Repsol

ES0173516115
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
15,17 EUR 15/02/2019 17:35 Madrid
0,18 EUR (1,17 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
12,99 16,80  52 weken min max
14,84 % Rendement 1 jaar
6,16 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

Hoe komen we tot ons advies?
Analyse

Artikels

 • Analyse
  Repsol heeft tegenvallende kwartaalcijfers gepubliceerd maar de toekomst oogt positief 3 maanden geleden - woensdag 7 november 2018
  We veranderen noch onze winstverwachtingen noch ons advies.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  De brandstofproductie van Repsol blijft toenemen 6 maanden geleden - maandag 30 juli 2018
  Gezien haar financieel herstel kan de groep investeren om verder te groeien.

  Het aandeel legde al een mooi parcours af maar kan nog hoger gaan.
  KOPEN.

  In het 2e kwartaal bereikte de winst per aandeel 0,59 EUR (ging 2,5 hoger). Wel is dit te danken aan uitzonderlijke elementen. Zonder die elementen klom de winst toch met 23%, gestut door de tak exploratie & productie, waar de winst verdrievoudigde. De productie steeg met 6,7% en de verkoopprijzen van olie met 53%. Stroomafwaarts (raffinage, chemie…) viel de winst met 21% terug (o.a. als gevolg van een stijging van de productiekosten in de chemie). Repsol bevestigt zijn groeiplan: het tipt op een jaarlijkse productiestijging van 2,5% (van 695 000 olievaten per dag in 2017 tot 750 000 in 2020). Ten opzichte van de andere oliebedrijven waarvan we het aandeel opvolgen, is dit een vrij hoog productieritme. Over de periode 2018-2020 wil de groep 11 miljard euro in de tak exploratie & productie investeren (net als voor de periode 2015-2017 het geval was). Hierbij wil Repsol het liefst niet al te veel risico’s nemen en wil het vooral de productie opdrijven van de sites die het al aanhoudt (gas in de VS…). Voor het 2e halfjaar mikken we op een stijging van de gegenereerde liquiditeiten. Tenslotte tippen we op een winst per aandeel van 1,80 EUR in 2018 (t.o.v. 1,55 voorheen) en van 1,90 EUR in 2019 (t.o.v. 1,60).

  Koers op het moment van de analyse: 16,79 EUR

  De Spaanse olie- en gasgroep Repsol is sterk georiënteerd op Spanje en Latijns-Amerika. De groep werkte mee aan de ontdekking van brandstoffen in Venezuela en Brazilië. Repsol moest zich als het ware "heruitvinden" na zijn onteigening in Argentinië.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Repsol zal meer uitkeren aan zijn aandeelhouders 8 maanden geleden - donderdag 7 juni 2018
  De Spaanse groep staat financieel weer sterker en paste zijn industrieel plan aan.

  Al is het plan niet revolutionair, het bevestigt dat Repsol op het goede pad zit. Het aandeel ging hierdoor hoger en beschikt nog over potentieel. KOPEN.

  Repsol kon zijn schuld mooi afbouwen en profiteert nu meer van de hogere olieprijs dan de voorbije jaren. Bijge-volg neemt het meer initiatieven, al zijn deze niet spectaculair. Het nieuwe ontwikkelingsplan voorziet een stijging van de liquiditeitengeneratie (nodig om het dividend uit te keren, te investe-ren…): de groep mikt van 2018 tot 2020 op een toename van 12,2% per jaar. Een volgens ons realistisch niveau dat zelfs nog iets hoger zou kunnen uitkomen als de olieprijs per vat in de buurt blijft van 55/60 USD. Repsol be-looft ook dat het over die periode tot 15 miljard euro zal investeren (t.o.v. 11 miljard over 2015-2017). In de explora-tie & productie zal het focussen op de ontwikkeling van bestaande sites en tipt het op een stijging van de brand-stofproductie van 2,5% per jaar (neemt dus geen grote risico’s). De groep be-studeert nog andere projecten (voor na 2020). Ook in de raffinage en chemie zal ze meer investeren. Tenslotte zullen de aandeelhouders een hogere uitkering krijgen. Zo zullen ze aan de hand van de inschrijvingsrechten aangeboden i.p.v. de dividenden nieuwe aandelen kunnen kopen of zullen ze de rechten kunnen verkopen tegen 0,95 EUR in 2019 en 1 EUR per aandeel in 2020.

  Koers op het moment van de analyse: 16,91 EUR

  De Spaanse olie- en gasgroep Repsol is sterk georiënteerd op Spanje en Latijns-Amerika. De groep werkte mee aan de ontdekking van brandstoffen in Venezuela en Brazilië. Repsol moest zich als het ware "heruitvinden" na zijn onteigening in Argentinië.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Het resultaat van Repsol is conform de verwachtingen 9 maanden geleden - maandag 14 mei 2018
  Het aandeel bereikte zijn hoogste punt sinds juni 2015.

  De koers blijft echter potentieel behouden.
  KOPEN.

  Het kwartaalresultaat is conform de verwachtingen, gestut door de stijging van de olieprijs en van de productie. In de raffinage ging de winst slechts 15% lager (afkalving van de marges, tijdelijke sluitingen) terwijl dit bij de grote concurrenten ±30% was. De koers, die zijn hoogste punt bereikte sinds juni 2015, beschikt nog over potentieel.

  Koers op het moment van de analyse: 16,64 EUR

  De Spaanse olie- en gasgroep Repsol is sterk georiënteerd op Spanje en Latijns-Amerika. De groep werkte mee aan de ontdekking van brandstoffen in Venezuela en Brazilië. Repsol moest zich als het ware "heruitvinden" na zijn onteigening in Argentinië.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Repsol profiteert van de gunstige context in de oliesector de voorbije maanden 11 maanden geleden - donderdag 15 maart 2018
  De Spaanse groep trekt daarmee een streep onder de ontgoochelingen van de voorbije jaren en gaat nu volop voor groei.

  Repsol profiteerde de voorbije maanden van de gunstige context in de sector (toename van de vraag, olieprijs van 70 USD per vat, …).Het aandeel Repsol is iets volatieler en riskanter dan de andere aandelen uit de oliesector die we volgen, maar de groep toont zich erg actief in het vinden van nieuwe productiecapaciteit en maakt ook werk van het verbeteren van haar rentabiliteit. Het aandeel liet de voorbije 12 maanden een rendement optekenen van 5,8% (ten opzichte van -3,4% voor de hele oliesector). Het houdt volgens ons nog stijgingspotentieel achter de hand, zeker als ook het ontwikkelingsplan (bekendmaking in juni) dynamisch genoeg zou blijken.
  KOPEN.

  Sterk jaar achter de rug

  Voor 2017 liet Repsol een 30% hogere cashgeneratie optekenen, waardoor het in staat was meer te investeren en zijn schuld verder af te bouwen. Die schuld zal ook in 2018 verder krimpen, met dank o.a. aan de opbrengst van de verkoop van het belang van 20% in Gas Natural. Zoals verwacht haalden de activiteiten exploratie & productie voordeel uit de hogere brandstofprijzen en uit kostenbesparingen. Die laatste klokten hoger af dan verwacht (2,4 miljard euro terwijl de groep op 2,1 had gemikt), wat niet alleen goed nieuws is voor de huidige rentabiliteit maar Repsol ook kan helpen om rendabel te blijven indien de olieprijs fors zou terugvallen. De winst in 2017 bedroeg 1,35 EUR per aandeel (conform onze verwachtingen), tegenover 1,11 EUR in 2016 en een verlies van 1,34 EUR in 2015.

  Productie in de lift

  In het 4de kwartaal van 2017 steeg de productie van Repsol met 3,2% (t.o.v. 3de kwartaal), tot 695.000 vaten per dag. Die stijging is o.a. te danken aan de heropgestarte productie in Libië. Repsol toonde zich op productievlak overigens erg dynamisch in 2017: het ontdekte significante brandstofvoorraden in Alaska en in Trinidad en Tobago en het sloot interessante akkoorden af in Bolivia en in Brazilië. De groep kan 2018 dan ook met vertrouwen aanvatten. Voor dit jaar kondigt Repsol een productieniveau van boven de 700.000 vaten per dag aan en een stijging met meer dan 10% van zijn investeringen (die laatste zullen niet onmiddellijk tot de winst bijdragen).

  Vooruitzichten 2018 en 2019

  Gezien de druk op de raffinagetarieven en de evolutie van de olieprijs, verlagen we onze ramingen van de winst per aandeel naar 1,55 EUR voor dit jaar (voorheen 1,85) en naar 1,60 EUR voor 2019 (voorheen 1,95).
  De prijs voor een vat ruwe olie blijft uiteraard de meest bepalende factor voor de resultaatsevolutie van de oliegroepen. Die prijs wordt aan de ene kant beïnvloed door het productiebeperkingsakkoord van de OPEC (verlengd tot eind 2018), aan de andere kant door de schalieoliesector in de VS. De Amerikanen kunnen in een paar maanden tijd nieuwe productiesites operationeel krijgen en op die manier de prijzen drukken. Dat gegeven verkleint de kans dat de olieprijs duurzaam boven de 70 USD per vat zal blijven. Wij mikken voor 2018 op een gemiddelde prijs van 55 à 60 USD.

  Groeiplan in de maak

  In juni zal Repsol zijn nieuwe groeiplan voorstellen en ook zijn vooropgestelde doelstellingen voor de periode 2016-2020 bijwerken, zowel qua productie als qua winstgevendheid.
  We hopen dat de groep ondanks haar verbeterde financiële gezondheid en rentabiliteit niet zal bezwijken voor het risico op overmatige investeringsdrang of te dure overnames, maar veeleer het voorbeeld van concurrenten (Total, BP, ...) zal volgen en aankondigen dat het eigen aandelen gaat inkopen.
  In tegenstelling tot bijv. Statoil, Eni en Royal Dutch, lijkt Repsol niet bereid om zwaar te investeren in hernieuwbare energie. Die concurrenten zien het als een manier om zich gedeeltelijk te beschermen tegen een mogelijk sneller dan verwachte energietransitie. Of Repsol de juiste keuze maakt door zich te blijven concentreren op activiteiten waarin het sterk staat (exploratie), dan wel of dit later nadelig zal blijken (evolutie die misschien de kaarten in de energiesector kan herschudden) is op dit moment moeilijk te zeggen. Ook de almaar strakkere milieu-eisen van de internationale gemeenschap zouden op termijn op de rentabiliteit van de exploratieprojecten kunnen wegen.

  Koers op het moment van de analyse: 14,13 EUR

  De Spaanse olie- en gasgroep Repsol is sterk georiënteerd op Spanje en Latijns-Amerika. De groep werkte mee aan de ontdekking van brandstoffen in Venezuela en Brazilië. Repsol moest zich als het ware "heruitvinden" na zijn onteigening in Argentinië.

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 16,80 EUR
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 12,99 EUR
ISIN-code ES0173516115
Beurs Madrid
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,03
Volatiliteit 22,74 %
Aantal bestaande aandelen 1.558.878.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 23,38 EUR
Sector Energie en Nutsbedrijven
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 78.411 EUR
Score corporate governance 4
Land Spanje

Sleutelcijfers per aandeel (EUR)

2019 (e) 2018 (e) 2017 (e) 2016
Dividend 0,92 0,00 0,00 0,00
Courante winst 1,75 1,65 1,28 1,05
Nettowinst 1,75 1,65 1,28 1,05
Courante cashflow 3,21 3,11 2,74 3,14
Netto cashflow 3,21 3,11 2,74 3,14
EBIT 1,94 2,82 1,70 1,16
EBITDA 3,50 3,31 3,12 3,26
Boekwaarde 21,15 20,32 18,13 18,84
Tastbare boekwaarde 19,44 18,57 16,43 16,94

Prestaties (in euro)

Repsol Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -0,53 % 0,42 % 1,94 %
Rendement 6 maanden -6,81 % -5,49 % -2,48 %
Rendement 1 jaar 14,84 % -2,87 % 11,95 %
Rendement 5 jaar 3,67 % 1,77 % 12,63 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2018 (e) 2017 (e) 2016 2015
Pay out - - 0,00 % -
Current ratio - - 1,08 0,88
Return on equity - - 5,62 % -7,41 %
Total return on equity - - 5,62 % -4,28 %
Brutomarge - - - -
Nettomarge - - 3,95 % -2,97 %
EBIT marge - - 5,11 % -6,12 %
EBITDA marge - - 14,39 % 10,63 %
Belastingvoet - - 20,90 % -
Gearing - - 26,05 36,99
Eigen vermogen/ Balanstotaal - - 47,97 % 45,84 %

Beursgegevens per aandeel

2019 (e) 2018 (e)
Dividendrendement 6,16 % 0,00 %
Koers/ Courante winst 8,57 9,08
Koers/ Courante cashflow 4,68 4,82
Koers/ Boekwaarde 0,71 0,74
Koers/ Tastbare boekwaarde 0,77 0,81
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 9,51 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
repsol
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden