleem zijn echter de reclame-inkomsten (advertenties in pers, tv/radiospots; 58,3% v.d. omzet). De adverteerders maken namelijk steeds meer reclame op het internet, maar trekken hun budgetten niet op (globaal namen ze zelfs met 5,2% af). Ook wordt het gros van de online advertenties opgevangen door de internetgiganten (Google…). In België is internet nu goed voor 27% van de reclame-investeringen (tv: 33%). Maar op Europees vlak wordt er sinds 2015 meer reclame gemaakt op het internet dan op tv (2016: 37% v. budgetten). Roularta put echter slechts 9% van zijn reclame-inkomsten op het internet.

  Verder kosten besparen?

  Enerzijds kan de groep geen graantje meepikken van het feit dat adverteerders nu meer besteden aan online reclame. Anderzijds lanceerde ze initiatieven (telefonie via Mobile Vikings, e-commerceplatform Storesquare, marketingdienst Digilocal, Stievie…) en die vergen investeringen, wat nog lange tijd op de winst zal wegen. Bijgevolg lijken nieuwe kostenbesparingen ons onvermijdelijk.

  Luchtbel in zicht?

  In 2019 zal een duur leasingcontract aflopen en de financiële lasten zakken. Dit zou de winstgevendheid moeten boosten. Wel zullen de structurele uitdagingen tegen dan niet verdwijnen en zal de groep het moeilijk blijven hebben. We tippen op een winst per aandeel van minder dan 0,50 EUR in 2017 en 2018.

  Koers op het moment van de analyse: 17,61 EUR

  Roularta is een Belgische mediagroep, actief in de geschreven pers (67% van de omzet, De streekkrant, Trends, Knack…) en het audiovisuele (34%, controleert samen met De Persgroep VMMa waartoe VTM, Q2, Kanaal Z, Q-Music,... behoren). Na de afstoting van de Franse tak, die goed was voor meer dan 25% van de omzet, focust de groep nu opnieuw op België (85% van de huidige omzet).

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Roularta : daling van de reclame inkomsten 11 maanden geleden - maandag 22 mei 2017
  De markt verandert.

  Het aandeel is duur.
  VERKOPEN.

   

  Roularta kondigde voor de vier eerste maanden van het jaar een daling van de Belgische reclame-inkomsten met 5 à 10%. Dit bevestigt onze vrees rond de structurele veranderingen op de markt. We verlagen onze ramingen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 25,50 EUR

   

  Roularta is een Belgische mediagroep, actief in de geschreven pers (67 % van de omzet, De streekkrant, Trends, Knack…) en het audiovisuele (34 %, controleert samen met De Persgroep VMMa waartoe VTM, 2Be, Kanaal Z, Q-Music,... behoren). Na de afstoting van de Franse tak, die goed was voor meer dan 25 % van de omzet, focust de groep nu opnieuw op België (85 % van de huidige omzet).

   

   

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 27,50 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 14,49 EUR
ISIN-code BE0003741551
Beurs Brussel
Noteert op Euronext Brussel ja
Bèta 1,17
Volatiliteit 36,06 %
Aantal bestaande aandelen 13.141.120
Beurskapitalisatie (in miljard) 0,29 EUR
Sector Media en Vrije tijd
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 100 EUR
Score corporate governance 5

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Dividend 3,50 0,00 0,35 0,37
Courante winst 11,60 -0,87 1,72 5,15
Nettowinst 11,60 -0,87 1,72 5,15
Courante cashflow 1,37 0,24 2,47 5,32
Netto cashflow 1,37 0,24 2,47 5,32
EBIT 0,83 -0,96 0,53 2,51
EBITDA 1,60 0,15 1,30 2,68
Boekwaarde 22,05 15,45 17,24 16,11
Tastbare boekwaarde 22,05 15,45 17,24 16,11

Prestaties (in euro)

Roularta Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -5,98 % -4,72 % -5,26 %
Rendement 6 maanden 4,84 % -1,84 % 0,77 %
Rendement 1 jaar -15,32 % 1,25 % -0,19 %
Rendement 5 jaar 12,62 % 6,02 % 12,87 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2017 (e) 2016 2015 2014
Pay out - 29,18 % 9,71 % -
Current ratio - 1,35 1,12 1,16
Return on equity - 9,94 % 31,96 % -97,70 %
Total return on equity - 9,94 % 31,96 % -99,44 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - 7,28 % 22,13 % -47,58 %
EBIT marge - 2,40 % 10,81 % 1,31 %
EBITDA marge - 5,82 % 11,52 % 5,64 %
Belastingvoet - -0,36 % -253,77 % -
Gearing - 26,40 37,25 56,85
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 49,14 % 45,20 % 27,34 %

Beursgegevens per aandeel

2018 (e) 2017 (e)
Dividendrendement 15,91 % 0,00 %
Koers/ Courante winst 1,90 -
Koers/ Courante cashflow 16,06 91,67
Koers/ Boekwaarde 1,00 1,42
Koers/ Tastbare boekwaarde 1,00 1,42
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 4,24 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
roularta
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden